Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2004, 52(2), 129-136 | DOI: 10.11118/actaun200452020129

Změny základního složení kravského mleziva v průběhu prvních 72 hodin po porodu

Stanislav Kráčmar, Ladislav Zeman
Ústav výživy a krmení hospodářských zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Obsah sušiny kravského mleziva v průběhu 2 až 72 hod. po porodu se pohyboval v intervalu od 20,37 do 13,78 % (průměr 15,61 %). Dusíkaté látky tvořily v prvních 12 hod. po porodu více jak 60 % sušiny (14,33 až 9,71 %), do 72 hod. po porodu téměř polovinu (6,34 - 4,06 % s průměrnou hodnotou 5,61 %), jednu čtvrtinu mléčný tuk (2,29 až 5,16 % s průměrnou hodnotou 3,72 %) a laktóza představuje zhruba 22 % z celkové sušiny (kolísá v intervalu od 2,74 do 3,93 % s průměrnou hodnotou 3,43 %). Tukuprostá sušina se postupně snižovala o vzrůstající podíl mléčného tuku.

mléčné krávy, mlezivo, sušina, dusíkaté látky, tuk, laktóza, regresní analýza

Change in composition of cow's colostrum within the first 72 hours after parturition

Changes in the colostrum nutritive value were studied in dairy cows of the Czech Red Pied x Holstein (n = 10) from the 2nd to 72nd hour post partum. Of them, five and five animals were in the first and the second (or higher) lactation, respectively. Dry matter (DM) content ranged from 20.37 to 13.78% (mean value 15.61%). Within the first 12 and 72 hours after parturition, the shares of crude protein in DM were more than 60% (14.33 - 9.71%) and nearly 50% (6.34 - 4.06%; mean 5.61%), respectively. Milk fat made one quarter (2.29 - 5.16%; mean 3.72%) and lactose approximately 22% (2.74 - 3.93%; mean 3.43%) of DM content, respectively.

Keywords: dairy cows, colostrum, solid, protein, fat, lactose, regression analysis
Grants and funding:

Příspěvek byl řešen v rámci výzkumného záměru GG MSM 432100001.

Received: November 10, 2003; Published: July 3, 2015  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kráčmar, S., & Zeman, L. (2004). Change in composition of cow's colostrum within the first 72 hours after parturition. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis52(2), 129-136. doi: 10.11118/actaun200452020129
Download citation

References

  1. ANONYM: Official Journal L 206: Eighth Commission Directive 78/633/EEC of 15 June 1978 Establishing Community methods of analysis for the official control of feeding stuffs, July 29, 1978, 43 - 55
  2. ANONYM: Postupy laboratorního zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů I. ÚKZÚZ Brno, 2000, 266 s.
  3. ANONYM: Postupy laboratorního zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů II. ÚKZÚZ Brno, 2001, 233 s.
  4. BOUDA, J., JAGOŠ, P., MUŽÍK, J., DOUBEK, J., KLIMEŠ, J., TOTH, J.: Hodnoty vybraných biochemických ukazatelů v kolostru krav v závislosti na době prvního nádoje po porodu. Vet. Med. Praha, 33, 1988, 517 - 528
  5. ČERMÁK, B., LÁD, F., ŠLINCOVÁ, Z., KOLÁŘOVÁ, S., DRÁŽDILOVÁ, I.: Význam mleziva ve výživě telat. In. Aktuální problémy zdraví a růstu telat, České Budějovice, 1994, 204 - 205
  6. DAVÍDEK, J., HRDLIČKA, J., KARVÁNEK, M., POKORNÝ, J., SEIFERT, J., VELÍŠEK, J.: Laboratorní přírůčka analýzy potravin. Praha, SNTL, 1981, 720 s.
  7. HADJIPANAYIOTOU, M.: Composition of ewe, goat and cow milk and of colostrum of ewes and goats. Small Rumin. Res., 18, 1995, 255 - 262 DOI: 10.1016/0921-4488(95)00697-3 Go to original source...
  8. KLIMEŠ, J., JAGOŠ, P., BOUDA, J., GAJDŮŠEK, S.: Basic qualitative parameters of cow colostrum and their dependence on season and post partum time. Acta vet. Brno, 55, 1986, 23 - 39 DOI: 10.2754/avb198655010023 Go to original source...
  9. KLIMEŠ, J., BOUŠKA, J., BOUDA, J., DOSTÁLOVÁ, M., TOTH, J.: Vliv subklinické ketózy zaprahlých krav na složení kolostra a na ukazatele zdraví novorozených telat. Veter. Med. Praha, 34, 1989, 129 - 140
  10. KRÁČMAR, S., DOLEŽAL, P., ŠTEFANOVÁ, Š., DVOŘÁČEK, J., ZEMAN, L.: Aminokyselinové složení mleziva krav. Krmivářství, 1, 1997, 37 - 38
  11. SAITO, T., YOSHIDA, T., ITOCH, T.: Composition of free form glycopeptides isolated from bovine colostrum. Inter. Dairy J., 3, 1993, 129 - 139 DOI: 10.1016/0958-6946(93)90012-O Go to original source...
  12. POLANSKÝ, J.: Hladina aminokyselin v mléce při zkrmování siláží nízké kvality. Živočišná výr., 33, 1988, 4, 337 - 344 Go to original source...
  13. SCHABLIN, E.: Untersuchungen zum Stickstoff- and Aminosäurengehalt der Kolostralmilch verschiedener Haustire und der Kolostralmilch und reifen Milch von Frauen. [PhD Dissertation.] Giesen - Just-Liebig-Universität, 1987
  14. SNEDECOR, G. W., COCHRAN, W. G.: Statistical Methods. Iowa: 6th ed. Iowa State University Press, 1967, 534 p.
  15. ŠEBELA, F., DUŠEK, B., PAVEL, J.: Mlékařství. Praha, SZN, 1964, 328 s.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.