Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2010, 58(5), 377-382 | DOI: 10.11118/actaun201058050377
Obsah vitaminu B2 (riboflavinu) v cereálních produktech
- Ústav biochemie a analýzy potravin, Fakulta technologická, Univerzita T. Bati ve Zlíně, nám. T. G. Masaryka 275, 762 72 Zlín, Česká republika
Riboflavin je ve vodě rozpustný vitamin, který je zapotřebí pro metabolismus aminokyselin, tuků a sacharidů (DDD = 1,5 mg na den). V dnešní době mají někteří lidé (např. nemocní s diabetes mellitus) větší potřebu přísunu vitaminu B2. Zdroje tohoto vitaminu u lidí v České republice pochází především z mléka a mléčných výrobků, cereálií a masa. K nejvýznamnějším rostlinným zdrojům těchto vitaminů patří obiloviny kvůli jejich běžné a poměrně rozsáhlé konzumaci v různé formě. Cílem této práce proto bylo stanovení obsahu riboflavinu v běžných cereálních výrobcích českého původu.
Jednou z nejvíce rozšířených metod pro jeho stanovení je HPLC s reverzní fází a UV detekcí. Obsah vitaminu B2 ve vybraných cereálních produktech, stanovený výše uvedenou metodou, klesal v tomto pořadí: obohacené celozrnné snídaňové cereálie (0,553-2,779 mg . 100 g-1; kde 100 g výrobku zabezpečí 36,9-185,3 % DDD riboflavinu), které jsou tedy nejlepším zdrojem z hodnocených produktů bez nutnosti dalších kulinárních úprav. Následují vitaminem obohacené mouky (0,525-0,800 mg . 100 g-1), dále chleba - celozrnný s vyšším obsahem vitaminu (0,322-0,561 mg . 100 g-1), který se nachází především v klíčku a aleuronové vrstvě, a pšeničný chleba (0,208 mg . 100 g-1). Chleba v porovnání s odpovídajícími moukami může mít vyšší obsah vitaminu B2 z důvodu nárůstu v průběhu pečení (syntéza nebo přídavek droždí). Bílé pšeničné mouky měly poměrně nízký obsah riboflavinu s ohledem na vymílání těchto mouk (do 0,087 mg . 100 g-1; 5,8 % DDD). Nízké obsahy riboflavinu ve vařených špagetách (0,179-0,223 mg . 100 g-1, 11,9-14,9 % DDD) souvisí s vyluhováním do vodného prostředí. Nejnižší hodnoty obsahů vitaminu B2 byly zjištěny v pečivu (do 0,094 mg . 100 g-1), tedy běžné vymílané bílé a vícezrnné pečivo není výhodným zdrojem tohoto vitaminu.
vitamin B2, riboflavin, cereální produkty, HPLC/UV
Vitamin B2 (riboflavin) content in cereal products
Vitamin B2 (riboflavin) is a water-soluble essential vitamin. Nowadays an increased risk for riboflavin deficiency may be seen in people on special diets (diabetes mellitus), smokers or heavy alcohol drinkers. In the Czech diet the main sources of the vitamin intake are milk and dairy products followed by cereals and meat. Cereals are good source of this vitamin as it is widely and regularly consumed in different forms. Analyses of the vitamin B2 content in different types of cereal products (flours, breads, pastries, breakfast cereals, cooked pasta) of Czech origin using HPLC with reversed phase and UV detection were done. The vitamin B2 content of chosen cereal products decreased in this progression: enriched wholemeal breakfast cereals (the best source of the vitamin), enriched wheat flours, breads - rye and wholemeal wheat breads, whole wheat and spelt flours, wheat bread, cooked whole wheat and rye spaghetti, wheat and multigrain pastries and finally scoured wheat flours.
Keywords: vitamin B2, riboflavin, cereal products, HPLC/UV
Received: July 8, 2010; Published: August 6, 2014 Show citation
References
- AHMAD, I., FASIHULLAH, Q., NOOR, A., ANSARI, I. A., MANZAR ALI, Q. N., 2004: Photolysis of riboflavin in aqueous solution: a kinetic study. International Journal of Pharmaceutics, 280, 1-2: 199-208. ISSN 0378-5173. DOI: 10.1016/j.ijpharm.2004.05.020
Go to original source...
- AL-KHALIFA, A. S., DAWOOD, A. A., 1993: Effects of cooking methods on thiamine and riboflavin contents of chicken meat, Food Chemistry, 48, 1: 69-74. ISSN 0308-8146. DOI: 10.1016/0308-8146(93)90223-3
Go to original source...
- ANDRÉS-LACUEVA, C., MATTIVI, F., TONON, D., 1998: Determination of riboflavin, flavin mononucleotide and flavin-adenine dinucleotide in wine and other beverages by high-performance liquid chromatography with fluorescence detection. Journal of Chromatography A, 823, 1-2: 355-363. ISSN 0021-9673. DOI: 10.1016/S0021-9673(98)00585-8
Go to original source...
- ARELLA, F., LAHÉLY, S., BOURGUIGNON, J. B., HASSELMANN, C., 1996: Liquid chromatographic determination of vitamins B1 and B2 in foods: a collaborative study. Food Chemistry, 56, 1: 81-86. ISSN 0308-8146. DOI: 10.1016/0308-8146(95)00149-2
Go to original source...
- AYRANCI, G. and S. KAYA, S., 1993: Kinetic analysis of the loss of some B-vitamins during the cooking of macaroni. Nahrung, 37, 2: 153-155. ISSN 0027-769X. DOI: 10.1002/food.19930370209
Go to original source...
- BALL, G. F. M., 2006: Vitamins In Foods: Analysis, Bioavailability, and Stability. 1. vyd. Boca Raton: CRC Press, 785 s. ISBN 978-1-57444-804-7.
- BATIFOULIER, F., VERNY, M.-A., CHANLIAUD, E., RÉMÉSY, C., DEMIGNÉ, C., 2005: Effect of different breadmaking methods on thiamine, riboflavin and pyridoxine contents of wheat bread. Journal of Cereal Science, 42, 1: 101-108. ISSN 0733-5210. DOI: 10.1016/j.jcs.2005.03.003
Go to original source...
- BATIFOULIER, F., VERNY, M.-A., CHANLIAUD, E., RÉMÉSY, C., DEMIGNÉ, C., 2006: Variability of B vitamin concentrations in wheat grain, milling fractions and bread products. European Journal of Agronomy. 25, 2: 163-169. ISSN 1161-0301. DOI: 10.1016/j.eja.2006.04.009
Go to original source...
- BUŇKA, F., SEVEROVÁ, M., HRABĚ, J., 2003: Vliv sterilace na změny riboflavinu v tavených sýrech určených do bojových dávek potravin. In: Sborník VVŠ PV, 2, 121-130.
- CATALDI, T. R. I., NARDIELLO, D., CARRARA, V., CIRIELLO, R., DE BENEDETTO, G. E., 2003: Assessment of riboflavin and flavin content in common food samples by capillary electrophoresis with laser-induced fluorescence detection. Food Chemistry, 82, 2: 309-314. ISSN 0308-8146. DOI: 10.1016/S0308-8146(02)00567-8
Go to original source...
- GOLBACH, J. L., CHALOVA, V. I., WOODWARD, C. L., RICKE, S. C., 2007: Adaptation of Lactobacillus rhamnosus riboflavin assay to microtiter plates. Journal of Food Composition and Analysis, 20, 7: 568-574. ISSN 0889-1575. DOI: 10.1016/j.jfca.2007.03.012
Go to original source...
- HÄGG, M., KUMPULAINEN, J., 1993: Thiamine and Riboflavin Contents in Domestic and Imported Cereal Products in Finland. Journal of Food Composition and Analysis, 6, 4: 299-306. ISSN 0889-1575. DOI: 10.1006/jfca.1993.1033
Go to original source...
- HÄGG, M., KUMPULAINEN, J., 1994: Thiamine and Riboflavin Contents of Finnish Breads and Their Corresponding Flours. Journal of Food Composition and Analysis, 7, 1-2: 94-101. ISSN 0889-1575. DOI: 10.1006/jfca.1994.1008
Go to original source...
- HLÚBIK, P., OPLTOVÁ, L., 2004: Vitaminy. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 232 s. ISBN 80-247-0373-4.
- HŐLLER, U., BRODHAG, C., KNŐBEL, A., HOFMANN, P., SPITZER, V., 2003: Automated determination of selected water-soluble vitamins in tablets using a bench-top robotic system coupled to reversed-phase (RP-18) HPLC with UV detection. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 31, 1: 151-158. ISSN 0731-7085. DOI: 10.1016/S0731-7085(02)00574-5
Go to original source...
- LEŠKOVÁ, E., KUBÍKOVÁ, J., KOVÁČIKOVÁ, E., KOŠICKÁ, M., PORUBSKÁ, J., HOLČÍKOVÁ, K., 2006: Vitamin losses: Retention during heat treatment and continual changes expressed by mathematical models. Journal of Food Composition and Analysis, 19, 4: 252-276. ISSN 0889-1575. DOI: 10.1016/j.jfca.2005.04.014
Go to original source...
- NDAW, S., BERGAENTZLÉ, M., AOUDÉ-WERNER, D., HASSELMANN, C., 2000: Extraction procedures for the liquid chromatographic determination of thiamin, riboflavin and vitamin B6 in foodstuffs. Food Chemistry, 71, 1: 129-138. ISSN 0308-8146. DOI: 10.1016/S0308-8146(00)00135-7
Go to original source...
- PRODANOV, M., SIERRA, I., VIDAL-VALVERDE, C., 2004: Influence of soaking and cooking on the thiamin, riboflavin and niacin contents of legumes. Food Chemistry, 84, 2: 271-277. ISSN 0308-8146. DOI: 10.1016/S0308-8146(03)00211-5
Go to original source...
- REGULATION No. 446/2004; Sbírka Zákonů ČR, 2004, částka 159, 16.7.2004.
Go to original source...
- REGULATION No. 304/2004; Sbírka Zákonů ČR, 2004, částka 100, 6.5.2004.
- TANG, X., CRONIN, D.A., BRUNTON, N.P., 2006: A simplified approach to the determination of thiamine and riboflavin in meats using reverse phase HPLC. Journal of Food Composition and Analysis, 19, 8: 831-837. ISSN 0889-1575. DOI: 10.1016/j.jfca.2005.12.013
Go to original source...
- VELÍŠEK, J., 2009: Chemie potravin I. 3. vyd. Tábor: Ossis, 602 s. ISBN 978-80-86659-15-2.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.