Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2010, 58(1), 87-94 | DOI: 10.11118/actaun201058010087
Vliv doplňkového ruminálně chráněného lysinu, methioninu nebo obou do krmné dávky laktujících dojnic na skladbu mastných kyselin mléka
- 1 Agrovýzkum Rapotín, s. r. o., Oddělení výživy zvířat a kvality živočišných produktů, pracoviště Pohořelice, Vídeňská 699, 691 23 Pohořelice, Česká republika
- 2 Výzkumný ústav pro chov skotu, s. r. o., Rapotín, Oddělení výživy zvířat a kvality živočišných produktů, pracoviště Pohořelice, Vídeňská 699, 691 23 Pohořelice, Česká republika
- 3 MILCOM, a. s., závod Tábor, Soběslavská 841, 390 01 Tábor, Česká republika
Cílem práce bylo určit vliv doplňkového lysinu (Lys), methioninu (Met) nebo obou (Met a Lys) přidaných ve formě ruminálně chráněných (RP) tablet do krmné dávky laktujících dojnic na profil mastných kyselin (FA) v mléčném tuku. Uvedený pokus je rozšířením předchozí práce (Třináctý et al., 2009). V pokusu byly použity čtyři vysokoprodukční laktující holštýnské dojnice (2.-5. laktace) s podobnou užitkovostí. Pokus byl proveden ve formě Latinského čtverce a byl rozdělen do čtyř period, každá v délce čtrnáct dní, tj. deset dní přípravné období a čtyři dny experimentální období. Pokusné faktory byly následující: C - kontrola bez doplňku aminokyselin, L - kontrola + doplněk RP Lys, M - kontrola + doplněk RP Met a ML - kontrola + doplněk RP Met a Lys. Dojnice byly krmeny individuálně, dvakrát denně (07:00 a 17:00 h) ad libitum krmnou dávkou složenou z kukuřičné siláže (346 g/kg), vojtěškového sena (86 g/kg) a doplňkové krmné směsi (568 g/kg). U této krmné dávky byl zjištěn deficit Met (cca 26 %) a Lys (cca 5 %), který byl uhrazen ve formě RP tablet tak, aby byl denní příjem Met = 18,2 g ve skupině M, Lys = 11,7 g ve skupině L a Met a Lys = 18,2 g, resp. 11,7 g, ve skupině ML. Tablety byly dojnicím podávány během celé periody (tj. čtrnáct dní) dvakrát denně bezprostředně před nakrmením tak, že byly zamíchány do části doplňkové krmné směsi. Jako kritérium odezvy byl sledován profil mastných kyselin v mléce, který byl stanoven na plynovém chromatografu Hewlett-Packard 5890. Získaná data byla analyzována pomocí programu Statgraphics 7.0 podle následujícího modelu: Yijkl = μ + Ti + Cj + Pk + Dl + εijkl kde μ = průměr souboru, Ti = vliv pokusného zásahu (i = 4), Cj = vliv dojnice (j = 4), Pk = vliv periody měření (k = 4), Dl = vliv dne měření (l = 4) a εijkl = reziduální chyba. Příjem sušiny u M (21,39 kg/d) a ML (21,64 kg/d) byl vyšší ve srovnání s C nebo L (20,83, resp. 20,73 kg/d, P < 0,05). Mléčná užitkovost u ML (34,18 kg/d) byla vyšší než u L nebo M (32,46, resp. 32,13 kg/d, P < 0,05) a měla tendence k vyšším hodnotám než u C (33,33 kg/d, P > 0,05). Produkce proteinu u ML (1054 g / d) byla vyšší než jaká byla zjištěna ve skupinách C, L a M (990, 998 a 968 g / d, P < 0,05). Produkce mléčného tuku u C (1162 g / d) a ML (1110 g / d) byla vyšší ve srovnání s L a M (963 a 965 g / d, P < 0.05). Obsah FA s krátkým řetězcem (C 4:0-C 12:0) nebyl pokusným zásahem ovlivněn s výjimkou skupiny L, kde byl nižší než u C (P < 0,05). Obsah FA se středně dlouhým řetězcem u skupiny M byl nižší ve srovnání se skupinami C, L a ML (P < 0,05). Celkový obsah FA s dlouhým řetězcem u M byl průkazně vyšší než v ostatních skupinách (P < 0,05). Obsah C 18:0 u skupiny L byl průkazně nižší než u C, M a ML (P < 0,05). Suma C 18:1 u skupiny M byla vyšší než u C nebo ML (P < 0,05) a měla tendenci k vyšším hodnotám než u L. Podíl C 18:2 ve skupině M byl vyšší ve srovnání s ostatními skupinami (P < 0,05). Podíl C 18:3 u M a L byl vyšší než u skupiny C (P < 0,05). Obsah nasycených mastných kyselin (SFA) ve skupině M (61,85 g/100g) byl nejnižší a průkazně se lišil od skupin C (65,80 g/100g) a ML (64,83 g/100g, P < 0,05). Celkový podíl nenasycených mastných kyselin (UFA) u M (38,15 g/100g) byl vyšší než u C nebo ML (34,20 resp. 35,13 g/100g, P < 0,05) a měl tendenci k vyšším hodnotám než ve skupině L (P > 0,05). Obsah mononenasycených mastných kyselin (MUFA) ve skupině M byl vyšší než ve skupinách C a ML (P < 0,05). Podobné výsledky byly zjištěny i u vícenenasycených mastných kyselin (PUFA), jejichž obsah byl vyšší u M ve srovnání se skupinami C, L nebo ML (P < 0,05).
mastné kyseliny, ruminální ochrana, holštýnské dojnice, mléko, lysin, methionin
Effect of supplemental rumen-protected lysine, methionine or both added to diet of lactating dairy cows on milk fatty acids profile
The objective of this study was to determine the effect of supplemental lysine (Lys), methionine (Met) or both added to diet of dairy cows in the form of rumen-protected (RP) tablets on changes in milk fatty acids (FA) profile. The trial was carried out on four lactating Holstein cows in the form of Latin square design and was divided into 4 periods of 14 d (10-d preliminary period and a 4-d experimental period). The four treatments were as follows: C - control without amino acids (AA) supplementation, L - supplement of RP Lys, M - supplement of RP Met and ML - supplement of RP Met and Lys. Cows were fed on a diet based on maize silage, lucerne hay and supplemental mixture. Milk yield in ML (34.18 kg/d) was higher than in L or M (32.46 kg and 32.13 kg, respectively, P < 0.05) and tended to be higher than in C (33.33 kg/d, P > 0.05). Protein yield in ML (1054 g/d) was higher than that found in C, L or M (990, 998 or 968 g/d, respectively, P < 0.05). Milk fat content and yield in C and ML was higher in comparison to L and M (P < 0.05). Content of short-chain FA (C 4:0-C 12:0) was not affected by the treatment except of L that was lower than in C (P < 0.05). Content of medium-chain FA in M was lower compared to C, L or ML (P < 0.05). The content of long-chain FA in M was significantly higher than in other groups (P < 0.05). The total content of SFA in M was lower than in C or ML (P < 0.05) and tended to be lower than in L. Contents of UFA, MUFA and PUFA in M were higher than in C and ML (P < 0.05).
Keywords: fatty acids, rumen protection, Holstein cows, milk, lysine, methionine
Grants and funding:
Supported by the Ministry of Education, Youth and Sports of the Czech Republic, Project No. MSM 2678846201 and Project No. LA 08040.
Received: September 14, 2009; Published: October 5, 2014 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- Bequette, B. J., Backwell, F. R. C. and Crompton, L. A., 1998: Current concepts of amino acid and protein metabolism in the mammary gland of the lactating ruminant. Journal of Dairy Science, 18: 2540-2559. ISSN 0022-0302. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(98)70147-X
Go to original source...
- Blum, J. W., Bruckmaier, R. M. and Jans, F., 1999: Rumen-protected methionine fed to dairy cows: bioavailability and effects on plasma amino acid pattern and plasma metabolite and insulin concentrations. Journal of Dairy Science, 82: 1991-1998. ISSN 0022-0302. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(99)75435-4
Go to original source...
- Canale, C. J., Muller, L. D., McCahon, H. A., Whitsel, T. J., Varga, G. A. and Lormore, M. J., 1990: Dietary fat and ruminally protected amino acids for high producing dairy cows. Journal of Dairy Science, 73: 135-141. ISSN 0022-0302. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(90)78656-0
Go to original source...
- Craninx, M., Steen, A., Van Laar, H., Van Nespen, T., Martin-Tereso, J., De Baets, B. and Fievez, V., 2008: Effect of lactation stage on the odd- and branched-chain milk fatty acids of dairy cattle under grazing and indoor conditions Journal of Dairy Science, 91: 2662-2677. ISSN 0022-0302. DOI: 10.3168/jds.2007-0656
Go to original source...
- Doepel, L., Pacheco, D., Kennelly, J. J., Hanigan, M. D., López, I. F. and Lapierre, H., 2004: Milk protein synthesis as a function of amino acid supply. Journal of Dairy Science, 87: 1279-1297. ISSN 0022-0302. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(04)73278-6
Go to original source...
- Donkin, S. S., Varga, G. A., Sweeney, T. F. and Muller, L. D., 1989: Rumen-protected methionine and lysine: effects on animal performance, milk protein yield, and physiological measures. Journal of Dairy Science, 72: 1484-1491. ISSN 0022-0302. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(89)79258-4
Go to original source...
- Durand, D., Chilliard, Y. and Bauchart, D., 1992: Effects of lysine and methionine on in vivo hepatic secretion of VLDL in the high yielding dairy cow. Journal of Dairy Science, 75 (Suppl. 1), 279.(Abstr.). ISSN 0022-0302.
- Garnsworthy, P. C., Masson, L. L., Lock, A. L. and Mottram, T. T., 2006: Variation of milk citrate with stage of lactation and de novo fatty acid synthesis in dairy cow. Journal of Dairy Science, 89: 1604-1612. ISSN 0022-0302. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(06)72227-5
Go to original source...
- Glascock, R. F. and Welch, V. A., 1974: Contribution of the fatty acids of three low density serum lipoproteins to bovine milk fat. Journal of Dairy Science, 57: 1364-1370. ISSN 0022-0302. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(74)85068-X
Go to original source...
- Glasser, F., Doreau, M., Ferlay, A., Loor, J. J. and Chilliard, Y., 2007: Milk fatty acids: Mammary synthesis could limit transfer from duodenum in cows. European Journal of Lipid Science and Technology, 109: 817-827. ISSN 1438-7697. DOI: 10.1002/ejlt.200700017
Go to original source...
- Guinard, J. and Rulquin, H., 1994: Effects of graded amounts of duodenal infusions of lysine on the mammary uptake of major milk precursors in dairy cows. Journal of Dairy Science, 77: 3565-3576. ISSN 0022-0302. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(94)77300-8
Go to original source...
- Chow, J. M., De Peters, E. J. and Baldwin, R. L., 1990: Effect of rumen-protected methionine and lysine on casein in milk when diets high in fat or concentrate are fed. Journal of Dairy Science, 73: 1051-1061. ISSN 0022-0302. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(90)78764-4
Go to original source...
- Christensen, R. A., Cameron, M. R., Clark, J. H., Drackley, J. K., Lynch, J. M. and Barbano, D. M., 1994: Effects of amount protein and ruminally protected amino acids in the diet of dairy cows fed supplemental fat. Journal of Dairy Science, 77: 1618-1629. ISSN 0022-0302. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(94)77104-6
Go to original source...
- ISO 1211: Milk-determination of fat content - gravimetric method (reference method).
- ISO 5509: Animal and vegetables fats and oils. Preparation of methyl esters of fatty acids.
- Lundquist, R. G., Stern, M. D., Otterby, D. E. and Linn, J. G., 1985: Influence of methionine hydroxy analog and DL-methionine on rumen protozoa and volatile fatty acids. Journal of Dairy Science, 68: 3055-3058. ISSN 0022-0302. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(85)81201-7
Go to original source...
- Pisulewski, P. M., Rulquin, H., Peyraud, J. L. and Verite, R., 1996: Lactational and systemic responses of dairy cows to postruminal infusions of increasing amounts of methionine. Journal of Dairy Science, 79: 1781-1791. ISSN 0022-0302. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(96)76546-3
Go to original source...
- Robinson, P. H., Chalupa, W., Sniffen, C. J., Julien, W. E., Sato, H., Fujieda, T., Watanabe, K. and Suzuki, H., 1999: Influence of postruminal supplementation of methionine and lysine, isoleucine, or all three amino acids on intake and chewing behavior, ruminal fermentation, and milk and milk component production. Journal of Animal Science, 77: 2781-2792. ISSN 0022-0302. DOI: 10.2527/1999.77102781x
Go to original source...
- Rulquin, H., Vérité, R. and Guinard-Flament, J., 2001: Tables des valeurs AADI des aliments des ruminants. Productions Animales 14 (Suppl), 16. ISSN 0990-0632.
Go to original source...
- Rulquin, H., Graulet, B., Delaby, L. and Robert, J. C., 2006: Effect of different forms of methionine on lactational performance of dairy cows Journal of Dairy Science, 89: 4387-4394. ISSN 0022-0302. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(06)72485-7
Go to original source...
- Seymour, W. M., Polan, C. E. and Herbein, J. H., 1990: Effects of dietary protein degradability and casein or amino acid infusions on production and plasma amino acids in dairy cows. Journal of Dairy Science, 73: 735-748. ISSN 0022-0302. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(90)78727-9
Go to original source...
- Schwab, C. G., Bozak, C. K. and Whitehouse, N. L., 1992: Amino acid limitation and flow to duodenum at four stages of lactation. 1. Sequence of lysine and methionine limitation. Journal of Dairy Science, 75: 3486-3502. ISSN 0022-0302. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(92)78125-9
Go to original source...
- Sommer A. (editor), 1994: Nutrient Requirement and Tables of Nutritional Values of Feedstuffs for Ruminants. 1st ed: Research Institute of Animal Nutrition, Pohořelice, pp. 198. ISBN 80-901598-1-8.
- Třináctý, J., Křížová, L., Richter, M., Černý, V. and Říha, J., 2009: Effect of rumen-protected methionine, lysine or both on milk production and plasma amino acids of high-yielding dairy cows. Czech Journal of Animal Science, 54: 239-248. ISSN 1212-1819. DOI: 10.17221/1730-CJAS
Go to original source...
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.