Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2007, 55(4), 37-42 | DOI: 10.11118/actaun200755040037

VLIV PLEMENE A RŮZNÝCH KŘÍŽENCŮ JEHŇAT BERÁNKŮ NA JAKOST MASA

Jan Kuchtík, František Horák
Ústav chovu a šlechtění zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Brno, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Vliv plemene (Německá dlouhovlná ovce, ND 100, n = 6) a různých kříženců jehňat beránků plemen ND, Merino (M) a Oxford down (OD) na jakost masa byl hodnocena na základě laboratorních analýz svaloviny partie pravá plec, a to konkrétně na základě analýz svalu musculus triceps brachii. Co se týká kříženců, do hodnocení byly zařazeny následující skupiny jehňat: OD 50 M 25 ND (n = 6), ND 50 OD (n = 6), OD 75 ND (n = 6) a ND 75 OD (n = 6). Ze zhodnocení vlivu plemene a různých kříženců jehňat beránků, odchovaných v identických podmínkách prostředí a výživy, na jakost masa především vyplývá, že tento faktor měl průkazný vliv na obsahy intramuskulárního tuku (IMT) a popelovin (P). Dále měl tento faktor průkazný vliv na remise (R), pH 24 a vaznost masa (V). Naproti tomu faktor plemene a různých kříženců neměl průkazný vliv na obsahy sušiny, bílkovin, myoglobinu, hydroxyprolinu a s ním související obsahy kolagenu, elastinu a vaziva a taktéž na energetickou hodnotu v původní hmotě. Nejvyšší obsahy S a IMT (23,60 % a 3,56 %) byly zjištěny u OD 50 M 25 ND. Naproti tomu jejich nejnižší obsahy (23,52 % a 2,54 %) byly zjištěny u ND 100. Nejvyšší obsahy B a P (19,56 % a 1,05 %) byly zjištěny u OD 75 ND. Nejvyšší energetická hodnota v původní hmotě byla zjištěna u OD 50 M 25 ND (549,47 kJ/100 g), když naproti tomu její nejnižší hodnota (507,01 %) byla zaznamenána u OD 75 ND. Nejsvětlejší svalovina byla zjištěna u ND 75 OD (7,77 %), respektive u ND 100 (7,68 %). Naproti tomu u dalších skupin se hodnoty remise pohybovaly v rozmezí 6,82 % až 6,92 %. Nejvyšší, respektive nejnižší průměrný obsah myoglobinu byl stanoven u ND 75 OD (1,61 mg v 1 g svaloviny), respektive u ND 100 (1,33 mg v l g svaloviny). Nejvyšší pH 24 (6,13) bylo zjištěno u ND 100, naproti tomu nejnižší jeho hodnota (5,78) byla zjištěna u ND 75 OD. Vaznost se pohybovala v rozmezí od 3,55 % do 5,42 % v závislost na konkrétné skupině, přičemž nejvyšší, respektive nejnižší její hodnota byla zjištěna u ND 50 OD, respektive u OD 50 M 25 ND. Hodnoty obsahu hydroxyprolinu se pohybovaly v rozmezí od 0,21 mg ve 100 g svalu u OD 75 ND do 0,25 mg ve 100 g svalu u OD 50 M 25 ND.

plemeno, kříženci, jehně, jakost masa, musculus triceps brachii

Effect of breed and different crossbreeds of lambs males on meat quality

Effect of breed (German Long-wooled breed, GL, n = 6) and different crossbreeds of lambs males of breeds GL, Merino (M) and Oxford Down (OD) on meat quality was evaluated on the basis of laboratory analyses of muscle of right rack (musculus triceps brachii). Following crossbreeds of lambs were evaluated: OD 50 M 25 GL (n = 6), GL 50 OD (n = 6), OD 75 GL (n = 6) and GL 75 OD (n = 6). Breed and crossbreeds had a highly significant effect (P ≤ 0.01) on contents of intramuscular fat (IMF) and ash. The factor of breed and crossbreeds had also a highly significant effect (P ≤ 0.01) on water holding capacity and reflectance and a significant effect (P ≤ 0.05) on pH of meat in the period of 24 hours after slaughter (pH 24). On the other hand the factor of breed and different crossbreeds had not significant effect on contents of dry matter (DM), protein (P), myoglobin, hydroxyproline, collagen, elastin and connective tissue. This factor had not also significant effect on energy value in the original matter. The highest values of DM (23.60 %) and IMF (3.56 %) were found in OD 50 M 25 GL. The highest values of ash (1.05 %) were foud in GL 100 and OD 75 GL. The highest value of connective tissue (2.23 mg in 100 g of muscle) was found in OD 50 M 25 GL. On the other hand its lowest content (1.86 mg in 100 g of muscle) was found in OD 75 GL.

Keywords: breed, crossbreeds, lamb, meat quality, musculus triceps brachii
Grants and funding:

Tento příspěvek vznikl s podporou MSM 6215648905.

Received: April 3, 2007; Published: November 26, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kuchtík, J., & Horák, F. (2007). Effect of breed and different crossbreeds of lambs males on meat quality. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis55(4), 37-42. doi: 10.11118/actaun200755040037
Download citation

References

  1. CATANEO, P., BIANCHI, M. A., BERVETA, G., CANTONI, O.: Keeping characteristics of lamb and its nutritive value. Industrie Alimentarri, Univ. Milano, 1979, 18: 398-411.
  2. FANTOVÁ, M., ČISLÍKOVSKÁ, H.:Vliv plemenné příslušnosti na kvalitu masa jehňat odchovaných na společné pastvě pod matkami. Živoč. Výr., 1991, 36: 633-640.
  3. GOEHLER, H.: Zu einigen Fragen der Fleischqualitaet beim Schaffleisch. Tierzucht 39: 1985, 149-150
  4. HORÁK, F. et al.: Produkce jehněčího masa. SZN Praha. 1987, 187 s.
  5. HORCADA, A., BERIAIN, M., PURROY, A., LIZASO, G., CHASCO, J.: Effect of sex on meat quality of Spanish lamb breeds. Snímal Science, 67, 1998, 3: 541-547. Go to original source...
  6. KUCHTÍK, J., ŠUBRT, J., HORÁK, F.: Kvalitatívní analýza masa jatečných jehňat. Živoč. Výr., 1996, 41: 183-188.
  7. McCLINTON, L., CARSON, A.: Growth and carcass characteristics of three lamb genotype finished on the same level of feeding. Animal Science, 2000, 70, 1: 51-61. DOI: 10.1017/S1357729800051596 Go to original source...
  8. MOMANI, S.: Analýza ukazatelů výkrmnosti a jatečné hodnoty beránků plemene Charollais. In: Sborník z přednášek mezinárodní konference: "Chov ovcí a koz v současných podmínkách", TECHAGRO BVV Brno: 1998, 67-69.
  9. OCHODNICKÁ, K.: Jatočná hodnota a kvalita mäsa jahniat a kozliat domácich plemien oviec a kôz. Kandidátská disertační práce. VÚO Trenčín: 1993, 85 s.
  10. ON 57 6600. Oborová norma. Baranie a kozie maso pre výsek. MZVž ČSR. 1977, 21 s.
  11. ROWE, A., MACEDO, F., VISENTAINER, J., SOUZA, N., MATSUSHITA, M.: Muscle composition and fatty acid profile in lambs fattened on pasture. Meat Science, 1999, 51, 4: 283-288. DOI: 10.1016/S0309-1740(98)00063-1 Go to original source...
  12. SLANÁ, O., SKŘIVAN, M., ŠTOLC, L.: Výsledky analýzy svaloviny beránků z intenzívního výkrmu. Živoč. Výr., 1980, 25: 311-318
  13. SUMMERS, R. L., KEMP, J. D., ELY, D. G., FOX, J. D.: Effects of rearing, feeding systems and sex of lambs on carcass characteristics and palatibility. Journal of Animal Science, 1978, 47: 622-629. DOI: 10.2527/jas1978.473622x Go to original source...
  14. SWARTVAGHEROVÁ, K., OCHODNICKÝ, D., MARGETÍNOVÁ, J., PALANSKÁ, O., ČEREŠŇÁKOVÁ, Z.: Obsah bielkovin a zastúpenie aminokyselin v M. longissimus dorsi jahniat rozných genotypov. Živočišná výroba, 1996, 41, 2: 87-89. Go to original source...
  15. URBANIAK, M., FRANKIEWICZ, A., LYCZYNSKI, A., SOBEK, Z., KULIL, M., ZAWADSKA, B.: Wplyw zywienia i masy ubojowej na sklad chemiczny masy ciala netto tryczkow rasy Merynos Polski. Roczniki Naukowe Zootechniki, 2000, Supplement z. 6.: 294-298
  16. VERGARA, H., MOLINA, A., GALLEGO, L.: Influence of sex and slaughter weight on carcass and meat quality in light and medium weight lambs produced in intensive system. Meat Science, 1999, 52, 2: 221-226. DOI: 10.1016/S0309-1740(98)00171-5 Go to original source...
  17. VRCHLABSKÝ, J., VESELÁ, V.: Laboratorní metodiky. Rapotín, VÚCHS 1985, 43 s.
  18. YOUNG, O. A., REID, D. H., SCALES, G. H.: Effects of breed and ultimate pH on the odour and flavour of sheep meat. N. Z. J. Agric. Res., 1993, 36: 363-370 DOI: 10.1080/00288233.1993.10417733 Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.