Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2004, 52(3), 87-96 | DOI: 10.11118/actaun200452030087

Hybné síly v odvětví mlékárenského průmyslu v České republice

Renata Černíková
Ústav managementu, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Příspěvek analyzuje hybné síly v odvětví mlékárenského průmyslu v České republice a hodnotí jejich významnost a vliv na další vývoj mlékárenského průmyslu v České republice.
Mezi nejvýznamnější hybné síly odvětví mlékárenského průmyslu v České republice v současné době patří změny v dlouhodobé míře růstu odvětví a s touto silou související nové formy marketingu. V odvětví existuje prostor pro růst - průměrná spotřeba mléka a mléčných výrobků v České republice na jednoho obyvatele za rok 225,1 kg v roce 2002 je stále o téměř 17 % nižší než v roce 1989 (269 kg na obyvatele) a také asi o 10 % nižší než současný průměr stávajících členských zemí Evropské unie (250 kg). Rovněž existuje prostor pro růst vývozu z ČR do zemí EU. Vzájemná liberalizace zahraničního obchodu se sýry a tvarohy tzv. "dvounulová varianta" přinesla již v prvním roce zavedení (r. 2001) pozitivní změnu pro Českou republiku. Podíl dovozu sýrů a tvarohů na celkovém vývozu ze zemí EU do ČR se snížil z 24,6 % na 15,5 %, naproti tomu podíl vývozu sýrů a tvarohů na celkové vývozu z ČR do zemí EU se zvýšil z 10,1 % na 19,7 %.
K hybným silám patří také změny v nákladové efektivnosti a další vstup zahraničního kapitálu do českých mlékáren, který není ještě zcela ukončen a rovněž hybné síly vyplývající z působení faktorů v makrookolí - především vstup České republiky do Evropské unie, regulační opatření vlády a změny ve vládní politice uplatňované v odvětví mlékárenského průmyslu v České republice. Se vstupem do EU je spojená úplná liberalizace vzájemného zahraničního obchodu s mlékem a mlékárenskými výrobky se zeměmi EU a změny v uplatňování protekcionistických opatření vůči třetím zemím dle pravidel EU. Dále pasportizace a také snížení původní národní produkční kvóty ve výši 3,01 mld. litrů mléka, dle výsledků jednání České republiky s EU v kapitole 7 - Zemědělství. Celková vyjednaná kvóta s Evropskou unií pro Českou republiku 2737 mil. kg mléka představuje možnost zvýšení současné domácí výroby v odvětví pouze asi o 5 %.

hybná síla, mlékárenský průmysl, růst odvětví, nákladová efektivnost, marketingová inovace

Key movement forces in the dairy industry in the Czech Republic

The paper analyses key movement forces in the dairy industry in the Czech Republic and evaluates their importance in the industry and their influence on the following development of the dairy industry in the Czech Republic.
The current most important key movement forces in the dairy industry in the Czech Republic are identified: changes in the long-term industry growth rate and marketing innovations. There is space for growth of the industry - the average consumption of the milk products in the Czech Republic per inhabitant 225,1 kg in 2002 is almost by 17% lower than in 1989 (269 kg per inhabitant) and also by 10% lower than the current average consumption in the EU countries (250 kg per inhabitant). There is also space for increase exports from the Czech Republic into the EU countries. The liberalization of the foreign trade with cheeses and curds - "double-zero variation" was positive for the Czech Republic in the first year after the introduction. The share of the import of cheeses and curds on the total export from the EU decreased from 24.6% to 15.5%, and the share of the export of cheeses and curds on the total export from the CR into the EU increased from 10.1% to 19.7%.
The key movement forces in the dairy industry in the Czech Republic also are changes in the cost effectiveness; the foreign capital; and key forces resulting from the factors in the macro-environment - the integration of the Czech Republic into the European Union, the government interventions and changes in the government policy.

Keywords: movement force, dairy industry, growth of the industry, cost effectiveness, marketing innovation
Grants and funding:

Příspěvek je součástí řešení výzkumného záměru PEF MZLU v Brně, směr A: Výchozí pozice a adaptace podnikatelských subjektů oborů potravinářského průmyslu na trendy vývoje konkurenčního prostředí. GA MSM 431100007, MŠMT ČR 1999-2003.

Received: December 16, 2003; Published: June 17, 2015  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Černíková, R. (2004). Key movement forces in the dairy industry in the Czech Republic. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis52(3), 87-96. doi: 10.11118/actaun200452030087
Download citation

References

  1. ČERNÍKOVÁ, R.: Factors influencing intensity of competition in the Czech Milk-processing industry. In: Agricultural economics vol. 48. Prague: Czech academy of agricultural sciences, 2002, p.315-320. ISSN 0139-570X Go to original source...
  2. ČERNÍKOVÁ, R.: Ohrožení ze strany nově vstupujících firem v odvětví mlékárenského průmyslu v ČR. In: Firma a konkurenční prostředí. Brno: PEF MZLU v Brně, 2003, s. 66 - 75. ISBN 80-7157-695-6
  3. HOLUBEC, M.: Faktory podporující inovace v odvětví zpracování mléka a výroby mlékárenských výrobků. In: Firma a konkurenční prostředí. Brno: PEF MZLU v Brně, 2003. ISBN 80-7157-695-6
  4. HRON, J., TICHÁ, I., DOHNAL, J.: Strategické řízení. Praha: ČZU v Praze, 1995, 221 s. ISBN 80-213-0255-0
  5. PORTER, M. E.: Konkurenční strategie. Praha: Victoria Publishing. 1994, 403 s. ISBN 80-85605-11-2
  6. THOMPSON, A. A., STRICKLAND, A. J.: Strategic Management. Concept and Cases. New York: Irvin, 1993, 948 s. ISBN 0-256-12707-7 Go to original source...
  7. SEDLÁČKOVÁ, H.: Strategická analýza. Praha: C.H.BECK, 2000, 101 s. ISBN 80-7179-422-8
  8. Potravinářský zpravodaj: list potravinářské komory ČR. č.1, č.2 (2002). Praha: Agral, 2002.
  9. Situační a výhledová zpráva - MLÉKO 2001. Praha: Ministerstvo zemědělství ČR, 2002. ISBN 80-7084-175-3
  10. Situační a výhledová zpráva - MLÉKO 2002. Praha: Ministerstvo zemědělství ČR, 2003. ISBN 80-7084-272-5
  11. Zpráva o stavu zemědělství za rok 2001. Praha: Ministerstvo zemědělství ČR, 2002
  12. Zemědělství 2001. Praha: Ministerstvo zemědělství ČR, 2002
  13. http://www.albertina.cz
  14. http://www.danone-institut.cz
  15. http://www.fao.org
  16. http://www.mze.cz
  17. http://www.mfcr.cz
  18. http://www.czso.cz

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.