Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2010, 58(1), 185-190 | DOI: 10.11118/actaun201058010185

STANOVENÍ VÝHŘEVNOSTI U ŠTĚPKY RÉVÍ Z VINIC

Jiří Souček1, Patrik Burg2
1 Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i., Drnovská 507, 161 01 Praha 6 - Ruzyně, Česká republika
2 Ústav zahradnické techniky, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Valtická 337, 691 44 Břeclav, Česká republika

Předkládaná práce se zabývá stanovením výhřevnosti dřevní štěpky z réví u sedmi různých odrůd révy vinné. Výsledky dokazují nejvyšší hodnoty výhřevnosti u odrůdy Modrý portugal (16,64 MJ . kg-1) a Muškát moravský (16,39 MJ . kg-1). Štěpka těchto odrůd současně vykazovala nejnižší hodnoty vlhkosti 12,71 % a 4,59 %. Naopak nejnižší hodnoty výhřevnosti byly zjištěny u réví odrůd Svatovavřinecké (15,93 MJ . kg-1) a Ryzlink vlašský (16,10 MJ . kg-1) s vlhkostí 49,09 % a 41,97 %. Výsledky laboratorního měření, výpočtů a statistického vyhodnocení neprokázaly vliv jednotlivých odrůd na hodnotu výhřevnosti.

réva vinná, réví, kalorimetr, spalné teplo, výhřevnost

The determination of heating value by wood chips of waste cane

This work deals with determination of heating value by wood chips of waste cane of seven varieties of grape wine. The results show, that the highest values of heating power has variety Portugais Bleu (16,64 MJ.kg-1) and MOPR (16,39 MJ.kg-1). The wood chips from this varieties were at the same time with lowest values of all water volume (12,71 %-4,59 %). Opposite the lowest values of heating power were by varieties Saint Laurent (15,93 MJ.kg-1) and Petit Riesling (16,10 MJ.kg-1) with all water volume 49,09 % and 41,97 %. By the help of laboratory measurement, calculations and statistic evaluation of results was not show the influence of different varienties on funds of heating value.

Keywords: grape wine, cane, calorimeter, total heating value, heating value
Grants and funding:

Příspěvek vychází z řešení výzkumného projektu NAZV č. QG 60083, "Konkurenceschopnost bioenergetických produktů".

Received: December 8, 2009; Published: October 5, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Souček, J., & Burg, P. (2010). The determination of heating value by wood chips of waste cane. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis58(1), 185-190. doi: 10.11118/actaun201058010185
Download citation

References

  1. Badalíková, B., Červinka, J., 2008: Vývoj půdní struktury po zapravení štěpky vinné révy. Sborník příspěvků z konference 12. Pedologické dny, Antropogenní zatížení půd, ČZU v Praze, 175 s. ISBN 978-80213-1879-3
  2. ČSN 44 1352 Tuhá paliva - stanovení spalného tepla a výpočet výhřevnosti
  3. ČSN 44 1377 Tuhá paliva - stanovení obsahu vody
  4. ČSN ISO 1928: 1999 Tuhá paliva - stanovení spalného tepla kalorimetrickou metodou v tlakové nádobě a výpočet výhřevnosti
  5. ČERVINKA, J., ŠVEC, M., 2008: Odpadní dřevo z révy vinné jako fytopalivo. Sborník referátů z mezinárodní vědecké konference "Využití zemědělské techniky pro trvale udržitelný rozvoj": ZF MZLU, 22.-23. 5. 2008. 266 s. ISBN 978-80-7375-177-7
  6. FOJTÍKOVÁ, I., 2006: Návrh na využití BDO z vinic ve Velkopavlovické vinařské oblasti. Diplomová práce. VŠB: Ostrava, 49 s.
  7. HERZÁN, Z., 1993: Využití dřevního odpadu v zahradnické výrobě pro energetické účely. Diplomová práce, Brno: VŠZ v Brně. 47 s.
  8. Pastorek, Z., Kára, J., Jevič, P., 2004: Biomasa obnovitelný zdroj energie. Praha: FCC PUBLIC, 284 s. ISBN 80-86534-06-5
  9. SEDLO, J., 1994: Ekologické vinohradnictví. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zemědělství v Agrospoji Praha, 1994. 185 s. ISBN 80-7084-117-6
  10. SLADKÝ, V. et al., 2002: Obnovitelné zdroje energie-fytopaliva. Praha: VÚZT. 62 s. ISBN 80-238-9952-X
  11. WALG, O., 2007: Taschenbuch der Weinbautechnik. 2. vyd. Kaiserslautern: Rohr-Druck. 620 s. ISBN 978-3-921156-78-0
  12. ZEMÁNEK, P., 2008: Možnosti využití réví z vinic pro energetické účely. Vinařský obzor č. 10, ročník 101. s. 457-459. ISSN 1212-7884
  13. ZEMÁNEK, P., BURG, P., 2009: Stanovení nákladů při energetickém použití odpadního réví z vinic. Vědecká příloha časopisu Úroda, 12: 509-514. ISSN 0139-6013.
  14. ŽUFÁNEK, J., 1998: Bilance zdrojů biologických odpadů ve vinohradnictví a ovocnictví. Sborník z mezinárodní konference "Ekologické aspekty výzkumu, vývoje a provozu zahradnické techniky", konané u příležitosti setkání kateder a ústavů VŠ a výzkumných pracovišť v Lednici 23.-24. 4. 1998, s. 203-208

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.