Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2005, 53(4), 107-116 | DOI: 10.11118/actaun200553040107

VLIV SMĚSI ORGANICKÝCH KYSELIN A MIKROBIÁLNÍHO INOKULANTU NA FERMENTAČNÍ PROCES LABORATORNÍCH SILÁŽÍ Z MAČKANÉHO VLHKÉHO ZRNA KUKUŘICE

Václav Pyrochta, Petr Doležal, Jan Doležal
Ústav výživy zvířat a pícninářství, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

V pokusu s mačkaným vlhkým zrnem kukuřice byl sledován konzervační efekt chemického a biologického aditiva na kvalitu fermentačního procesu modelových siláží a porovnán s neošetřenou kontrolní siláží. Chemický prostředek (A) na bázi směsi organických kyselin byl homogenně aplikován v dávce 3,5 l.t-1. Vodorozpustný inokulant (B) obsahoval jako účinnou složku Propionibacterium shermanii JS a Lactobacillus casei LC-705) byl aplikován v dávce 20 g/15 t silážovaného materiálu. Při konzervaci chemickým prostředkem došlo ke statisticky významnému (P

mačkané zrno kukuřice, kvalita fermentace, chemický přípravek, bakteriální inokulant, etanol

The effect of organic acid mixture and bacterial inoculant on fermentation in laboratory silos of climper high moisture maize grain corn

In the experiment, the effect of chemical (A) and biological (B) additiva on the fermentation quality of climper high moisture maize grain corn was examined, compared with the untreated control (K). The chemical means contained propionic, formic and benzoic acids and ammonium formate as effective substances. As effective substances of bacterial water-soluble inoculants, selected were bacterial strains of Propionibacterium shermanii JS and Lactobacillus casei LC-705. Both conservative preservatives were added equally to the ensilaged material. The addition of chemical additivum under conditions of our experiment increased statistically significantly (P

Keywords: moisture grain corn silage, fermentation, inoculant, silage quality, ethanol
Grants and funding:

Příspěvek vznikl za podpory řešení Výzkumného záměru MSM 432100001.

Received: March 31, 2003; Published: December 25, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Pyrochta, V., Doležal, P., & Doležal, J. (2005). The effect of organic acid mixture and bacterial inoculant on fermentation in laboratory silos of climper high moisture maize grain corn. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis53(4), 107-116. doi: 10.11118/actaun200553040107
Download citation

References

  1. BÍRO, D., JURÁČEK, M., PAJTÁŠ, M. et al.: Kvalitativné parametre konzervovaného celého vlhkého zrna. Dni výživy a veterinárnej dietetiky " VI", 7. - 8. September 2004, Košice.
  2. DIVIŠ, J.: Silážní kukuřice - zdroj levné energie. Krmivářství č. 1, 2002, s. 21-22.
  3. DOLEŽAL, P., ZEMAN, L., DVOŘÁČEK, J.: Konzervace kukuřice nejen z technologického pohledu. Krmivářství č. 1, 2002, s. 28-33.
  4. DOLEŽAL, P.: Vliv přídavku Lactobacillus plantarum DSM 12771 na kvalitu siláží silně zavadlé vojtěšky a trávy (Effect of supplements of Lactobacillus plantarum DSM 12771 on the quality of ensiled alfalfa and grass with a high content of dry matter). Acta univ. agric. et silvic. Mend. Brun., 2002, 5, s. 37-44.
  5. DRIEHUIS, F., VAN WIKSELAAR, P. G.: The prevention of alcoholic fermentation in high dry matter grass silage. In Conference Proceedings, The XIIth International Silage Conference, Uppsala Sweden, July 5-7, 1999, 133-134.
  6. FELLER, V., PHILLIP, L. E., SEBASTIAN, S., IDZIAK, E. S.,: Effects of bacterial inoculant and propionic acid on preservation of high-moisture ear corn, and on rumen fermentation, digestion and growth performence of beef cattle. Canadian Journal of Animal. Science, 2001, 81, s. 273-280. DOI: 10.4141/A00-112 Go to original source...
  7. FILYA, I., ASHBELL, G., WEINBERG, Z. G., HEN, Y.: The effect of applying lactic acid bacterial inoculants at ensiling on the fermentation and aerobic stability of whole crop wheat silage. In Conference Proceedings, The XIIth International Silage Conference, Uppsala Sweden, July 5-7, 1999, 268-269.
  8. HARRISON, S., PHIPPS, R. H. SEALE, D., OWEN, E.: An evaluation of newly selected bacterial strains as additives for maize silage. In Conference Proceedings, The XIIth International Silage Conference, Uppsala Sweden, July 5-7, 1999, 139-140.
  9. HARTMAN, M. (1974): Stanovení neutrálních těkavých látek v silážích a senážích plynovou chromatografií. Živočišná výroba, č. 4, s. 209-216.
  10. HITZGER, J., SKŘIVÁNEK, M., et al.: Kvalitní konzervovaná krmiva: Základ efektivní produkce mléka a masa. Brno, PV agenci, 2003, s. 80-81.
  11. HOFFMAN, P., MUCK, R.: Inoculating high moisture corn. 2004 (cit. 2004-14-06) http//www.uwex.edu/ces/crops/uwforage/InoculatingHMC.htm
  12. HONIG, H.: Air infusion system Vőlkenrode. In Collection of Methods. Institut für Grünland und Futterpflanzenforschung der FAL Braunschweig, 1984, 4 s.
  13. JAKOBE, P. et al.: Konzervace krmiv. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1987, s. 264.
  14. JAMBOR, V.: The effect of biological additives on fermentation process and aerobic stability of high dry matter maize and ears silages. In: The Xth International Symposium Forage Consarvation, Brno, 2001, s. 118-119.
  15. CHRI, R., LINGVALL, P., THYLIN, I.: Combinations of biological and chemical silage additives. In Conference Proceedings, The XIIth International Silage Conference, Uppsala Sweden, July 5-7, 1999, 327-328.
  16. JURÁČEK, M.: Kvalita biologicky ošetrených kombinovaných kukurično-čirokových siláží. Dni výživy zvierat, Nitra, 2002, 19-20. september, s. 126-129.
  17. KALAČ, P., PIVNIČKOVÁ, L.: Posouzení výskytu nižších alkoholů v silážích a senážích. Živočišná výroba, 1987, 32, (LX), 7, s. 641-645
  18. KUNG, L. jr., MYERS, C. L., NEYLON, J. M. et al.: The effects of buffered propionic acid-based additives alone or combined with microbial inoculation on the fermentation of high moisture corn and whole-crop barley. Journal of Dairy Science, 2004, 87(5):1310-1316. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(04)73280-4 Go to original source...
  19. MAYRHUBER, E., HOLZER, M., DANNER, H. et al.: Comparison of homofermentative and heterofermentative Lactobacillus strains as silage inoculum to improve aerobic stability. In Conference Proceedings, The XIIth International Silage Conference, Uppsala Sweden, July 5-7, 1999, 276-277.
  20. MIKYSKA, F.: The ensilage of wet pressed grain, pea and maize grain by chemical preservation. In: The Xth International Symposium Forage Consarvation, Brno, 2001, s. 180-181.
  21. MIKYSKA, F.: Změny v osevním postupu při silážování vlhkého mačkaného zrna kukuřice. Krmivářství č. 5, 2002, s. 37.
  22. MLYNÁR, R., RAJČÁKOVÁ, L.: Konzervácia miaganého vlhkého kukuričného zrna organickými kyselinami. Proteiny 2004, Brno MZLU, 2004, s. 212-215.
  23. PAJÁŠ, M., BÍRO, D., ŠIMKO, M., JURÁČEK, K.,:Výživný hodnota silážovaného vlhkého miaganého kukuričného zrna. Dni výživy a veterinárnej dietetiky " VI", 7. - 8. september 2004, Košice, s.
  24. PETERSON, T.: Ensiled rolled barley grain to cattle-from harvest to milk and beef. Acta Universitatis Agriculturae Sueciae Agraria. 1998, (87): 73.
  25. RUST, S. R., YOKOYAMA, M. T.: Fermentation characteristics associated with aerobic instability of high-moisture corn. Journal of Production Agriculture, 1992, 5 (4):454-457. DOI: 10.2134/jpa1992.0454 Go to original source...
  26. SEIJA, J., TOIVONEN, V., HUHTANEN, P.: Effects of nitrogen fertilisation of grass on fermentation in untreated and formic acid treated silage. In Conference Proceedings, The XIIth International Silage Conference, Uppsala Sweden, July 5-7, 1999, 164-165.
  27. SCHAFER, D. M., BROTZ, P. G., ARP, S. C., COOK, D. K.: Inoculation of corn silage and high-moisture corn with lactic acid bacteria and its efffects on the subsequent fermentations and on feedlot performance of beef steers. Animal Feed Science and Technology, 1989, 25 (1-2): 23-38. DOI: 10.1016/0377-8401(89)90105-3 Go to original source...
  28. SNEDECOR, G. W., COCHRAN, W. G.: Statistical Methods, 1967, 6th ed., Iowa. Iowa State University Press, 579 pp.
  29. SOMMER, A., ČEREŠŇÁKOVÁ, Z., FRYDRYCH, Z. et al. (1994): Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro přežvýkavce. Česká akademie zemědělských věd, Komise výživy hospodářských zvířat. Pohořelice: 196 s.
  30. TAYLOR, C. C., KUNG, L., Jr.: The effect of Lactobacillus buchneri 40788 on the fermentation and aerobic stability of high moisture corn in laboratory silos. Journal of Dairy Science, 2002, 85 (6):1526-1532. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(02)74222-7 Go to original source...
  31. UNO, T., LÄTTEMÄE, P., SARAND, R. J.: Influence of AIV-2000 treated r ed clover grass silage on feed intake and milk yield. In Conference Proceedings, The XIIth International Silage Conference, Uppsala Sweden, July 5-7, 1999, 211-212.
  32. WARDYNSKI, F. A., RUST, S. R., YOKOYAMA, M. T.: Effect of microbial inoculation of high moisture corn on fermentation characteristics, aerobic stability, and cattle performance. Journal of Animal Science, 1993, 71 (8): 2246-2252. DOI: 10.2527/1993.7182246x Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.