Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2010, 58(2), 133-138 | DOI: 10.11118/actaun201058020133
VÝSKYT FTALÁTŮ V KRMIVECH HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT
- Ústav technologie potravin, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Úroveň kontaminace estery kyseliny ftalové (PAE), jako di-n-butyl ftalátu (DBP) a di-2-ethylhexyl ftalátu (DEHP) byla zjišťována v roce 2007 ve vzorcích krmiv u průmyslových výrobců krmiv v rámci České republiky. Byly odebírány vzorky doplňkových látek, premixů a krmných surovin (n = 52). Nejvyšší koncentrace ftalátů byly zjištěny u vzorků s tukovou složkou jak rostlinného, tak živočišného původu. U sójového oleje koncentrace dosáhla hladiny 148,2; řepkového oleje 22,73; palmového tuku 12,22; rybího oleje 11,29; živočišného tuku 23,32 mg.kg-1 jako suma obou ftalátů (DBP a DEHP). Vysoké hladiny sumy obou ftalátů byly nalezeny i ve vzorcích vitaminů, a to v rozmezí od 1,06 (kyselina nikotinová) do 32,74 (vitamin E) mg.kg-1. Nejnižší koncentrace jako suma DBP a DEHP byla zjištěna u vzorků zrnin, krmných surovin rostlinného původu (pšenice, ječmen, oves, kukuřice) a pohybovala se v rozmezí 0,06-2,08 mg.kg-1 původní hmotnosti. I když koncentrace zjištěné u vzorků surovin rostlinného původu jsou podstatně nižší než u krmných surovin živočišného původu, představuje to závažné zjištění, protože obiloviny tvoří největší podíl v krmných směsích pro hospodářská zvířata.
Práce rozšířila a upřesnila poznatky týkajících se obsahu PAE v doplňkových látkách, premixech a krmných surovinách. Úroveň kontaminace sledovaných vzorků byla velice rozdílná a pohybovala se od hodnot pod 1 mg až do 148,2 mg PAE na 1 kg (původního vzorku) u sójového oleje. Vzhledem k tomu, že již byla na modelových pokusech potvrzená kumulace těchto látek v těle hospodářských zvířat (Jarošová et al., 1999; Jarošová et al., 2009a)), existuje reálné riziko přenosu PAE do celého potravního řetězce.
ftaláty, komponenty krmiv, hospodářská zvířata, analýza
Occurrence of phtalates in livestock fodder
Contamination level by phtalic acid esters (PAE), such as di-n-butyl phtalate (DBP) and di-2-ethylhexyl phtalate (DEPH), was detected in fodder samples from industrial fodder producers within the Czech Republic (CR) in 2007. Samples were taken from additives, premixes, and fodder base materials (n = 52). The highest phtalates concentrations were detected in samples including fat matrices of plant as well as animal origin. Concentration achieved level of 148.2 mg.kg-1 in soyabean oil, 22.73 in coleseed oil, 12.22 in palm fat, 11.29 in fish oil, 23.32 in animal fat as summation of phtalates (DBP and DEHP). High levels of summation of both phtalates were also detected in vitamin samples within the range from 1.06 (nicotinic acid) to 32.74 (vitamin E) mg.kg-1. The lowest concentration of DBP and DEHP sum was detected in samples from grain crops, fodder base materials of plant origin (wheat, barley, oat, corn) and it was within the range of 0.06-2.08 mg.kg-1 of the original weight. Although concentrations detected in samples of plant origin are significantly lower than in fodder base materials of animal origin, it presents a serious discovery since cereals represent the biggest part in fodder mixtures for livestock.
Keywords: phtalates, fodder, fodder components, livestock, analysis
Grants and funding:
Studie byla řešena za podpory MZe ČR, Národní agentury pro zemědělský výzkum (NAZV), projekt QG 60066.
Received: December 11, 2009; Published: October 1, 2014 Show citation
References
- IMHOF, R., GAUCH, R., SIEBER, R., BOSSET, J., 1994: About some volatile organic pollutants in milk and dairy products. Mitteilungen aus dem Gebiete der Lebensmittelunterschung und Hygiene. 85 (6), 48 ref., 681-703.
- JAROŠOVÁ, A., GAJDŮŠKOVÁ, V., RASZYK, J., ŠEVELA, K., 1998: Determination of phthalic acid esters (PAEs) in biological materials by HPLC. Czech J. Food Sci., 16: 122-130. ISSN 1212-1800.
- JAROŠOVÁ, A., GAJDŮŠKOVÁ, V., RASZYK, J., ŠEVELA, K., 1999: Di-2-ethylhexyl phthalate and di-n-butyl phthalate in the tissues of pigs and broiler chicks after their oral administration. Vet. Med.-Czech., 44: 61-70. ISSN 0375-8427.
- JAROŠOVÁ, A., 2004: Polychlorované bifenyly a estery kyseliny ftalové v potravním řetězci. Habilitační práce. Mendlova zemědělská a lesnická univerzita Brno, 2004, 137 s.
- JAROŠOVÁ, A., 2006: Phthalic acid esters (PAEs) in the food chain. Czech J. Food Sci., 24: 223-231. ISSN 1212-1800. DOI: 10.17221/3318-CJFS
Go to original source...
- JAROŠOVÁ, A., HARAZIM, J., SUCHÝ, P., KRÁTKÁ, L., STANCOVÁ, V., 2009: The distribution and accumulation of phthalates in the organs and tissues of chicks after the administration of feedstuffs with different phthalate concentrations. Vet. Med.-Czech., 54 (9), 427-434. ISSN 0375-8427. DOI: 10.17221/2/2009-VETMED
Go to original source...
- JAROŠOVÁ, A., HARAZIM, J., KRÁTKÁ, L., KOLENČÍKOVÁ, D., 2009a: Screening of phthalic acid esters in feed ingredients, premixes and feed additives in the Czech republic. Environmental Chemistry Letters, Publisher online: 11 september 2009 (DOI 10.1007/s 10311-009-0237-7). ISSN 1804-0152. DOI: 10.1007/s10311-009-0237-7
- KRAUSKOPF, L. G., 2003: How about alternatives to phthalate plasticizers? Journal of vinyl and addive technology, 9: 159-171. ISSN 1804-0152. DOI: 10.1002/vnl.10079
Go to original source...
- LATINI, G., 2004: Plasticizers, infant nutrition and reproductive health. Reproductive Toxicology, 19, 1: 27-33. ISNN 0890-6238. DOI: 10.1016/j.reprotox.2004.05.011
Go to original source...
- LATINI, G., 2005: Monitoring phthalate exposure in human. Clinica Chimica Acta, 361: 20-29. ISSN 1803-7364. DOI: 10.1016/j.cccn.2005.05.003
Go to original source...
- Raszyk, J., Gajdušková, V., Jarošová, A., Salava, J., Palac, J., 1998: Occurrence of phthalic acid esters in combined feedstuffs and adipose tissues of swine and cattle. Vet. Med.-Czech., 43: 93-95. ISSN 0375-8427.
- TSUMURA, Y., ISHIMITSU, S., NAMAKURA, Z., YOSHII, K., KAIHARA, A., TONOGAI Y., 2001: Contents of eleven phthalates and di(2-ethylhexyl) adipate in retail packed lunches after prohibition of DEHP-containing PVC gloves for cooking purposes. Journal Food Hygienic Society of Japan, 42: 128-132. ISSN 1804-0152. DOI: 10.3358/shokueishi.42.128
Go to original source...
- WORMUTH, M., SCHERINGER, M., VOLLENWEIDER, M., HUNGERBUHLER, K., 2006 : What are the sources of exposure to eight frequently used phthalic acid esters in Europeans? Risk Analysis, 26, 803-824. ISSN 0272-4332. DOI: 10.1111/j.1539-6924.2006.00770.x
Go to original source...
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.