Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2010, 58(2), 19-26 | DOI: 10.11118/actaun201058020019

Vliv vybraných faktorů pěstování na výnos a obsah dusíkatých látek v zrnu sladovnického ječmene

Petr Babiánek1, Petra Vavroušová2, Pavel Ryant1, Luděk Hřivna2, Radim Cerkal3
1 Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
2 Ústav technologie potravin, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
3 Ústav pěstování rostlin, šlechtění a rostlinolékařství, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Cílem tříletého maloparcelního pokusu bylo posoudit vliv ročníku, předplodiny, odrůdy, formy síry (elementární a síranová) a přihnojení dusíkem na výnos a obsah dusíkatých látek u odrůd sladovnického ječmene Jersey a Sebastian. Z výsledků je zřejmé, že průběh povětrnosti v jednotlivých ročnících ovlivňuje výnos téměř z 94 %. Průkazně nejnižší výnos byl zaznamenán v roce 2006 (3,41 t / ha), v roce 2007 došlo ke zvýšení (4,07 t / ha) a v roce 2008 byl průměrný hektarový výnos 7,70 t. Velmi silný vliv ročníku zastínil vliv předplodiny (3,8 %). Průkazně nejhorší předplodinovou hodnotu měla v našich pokusech kukuřice (4,60 t / ha), vyššího výnosu bylo dosaženo po pšenici (5,46 t / ha) a nejvyšší pak po cukrovce (5,97 t / ha). Vliv odrůdy byl ve srovnání s předplodinou poloviční (1,8 %). Výnosově vyšší potenciál měla odrůda Sebastian v porovnání s odrůdou Jersey (o 0,5 t / ha). Forma aplikované síry a korekce dusíkem prováděné během pěstování měly relativně malý vliv na výnos (0,2 t / ha), přesto varianty hnojené elementární sírou s močovinou vykazovaly o 0,11 t / ha vyšší průměrné výnosy než varianty s aplikací síranu amonného.
Na obsah dusíkatých látek v zrnu měla největší vliv předplodina (47,27 %). Nejvyšší, ale mimo technologickou kvalitu, byl obsah N-látek po cukrovce (12,23 %), po pšenici se průměrně pohyboval na úrovni 11,7 % a po kukuřici byl obsah nejnižší (11,11%), avšak podle normy ČSN 461100-5 se jevilo jako nejvhodnější. Kvalita zrna ječmene je výrazně závislá na průběhu povětrnosti daného ročníku (40,12 %), nejvyšší obsah N-látek byl stanoven v roce 2006 (12,20 %) a nejnižší v roce 2008 (11,14 %). Odrůda se odrazila na obsahu N-látek relativně málo (1,6 %), odrůda Sebastian měla o 0,16 % nižší obsah N-látek než Jersey. Vliv aplikace různé formy síry na kvalitu zrna byl malý (0,01 %), zatímco přihnojení dusíkem ovlivnilo obsah N-látek z 8,5 %.

ječmen jarní, hnojení, formy síry, výnos zrna, obsah N-látek

The effect of selected factors of production on yields and contents of N-substances in malt barley grain

The objective of the three-year small-plot trial was to assess the effect of the weather of the year, forecrop, variety, form of sulphur (elementary and sulphate) and additional nitrogen fertilising on the yields and the content of N-substances of the malt barley varieties Jersey and Sebastian. The trial was carried out in 2006-2008 at the experimental site of the Mendel University of Agriculture and Forestry in Brno, the Žabčice locality. The Jersey and Sebastian varieties were grown after three different forecrops - winter wheat with ploughed down straw, sugar beet with ploughed down tops and maize for grain with ploughed down straw. The fertilising treatments differed in the form of sulphur (elementary and sulphate) and date of the additional nitrogen fertilising. As the sulphate form we chose ammonium sulphate (40 kg.ha-1 N and 45.6 kg.ha-1 S) and the same amount was supplied in the form of elementary sulphur; nitrogen was in the form of urea. A dose of 30 kg.ha-1 of ammonium nitrate with limestone (ANL) was applied as additional nitrogen fertilising. The results show that the weather conditions of the respective years had an almost 94 % effect on yields. The very strong effect of the weather overshadowed the effect of the forecrop (3.8 %); the effect of the variety was only half that of the forecrop (1.8 %). The form of additionally applied sulphur and nitrogen during cultivation had a relatively little effect on the yields (0.2 %). The forecrop affected the content of N-substances most of all (47.3 %). The quality of barley grain is markedly dependent on the course of the weather of the year (40.1 %); the effect of the variety on the content of N-substances was relatively low (1.6 %). Applications of various forms of sulphur had a small effect on the grain quality (0.01 %), while the effect on additional nitrogen fertilising on the content of N-substances was 8.5 %.

Keywords: spring barley, fertilisation, forms of sulphur, grain yields, content of N-substances
Grants and funding:

The study was funded by the "Research Centre for Study of Extract Compounds of Barley and Hop" No. 1M0570 and as a partial output of the project of the National Agency for Agricultural Research No. 1G58038 called "Innovation of malting barley management practices by development of diagnostic methods for evaluation of canopy structure, health and nutrient state".

Received: July 14, 2009; Published: October 1, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Babiánek, P., Vavroušová, P., Ryant, P., Hřivna, L., & Cerkal, R. (2010). The effect of selected factors of production on yields and contents of N-substances in malt barley grain. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis58(2), 19-26. doi: 10.11118/actaun201058020019
Download citation

References

  1. Benada, J., Flašarová, M., Hubík, K., Kryštof, Z., Krofta, S., Křen, J., Macháň, F., Milotová, J., Míša, P., Onderka, M., Pokorný, E., Střalková, R., Tichý, F., Váňová, M., 2001: Metodika pěstování jarních obilnin. Kroměříž: ZVÚ, 143.
  2. CERKAL, R., ZIMOLKA, J., HŘIVNA, L., 2001: Using plough down of sugar beet tops to affect the production parameters of spring barley in a maize-growing region. Rostlinná výroba, 47 (7): 319-325.
  3. HANEKLAUS, S., SCHNUG, E., 1992: Baking quality and sulphur content of wheat. II. Evolution of the relative importance of genetics and environmental including sulphur fertilisation. Sulphur in Agriculture 16: 335-338.
  4. Hřivna, L., Richter, R., Lošák, T., 2001: The effect of the content of water-soluble sulphur in the soil on the utilisation of nitrogen, on the yields and quality of winter rape. Rostlinná výroba, 47 (1): 18-22.
  5. Hůnová, I., Hesoun, R., Kurfürst, P., Maznová, J., Coňková, M., Ostatnická, J., 2008: Atmosférická depozice na území České republiky v roce 2007 [on line]. In: Ostatnická J. (ed): Znečištění ovzduší na území České republiky v roce 2007. Český hydrometeorologický ústav, Praha, [cit. 2008-12-27]. Dostupné z: http://www.chmi.cz/uoco/isko/groc/gr07cz/obsah.html.
  6. CHMIELEWSKI, F., KOHN, W., 1999: Impact of weather on yield components of spring cereals over 30 years. Agric. For. Meteorol., 96, 49-58. ISSN 0168-1923. DOI: 10.1016/S0168-1923(99)00047-7 Go to original source...
  7. ČSN 46 1100-5, 2006: Obiloviny potravinářské - část 5: Ječmen sladovnický. Český normalizační institut.
  8. KOSAŘ, K. et al., 1997: Kvalita sladovnického ječmene a technologie jeho pěstování. In: Metodiky pro zemědělskou praxi. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských technologií, No. 3, 48.
  9. Němeček, J., Macků, J., Vokoun, J., Vavříček, D., Novák, P., 2001: Taxonomický klasifikační systém půd České republiky. ČZU Praha - VÚMOP. 78.
  10. Klem, K., Váňová, M., Babušník, J., 2006: Srovnání intenzity pěstitelské technologie v roce 2005 - interakce s odrůdou a předplodinou. Kompendium vybraných poznatků při pěstování jarního sladovnického ječmene a cukrovky. Praha: Česká zemědělská univerzita, 9-12.
  11. Kopecký, M., 1983: Vliv některých intenzifikačních faktorů na výnos a jakost jarního ječmene "Opál", "Karát" a "Zefír". Rostlinná Výroba, 29 (9): 973-984.
  12. MCGRATH S. P. et al., 1996: Development of sulphur deficiency in crops and its treatment. The Fertilizer Society, 47.
  13. MCGRATH, S. P., ZHAO, F. J., 1996: Sulphur uptake, yield responses and interaction between nitrogen and sulphur in winter oilseed rape (Brassica napus). Journal of Agriculture Science, 126 (1): 53-62. DOI: 10.1017/S0021859600088808 Go to original source...
  14. Petr, J., Černý, V., Hruška, L., 1980: Tvorba výnosu hlavních polních plodin. SZN, Praha. 448.
  15. PŘÍKOPA, M., RICHTER, R., ZIMOLKA, J. and CERKAL, R., 2005: The influence of the year, fore-crops and fertilisation on yield and content of crude protein in spring barley. Plant, Soil and Environment, 51 (3), pp. 144-150. DOI: 10.17221/3567-PSE Go to original source...
  16. Richter, R., Ryant, P., Hřivna, L., 2005: Inovace pěstitelských technologií ječmene jarního zaměřené na dosažení sladovnické kvality produkce. Závěrečná zpráva projektu, Kroměříž: ZVÚ, 66.
  17. Richter, R., Ryant, P., Babiánek, P., Hřivna, L., 2008: Síra ve výživě sladovnického ječmene. Kompendium - Český ječmen pro světový trh. Praha: Česká zemědělská univerzita, 28-30.
  18. Skwierawska, M., Zawartka, L., Zawadzki, B., 2008: The effect of different rates and forms of applied sulphur on nutrient composition of planted crops. Plant, Soil and Environment, 54 (5): 179-189. DOI: 10.17221/398-PSE Go to original source...
  19. SCHNUG, E., HANEKLAUS, S., 1994: Sulphur deficiency in Brassica napus. Landbauforschung Völkenrode, 31.
  20. Scherer, H. W., 2001: Sulphur in crop production - Invited paper. European Journal of Agronomy, 14 (2): 81-111. DOI: 10.1016/S1161-0301(00)00082-4 Go to original source...
  21. ŠPUNAROVÁ, M., PROKEŠ, J., 1998: Jakost sladu v závislosti na odrůdě, ročníku a technologii sladování u jarního ječmene. Rostlinná výroba 44 (2): 45-50.
  22. Zimolka, J., Cerkal, R., Dvořák, J., Edler, S., Ehrenbergerová, J., Hřivna, L., Kamler, J., Klem, K., Milotová, J., Míša, P., Procházková, B., Psota, V., Richter, R., Ryant, P., Tichý, F., Vaculová, M., Vejražka, K., 2006: Ječmen - formy a užitkové směry v České republice. 1. vyd. Praha: Profi Press, 200.
  23. Zbíral, J. et al., 2005: Analýza rostlinného materiálu - Jednotné pracovní postupy. ÚKZÚZ, 192.
  24. ZHAO, F. J., FORTUNE, S., BARBOSA, V. L., MCGRATH, S. P., STOBART, R., BILSBORROW, P. E., BOOTH, E. J., BROWN, A. and ROBSON, P., 2006: Effects of sulphur on yield and malting quality of barley. Journal of Cereal Science, 43 (3), 369-377. DOI: 10.1016/j.jcs.2005.12.003 Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.