Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2010, 58(2), 87-100 | DOI: 10.11118/actaun201058020087

VZTAH MEZI POČTEM SOMATICKÝCH BUNĚK A OBSAHEM LAKTÓZY V MLÉCE RŮZNÝCH DRUHŮ SAVCŮ

Oto Hanuš1, Miloslav Hronek2, Radomír Hyšpler2, Tao Yong3, Alena Tichá2, Petra Fikrová2, Kristýna Hanušová4, Kamila Sojková4, Jaroslav Kopecký4, Radoslava Jedelská4
1 Výzkumný ústav pro chov skotu Rapotín, Research Institute for Cattle Breeding Rapotín, Výzkumníků 267, 788 13 Vikýřovice, Česká republika
2 Fakultní nemocnice, University Hospital, Sokolská 581, Hradec Králové, Česká republika
3 Anhui Agricultural University, Department of Animal Sciences, College of Animal Science and Technology, Changjiang West Rd. 130, 230036 Hefei, P. R. China
4 Agrovýzkum Rapotín, Agriresearch Rapotín, Výzkumníků 267, 788 13 Vikýřovice, Česká republika

Počet somatických buněk (PSB) je ukazatelem zdravotního stavu mléčné žlázy laktujících samic savců, tedy výskytu poruch sekrece mléka, resp. mastitid. Laktóza (L) je specifický výtvor mléčné žlázy. S mastitidou a rostoucím PSB může být laktóza redukována. Zdravotní stav mléčné žlázy je významným faktorem kvality mléka. Proto je významné monitorovat zdravotní stav mléčné žlázy pro možnost prevence, popřípadě léčby poruch sekrece mléka. Mléčný trh se rozšiřuje o specifické produkty. Je tedy významné kontrolovat pravidelně zdraví mléčné žlázy u více druhů hospodářských zvířat. Cílem této práce byla analýza vztahu mezi PSB a laktózou u různých druhů včetně lidského mléka. Bylo analyzováno sedm souborů individuálních a bazénových vzorků mléka (n = 479, 479, 345, 80, 90 a 102) na PSB a obsah laktózy. Tři soubory byly mléko kravské, po jednom pak kozí, ovčí a humánní mléko. Vzorky byly specifikovány s ohledem na chov, plemeno a faktory laktace. Vztahy v kravském mléce byly použity jako referenční pro vzájemné srovnání. Vztahy byly hodnoceny pomocí lineární regrese po logaritmické transformaci výsledků PSB. Průměrné PSB (geometrické průměry) byly zřetelně nižší u kravského (62, 99 a 81 103 . ml-1) a lidského (103 103 . ml-1) mléka v porovnání k malým přežvýkavcům (kozy 3 509 a ovce 609 103 . ml-1), zejména k mléku kozímu. Podle známých fyziologických předpokladů byly průměrné obsahy laktózy nižší u malých přežvýkavců (kozy 4,36 % a ovce 4,42 %) v porovnání k referenčním hodnotám kravského mléka (4,95 %, 4,97 % a prvotelky 5,10 %) a vyšší u mléka humánního (5,77 %). Obsah laktózy u krav plemen České strakaté a Holštýn negativně koreloval k PSB (resp. log PSB) zhruba ve stejných relacích (-0,36 P < 0,001 a -0,33 P < 0,001) u všech laktací a v profilu celé laktace. Obsah laktózy u prvotelek plemene České strakaté koreloval s PSB (resp. log PSB) také negativně a zřetelně těsněji než u krav na všech laktacích celkem (-0,49 P < 0,001). V daném případě to znamená, že 23,9 % variací v obsahu laktózy bylo podmíněno variabilitou v PSB. Vztah PSB×L byl u kozího (Bílá krátkosrstá) mléka (-0,35 P < 0,01) v dobré relaci k výsledkům v kravském mléce. Vztah PSB×L byl u ovčího (Cigája) mléka (-0,51 P < 0,001) zřetelně těsnější v porovnání k mléku kravskému nebo kozímu a odpovídal nejtěsnějším literárním hodnotám pro mléko kravské a předchozím hodnotám pro ovčí (-0,56 a -0,58). 25,8 % variability v laktóze tak bylo vysvětlitelných prostřednictvím variací v PSB. Nižší průměrný PSB v humánním mléce oproti mlékům malých přežvýkavců a zároveň srovnatelný k mléku kravskému nevykázal významný negativní vztah ke koncentraci laktózy. Naopak tento vztah byl pozitivní (r = 0,31 P < 0,01) pro log PSB. Pro původní hodnoty PSB byl vztah nevýznamný (r = 0,08 P > 0,05). U humánního mléka tedy překvapivě nebyl nalezen vztah mezi PSB a L srovnatelný k ostatním druhům savců. Tento fakt by mohl být vysvětlitelný skutečností, že všechny vzorky s vyšším PSB (> 300 103 . ml-1) v humnánním mléce byly bakteriologicky (mastitidně, infekčně) negativní. Podobně jako u kravského mléka, tak u mléka malých přežvýkavců (koz a ovcí), na rozdíl od mléka humánního, lze použít znalosti vztahu mezi PSB a laktózou při analýzách v rutinních monitorovacích systémech (kontrola mléčné užitkovosti s individuálními vzorky mléka a kontrola kvality mléka s bazénovými vzorky) ke zlepšení screeningu, interpretace výsledků a řízení prevence výskytu produkčních poruch sekrece mléka. Mohou tak být pomocí uvedených výsledků zkvalitněna rozhodovací schémata příslušných algoritmů, resp. programových řešení praktického monitoringu zdraví mléčné žlázy.

kráva, ovce, koza, lidské mléko, poruchy sekrece mléka, laktóza, počet somatických buněk, regrese, kontrola užitkovosti

Relationship between somatic cell count and lactose content in milk of various species of mammals

Somatic cell count (SCC) is an indicator of mammary gland health state. Lactose (L) can be reduced with mastitis and SCC increase. Mammary gland health is an essential factor of milk quality. Monitoring of mammary gland health is important for prevention and treatment of milk secretion disorders. The goal of this work was to analyse the relationship between SCC and L in various biological species. 7 sets of individual and bulk milk samples (MSs) were analysed (n = 479, 479, 345, 80, 90 and 102) for SCC and L content. 3 sets were with cow (C) milk and 1 set with goat (G), 1 with sheep (S) and 1 with human (H) MSs. The relations in C milk were used as reference. SCC geometric means were markedly lower in C milk (62, 99 and 81 103.ml-1) and H milk (103 103.ml-1) as compared to small ruminants (G 3 509 and S 609 103.ml-1). The mean L values were lower in small ruminants (G 4.36% and S 4.42%) as compared to C milk (4.95%, 4.97% and in 1st lactation 5.10%) and higher in H milk (5.77%). L contents in Czech Fleckvieh and Holstein correlated negatively to SCC (log SCC)) in all lactations (-0.36 P < 0.001 and -0.33 P < 0.001). L content in 1st lactation correlated with SCC markedly narrower than in cows for all lactations (-0.49 P < 0.001). The SCC×L relationship in G (White short-haired) milk (-0.35 P < 0.01) was in good relation to C milk and in S (Tsigai) milk (-0.51 P < 0.001) was markedly narrower as in C and G milk. Lower mean SCC in H milk as compared to G and S milk and comparable to C milk did not show significant negative relationship to L which was 0.08 (P > 0.05) for original SCC values. Surprisingly there was not found the SCC×L relationship in H milk which could be comparable to other mammal species milk. It could be caused by bacteriologically negative results in MSs with higher SCC (> 300 103.ml-1). As well as at C milk also at G and S milk and in contrast to H milk it is possible to use the SCC×L relationship for improvement of result interpretation and prevention control in occurrence of milk secretion production disorders in routine monitoring systems such as milk recording with individual MSs and milk quality control with bulk MSs. The quality of decision-making schemes in algorithms for practical monitoring of mammary gland health could be improved.

Keywords: cow, sheep, goat, human milk, milk secretion disorders, lactose, somatic cell count, regression, milk recording
Grants and funding:

Tato práce byla podporována projekty MŠMT, MSM 2678846201 a KONTAKT ME 09081 a také provedena v rámci aktivit NRL-SM.

Received: December 23, 2009; Published: October 1, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Hanuš, O., Hronek, M., Hyšpler, R., Yong, T., Tichá, A., Fikrová, P., ... Jedelská, R. (2010). Relationship between somatic cell count and lactose content in milk of various species of mammals. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis58(2), 87-100. doi: 10.11118/actaun201058020087
Download citation

References

  1. Ali, A. K. A., Shook, G. E., 1980: An optimum transformation for somatic cells concentration in milk. J. Dairy Sci., 63, 487-490. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(80)82959-6 Go to original source...
  2. Antunac, N., Lukač Havranek, J., Samaržija, D., 2001: Effect of breed on chemical composition of goat milk. Czech J. Anim. Sci., 46, 6, 268-274.
  3. Benda, P., Vyletělová, M., 1995: The occurrence of Staphylococcus aureus in bulk milk samples. Vet. Med. - Czech, 40, 7, 221-226.
  4. Benda, P., Vyletělová, M., 1997a: Testing of culture media for detection of Staphylococcus aureus in bulk milk samples. Vet. Med. - Czech, 42, 1, 9-17.
  5. Benda, P., Vyletělová, M., 1997b: Testing of TKT medium for Streptococcus agalactiae screening in bulk milk samples. Vet. Med. - Czech, 42, 3, 71-80.
  6. Benda, P., Vyletělová, M., Ticháček, A., 1997: A method of prevalence estimation of intramammary Staphylococcus aureus and Streptococcus agalactiae infections in herds by examination of bulk milk samples. (In Czech) Vet. Med. - Czech, 42, 4, 101-109.
  7. Bergmann, J., 1978: Laktosegehalt und Zellzahl in Einzeltierproben. Der Tierzüchter, 31, 6, 238-240.
  8. Bergmann, J., 1979: Der Laktosegehalt von Einzelgemelksproben als Parameter für den Gesundheitzustand des Euters. Aus den Arbeiten des Landeskontrollverbandes Schleswig-Holstein, Kiel, 25-34.
  9. ČSN 57 0530, 1972: Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků. Methods for testing of milk and milk products. Český normalizační institut, Praha.
  10. ČSN 57 0536, 1999: Stanovení složení mléka infračerveným absorpčním analyzátorem. Determination of milk composition by mid-infrared analyzer. (In Czech) Český normalizační institut, Praha.
  11. Danuser, J., 1991: Zellzahl der Milch und Eutergesundheit. Simmentaler Fleckvieh, 4, 18-25.
  12. Droke, E. A., Paape, M. J., DiCarlo, A. L., 1993: Prevalence of high somatic cell counts in bulk tank goat milk. J. Dairy Sci., 76, 1035-1039. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(93)77431-7 Go to original source...
  13. Famigli-Bergamini, P., 1987: Rapporti tra patologia (non mammaria) ed aspetti quali-quantitativi del latte nella bovina. (In Italy) Societa Italiana di Buiatria Bologna, 19, 8-10, 89-99.
  14. Gajdůšek, S., Jelínek, P., Hampl, A., 1996: Somatic cell counts in goat milk and their relation to milk composition and properties. (In Czech) Živoč. Výr. / Czech J. Anim. Sci., 41, 25-31.
  15. Grappin, R., 1987: Application of indirect instrumental methods to the measurement of fat and protein content of ewes and goats milk. Bulletin of IDF, Doc. 208, 41-43.
  16. Hanuš, O., 1995a: Indikační význam a hodnoty některých složek a vlastností mléka pro použití v praxi. (In Czech) Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, ISSN 0139-7265, 1, 4-10.
  17. Hanuš, O., Beber, K., Nechvátal, R., Kouřil, P., Genčurová, V., Kopecký, J., Gabriel, B., 1994: Laktóza a poruchy sekrece mléčné žlázy krav v kontrole užitkovosti. The lactose content and secretion disorders of cow's mammary gland in the milk recording. (In Czech) Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, ISSN 0139-7265, 3, 12-17.
  18. Hanuš, O., Bjelka, M., Ticháček, A., Jedelská, R., Kopecký, J., 2001: Analýza nezbytnosti a účelnosti transformací dat u souborů výsledků některých mléčných parametrů. Substantiation and usefulness of transformations in data sets of analyzed milk parameters. (In Czech) In: Chov a šlechtění skotu pro konkurenceschopnou výrobu: sborník referátů VÚCHS Rapotín, In Rearing and breeding of cattle for competitionable production: proceedings of the seminar VÚCHS Rapotín, 122-135.
  19. Hanuš, O., Frelich, J., Roubal, P., Vorlíček, Z., Říha, J., Pozdíšek, J., Bjelka, M., 2003: Vlivy plemenné příslušnosti dojnic na některé chemicko-složkové, fyzikální, zdravotní a technologické mléčné ukazatele. Dairy cow breed impacts on some chemical-compositional, physical, health and technological milk parameters. (In Czech) Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, ISSN 0139-7265, 4, 1-10.
  20. Hanuš, O., Gabriel, B., 1991: Vliv stádia a pořadí laktace na obsah laktózy v mléce podle zdravotního stavu mléčné žlázy. The effect of lactation stage and order on lactose content in milk with respect to the health of mammary gland. (In Czech) Živoč. Výr. / Czech J. Anim. Sci., 36, 10, 817-823.
  21. Hanuš, O., Gabriel, B., Genčurová, V., Žváčková, I., 1993a: Obsah laktózy v mléce krav v první třetině laktace podle některých ukazatelů poruch sekreční činnosti mléčné žlázy. Lactose content in cow milk in the first third of lactation according to some indicators of secretion disorder of mammary gland. (In Czech) Živoč. Výr. / Czech J. Anim. Sci., 38, 2, 131-138.
  22. Hanuš, O., Genčurová, V., Mülerová, E., 1993b: K významu obsahu laktózy v mléce. (In Czech) Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, ISSN 0139-7265, 4, 11-15.
  23. Hanuš, O., Genčurová, V., Vyletělová, M., Landová, H., Kopecký, J., Jedelská, R., 2008a: The effect of health state of goat udder on raw milk composition and properties. Folia Veter., 52, ISSN 0015-5748, 3-4, 149-154.
  24. Hanuš, O., Genčurová, V., Vyletělová, M., Macek, A., Jedelská, R., 2010: The effect of health state of sheep mammary gland on raw milk composition and properties in the Czech Republic. J. Agric. Marine Sci., accepted.
  25. Hanuš, O., Genčurová, V., Yong, T., Kučera, J., Štolc, L., Jedelská, R., Kopecký, J., 2009: Reference and indirect instrumental determination of basic milk composition and somatic cell count in various species of mammals. Sci. Agric. Bohem., 40, 4, ISSN 1211-3174, 196-203.
  26. Hanuš, O., Jedelská, R., Hering, P., Klimeš, M., Genčurová, V., Janů, L., Kopecký, J., 2006: Konstrukce algoritmu pro efektivní sofistikované grafické vyhodnocování výsledků složení a kvality bazénových vzorků mléka. The algorithm construction for an effective and sophisticated evaluation of the results of the bulk milk sample composition and quality. (In Czech) Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, XLVIII, 175, ISSN 0139-7265, 3, 1-26.
  27. Hanuš, O., Jílek, M., Jedelská, R., Kopecký, J., Havlíčková, K., 1995b: Některé složky a vlastnosti kozího mléka skrz paletu NK testu. Some components and properties of goat milk through palette of Mastitis test NK. (In Czech) Mliekarstvo, 26, 2, ISSN 1210-3144, 28-31.
  28. Hanuš, O., Mareš, V., Ficnar, J., Gabriel, B., Jedelská, R., Kopecký, J., 1996: Rutinní sériové analýzy základního složení kozího mléka v kontrole mléčné užitkovosti. Routine series analyses of basic goat milk composition in milk recording. (In Czech) Mliekarstvo, 27, 1, ISSN 1210-3144, 35-39.
  29. Hanuš, O., Ponížil, A., Pytloun, J., Genčurová, V., Kopunecz, P., Jedelská, R., 2008b: Realita a vize vývoje systémového poradenství ke kvalitě syrového mléka. Reality and vision of development of system advisory service about raw milk quality. (In Czech) Mliekárstvo, 1, ISSN 1210-3144, 39, 31-43.
  30. Hanuš, O., Říha, J., Genčurová, V., Jedelská, R., Kopecký, J., 2004: Složení a vlastnosti kozího mléka, jejich vzájemné vztahy a vlivy některých chovatelských faktorů v LFA. Composition and quality of goat's milk, relationships of specific parameters and effects of some management factors in less favourable areas. (In Czech) Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, 1, ISSN 0139-7265, 6-19.
  31. Hanuš, O., Suchánek, B., 1991: Variabilita a obsah somatických buněk v mléce krav pod vlivem některých vnitřních a vnějších faktorů. Variability and somatic cell counts in cow's milk as influenced by some internal and external factors. (In Czech) Živoč. Výr. / Czech J. Anim. Sci., 36, 4, 303-311.
  32. Hanuš, O., Ticháček, A., Kopecký, J., 1995c: Příspěvek k práci s výsledky počtu somatických buněk v mléce jednotlivých krav. Interpretation of SCC values determined in milk samples of individual cows. (In Czech) Mliekarstvo, 26, 1, ISSN 1210-3144, 16-19.
  33. Hanuš, O., Žváčková, I., Genčurová, V., Gabriel, B., 1992: Vztah obsahu laktózy v mléce k ukazatelům zdravotního stavu mléčné žlázy v první třetině laktace. A relationship between milk lactose content and indicators of the mammary gland health in the first third of lactation. (In Czech) Vet. Med. (Praha), 37, 11, ISSN 0375-8427, 595-604.
  34. HAENLEIN, G., 2004: Relationship of somatic cell counts in goat milk to mastitis and productivity. Small Rumin. Res., 45, ISSN 0921-4488, 2, 163-178. DOI: 10.1016/S0921-4488(02)00097-4 Go to original source...
  35. Hejlíček, K., Jagoš, P., Havelka, B., 1987: Mastitidy skotu. SZN, Praha, 86-109.
  36. Janů, L., Hanuš, O., Baumgartner, C., Macek, A., Jedelská, R., 2007: The analysis of state, dynamics and properties of raw cow milk quality indicators in the Czech Republic. Acta fytotech. zootech., 10, 3, ISSN 1335-258X, 74-85.
  37. Khaled, N. F., Illek, J., Gajdůšek, S., 1999: Interactions betweens nutrition, blood metabolic profile and milk composition in dairy goats. Acta Vet. Brno, 68, 253-258. DOI: 10.2754/avb199968040253 Go to original source...
  38. Kirst, E., Lill, R., Krenkel, K., Cersovsky, H., Bartel, B., Jacobi, U., Lemke, B., 1985: Einfluss einer Energiemangelernährung laktierender Rinder auf Zusammensetzung und Eigenschaften der Rohmilch. Untersuchungen bei Kühen im ersten und zweiten Laktationsdrittel. Milchforschung-Milchpraxis, 27, 3, 54-56.
  39. Kirst, E., Lill, R., Schleusener, I., Krenkel, K., Jacobi, U., 1983: Einfluss einer Energiemangelernährung laktierender Rinder auf Zusammensetzung und Eigenschaften der Rohmilch. Orientierende Untersuchungen. Milchforschung-Milchpraxis, 25, 1, 3-6.
  40. Körner, E., Renner, E., Schmidt, R., 1977: Zur Ermittlung euterkrankheitsverdächtiger Kühe mit Hilfe der Laktosebestimmung Einzelmilchproben. Arch. Lebensm. - Hyg., 28, 161.
  41. Kreuzer, M., Kirchgessner, M., 1985: Proteinfehlernährung und ihre Nachwirkungen auf die Leistung Milchkühen. Űbers. Tierernährg., 13, 39-64.
  42. Kuchtík, J., Sedláčková, H., 2003: Composition and properties of milk in white short-haired goats on the third lactation. Czech J. Anim. Sci., 48, 12, 540-550.
  43. Leitner, G., Chaffer, M., Shamay, A., Shapiro, F., Merin, U., Ezra, E., Saran, A., Silanikove, N., 2004: Changes in milk composition as affected by subclinical mastitis in sheep. J. Dairy Sci., 87, 46-52. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(04)73140-9 Go to original source...
  44. Margetín, M., Čapistrák, A., Valkovský, P., Špánik, J., Foltys, V., 1995: Variation in somatic cell counts in ewe's milk during lactation. (In Slovak) Živoč. Výr. / Czech J. Anim. Sci., 40, 6, 257-261.
  45. Margetín, M., Čapistrák, A., Špánik, J., Foltys, V., 1996: Somatic cells in sheep milk in relation to milk production and composition during sucking and milking. (In Slovak) Živoč. Výr. / Czech J. Anim. Sci., 41, 6, 543-550.
  46. Miglior, F., Sewalem, A., Jamrozik, J., Lefebvre, G. M., Moore, R. K., 2006: Analysis of milk urea nitrogen and lactose and their effect on longevity in Canadian dairy cattle. J. Dairy Sci. 89, 4886-4894. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(06)72537-1 Go to original source...
  47. Novotná, L., Kuchtík, J., Dobeš, K., Šustová, K., Zajícová, P., 2007: Effect of somatic cell count on ewe's milk composition, its properties and quality of rennet curdling. (In Czech) ISSN 1211-8516, Acta univ. agric. et silvic. Mendel. Brun., LV, 2, 59-64. DOI: 10.11118/actaun200755020059 Go to original source...
  48. Paape, M. J., Keller, M., 1985: Determination of number and functions of cells in human milk. Page 53 in Human lactation. R. G. Jensen and M. Neville, ed. Plenum Press, New York, NY.
  49. Paape, M. J., Wiggans, G. R., Bannerman, D. D., Thomas, D. L., Sanders, A. H., Contreras, H., Moroni, P., Miller, R. H., 2007: Monitoring goat and sheep milk somatic cell counts. Small Rumin. Res., 68, ISSN 0921-4488, 114-125. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2006.09.014 Go to original source...
  50. Park, Y. V., Juarez, M., Ramos, M., Haenlein, G. F. W., 2007: Physico-chemical characteristics of goat and sheep milk. Small Rumin. Res., 68, ISSN 0921-4488, 88-113. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2006.09.013 Go to original source...
  51. Peaker, M., 1980: Influence of diet on the yields and contents of lactose and minerals in milk. Chapter 15, Bulletin of IDF, Doc. 25, 159-163.
  52. Raubertas, J., Shook, G., 1982: Relationship between lactation measures of SCC and milk yield. J. Dairy Sci. 65, 419-425. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(82)82207-8 Go to original source...
  53. Raynal-Ljutovac, K., Pirisi, A., Crémoux, R., Gonzalo, C., 2007: Somatic cells of goat and sheep milk: Analytical, sanitary, productive and technological aspects. Small Rumin. Res., 68, ISSN 0921-4488, 126-144. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2006.09.012 Go to original source...
  54. Reneau, J. K., Appleman, R. D., Steuernagel, G. R., Mudge, J. W., 1983, 1988: Somatic cell count. An effective tool in controlling mastitis. Agricultural Extension Service, University of Minnesota, AG-FO-0447.
  55. Reneau, J. K., 1986: Effective use of dairy herd improvement somatic cell counts in mastitis control. J. Dairy Sci., 69, 1708-1720. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(86)80590-2 Go to original source...
  56. Renner, E., 1972: Möglichkeit der Feststellung von Eutererkrankungen mit dem Infrarot-Milchanalysis (IRMA). Dtsch. Molk. Zeit., 93, 3, 71-75.
  57. Shook, G. E., 1982: Approaches to summarizing somatic cell count which improve interpretability. Nat. Mast. Council, Louisville, Kentucky, 1-17.
  58. Schneeberger, M., Leuenberger, H., 1981: Relationship of lactose content, somatic cell concentration and California mastitis test in an experimental herd. In: 32nd Annual Meeting of the EAAP, Zagreb.
  59. Ticháček, A. a kol. (Bjelka, M., Hanuš, O., Kopunecz, P., Olejník, P., Pavlata, L., Pechová, A., Ponížil, A.), 2007: Poradenství jako nástroj bezpečnosti v prvovýrobě mléka. Agritec, Šumperk, ISBN 978-80-903868-0-8, 88.
  60. Ticháček, A., Benda, P., Hanuš, O., Jedelská, R., 1996: Účinný kontrolní mastitidní program - zkušenosti z poradenství. An effective control mastitis program - consulting service experience. (In Czech) In Kontrola mastitid při produkci mléka: sborník referátů VÚCHS Rapotín, 64-83.
  61. Ticháček, A., Hanuš, O., Benda, P., 1997: Retrospektiva mastitidně problémového stáda krav. Retrospect of a dairy herd with mastitis problem. (In Czech) In Management chovu dojnic: sborník referátů VÚCHS Rapotín, 65-76.
  62. Vyletělová, M., Hanuš, O., Kučera, J., 2009a: Relationship of milking equipment type to the expressions of milk secretion disorders. Acta fytotech. zootech., 12, (M. č.), ISSN 1335-258X, 105-107.
  63. Vyletělová, M., Říha, J., Hanuš, O., 2009b: Occurrence of mastitis infections in goat milk and their relation to other milk parameters. Výskyt mastitidních infekcí v kozím mléce a jejich vztah k ostatním mléčným parametrům. Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, LI, 186, 2, ISSN 0139-7265, 14-18.
  64. Walstra, P., Jenness, R., 1984: Dairy Chemistry and Physics, New York - Chichester - Brisbane - Toronto - Singapore.
  65. Wiggans, G., Shook, G., 1987: A lactation measure of somatic cell count. J. Dairy Sci. 70, 2666-2672. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(87)80337-5 Go to original source...
  66. Zeng, S. S., 1996: Comparison of goat milk standards with cow milk standards for analyses of somatic cell count, fat and protein in goat milk. Small Rumin. Res., 21, ISSN 0921-4488, 221-225. DOI: 10.1016/0921-4488(95)00838-1 Go to original source...
  67. Zeng, S. S., Escobar, E. N., Hart, S. P., Hinckley, L., Baulthaus, M., Robinson, G. T., Jahnke, G., 1999: Comparative study of the effects of testing laboratory, counting method, storage and shipment on somatic cell counts in goat milk. Small Rumin. Res., 31, ISSN 0921-4488, 103-107. DOI: 10.1016/S0921-4488(98)00133-3 Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.