Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2010, 58(3), 107-118 | DOI: 10.11118/actaun201058030107

ATRAKTIVITA ODVĚTVÍ PRODUKCE PECKOVÉHO OVOCE V ČR

Dagmar Kudová
Katedra společenských věd, Masarykova univerzita v Brně, Kamenice 5, 625 00 Brno, Česká republika

Příspěvek se zabývá určením atraktivity produkce peckového ovoce v České republice s využitím matice hodnocení atraktivity podle Higginse a Vincze (1989). Byla stanovena klíčová kritéria pro hodnocení atraktivity z pěti oblastí: faktory trhu, faktory konkurence, finanční a ekonomické faktory, technologické faktory a sociopolitické faktory. Klíčová kritéria jsou podrobně rozebrána a zhodnocena z pohledu producenta působícího v odvětví produkce peckového ovoce. Text navazuje na příspěvky z odvětví ovocnářství a odvětví produkce jablek, které publikovala Kudová (2003, 2004, 2005, 2006, 2007 a 2008) Aplikací metod na jiné odvětví se zabývali Žufan a kol. (2001).
Podle údajů OTK ÚKZÚZ obhospodařovalo v roce 2008 21 738 ha ovocných sadů, 1166 subjektů (firem i pěstitelů), z toho bylo 6 730 ha produkčních sadů peckového ovoce (v roce 1999 to bylo 7 429 ha). Plocha produkčních sadů peckového ovoce činila v roce 2008 37,7 % celkové plochy ovocných sadů, v roce 1999 byla o 4 % vyšší.
Celkové tržby za produkci ovoce z sadů peckového ovoce od roku 2004 do roku 2008 klesaly, pokles tržeb za peckové ovoce vypěstované v produkčních sadech byl 34,5 %.
V zahraničním obchodu výrazně převládá dovoz do ČR nad vývozem, od roku 2004 do roku 2008 vzrostl vývoz peckového ovoce o 3,5 %, výše exportu kolísala, nejvíce se vyvážely višně a výrobky z višní.
Od roku 2004 do roku 2008 se zvětšila celková plocha produkčních švestkových sadů, a to o 35 %. U třešní se zvýšila produkční plocha téměř o 20 %. U všech ostatních sledovaných ovocných druhů došlo k poklesu ploch.
Různorodost trhu je tvořena odrůdovou skladbou jednotlivých ovocných druhů peckového ovoce. Podle ÚKZÚZ Brno není odrůdová skladba v současné době vyhovující a obměna je velmi pomalá. Největší plochy sadů peckového ovoce byly v roce 2008 na jižní Moravě, a to 3 153 ha (18,9 %)a ve středních Čechách, a to 1 115 ha (6,9 %).
Celkové náklady na výsadbu sadů peckového ovoce činí 250 000 Kč . ha-1 až 310 000 Kč . ha-1podle typu výsadby. Náklady na ošetřování sadu peckového ovoce kolísají v rozmezí 50 000-80 000 Kč . ha-1 v závislosti na úrovni pěstování a zemědělském výrobním typu.
Realizace zisku v odvětví produkce peckového ovoce je prodejem celé úrody pomocí odbytových družstev, prodejem do konzerváren nebo vlastním zpracováním ovoce. Další možností je zaměření se na pěstování peckového ovoce ekologickým způsobem pěstování. V roce 2004 byla výměra sadů sledovaných druhů držitelů známky SISPO (Svaz pro integrované systémy pěstování ovoce) 1 263 ha, v roce 2008 2 636 ha (nárůst o 52 %).
V roce 2007 byla celková spotřeba ovoce v ČR v hodnotě čerstvého, tj. přepočet všech výrobků z ovoce na hodnotu ovoce čerstvého, 85,4 kg na osobu a rok. Z toho je 51,4 kg na osobu a rok ovoce mírného pásu a 34 kg na osobu a rok ovoce jižní. Nárůst celkové spotřeby od roku 1990 je 43 %. Vývoj spotřeby peckového ovoce v letech 1990-2007 má mírně rostoucí povahu. Nejvíce je nárůst znatelný u spotřeby švestek a broskví.
Ministerstvo zemědělství ČR a EU prostřednictvím SZIF uvádí spektrum podpůrných programů, ve kterých je možno žádat o finanční prostředky. Je ale nutno zdůraznit, že mnoho producentů ovoce na tyto finanční prostředky nedosáhne z důvodu vysoké administrativní náročnosti při vyplňování a podávání žádostí.
Atraktivita odvětví produkce peckového ovoce je hodnocena jako podprůměrná, výsledek skóre atraktivity podle matice hodnocení atraktivity podle Higginse a Vincze (1989) tohoto odvětví je roven 1,84, což je nižší než průměrné skóre, které je rovno třem.

odvětví peckového ovce, produkce, atraktivita, prostředí, analýza

Attractiveness of stone fruits production in the Czech Republic

The paper deals with evaluation of attractiveness of stone fruits production in Czech Republic using the industry attractiveness evaluation matrix according to the methodology of Higgins and Vincze (1989). It was identifies the key criteria for evaluation of attractiveness, described in detail and evaluated from the viewpoint of a producer operating in the stone fruits production industry. According to the data of the Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture (OTK ÚKZÚZ) for 2008, 1166 entities (companies and growers) farmed on 21 738 hectares of fruit orchards, of which 6 730 ha were aimed on stone fruit production.
Total sales for the production of stone fruits decreased by 34.5 % in the period of 2004-2008. Production of stone fruit can be sold through sales co-operatives, to a fruit processing company or independently. Czech Ministry of Agriculture and the EU through the State Agricultural Intervention Fund stated a range of support programs under which it is possible to apply for funding. Attractiveness of the production of stone fruit is evaluated as below average; the result of the industry attractiveness evaluation matrix for this sector equals 1.84, which is lower than the average score of 3.00.

Keywords: stone fruit production industry, production, attractiveness, environment, analysis

Received: December 15, 2009; Published: September 27, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kudová, D. (2010). Attractiveness of stone fruits production in the Czech Republic. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis58(3), 107-118. doi: 10.11118/actaun201058030107
Download citation

References

  1. Blažek, J., 2001: Pěstujeme jabloně. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Brázda, 280s. ISBN 80-209-0294-5
  2. Dvořáková, p., 2009: Atraktivita odvětví peckovitého ovoce. Diplomová práce.
  3. Higgins, J. M., Vincze, j. w., 1989: Strategic management: Text and cases. New York: The Dryden Press, 1180 s.
  4. HRON, J., tichá, i., dohnal, j., 1995: Strategické řízení. Praha: PEF ČZU, 124 s. ISBN 80-85943-41-7
  5. KUDOVÁ, D., CHLÁDKOVÁ, H., 2003: Charakteristika odvětví ovocnictví ČR. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. IL, No. 6, pp. 265-278, ISSN 1211-8516
  6. KUDOVÁ, D., 2004: Charakteristika odvětví výroby ovoce na Moravě. In: Odvětvové strategie a politiky. Křtiny: PEF MZLU v Brně, s. 64-69. ISBN 80-7157-835-5
  7. KUDOVÁ, D., 2005: Bariéry vstupu v odvětví produkce jablek v České republice. In: Sborník prací z mezinárodní vědecké konference Agrární perspektivy XIV. 1. vyd. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, s. 421-426. ISBN: 80-213-1372-2.
  8. KUDOVÁ, D., CHLÁDKOVÁ, H., 2005: Konkurenční prostředí v odvětví produkce jablek v ČR. In: Strategické řízení. 1. vyd. Praha: s. 62-69. ISBN 80-213-1411-7
  9. KUDOVÁ, D., 2006: Atraktivita odvětví produkce jablek v ČR. In: Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. LIV, No. 3, str. 47-60, ISSN 1211-8516 DOI: 10.11118/actaun200654030047 Go to original source...
  10. KUDOVÁ, D., CHLÁDKOVÁ, H., 2007: Konkurenční prostředí odvětví produkce ovoce v české republice. In: Proceedings of abstracts. 1. vyd. Ostrava: VŠB-TUO, Ekonomická fakulta, s. 758-765. ISBN 978-80-248-1458-2.
  11. KUDOVÁ, D., CHLÁDKOVÁ, H., 2008: Barriers to entry in fruit producing industry in the Czech Republic. In: Agricultural economics: Zemědělská ekonomika. sv. 54, č. 9, s. 413-418. ISSN 0139-570X. Go to original source...
  12. PORTER, M. E., 1994: Konkurenční strategie. Praha: Victoria Publishing, 403 s., ISBN 80-85605-11-2
  13. Salaš. P., 2003: Modernizace výukového procesu u předmětů ovocné, okrasné školkařství a ovocnářství. In: Sborník přednášek z odborného semináře. 1. vyd. Lednice na Moravě. MZLU v Brně, 2003. s. 14-31. ISBN 80-7157-715-4
  14. Situační a výhledová zpráva - Ovoce 2000, Praha: Ministerstvo zemědělství ČR, 2000, 69 s., ISBN 80-7084-148-6
  15. Situační a výhledová zpráva - Ovoce 2001, Praha: Ministerstvo zemědělství ČR, 2001, 72 s., ISBN 80-7084-198-2
  16. Situační a výhledová zpráva - Ovoce 2002, Praha: Ministerstvo zemědělství ČR, 2002, 71 s., ISBN 80-7084-225-3
  17. Situační a výhledová zpráva - Ovoce 2003, Praha: Ministerstvo zemědělství ČR, 2003, 73 s., ISBN 80-7084-254-7
  18. Žufan, P., Erbes, J. Černíková, R.: Příspěvek k analýze odvětví výroby nealkoholických nápojů v ČR. In: AP IX - Agrární sektor před vstupem ČR do EU. Praha: ČZU v Praze, 2001, 312-318 s. ISBN 80-213-0714-5
  19. Dobré nápady z Mrazíren Dýšina. URL
  20. Koncepce rozvoje ovocnictví Jihomoravského kraje. URL
  21. LUKEŠTÍKOVÁ, S. Hodnocení efektivnosti pěstování modrých peckovin URL
  22. Ovoce do škol. URL
  23. Ovocnářská unie ČR. URL
  24. Situační a výhledová zpráva - Ovoce 2004, Ministerstvo zemědělství ČR. URL
  25. Situační a výhledová zpráva - Ovoce 2005, Ministerstvo zemědělství ČR. URL
  26. Situační a výhledová zpráva - Ovoce 2006, Ministerstvo zemědělství ČR. URL
  27. Situační a výhledová zpráva - Ovoce 2007, Ministerstvo zemědělství ČR. URL
  28. Situační a výhledová zpráva - Ovoce 2008, Ministerstvo zemědělství ČR. URL
  29. Situační a výhledová zpráva - Ovoce 2009, Ministerstvo zemědělství ČR. URL
  30. European commission. URL
  31. POLÁČKOVÁ. J., Výběrové šetření nákladovosti zemědělských výrobků v síti FADN. URL

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.