Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2010, 58(5), 137-154 | DOI: 10.11118/actaun201058050137
VZTAH KONCENTRACE ZDRAVOTNĚ VÝZNAMNÝCH SKUPIN MASTNÝCH KYSELIN KE SLOŽKÁM A TECHNOLOGICKÝM VLASTNOSTEM KRAVSKÉHO MLÉKA
- 1 Research Institute for Cattle Breeding Rapotín, Výzkumníků 267, 788 13 Vikýřovice, Czech Republic
- 2 University of South Bohemia České Budějovice, Faculty of Agriculture, Studentská 13, 370 05 České Budějovice, Czech Republic
- 3 AgroResearch Rapotín, Výzkumníků 267, 788 13 Vikýřovice, Czech Republic
- 4 Czech Fleckvieh Breeders Association, Horní 28, 591 01 Žďár nad Sázavou, Czech Republic
Některé skupiny mastných kyselin (MK) v mléčném tuku mohou mít pozitivní a jiné i negativní vliv na zdraví spotřebitelů. Profil MK lze ovlivnit výživou dojnic, vliv má také plemeno nebo úroveň mléčné užitkovosti. Otázkou je rovněž, jaký mohou mít MK vztah ke kvalitě mléčných výrobků. Byl hodnocen vztah MK a jejich skupin k vybraným ukazatelům a technologickým vlastnostem u 64 bazénových vzorků mléka plemene České strakaté a Holštýn během dvouletého sledování osmi stád v zimní a letní krmné sezoně. Vztah nasycených MK (SAFA; 66,22 %) byl významný jen k obsahu laktózy (0,290; P < 0,05). Vztahy mononenasycených MK (MUFA; 29,21 %) k mléčným ukazatelům (MI) byly nevýznamné (P > 0,05). Vztahy polynenasycených MK (PUFA, prospěšné pro zdraví konzumentů; 4,53 %) k MI byly těsnější: tuk (T, 0,321; P < 0,05); laktóza (L, 0,458; P < 0,01); alkoholová stabilita mléka (AL, 0,447; P < 0,01); titrační kyselost (SH, 0,342; P < 0,01); kvalita sýřeniny (KV, 0,427; P < 0,01); kysací schopnost mléka (JSH, 0,529; P < 0,001), počet sreptokoků v jogurtu (Strepto, 0,316; P < 0,05); celkový počet ušlechtilých mikroorganismů v jogurtu (CPMUK, 0,314; P < 0,05); poměr streptokoky/laktobacily (StreptoLacto, 0,356; P < 0,01). Při vyšších PUFA bylo patrno určité zhoršení některých technologických ukazatelů. U JSH lze 27,9 % variability vysvětlit variabilitou v zastoupení PUFA. Vztahy nenasycených MK (USFA, zdraví prospěšné; 33,74 %) k MI byly více podobné MUFA než PUFA. Významný vztah byl jen k laktóze (-0,252; P < 0,05). Vztahy hypercholesterolemických MK (HCFA, pro zdraví méně výhodné; 45,96 %) k MI byly jen sporadicky významné: L (0,281; P < 0,05); SH (-0,319; P < 0,05); JSH (0,374; P < 0,01). Vyšší zastoupení HCFA bylo spojeno s vyšší laktózou a možná vyšší dojivostí s intenzivnější výživou dojnic podle pravidel variability L. Vztahy konjugované kyseliny linolové (CLA; pro zdraví výrazně prospěšná; 0,68 %) k MI byly: T (0,379; P < 0,01); L (-0,542; P < 0,001); AL (0,266; P < 0,05); KV (0,411; P < 0,01); Strepto (0,260; P < 0,05); StreptoLacto (0,270; P < 0,05). Vyšší hladiny CLA byly tak spojeny s vyšším obsahem tuku, nižším obsahem laktózy, nižší alkoholovou stabilitou, nižším počtem streptokoků v jogurtu a s nižším poměrem streptokoků k laktobacilům v jogurtu. Zejména u laktózy lze vysvětlit 29,32 % variability CLA variabilitou mléčného cukru. Zvýšení obsahu laktózy o 0,1 % pak odpovídá poklesu v zastoupení CLA v mléčném tuku o 0,71 %. Vztahy nejvýznamnější nasycené a nenasycené MK C16:0 a C18:1 (palmitová a olejová, 31,52 a 25,32 %) k MI nebyly významné. Významné vztahy MK s krátkým řetězcem (SCFA, 9,16 %) k MI byly: L (0,425; P < 0,01); pevnost sýřeniny (PEV, 0,361; P < 0,01); JSH (0,460; P < 0,01). Významné vztahy MK se středním řetězcem (MCFA, 53,36 %) k MI byly: SH (0,426; P < 0,01); KV (0,271; P < 0,05); JSH (0,448; P < 0,01); Strepto (0,250; P < 0,05); log CPMUK (0,251; P < 0,05). Významné vztahy MK s dlouhým řetězcem (LCFA, 37,44 %) k MI byly: L (-0,280; P < 0,05); SH (0,410; P < 0,01); KV (0,266; P < 0,05); JSH (-0,492; P < 0,001); Strepto (0,257; P < 0,05); CPMUK (0,254; P < 0,05). Ukázaly se záporné korelační vztahy mezi zastoupením nenasycených MK (MUFA, ale zejména PUFA a USFA) a CLA v mléčném tuku a koncentrací laktózy. Existuje však také pozitivní korelační vztah laktózy k dojivosti a negativní k PSB. Lze proto vyvozovat, že korelace nenasycených MK k laktóze mohou být rovněž nepřímo vztaženy k výši mléčné užitkovosti. Dříve bylo vyšší zastoupení MUFA, PUFA a CLA v mléčném tuku pozorováno souběžně s nižší dojivostí u obou dojených plemen v České republice. Nižší dojivost uvnitř plemen pak ukazovala na nižší koncentraci živin v krmné dávce. Nižší úroveň výživy stád dojnic také ukazovala na často vyšší zastoupení živin pocházejících ze sušiny objemných krmiv než koncentrátů. To je určitá cesta k žádoucímu zvýšení podílu zdravotně prospěšných MK v mléčném tuku. Uvedené pravděpodobně potvrzuje opačnou tendencí korelační index se souběžným zvýšením SAFA a laktózy. Pokud jde o délku řetězce MK, jestliže uvažujeme kladnou korelaci laktózy k dojivosti, nižší laktóza a dojivost (v důsledku buď nižší genetické prošlechtěnosti zvířat nebo méně efektivní výživy nebo pro vyšší rozšíření poruch sekrece mléka) zvyšují podíl MK s dlouhým a snižují zastoupení MK s krátkým řetězcem. S růstem L klesalo zastoupení PUFA a CLA, zároveň se mírně zlepšily některé technologické vlastnosti mléka, alkoholová stabilita a jogurtová fermentace. Případná snaha o zvýšení koncentrace zdraví prospěšných MK v mléčném tuku krav (prostřednictvím cílených chovatelských, většinou dietetických opatření) by mohla vést také k mírnému zhoršení technologických vlastností.
kráva, mléko, tuk, zdravotně významné skupiny mastných kyselin, konjugovaná kyselina linolová, kysací schopnost mléka
Relationship between concentration of health important groups of fatty acids and components and technological properties in cow milk
Groups of fatty acids (FAs) in milk fat can have positive and negative impact on consumer health. Profile of FAs could be influenced by dairy cow nutrition, breed, milk yield level et cetera. The question is what relationships the FAs could have to quality of milk products? Relationships between FAs and their groups to selected milk indicators were studied in Czech Fleckvieh and Holstein cows (64 bulk milk samples). There were 8 herds in 2-year investigation during winter and summer season. The relationship of saturated FAs (SAFA; 66.22%) was significant only to lactose (L) content (0.290; P < 0.05). The relationships of monounsaturated FAs (MUFA; 29.21%) to milk indicators (MIs) were insignificant (P > 0.05). The relationships of polyunsaturated FAs (PUFA, beneficial for consumer health; 4.53%) to MIs were narrower: fat (T, 0.321; P < 0.05); lactose (L, 0.458; P < 0.01); milk alcohol stability (AL, 0.447; P < 0.01); titration acidity (SH, 0.342; P < 0.01); cheese curd quality (KV, 0.427; P < 0.01); milk fermentationability (JSH, 0.529; P < 0.001), streptococci count in yoghurt (Strepto, 0.316; P < 0.05); total count of noble bacteria in yoghurt (CPMUK, 0.314; P < 0.05); streptococci/lactobacilly ratio (StreptoLacto, 0.356; P < 0.01). The relationships of conjugated linoleic acid (CLA; markedly beneficial for health; 0.68%) to MIs were: T (0.379; P < 0.01); L (-0.542; P < 0.001); AL (0.266; P < 0.05); KV (0.411; P < 0.01); Strepto (0.260; P < 0.05); StreptoLacto (0.270; P < 0.05). The higher CLA levels were connected in this way with: higher fat content; lower lactose content; lower alcohol stability; lower streptococci count in yoghurt; lower streptococci/lactobacilly ratio in yoghurt. The PUFA and CLA representation decreased with L increase. Simultaneously some technological milk properties such as alcohol stability and fermentationability were slightly improved.
Keywords: cow, milk, fat, health important groups of fatty acids, conjugated linoleic acid, milk fermentation
Grants and funding:
Analýza byla podporována prostředky projektů NAZV QH81210 a MŠMT MSM 2678846201 a aktivitami Národní referenční laboratoře pro syrové mléko Rapotín (NRL-SM).
Received: May 25, 2010; Published: August 6, 2014 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- Ali, A. K. A., Shook, G. E., 1980: An optimum transformation for somatic cells concentration in milk. J. Dairy Sci., 63, 487-490. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(80)82959-6
Go to original source...
- BŐTTCHER, C. J. F., 1958: Sterols, fatty acids and atherosclerosis. Nederlands Melk-en Zuiveltijdschrift, 12, 4, 351-359.
- Brauner, J., Ficnar, J., 1985: Milk fat composition in first-calvers and older cows. (In Czech) Živočišná Výroba / Czech J. Anim. Sci., 30, 7, 585-594.
- ČSN 57 0530, 1973: Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků. Methods for testing of milk and milk products. Vydavatelství úřadu pro normalizaci a měření, Praha.
- ČSN 57 0536, 1999: Stanovení složení mléka infračerveným absorpčním analyzátorem. Determination of milk composition by mid-infrared analyzer. (In Czech) Český normalizační institut, Praha.
- ČSN EN ISO 13366-3, 1998: Mléko - Stanovení počtu somatických buněk. Část 3: Fluoro-opto-elektronická metoda. Milk - Enumeration of somatic cells - Part 3: Fluoro-opto-electronic method. (In Czech) Český normalizační institut, Praha.
- ČSN ISO 6610, 1996: Mléko a mléčné výrobky - Stanovení počtu jednotek mikroorganismů tvořících kolonie - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C. Milk and milk products - Enumeration of colony forming units of microorganisms Colony-count technique at 30 °C. Český normalizační institut, Praha.
- ČSN EN ISO/IEC 17025, 2005: Conformity assessment - General requirements for the competence of testing and calibration laboratories. (In Czech) ČNI Praha.
- DePeters, E. J., German, J. B., Taylor, S. J., Essex, S. T., Perez-Monti, H., 2001: Fatty acid and triglyceride composition of milk fat from lactating Holstein cows in response to supplemental canola oil. J. Dairy Sci., 84, 4, 929-936. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(01)74550-X
Go to original source...
- Edwards, R. A., King, J. W., Yousef, I. M., 1973: A note on the genetic variation in the fatty acid composition of cow milk. Anim. Prod., 16, 307-310. DOI: 10.1017/S0003356100030166
Go to original source...
- Ellis, K. A., Innocent, G., Grove-White, D., Cripps, P., McLean, W. G., Howard, C. F., Mihm, M., 2006: Comparing the fatty acid composition of organic and conventional milk. J. Dairy Sci., 89, 1938-1950. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(06)72261-5
Go to original source...
- Floris, R., Dekker, R., Slangen, C., Ellen, G., 2006: Influence of pasture feeding and stall feeding on CLA and other fatty acids in bovine milk fat. Aust. J. Dairy Technol., 61, 1, 13-20.
- Frelich, J., Šlachta, M., Hanuš, O., Špička, J., Samková, E., 2009 a: Fatty acid composition of cow milk fat produced on low-input mountain farms. Czech J. Anim. Sci., 54, 12, 532-539. DOI: 10.17221/226/2009-CJAS
Go to original source...
- Frelich, J., Šlachta, M., Špička, J., Samková, E., Hanuš, O., 2009 b: Impact of seasonal pasture on fatty acid composition of cows milk. Grassland Science in Europe, 14, Proceedings of 15th European Grassland Federation Symposium, Brno, 7-9 September 2009, Alternative Functions of Grassland, ISBN: 978-80-86908-15-1, 364-367.
- Grummer R. R., 1991: Effect of feed on the composition of milk fat. J. Dairy Sci., 74, 3244-3257. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78510-X
Go to original source...
- Hanuš, O., Beber, K., Nechvátal, R., Kouřil, P., Genčurová, V., Kopecký, J., Gabriel, B., 1994: Laktóza a poruchy sekrece mléčné žlázy krav v kontrole užitkovosti. The lactose content and secretion disorders of cow's mammary gland in the milk recording. (In Czech) Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, ISSN 0139-7265, 3, 12-17.
- Hanuš, O., Frelich, J., Janů, L., Macek, A., Zajíčková, I., Genčurová, V., Jedelská, R., 2007: Impact of different milk yields of cows on milk quality in Bohemian spotted cattle. Acta Vet. Brno, 76, 4, ISSN 1801-7576, 563-571. DOI: 10.2754/avb200776040563
Go to original source...
- Hanuš, O., Gajdůšek, S., Beber, K., Ficnar, J., Jedelská, R., 1995: Složení a technologické vlastnosti mléka od dojnic ve střední části laktace a jejich vzájemné vztahy. Composition and technological properties of milk from dairy cows in the middle stage of lactation and their interrelationships. (In Czech) Živoč. Výr. / Czech J. Anim. Sci., 40, 12, 555-561.
- Hanuš, O., Gabriel, B., Genčurová, V., Žváčková, I., 1993 a: Obsah laktózy v mléce krav v první třetině laktace podle některých ukazatelů poruch sekreční činnosti mléčné žlázy. Lactose content in cow milk in the first third of lactation according to some indicators of secretion disorder of mammary gland. (In Czech) Živoč. Výr. / Czech J. Anim. Sci., 38, 2, 131-138.
- Hanuš, O., Genčurová, V., Ficnar, J., Gabriel, B., Žváčková, I., 1993 b: Vztah obsahu močoviny a bílkovin v stádových vzorcích mléka k některým chovatelským faktorům. The relationship of urea and protein in bulk milk to some breeding factors. Živoč. Výr. / Czech J. Anim. Sci., 38, 1, 61-72.
- Hanuš, O., Hronek, M., Hyšpler, R., Yong, T., Tichá, A., Fikrová, P., Hanušová, K., Sojková, K., Kopecký, J., Jedelská, R., 2010: Vztah mezi počtem somatických buněk a obsahem laktózy v mléce různých druhů savců. Relationship between somatic cell count and lactose content in milk of various species of mammals. (In Czech) Acta univ. agric. et silvic. Mendel. Brun., ISSN 1211-8516, LVIII, 2, 87-100. DOI: 10.11118/actaun201058020087
Go to original source...
- Hanuš, O., Špička, J., Genčurová, V., Samková, E., Vyletělová, M., 2008 a: Consistent raw cow milk quality payment as support of milk food chain safety and selected effects on milk composition improvement. In proceedings of International Scientific Conference: Pieno tyrimai - mokslui, verslui ir visuomenei, Milk research - for science, market and the public. Pieno tyrimai, Kaunas, Lithuania, ISBN 978-9986-456-25-4, 33-43.
- Hanuš, O., Špička, J., Samková, E., Vyletělová, M., Pešek, M., Sojková, K., Jedelská, R., 2008 b: Impact of cattle breed and milk yield on fatty acid profile of raw milk. International Conference Proceedings, XXIII Genetic Days, Scientific Pedagogical Publishing, ISBN 80-85645-59-9, South Bohemia University, 67-70.
- Hanuš, O., Vegricht, J., Frelich, J., Macek, A., Bjelka, M., Louda, F., Janů, L., 2008 c: Analyse of raw cow milk quality according to free fatty acids contents in the Czech Republic. Czech J. Anim. Sci., 53, 1, 17-30. DOI: 10.17221/2717-CJAS
Go to original source...
- Hanuš, O., Žváčková, I., Genčurová, V., Gabriel, B., 1992: Vztah obsahu laktózy v mléce k ukazatelům zdravotního stavu mléčné žlázy v první třetině laktace. A relationship between milk lactose content and indicators of the mammary gland health in the first third of lactation. (In Czech) Vet. Med. (Praha), 37, 11, ISSN 0375-8427, 595-604.
- Haumann, B. F., 1996: Conjugated linoleic acid. International news on fats, oils and related materials, 7, 152-159.
- Hejtmánková, A., Táborský, J., Dragounová, H., Novotný, O., 2009: Variability of unsaturated fatty acids in milk from different farms of the Czech Republic. Sci. Agric. Bohem., 40, 4, 204-211.
- Hermansen, E. J., Lund, P., 1990: Fatty acid composition and milk quality related to feeding Ca-saponified palm acid oil to different breeds of dairy cows. J. Dairy Res., 57, 23-31. DOI: 10.1017/S0022029900026571
Go to original source...
- Chin, S. F., Liu, W., Storkson, J. M., Pariza, M. W., 1992: Dietary sources of conjugated dienoic isomers of linoleic acid a newly recognised class of anticarcinogens. J. Food Compos. Anal., 5, 185-197. DOI: 10.1016/0889-1575(92)90037-K
Go to original source...
- Janů, L., Hanuš, O., Frelich, J., Macek, A., Zajíčková, I., Genčurová, V., Jedelská, R., 2007 a: Influences of different milk yields of Holstein cows on milk quality indicators in the Czech Republic. Acta Vet. Brno, 76, 4, ISSN 1801-7576, 553-561. DOI: 10.2754/avb200776040553
Go to original source...
- Janů, L., Hanuš, O., Macek, A., Zajíčková, I., Genčurová, V., Kopecký, J., 2007 b: Fatty acids and mineral elements in bulk milk of Holstein and Czech Spotted cattle according to feeding season. Folia Veterinaria, 51, 1, 19-25.
- Klíčník, V., 1978: Technologie živočišných výrobků I. (Mlékařství). SPN Praha, 17-091-78, 270.
- Komprda, T., Dvořák, R., Suchý, P., Fialová, M., Šustová, K., 2000: Effect of heat-treated rapeseed cakes in dairy cow diet on yield, composition and fatty acid pattern of milk. Czech J. Anim. Sci., 45, 7, 325-332.
- Korhonen, F., 2003: Funkčné mliečne výrobky - príležitosť na zlepšenie zdravia. Mliekárstvo, 3, ISSN 1210-3144, 38-44.
- Lawless, F., Stanton, C., L'Escop, P., Devery, R., Dillon, P., Murphy, J. J., 1999: Influence of breed on bovine milk cis-9, trans 11-conjugated linoleic acid content. Livest. Prod. Sci., 62, 1, 43-49. DOI: 10.1016/S0301-6226(99)00053-6
Go to original source...
- Lock, A. L., Garnsworthy, P. C., 2003: Seasonal variation in milk conjugated linoleic acid and delta9-desaturase activity in dairy cows. Livest. Prod. Sci., 79, 1, 47-59. DOI: 10.1016/S0301-6226(02)00118-5
Go to original source...
- Maluchová, B., Blaško, J., Kubinec, R., Górová, R., Dubravská, J., Margetín, M., Soják, L., 2008: Seasonal variations in fatty acid composition of pasture forage plants and CLA content in ewe milk fat. Small Rumin. Res., 78, 1-3, 56-65. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2008.05.001
Go to original source...
- Munday, J. S., Thompson, K. G., James, K. A. C., 1999: Dietary conjugated linoleic acids promote fatty streak formation in the C57BL/6 mouse atherosclerosis model. Brit. J. Nutr., 81, 251-255. DOI: 10.1017/S0007114599000458
Go to original source...
- Nicolosi, R. J., Rogers, E. J., Kritchevsky, D., Scimeca, J. A., Huth, P. J., 1997: Dietary conjugated linoleic acid reduces plasma lipoproteins and early atherosclerosis in hypercholesterolemic hamsters. Artery, 22, 266-277.
- ON 57 0534, 1986: Stanovení kysací schopnosti mléka. Milk fermentationability determination. Oborová norma, Mléčný průmysl Praha.
- Oprzadek, J., Oprzadek, A., 2003: Modifications of fatty acids composition in ruminants. Medycyna-Weterynaryjna, 59, 6, 32 ref., 492-495.
- Palmquist, D. L., Bealieu, A., Barbano, D. M., 1993: Feed and animal factors influencing milk fat composition. J. Dairy Sci., 76, 1753-1771. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(93)77508-6
Go to original source...
- Parodi, P. W., 1997: Cow's milk fat components as potential anticarcinogenic agents. Journal of Nutrition, 127, 1055-1060. DOI: 10.1093/jn/127.6.1055
Go to original source...
- Parodi, P. W., 2004: Milk fat in human nutrition. Aust. J. Dairy Technol., 59, 3-59.
- Peters, E. J., Medrano, J. F., Reed, B. A., 1995: Fatty acid composition of milk fat from three breeds of dairy cattle. Canad. J. Anim. Sci., 267-269. DOI: 10.4141/cjas95-040
Go to original source...
- Pešek, M., Samková, E., Špička, J., 2009 a: Zastoupení zdravotně významných mastných kyselin v mléčném tuku a možnosti regulace jejich obsahu. (Presence of health important fatty acids in milk fat and possibilities of their contents regulation). In Health Education and Quality of Life II. České Budějovice: JU, ISBN 978-80-7394-180-2, 262-266.
- Pešek, M., Samková, E., Špička, J., Pelikánová, T., 2009 b: Distribution of hypercholesterolemic fatty acids and atherogenic index in the milk fat of dairy cows. Milchwissenschaft, 64, 2, 154-157.
- Pešek, M., Samková, E., Špička, J., 2006: Fatty acids and composition of their important groups in milk fat of Czech Pied cattle. Czech J. Anim. Sci., 51, 5, 181-188.
Go to original source...
- Pešek, M., Špička, J., Samková, E., 2005: Comparison of fatty acids composition of milk fat of Czech Pied cattle and Holstein cattle. Czech J. Anim. Sci., 50, 3, 122-128.
Go to original source...
- PROKŠ, J., 1964: Mlékařství díl I. ISBN 04-828-63. Praha, 224.
- Raubertas, J., Shook, G., 1982: Relationship between lactation measures of SCC and milk yield. J. Dairy Sci. 65, 419-425. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(82)82207-8
Go to original source...
- Reneau, J. K., 1986: Effective use of dairy herd improvement somatic cell counts in mastitis control. J. Dairy Sci., 69, 1708-1720. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(86)80590-2
Go to original source...
- Renner, E., Kosmack, U., 1974 a: Genetische Aspekte zur Fettsäurenzusammensetzung des Milchfettes. 1. Abgrenzung gegenüber nichtgenetischen Faktoren. Züchtungskunde, 46, 6, 2, 91-99.
- Renner, E., Kosmack, U., 1974 b: Genetische Aspekte zur Fettsäurenzusammensetzung des Milchfettes. 2. Fettsäurenmuster der Milch von Nachtkommenpopulationen. Züchtungskunde, 46, 217-226.
- Renner, E., Kosmack, U., 1974 c: Genetische Aspekte zur Fettsäurenzusammensetzung des Milchfettes. 3. Genetische Korelationen zum Fettgehalt und zur Fettleistung. Züchtungskunde, 46, 6, 2, 257-264.
- Ryhänen, E. L., Tallavaara, K., Griinari, J. M., Jaakkola, S., Mantere-Alhonen, S., Shingfield, K. J., 2005: Production of conjugated linoleic acid enriched milk and dairy products from cows receiving grass silage supplemented with a cereal-based concentrate containing rapseed oil. Int. Dairy J., 15, 3, 207-217. DOI: 10.1016/j.idairyj.2004.07.003
Go to original source...
- Samková, E., Pešek, M., Špička, J., 2008: Mastné kyseliny mléčného tuku skotu a faktory ovlivňující jejich zastoupení. Fatty acids of cow milk fat and factors affecting their composition. (In Czech) ISBN 978-80-7394-104-8. České Budějovice: JU ZF, 90.
- Samková, E., Pešek, M., Špička, J., Pelikánová, T., Hanuš, O., 2009: The effect of feeding diets markedly differing in the proportion of grass and maize silages on bovine milk fat composition. Czech J. Anim. Sci., 54, 3, ISSN 1212-1819, 93-100. DOI: 10.17221/1679-CJAS
Go to original source...
- Samková, E., Špička, J., Šlachta, M., Pešek, M., Frelich, J., Vyletělová, M., Hanuš, O., 2010: Variabilita v zastoupení významných mastných kyselin a jejich skupin v individuálních a bazénových vzorcích syrového kravského mléka. Mlékařské listy - zpravodaj, 119, ISSN 1212-950X, 18-21.
- Shook, G. E., 1982: Approaches to summarizing somatic cell count which improve interpretability. Nat. Mast. Council, Louisville, Kentucky, 1-17.
- Sojková, K., Hanuš, O., Říha, J., Genčurová, V., Hulová, I., Jedelská, R., Kopecký, J., 2010 a: Impacts of lactation physiology at higher and average yield on composition, properties and health indicators of milk in Holstein breed. Vlivy fyziologie laktace při vyšší a průměrné užitkovosti na složení, vlastnosti a zdravotní ukazatele mléka dojnic holštýnského plemene skotu. Scient. Agric. Bohem., 41, 1, ISSN 1211-3174, 21-28.
- Sojková, K., Hanuš, O., Říha, J., Yong, T., Hulová, I., Vyletělová, M., Jedelská, R., Kopecký, J., 2010 b: A comparison of lactation physiology effects at high and lower yield on components, properties and health state indicators of milk in Czech Fleckvieh. Srovnání vlivů fyziologie laktace při vysoké a nižší užitkovosti na složky, vlastnosti a zdravotní ukazatele mléka u Českého strakatého plemene. Scient. Agric. Bohem., 41, 2, ISSN 1211-3174, 2010, 84-91.
- Soyeurt, H., Dardenne, P., Gillon, A., Croquet, C., Vanderick, S., Mayeres, P., Bertozzi, C., Gengler, N., 2006: Variation in fatty acid contents of milk and milk fat within and across breeds. J. Dairy Sci., 89, 12, 4858-4865. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(06)72534-6
Go to original source...
- Thomson, N. A., Poel, W. van der, Peterson, S. W., 2000: Seasonal variation of the fatty acid composition of milk fat from Friesian cows grazing pasture. In Proc. N. Z. Soc. Anim. Prod., 60, 314-317.
- Thorsdottir, I., Hill, J., Ramel, A., 2004: Seasonal variation in cis-9, trans-11 conjugated linoleic acid in milk fat from nordic countries. J. Dairy Sci., 87, 2800-2802. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(04)73407-4
Go to original source...
- Třináctý, J., Křížová, L., Hadrová, S., Hanuš, O., Janštová, B., Vorlová, L., Dračková, M., 2006: Effect of rumen-protected protein supplemented with three amino acids on milk yield, composition and fatty acid profile in dairy cows. J. Anim. Feed Sci., 15, 1, 3-15. DOI: 10.22358/jafs/66834/2006
Go to original source...
- Vyletělová, M., Ficnar, J., Hanuš, O., 2000: Vliv lipolytických enzymů Pseudomonas fluorescens na uvolňování mastných kyselin z mléčného tuku. Effects of lipolytic enzymes Pseudomonas fluorescens on liberation of fatty acids from milk fat. Czech J. Food Sci., 18, 5, 175-182. DOI: 10.17221/8339-CJFS
Go to original source...
- White, S. L., Bertrand, J. A., Wade, M. R., Washburn, S. P., Green, J. T. Jr., Jenkins, T. C., 2001: Comparison of fatty acid content of milk from Jersey and Holstein cows consuming pasture or total mixed ration. J. Dairy Sci., 84, 10, 2295-2301. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(01)74676-0
Go to original source...
- Wiggans, G., Shook, G., 1987: A lactation measure of somatic cell count. J. Dairy Sci. 70, 2666-2672. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(87)80337-5
Go to original source...
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.