Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2006, 54(4), 133-138 | DOI: 10.11118/actaun200654040133

POROVNÁNÍ VYTRVALOSTI ČESKÝCH ODRŮD JETELE LUČNÍHO (TRIFOLIUM PRATENSE L.) A JETELE ZVRHLÉHO (TRIFOLIUM HYBRIDUM L.)

Stanislav Hejduk
Ústav výživy zvířat a pícninářství, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Jetel luční je naše hlavní jetelovina, je nenáročný na klimatické a půdní podmínky, je vhodný pro směsi s travami a vyniká vysokou kvalitou píce. Největším nedostatkem pro jeho využití v trvalých travních porostech je jeho nízká vytrvalost (2-4 roky).Vzhledem k poklesu ploch jetelovin na orné půdě a nárůstu ploch trvalých travních porostů se stává vytrvalost odrůd jejich významnou vlastností. Na základě zjišťování projektivní dominance ve 3. užitkovém roce byla hodnocena vytrvalost všech českých odrůd jetele lučního (21) a jetele zvrhlého (3). Sledované jeteloviny byly vysety ve směsi s travami v podílu 60 : 40 %. Jako průkazně nejvytrvalejší se projevily odrůdy Amos 4n (24,5 %), Dolina 4n (20,25 %) a Radegast 4n (19,25 %). Odrůdy jetele zvrhlého nebyly průkazně odlišné od odrůd jetele lučního.

jetel luční, jetel zvrhlý, vytrvalost, odrůdy

The persistency evaluation of Czech varieties of Red (Trifolium pratense L.) and Alsike Clover (Trifolium hybridum L.)

Red clover is the most important forage legume in the Czech Republic. It is an unassuming species to climatic and soil condition, is suitable for mixtures with grasses and it is above other grassland species in forage quality. The most serious problem of red clover in grasslands is its lack of persistency (2-4 years). Considering of red clover growing area on arable land decrease and area of permanent grasslands increases, becomes persistency of varieties important attribute. The persistency of all Czech varieties was evaluated on the basis of dominance proportion investigation after 3 winters. Assessed varieties were established in mixture with grasses (60:40%). Significantly most persistent varieties were Amos 4n (24.5%), Dolina 4n (20.25 %) and Radegast 4n (19.25%). Varieties of Alsike clover were not significantly different from varieties of red clover.

Keywords: red clover, alsike clover, persistency, varieties
Grants and funding:

Příspěvek vznikl za finanční podpory grantu NAZV č. QC 4034.

Received: July 11, 2006; Published: December 4, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Hejduk, S. (2006). The persistency evaluation of Czech varieties of Red (Trifolium pratense L.) and Alsike Clover (Trifolium hybridum L.). Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis54(4), 133-138. doi: 10.11118/actaun200654040133
Download citation

References

  1. BAIER, J.: Příjem živin a jejich využití pro tvorbu výnosu u červeného jetele. Rostlinná výroba, 1974, 20: 345-355.
  2. BEARE, M. H., CURTIN, D., FRASER, P. M., FRANCIS, G. S.: Chemical components and effects on soil quality in temperate grazed pasture systems. In: Jarvis, S. C., Murray, P. J., Roker, J. A. eds., Optimisation of nutrient cycling and soil quality for sustainable grasslands Proceedings of a satellite workshop of the XXth International Grassland congress, July 2005, Oxford, England, 2005, p. 25-36.
  3. FRÁNOVÁ, S.: Rozsah uznávacího řízení v ČR v roce 2005. ÚKZÚZ, písemné sdělení, 2006.
  4. FYCHAN, R., FRASER, M. D., JONES, R.: Effect of ensiling method on the quality of red clover and lucerne silage, Livestock Systems and Integrated Land Use, IGER, Aberystwyth, Wales, 2006, http://www.dow.com/silage/stretch/research/redclover.htm
  5. GERL, S. M.: Entwicklung des Pflanzenbestandes, Ertrag und Futterwert von Qualitätssatgut-mischungen für feldfutterbau und Dauergrünland. Diplomarbeit, BOKU Wien, 2000, 94 s.
  6. HOUDEK, I.: Morfologické, biologické a hospodářské vlastnosti jetele lučního. In: Hrabě, F., ed.: Trávy a jetelotrávy v zemědělské praxi. Agrární obzor, Olomouc, 2000, s. 17.
  7. HRABĚ, F.: Závislost produkce zelené píce na délce, hmotnosti a počtu lodyh druhu Trifolium pratense L. Rostlinná výroba, 1984, 30 (2): 161-167.
  8. JAMRIŠKA, P., SUROVČÍK, J., ZUBAL, P.: Pestovanie ďatelovín. Výskumný Ústav Rastlinej Výroby Piešťany, 1998, 67 s.
  9. KALISTA, J., ŠANTRŮČEK, J., HAKL, J., KOCOURKOVÁ, D., HLAVIČKOVÁ, D.: Autumn harvest management of lucerne in seeding year on root carbohydrates content before overwintering. Grassland Science in Europe, Proceedings of the 21st General Meeting of the European Grassland Federation "Sustainable Grassland Productivity", 3.-6. 4. 2006, Badajoz, Spain, p. 270-272.
  10. KLIMEŠ, F., GRAMAN, J., KOBES, M.: Pícninářské charakteristiky nových odrůd víceletých pícnin a možnosti jejich uplatnění v podhorských oblastech. Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture, České Budějovice, 2000, 17 (1): 31-40
  11. KOHOUTEK, A., POZDÍŠEK, J.: Vliv obhospodařování travních porostů na výnos, kvalitu a konverzi píce skote. In: Sborník "Kvalita píce z travních porostů",VURV Praha Ruzyně, 2005, s. 19-32.
  12. KOVÁČIKOVÁ, E., KŮDELA, V.: Příčiny špatného přezimování jetele lučního. Rostlinná výroba, 1983, 30 (2): 201-208.
  13. KŘIŠŤAN, F., SKALA, J.: Změny agrochemických vlastností půdy vlivem zařazení jetele lučního. Rostlinná výroba, 1984, 30 (3): 301-307.
  14. LOGES, R., WISCHMANN, S, TAUBE, F.: Ertrag und Futterqualität von Luzerne, Rotklee und Weissklee als Reinsaat sowie im Gemenge mit Deutschem Weidelgras. In 45. Jahrestagung AGF, 23.-25. 8. 2001, Gumpenstein, 2001, s. 93-94.
  15. MEINSEN, Ch.: 15 Jahre Forschung zum Rotkleegrasbau an der Agrarwissenschaftlichen Fakultät Rostock. 47. Jahrestagung AGF, Braunschweig 28.-30. 8. 2003, s. 51-54.
  16. NEDĚLNÍK, J.: Způsoby testování odolnosti vegetativně množeného jetele lučního (Trifolium pratense L.) vůči Fusarium spp., Rostlinná výroba, 1988, 34 (11): 1197-1202.
  17. NÜESCH, B. E.: Untersuchungen an Rotklee-Populationen im Hinblick auf die züchterische Verbesserung des Mattenklees. Promotionsarbeit, ETH Zürich, 1960, 107 s.
  18. PAHLOW, G.: Konservierung von Futterleguminosen. 47. Jahrestagung AGF, Braunschweig 28.-30. 8. 2003, s. 23-30.
  19. POZDÍŠEK, J., KOHOUTEK, A., BJELKA, M., NERUŠIL, P.: Využití trvalých travních porostů chovem skotu bez tržní produkce mléka. Zemědělské informace, UZPI Praha, 2004, 103 s.
  20. ROCHON, J. J., DOYLE, C. J., GREEF, J. M., HOPKINS, A., MOLLE, G., SITZIA, M., SCHOLEFIELD, D., SMITH, C. J.: Grazing legumes in Europe: a review of their status, management, benefits, research needs and future prospects. Grass and Forage Science, 2004, 59: 197-214. DOI: 10.1111/j.1365-2494.2004.00423.x Go to original source...
  21. REGAL, V., ŠTRÁFELDA, J.: Příspěvek k ekologii deseti hlavních lučních leguminóz. Sborník ČSAZV, řada Rostlinná výroba, 1959, 5 (11): 1473-1510.
  22. SMITH, R. R., BISHOP, D. J.: Astred-a stoloniferous red clover. Proc. intern. Grassl. Congr., Palmerson North. New Zealand, 1993.
  23. STALEY, T. E., BELESKY, D. P.: Nodulation and root growth of forage legumes sown into tall fescue swards. Grass and Forage Science. 2004, 59:399-405. DOI: 10.1111/j.1365-2494.2004.00441.x Go to original source...
  24. SULLIVAN, M. L., HATFIELD, R. D., THOMA, S., SAMAC, D. A.: Cloning of Red Clover Polyphenol Oxidase Cdnas and Expression of Active Protein in Escherichia Coli and Transgenic Alfalfa. Plant Physiology. 2004, 136: 3234-3244. DOI: 10.1104/pp.104.047449 Go to original source...
  25. SULLIVAN, M. L., HATFIELD, R. D.: Polyphenol Oxidase and o-Diphenols Inhibit Postharvest Proteolysis in Red Clover and Alfalfa. Crop Sci. 2006, 46: 662-670. DOI: 10.2135/cropsci2005.06-0132 Go to original source...
  26. ŠIMEK, M.: Nitrogenázová aktivita (symbiotická fixace dusíku) u jetele lučního (Trifolium pratense L.). Rostlinná výroba, 1988, 34, (9): 919-926.
  27. ŠIMEK, M., COOPER, J. E.: Biogeochemical cycles of elements. University of South Bohemia, České Budějovice, 2nd edition, 2006, 97 p.
  28. ŠTRÁFELDA, J.: Uplatnění výnosotvorných prvků při produkci biomasy jetele lučního (Trifolium pratense L.). Rostlinná výroba, 1988, 34 (11): 1187-1195
  29. TAYLOR, N. L., QUEENSBERRY, K. H.: Red Clover Science. Kluwer Academic Publishers, 1996, 226 p.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.