Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2009, 57(5), 183-192 | DOI: 10.11118/actaun200957050183

Vliv přídavku lněného a rybího oleje do krmiva na spektrum mastných kyselin svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio L.)

Vladimír Kukačka1, Lucie Chaloupková2, Milada Fialová3, Radovan Kopp1, Jan Mareš1
1 Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
2 Ústav botaniky a zoologie, Masarykova univerzita, Kotlářská 2, 611 37 Brno, Česká republika
3 Bendlova 17, 613 00 Brno, Česká republika

Moderní trend zdravého životního stylu mnoha lidí způsobuje zvýšený zájem o potraviny s pozitivním vlivem na lidské zdraví. Polynenasycené mastné kyseliny řady n-3 (PUFA n-3), vysoce zastoupené v rybím mase, mohou omezit symptomy některých civilizačních chorob či se podílet svým účinkem na jejich léčbě. V podmínkách ČR se kapři chovají s využitím přikrmování obilovinami, které mohou negativně ovlivnit spektrum mastných kyselin. Pokud jsou rybám překládány ve vysokých dávkách, dochází k nežádoucímu jevu zvýšení zastoupení mononenasycené kyseliny olejové (C18:1 n-9), která výrazně negativně ovlivňuje i organoleptické vlastnosti masa, a naopak poklesu obsahu n-3 PUFA oproti rybám, jež se živí výhradně přirozenou potravou. Proto je snaha cíleně ovlivnit spektrum mastných kyselin masa kaprů (zvýšením zastoupení PUFA, zvláště pak řady n-3) využitím dotace krmiv oleji, vítána producenty v ČR i Evropě, kteří hledají nové způsoby jak zvýšit poptávku po kaprovi, jehož produkce v posledních letech klesá. Ovlivnění spektra mastných kyselin masa ryb pomocí různých olejů je již provozně vyzkoušeno v intenzivních chovech. V podmínkách polointenzivního chovu kapra v rybniční akvakultuře nebyla tato technologie dosud ověřena. Též vliv přídavku olejů do krmiva na spektrum mastných kyselin kapra obecného není popsán v takové míře jako u jiných hospodářsky cenných druhů ryb.
Experiment byl uskutečněn na recirkulačním zařízení Oddělení rybářství a hydrobiologie MZLU v Brně po dobu šedesáti dní. Byly testovány čtyři krmné směsi vycházející z jednotné základní receptury (34 % protein; 9 % tuk) - varianta kontrolní (označená K). Další varianty byly připraveny přidáním 6% lněného oleje (L06), dále pak 6% a 10% rybího oleje (R06 a R10) k základní směsi. Experimentální diety byly testovány ve třech opakováních. Do 60l nádrží s průtokem 1,5l.s-1 bylo nasazeno 29 kusů kapřího plůdku (kříženci linií Po-L × ROP) o průměrné hmotnosti 43,25 g. Po aklimatizaci na prostředí nádrží byla rybám po dobu 60 dní předkládána pšenice s krmnou směsí KP (33 % NL; 5 % T) v množství 1,5 % hmotnosti obsádky denně. Tento systém měl za účel navodit u ryb kondiční a výživný stav obdobný jako u ryb z polointenzivního až intenzivního rybničního chovu. Po této době byly ryby převedeny na experimentální krmné směsi a po startu vlastního experimentu jim byla tato krmiva předkládána v množství 2,5 % hmotnosti obsádky denně. Na počátku a v 10denních intervalech v průběhu pokusu byly ryby v rámci kontrolních odběrů vzorků váženy a byla jim korigována denní krmná dávka. V den začátku, v kontrolních dnech a na konci pokusu bylo odebíráno 6 kusů plůdku z každé varianty na stanovení biochemického složení (sušina, protein, tuk) a spektra mastných kyselin svaloviny. Ta byla odebírána ve formě vertikálního pruhu masa z levé filety bez žeber a kůže.
U ryb na počátku experimentu bylo zjištěno nižší zastoupení kyseliny palmito-olejové, olejové a MUFA, naopak vyšší zastoupení kyseliny linolové, eicosapentaenové, docosahexaenové, n-3, n-6 i celkových PUFA oproti hodnotám kaprů z rybničních podmínek známým z vědeckých publikací. Předkládání kontrolní varianty krmiva vyvolalo u ryb minimální změnu spektra mastných kyselin masa (snížení zastoupeni skupiny MK 20:1 oproti vstupní hodnotě). Zkrmování směsi L06 způsobilo průkazné snížení obsahu kyseliny palmito-olejové, olejové a skupiny MK 20:1. Přídavek lněného oleje způsobil průkazné zvýšení zastoupení kyseliny α-linolenové (5,7x v porovnání se vstupní hodnotou). V profilu mastných kyselin došlo u ryb této varianty k žádoucímu snížení obsahu MUFA (v srovnání se vstupem) a zvýšení PUFA (oproti počáteční hodnotě i kontrolní variantě). Při vzájemném srovnání krmiv s různým obsahem rybího oleje nebyl nalezen průkazný rozdíl ve spektru ani v profilu mastných kyselin masa ryb těchto variant. Rozdíly jsou patrné až v porovnávání hodnotami vstupu a kontrolní varianty. U ryb obou variant s rybím olejem nedošlo oproti počátečním hodnotám k změnám v zastoupení některé z SFA. Průkazné zvýšení zastoupení v porovnání obou variant s kontrolou bylo zjištěno u kyseliny moroktové, eicosatetraenové a docosapentaenové. Obsah kyseliny eicosapentaenové se u variant s rybím olejem průkazně zvýšil oproti kontrolní variantě i oproti vstupním hodnotám. U ryb varianty R06 bylo oproti počátku zjištěno snížení MUFA a zvýšení celkových PUFA. Zvýšení zastoupení n-3 PUFA bylo zjištěno u varianty R10. Hodnota n-3/n-6 PUFA v mase ryb se průkazně zvýšila vlivem přídavku 10% rybího oleje. U dalších variant nedošlo k průkazným změnám tohoto parametru.

kapr obecný, spektrum mastných kyselin, rybí olej, lněný olej

The influence of linseed oil and fish oil diet supplements to the fatty acid spectrum of common carp (Cyprinus carpio L.) muscle

Effect of addition 6% of linseed oil (designated L06), 6% and 10% of fish oil (R06 and R10) to feed on the fatty acid spectrum of common carp (Cyprinus carpio L.) was investigated. The basic feedmixture which was used as a control variant (K - 34% protein; 9% fat) and the three with oil addition (L06, R06 and R10) were fed to carp fingerling (43.25 g average weight) for 60 days - from 23rd April to 20th June. Before that the fish were fed for 2 month by whey grain and commercial feed for carp fingerling in pond fish-culture (KP feed mixture - 33% protein; 5% fat) at daily feeding rate 1.5% of actually fish mass. This procedure was intended to create feeding conditions closest to those witnessed in market fish farmed in ponds during the vegetation season nevertheless the spectrum of fatty acids present in the fish muscle at the experiment's beginning did not fully correspond to what was observed in carps living in ponds and fed by cereals.
An addition of 6% of linseed oil to the feed lowers the content of the oleic acid and MUFA and, at the same time, it boosts the contents of the α-linoleic acid, n-3 PUFA and the general PUFA in the meat of carp fed on mixtures thus enriched. Additions of 6% and 10% of fish oil to the feed for common carp increases the content of the eicosapentaenoic acid. The 10% addition proved beneficial for also the ratio of n-3/n-6 PUFA. The high content of the docosapentaenoic acid and the general PUFA in the meat of fish as early as the beginning of the experiment resulted in a smaller number of significant changes in the spectrum of fatty acids (particularly the docosahexaenoic acid, PUFA and n-3/n-6 PUFA) found in the fish meat of the L06, R06 and R10 experimental variants.

Keywords: common carp, fatty acid spectrum, fish oil, linseed oil
Grants and funding:

This study was supported by IGA MZLU in Brno IG 270251 "The influence of farming intensity to the nutritional quality of common carp with focus on fatty acid spectrum" and by the Research plan No. MSM6215648905 "Biological and technological aspects of sustainability of controlled ecosystems and their adaptability to climate change", which is financed by the Ministry of Education, Youth and Sports of the Czech Republic.

Received: May 22, 2009; Published: October 10, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kukačka, V., Chaloupková, L., Fialová, M., Kopp, R., & Mareš, J. (2009). The influence of linseed oil and fish oil diet supplements to the fatty acid spectrum of common carp (Cyprinus carpio L.) muscle. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis57(5), 183-192. doi: 10.11118/actaun200957050183
Download citation

References

  1. BUCHTOVÁ, H. SVOBODOVÁ, Z., KŘÍŽEK, M., VÁCHA, F., KOCOUR, M., VELÍŠEK, J., 2007: Fatty acid composition of flesh of three-year-old experimental scaly crossbreds of common carp (Cyprinus carpio, Linnaeus 1758). Acta Vet. Brno, 76: 73-81. ISSN 0001-7213 DOI: 10.2754/avb200776S8S073 Go to original source...
  2. CSENGERI, I., FARKAS, T., 1993: Effect of essential fatty acid deficient diets on the carcass acids and membrane viscosity in the common carp. In: Proceeding of EIFAC Workshop on Methodology for Determination of Nutrient Requirements in Fish. Eichenau, Abstract, p. 62
  3. FAJMONOVÁ, E., ZELENKA, J., KOMPRDA, T., KLADROBA, D., ŠARMANOVÁ, I., 2003: Effect of sex, growth intensity and heat treatment on fatty acid composionof common carp (Cyprinus carpio) fillets. Czech Journal of Animal Sciences, 48, 2: 85-92. ISSN 1212-1819
  4. FARKAS, T., CSENGERI, I., MAJOROS, F., OLAH, J., 1978: Metabolism of fatty acids in fish, II. Biosynthesis of fatty acids in relations to diet in the carp, Cyprinus carpio Linnaeus 1758. Aquaculture, 14: 57-65. ISSN 0044-8486 DOI: 10.1016/0044-8486(78)90140-0 Go to original source...
  5. FARKAS, T., CSENGERI, I., MAJOROS, F., OLAH, J., 1980: Metabolism of fatty acids in fish, III. Combined effect of environmental temperature and diet on formation and deposition of fatty acids in the carp, Cyprinus carpio Linnaeus 1758. Aquaculture, 20: 29-40. ISSN 0044-8486 DOI: 10.1016/0044-8486(80)90059-9 Go to original source...
  6. FAUCONNEAU, B., ALAMI-DURANTE, H., LAROCHE, M., MARCEL, J., VALLOT, D., 1995: Growth and meat quality relations in carp. Aquaculture, 129: 265-297. ISSN 0044-8486 DOI: 10.1016/0044-8486(94)00309-C Go to original source...
  7. FOLCH, J., LEES, M., SLOANE-STANLEY, G. H., 1957: A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. Journal of Biological Chemistry, 226: 497-509. ISSN 0021-9258 Go to original source...
  8. GERI, G., POLI, B. M., GUALTIERI, M., LUPI, P., PARISI, G., 1995: Body trakte and chemical composition of Musile in common carp (Cyprinus carpio L.) as influenced by age and rearingenviroment. Aquaculture, 129: 329-333. ISSN 0044-8486 DOI: 10.1016/0044-8486(94)00300-D Go to original source...
  9. HADJINIKOLOVA, L., 2004: The influence of nutrative lipid sources on the growth and chemical and fatty acid composition of carp (Cyprinus carpio L.). Arch. of Polish Fish., 12, 2: 111-119
  10. HENDERSON, R. J., TOCHER, D. R., 1987: The lipid composition and biochemistry of freshwater fish. Prog. Lipid Res., 26: 281-347. ISSN: 0163-7827 DOI: 10.1016/0163-7827(87)90002-6 Go to original source...
  11. KMÍNKOVÁ, M., WINTEROVÁ, R., KUČERA, J., 2001: Fatty acids in lipids of carp (Cyprinus carpio L.) tissues. Czech Journal of Food Sciences, 19, 5: 177-181. ISSN 1212-1800. DOI: 10.17221/6604-CJFS Go to original source...
  12. LUNN, J., THEOBALD, H. E., 2006: The health effects of dietary unsaturated fatty acids. Nutrition Bulletin, 31: 178-224. ISSN 0141-9684 DOI: 10.1111/j.1467-3010.2006.00571.x Go to original source...
  13. MAREŠ, J., PALÍKOVÁ, M., KOPP, R., NAVRÁTIL, S., PIKULA, J., 2009: Changes in the nutritional parameters of muscles of the common carp (Cyprinus carpio) and the silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) following environmental exposure to cyanobacterial water bloom. Aquaculture Research, 1-9. ISSN 1355-557X Go to original source...
  14. MOURENTE, G., GOOD, J. E., BELL, J. G., 2005: Partial substitution of fish oil with rapeseed, linseed and olive oils in diets for European sea bass (Dicentrarchus labrax L.): effects on flesh fatty acid composition, plasma prostaglandins E2 and F2α, imune function and effectiveness of a fish oil finishing diet. Aquaculture nutrition, 11: 25-40. ISSN 1353-5773 DOI: 10.1111/j.1365-2095.2004.00320.x Go to original source...
  15. MZe ČR: Ryby - situační a výhledová zpráva. MZe ČR Praha. 2008, 41 s.. ISBN 978-80-7084-699-5
  16. RUDEL, L. L., PARKS, J. S., HEDRICK, C. C., THOMAS, M., and WILLIFORD, K., 1998: Lipoprotein and cholesterol metabolism in diet-induced coronary artery atherosclerosis in primates. Role of cholesterol and fatty acids. Prog. Lipid Res., 37: 353-370. ISSN 0163-7827 DOI: 10.1016/S0163-7827(98)00015-0 Go to original source...
  17. RUNGE, G., STEINHART, H., SCHWARZ, F. J., KIRCHGESNER, M., 1987: Influence of different fats with wariing addition of α-tokoferyl acatate on the fatty acid composion of carp (Cyprinus carpio L.). Fat Sci. Technol., 89: 389-393. ISSN 0931-5985 Go to original source...
  18. SARGENT, J. R., TOCHER, D. R., BELL, J. G., 2002: The lipids. In: HALVER, J. E.: Fish nutrition. 3rd edition, Academic Press, San Diego, 182-246. ISBN 0-12-319652-3
  19. SCHWARZ, F. J., KIRCHGESSNER, M., STEINHART, H., RUNGE, G.,1988: Influence of different fat with varying additions of α-tokcoferyl acetate on growth and body composition of carp (Cyprinus carpio L.). Aquaculture, 69: 57-67 DOI: 10.1016/0044-8486(88)90186-X Go to original source...
  20. STEFFENS, W., 1989: Principles of fish nutrition. Ellis Horwood Lim., Chichester, 384 p.
  21. STEFFENS, W., 1997: Effect of variation in Essentials fatty acid in fish feeds on nutritive value of freshwater fish for humans. Aquaculture, 151: 97-119. ISSN 0044-8486 DOI: 10.1016/S0044-8486(96)01493-7 Go to original source...
  22. STEFFENS, W., WIRTH, M., 2007: Influence of nutrition on the lipid quality of pond fish: common carp (Cyprinus carpio.) and tench (Tinca tinca). Aquaculture Int., 15: 313-319. ISSN 0967-6120 DOI: 10.1007/s10499-007-9088-z Go to original source...
  23. STEFFENS, W., WIRTH, M., RENNERT, B., 1995: Effect of adding various oils to thr diet on growth, feed conversion and chemical composion of carp (Cyprinus carpio). Arch. animal nutrition, 47: 381-389. ISSN 0003-942X Go to original source...
  24. TAKEUCHI, T., WATANABE, T., OGINO, C.: Use of hydrogenated fish oil and beef tallow as s dietary energy source for carp and rainbowtrout. Bull. of Jap. Soc. Sci. Fish.,1978, 44: 875-881 Go to original source...
  25. TIDWELL, J. H., COYLE, S., BRIGHT, L. A., 2007: Effects of different types of dietary lipids on growth and fatty acid composition of largemouth bass. North Amer. Jour. Of Aquaculture, 69: 257-264. ISSN 1522-2055 DOI: 10.1577/A06-040.1 Go to original source...
  26. TOCHER, D. R., BELL, J. G, DICK, J. R., HENDERSON, R. J., McGHEE, F., MICHELL, D., MORRIS, P. C., 2000: Polyunsaturated fatty acid metabolism in Atlantic salmon (Salmo salar) undergoing parr-smolt transformation and the effects of dietary linseed and rapeseed oils. Fish Physiol. And Biochem., 23: 59-73. ISSN 0920-1742 DOI: 10.1023/A:1007807201093 Go to original source...
  27. TURCHINI, G. M., MORETTI, V. M., MENTASTI, T., ORBAN, E., VALFE, F., 2007: Effects of dietary lipid source on fillet chemical composition, flavour volatile compounds and sensory characteristics in the freshwater tench (Tinca tinca L.) Food chemistry, 102: 1144-1155. ISSN 0308-8146 DOI: 10.1016/j.foodchem.2006.07.003 Go to original source...
  28. VÁCHA, F., VEJSADA, P., HUDA, J., HARTVICH, P., 2007: Influence of supplemental ceresů feeding on the content and structure of fatty acids during long-lasting storage of common carp (Cyprinus carpio L.). Aquaculture Int., 15: 321-329. ISSN 0967-6120 DOI: 10.1007/s10499-007-9081-6 Go to original source...
  29. WHO: Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: report of a joint WHO/FAO expert consultation, Geneva, 28 Jan.-1 Feb. 2002. (WHO technical report series), 2003, 916 p. ISSN 0512-3054

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.