Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2010, 58(5), 289-298 | DOI: 10.11118/actaun201058050289
VLIV ZVOLENÝCH FAKTORŮ NA SÍLU SVALOVÝCH VLÁKEN PODLE POHLAVNÍ PŘÍSLUŠNOSTI JATEČNÉHO SKOTU
- Ústav chovu a šlechtění zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Cílem práce bylo porovnat vliv pohlavní příslušnosti skotu a zvolených faktorů na sílu svalových vláken svaloviny roštěnce (m.l.th.), odebíraného na úrovni 9. a 10. hrudního obratle. K hodnocení byl použit soubor 136 býků, 38 jalovic a 18 volů. Do pokusu byla zařazena zvířata českého strakatého skotu a jeho kříženci se specializovanými masnými plemeny Charolais a Galloway, dále kříženci hybridních býků. Býci byli poráženi ve věku 587 ± 90 dnů a při hmotnosti 610 ± 97 kg. U jalovic byl průměrný porážkový věk 644 ± 83 dnů a porážková hmotnost 550 ± 91 kg. Další hodnocenou kategorií byli voli vykrmovaní v extenzivních (pastevních) podmínkách do nejvyššího věku v době porážky (689 ± 39 dnů) a hmotnosti (610 ± 90 kg). Po odebrání byl vzorek svaloviny roštěnce uložen na 50 dnů do 10% roztoku formaldehydu. Asi 3 až 5 dnů před měřením byl přeložen do 20% kyseliny dusičné, čímž došlo k uvolnění jednotlivých svalových vláken. Z uvolněných vláken byl zhotoven preparát pro vlastní vyhodnocování. K hodnocení síly svalových vláken bylo použito mikroskopické zařízení a software firmy LEICA. U jednotlivých kategorií skotu byl stanoven vliv věku a hmotnosti v době porážky, dále vliv netto přírůstku, zmasilosti a protučnělosti jatečného těla na sílu svalových vláken. K vyhodnocení výsledků analýz byl využit program UNISTAT 5.1. Vyřazené jalovice z chovu měly statisticky významně (p > 0,01) silnější svalová vlákna (40,40 ± 3,63 μm) v porovnání s kategorií býků (38,63 μm). Nejslabší vlákna byla naměřena u skupiny volů (38,42 μm). Dále jsme sledovali vliv věku jednotlivých kategorií skotu v době porážky na sílu vláken. Zjistili jsme, že tloušťka svalových vláken je ve významném vztahu k věku jatečného skotu. Vlákna býků ve věku do 530 dnů měla sílu 37,86 μm, zatímco ve věku nad 601 dnů byla síla vláken 39,81 μm. Síla svalových vláken je dále ovlivněna i předporážkovou hmotností. U všech kategorií skotu měla zvířata při nižší hmotnosti slabší vlákna. Jalovice o hmotnosti do 550 kg měly vlákna 39,51 μm, zatímco těžší jalovice měly vlákna nevýznamně silnější (41,50 μm). Dále jsme si všímali vlivu netto přírůstku na sílu svalových vláken. Zjistili jsme, že býci a voli s vyšším netto přírůstkem mají silnější vlákna, zatímco u jalovic lze považovat tento faktor za téměř nevýznamný. Mezi poslední sledované faktory ovlivňující sílu svalových vláken skotu jsme zařadili vliv zmasilosti a protučnění jatečně opracovaných těl. Z výsledků je patrné, že při vyšší zmasilosti jatečného těla mají jatečná zvířata silnější svalová vlákna, zatímco při vyšším tukovém krytí jatečného těla jsou svalová vlákna slabší. Voli zařazení do jakostní třídy zmasilosti "U" vykazovali u vláken průměrnou sílu 40,24 μm, při nižší třídě zmasilosti však (třída "R") měli vlákna slabší (38,06 μm). Z výsledků práce vyplývá významná diference průměrné tloušťky svalových vláken ve svalovině roštěnce býků a vyřazených jalovic z chovu v neprospěch jalovic. Nevýznamně jemnější svalová vlákna s vyšší variabilitou, v porovnání se svalovinou býků, jsme zaznamenali ve skupině volů. Celkové hodnoty síly vláken ve skupině jatečných býků a volů, včetně její variability ve zvolených subkategoriích, odpovídajících vlivům jednotlivých faktorů, byly ovlivněny především jejich přepočtenou hmotností před porážkou a věkem v době porážky. Ve všech kategoriích skotu členěných podle pohlavní příslušnosti je naznačen (p > 0,05) pozitivní vztah mezi silou svalových vláken a výhodnější klasifikací zmasilosti jatečně opracovaných těl skotu.
býci, skot, jalovice, voli, síla svalových vláken
The influence of selected factors on the muscle fibre diameter according to the sexual classification of slaughter cattle
The aim of this study was to evaluate the muscle fibre diameter of bulls (n = 136), heifers (n = 38) and steers (n = 18). The influence of age at slaughter, weight at slaughter, net daily weight gain, SEUROP meatiness and SEUROP fatness on the muscle fibre diameter was observed. The group of animals included Czech Red Pied and its crossbreeds (F1) with the specialized meat breeds (Charolais and Galloway), further crossbreeds of hybrid bulls. Bulls were slaughtered at an average age of 587 days and average weight of 610 kg. The average age of heifers was 644 days and average weight at slaughter was 550 kg. The highest average age was that of steers (689 days) and they were fattened to the average weight of 610 kg. The sample of musculus longissimus lumborum et thoracis (m.l.th.) was used for the analyses. The results showed that the muscle fibres were stronger in diameter in the negatively selected (culled) heifers (p > 0.01) as compared to the category of bulls and steers. Apart from sex we also analysed the effect of age at slaughter of the individual animal categories on the fibre diameter. We discovered that the diameter of the fibre increased with age. The fibre diameter of bulls of up to 530 days of age was 37.86 µm and at the age of more than 601 days it was 39.81 µm. The diameter of the muscle fibres was also affected by the pre-slaughter weight. At lower weights the fibres of all categories of cattle were finer. Of growth factors affecting the fibre diameter we selected the net weight gain which is the general indicator of the life-long growth intensity and carcass yield. The fibre diameter in bulls and steers increased insignificantly (p > 0.05) with increasing net weight gains. We also analysed the effect of the SEUROP classification of cattle carcasses and discovered a stronger correlation between the diameter of muscle fibres and meatiness compared to the classification of fatness of the carcasses.
Keywords: bulls, cattle, heifers, steers, muscle fibre diameter
Grants and funding:
Práce byla zpracována s podporou grantu QI91A055 a 2B8037.
Received: April 15, 2010; Published: August 6, 2014 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- COVINGTON, R. C., TUMA, H. J., GRANT, D. L., DAYTON, A. D., 1970: Various chemical and histological characteristics of beef muscle as related to tenderness. J Anim Sci, 30: 191-196. ISSN 1525-3163. DOI: 10.2527/jas1970.302191x
Go to original source...
- FILIPČÍK, R., ŠUBRT, J., BJELKA, M., DRAČKOVÁ, E., HOMOLA, M., 2008: Kvalita masa v závislosti na pohlaví skotu. In: ŘEHOUT, V. Biotechnology 2008. České Budějovice: Scientific Pedagogical Publishing, 105-107. ISBN 80-85645-58-0.
- LEWIS, P. K., BROWN, C. J., HECK, M. C., 1977: Fiber diameter, sarcomere length and tenderness of certain muscles of crossbred beef steers. J Anim Sci, 45: 254-260. ISSN 1525-3163. DOI: 10.2527/jas1977.452254x
Go to original source...
- MLYNEK, K., GULINSKI, P., 2007: The effect of growth rate and age at slaughter on dressing percentage and colour, pH48 and microstructure of longissimus dorsi muscle in Black-and-White (BW) bulls vs commercial crossbreds of BW with beef breeds. Animal Science Papers and Reports, 25, 2: 65-71.
- OZAWA, S., MITSUHASHI, T., MITSUMOTO, M., MATSUMOTO, S., ITOH, N., ITAGAKI, K., KOHNO, Y., DOHGO, T., 2000: The characteristics of muscle fiber types of longissimus thoracis muscle and their influences on the quantity and quality of meat from Japanese Black steers. Meat Science, 54: 65-70. ISSN: 0309-1740. DOI: 10.1016/S0309-1740(99)00072-8
Go to original source...
- PIPEK, P., 1995: Technologie masa I, Karmelitánské nakladatelství, 334 s. ISBN 80-7080.
- STEINHAUSER, L. et al., 2000: Produkce masa, Vydavatelství Last, 464 s. ISBN 80-900260-7-9.
- ŠUBRT, J., FILIPČÍK, R., BJELKA, M., DRAČKOVÁ, E., DUFEK, A., NOVÁKOVÁ, K., HOMOLA, M., 2009: Kvalita masa z pohledu konzumenta. In: Zootechnické aspekty chovu masného skotu, 21-32.
- ŠUBRT, J., MIKŠÍK, J., 2002: A comparison of selected quality parameters of the meat of Czech Pied and Montbéliard bulls. Czech J. Anim. Sci., 47, 2: 57-63. ISSN: 1212-1819.
- TRNKA, M., OKROUHLÁ, M., 2007: Svalová vlákna - významný ukazatel kvality vepřového masa. Náš chov, Profi Press, s. r. o., 67, 11, 32-34. ISSN 0027-8068.
- TUMA, H. J., VENABLE, J. H., WUTHIER, P. R., HENRICKSON, R. L., 1962: Relationship of fiber diameter to tenderness and meatiness as influenced by bovine age. J Anim Sci, 21: 33-36. ISSN 1525-3163. DOI: 10.2527/jas1962.21133x
Go to original source...
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.