Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2010, 58(5), 21-26 | DOI: 10.11118/actaun201058050021

Interspecifické vs. tradiční odrůdy pro výrobu rosé vín

Mojmír Baroň, Michal Kumšta, Petra Bábíková, Radek Sotolář
Ústav vinohradnictví a vinařství, Mendelova univerzita v Brně, Valtická 337, 691 44 Lednice, Česká republika

Stejně jako v roce 2008 byly sledovány interspecifické a tradiční české odrůdy vhodné pro výrobu rosé vín. Vína ze zkoumaných odrůd - 'Laurot', 'Cerason', 'Marlen', tři interspecifické, 'Svatovavřinecké', 'Frankovka', dvě tradiční, slovenský novošlechtěnec 'Nitra' a rakouská odrůda 'Blauer Wildbacher' byla podrobena senzorickému hodnocení. Nejlépe byla hodnocena odrůda 'Frankovka' (83.5 bodů) následována odrůdou 'Laurot' (82.1 bodů). Dále byla vína podrobena analýzám zaměřeným na zdraví konzumentů. Především v množství celkových polyfenolů a antiradikálové kapacitě vykazovala nejvyšší hodnoty vína ze Slovenska a Rakouska (105,2, resp. 121,1), která však propadla v senzorickém hodnocení (77,5, resp. 76,1 bodů). Naše interspecifické odrůdy dopadly po této stránce lépe než odrůdy tradiční. Posledním sledovaným znakem byl obsah barviv - antokyanů. Konzument v posledních letech volí spíše světlejší odstíny růžových vín; tradiční odrůdy byly v tomto ohledu nejpřijatelnější. Vzhledem k výrazné odolnosti interspecifických odrůd k houbovým chorobám spolu s lepšími zdravotními účinky vín vyrobených z těchto odrůd by bylo výhodné nalézt správnou technologii a doplnit jimi sortiment růžových vín. Jako velice vhodná se k tomuto účelu jeví především odrůda 'Laurot'.

rosé vína, interspecifické odrůdy, zdraví prospěšné látky, antiradikálová aktivita, redukční síla, antokyany, fenolické látky

Interspecific vs. traditional varieties for rosé wines production

This study was aimed on comparison of interspecific and traditional varieties suitable for rosé wines production. For samples of wines - 'Laurot', 'Cerason', 'Merlan', three interspecific Czech varieties and 'St. Laurent', 'Blaufränkisch' two traditional varieties and furthermore new Slovak variety 'Nitra' and Austrian 'Blauer Wildbacher' were carried out measurements of fundamental analytical values. Furthermore, total and individual phenolic compounds, total anthocyanins, optical density at 280 nm (OD280), total flavanols, reducing power and antiradical activity were determined. The results show that most phenolic compounds and highest antiradical activity has the Austrian variety 'Blauer Wildbacher' which was in sensory evaluation in last place. From Czech varieties it was 'Cerason' and 'Laurot'. In the sensory evaluation landed the best variety 'Blaufränkisch'. Very good results then reached a variety 'Laurot' as in 2008. Due its higher resistance to fungal diseases, health benefits and good sensory properties appears to be interesting for the production of rosé wines, not only from organic production.

Keywords: rosé wines, interspecific varieties, wholesomeness substances, antiradical activity, reducing power, anthocyanins, phenolic compounds

Received: August 2, 2010; Published: August 6, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Baroň, M., Kumšta, M., Bábíková, P., & Sotolář, R. (2010). Interspecific vs. traditional varieties for rosé wines production. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis58(5), 21-26. doi: 10.11118/actaun201058050021
Download citation

References

  1. Arnous, A., Makris, D. P., Kefalas, P., 2001: Effect of principal polyphenolic components in relation to antioxidant characteristics of aged red wines. J. Agric. Food Chem. 49, 5736-5742. DOI: 10.1021/jf010827s Go to original source...
  2. Bábíková, P., Baroň, M., Kumšta, M., Sotolář, R., 2009: Srovnání vybraných rosé vín z pohledu zdraví prospěšných látek obsažených ve víně. In: STÁVEK, J., BALÍK, J. Rosé, 2009 - odborná vinařská konference s mezinárodní účastí. Sborník přednášek a příspěvků 21. duben 2009. 1. vyd. MZLU v Brně 21. 4. 2009: MZLU v Brně, s. 5-7. ISBN 978-80-7375-295-8.
  3. Li, Y. G., Tanner, G., Larkin, P., 1996: The DMACA - HCl protocol and the treshold proanthocyaninidin content for bloat safety in forage legumes. J. Sci. Food Agric. 70, 89-101. DOI: 10.1002/(SICI)1097-0010(199601)70:13.0.CO;2-N Go to original source...
  4. Pulido, R., Bravo, L., Saura - Calixo, F., 2000: Antioxidant activity of dietary polyphenols as determined by a modified ferric reducing/antioxidant power assay. J. Agric. Food Chem, 48, 3396-3402. DOI: 10.1021/jf9913458 Go to original source...
  5. Somers, T. C., Evans, M. E., 1977: Spectral evaluation of young red wines: anthocyanin equilibria, total phemnolics, free and molecular SO2, "chemical age". J. Sci. Food Agric. 28, 279-287. DOI: 10.1002/jsfa.2740280311 Go to original source...
  6. Waterman, P. G., Mole, S., 1994: Analysis of Phenolic Plant Metabolites; Blackwell Scientific Publ.: Oxford, p. 83-91.
  7. Zoecklein, B. W., Fugelsang, K. C., Gump, B. H., Nury, F. S., 1990: Production Wine Analysis; Van Nostrand Reinhold Publ.: New York, s. 129-168. Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.