Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2009, 57(5), 149-158 | DOI: 10.11118/actaun200957050149

VZTAH MEZI CELKOVÝM NÁDOJEM A DÍLČÍMI VÝDOJKY DOJNIC DOJENÝCH DOJICÍM ROBOTEM

Gustav Chládek1, Daniel Falta1, Irena Komzáková1, Oto Hanuš2, Radoslava Jedelská2, Pavel Hering, Teodor Králíček
1 Ústav chovu a šlechtění zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 613 00 Brno, Zemědělská 1, Česká republika
2 Výzkumný ústav pro chov skotu Rapotín, Výzkumníků 267, 788 13 Vikýřovice, Česká republika

Dojicí robot, někdy také označovaný jako "Automatický dojicí systém" (Automatic Milking System-AMS) je vysoce sofistikované technologické zařízení moderní živočišné výroby (LITZLLACHNER et al., 2009) umožňující získávat kravské mléko bez fyzické přítomnosti lidské obsluhy při dojení. Přesto, že je pro chovatele jeho zavedení značně finančně náročné, jejich počet každoročně stoupá. Jedním z důvodů může být i nedostatek kvalifikovaných pracovníků pro vlastní proces dojení. I když mezi jednotlivými systémy existují drobné odlišnosti, mají společné to, že krávy mohou být dojeny častěji za den. Celkový denní nádoj se potom skládá z několika (často až 4 či 5) dílčích výdojků, přičemž časové intervaly mezi nimi nejsou pevně dány, ani nemohou být přesně predikovány. Tato skutečnost nastoluje otázku věrohodnosti odhadu hodnot mléčných ukazatelů v celkovém nádoji na základě těch, které byly zjištěny v některém z dílčích výdojků. Je to zejména proto, že existují rozdíly ve složení a vlastnostech mléka získaného z různých výdojků během dne (HERING et al., 2003, 2007; SKÝPALA a CHLÁDEK, 2008).
S cílem kvantifikace vztahů mezi mléčnými ukazateli dílčích výdojků a celkového nádoje byl proveden pokus na 156 kusech holštýnských dojnic dojených dojicím robotem (AMS). Bylo analyzováno celkem 576 vzorků mléka pocházejících ze dvou až čtyř dílčích výdojků. V akreditované (EN ISO 17025) mléčné laboratoři Brno-Tuřany byly vzorky analyzovány na obsahy tuku (T; g . 100g-1), hrubých bílkovin (B; g . 100g-1), laktózy (L; monohydrát laktózy; g . 100g-1) a počet somatických buněk (PSB; 103.ml-1). Hodnoty korelačních koeficientů mezi mléčnými ukazateli (T, B, L, PSB a log PSB) dílčích výdojků a celkového nádoje se pohybovaly od minima r = 0,786 (mezi obsahem T v celkovém a 3. výdojku) po maximum r = 0,979 (mezi obsahem B v celkovém výdojku a shodně v 1., 3. a 4. výdojku) a byly ve všech případech statisticky vysoce průkazné (P ≤ 0,001). Dále byly vypočteny regresní rovnice pro odhad mléčných ukazatelů celkového nádoje z mléčných ukazatelů 1. až 4. dílčího výdojku.
Podíl dílčích výdojků na celkovém nádoji je uveden v Tab. I. Průměrná doba mezi dílčími výdojky je uvedena v Tab. II. Hodnoty mléčných ukazatelů v dílčích výdojcích a celkovém nádoji obsahuje Tab. III. Hodnoty korelačních koeficientů sledovaných mléčných ukazatelů mezi celkovým nádojem a dílčími výdojky jsou obsaženy v Tab. IV. Tab. V uvádí regresní rovnice vztahů sledovaných mléčných ukazatelů v jednotlivých výdojcích a celkovém nádoji. Na Obr. 1 až 4 jsou graficky znázorněny vztahy mezi vybranými mléčnými ukazateli v prvním výdojku a celkovém nádoji.
Předložená práce prokázala, že u dojnic dojených dojicím robotem (AMS) existuje výrazný vztah sledovaných mléčných ukazatelů dílčích výdojků k jejich hodnotám v celkovém nádoji. I když je nezpochybnitelné, že plnohodnotnou cestu ke stanovení mléčných parametrů celkového nádoje tvoří odběr vážených vzorků z dílčích výdojků, může nastat potřeba jeho alternativy. Výsledky naší studie celkově naznačily, že odhad mléčných parametrů celkového nádoje z jejich hodnot v dílčím výdojku je možný. Prezentované predikční rovnice mohou být použity ve formě zdrojové tabulky ke korekčním přepočtům skutečných hodnot například z výsledků analýz kontroly užitkovosti zkráceným postupem. Předpokládá se proto, že získané poznatky a výsledky mohou být zohledněny v uplatněné metodice v postupu kontroly užitkovosti v České republice při aplikaci moderních technologií typu dojicích robotů (AMS). Tato uplatněná metodika rovněž poslouží jako podklad pro oficiální audit kontroly užitkovosti ze strany ICAR.

kráva, mléko, dojicí robot, tuk, bílkovina, somatické buňky, predikční rovnice

Correlation between whole and partial milk yields of dairy cows milked using the automatic milking system

The objective was to quantify the correlations between milk indicators of partial milk yields and whole milk output; we analysed 576 milk samples taken from 2 to 4 partial milk yields of 156 Holstein dairy cows milked using the automatic milking system (AMS). In the accredited (EN ISO 17025) milk laboratory in Brno-Tuřany the samples were analysed for the content of fat (T; g.100g-1), crude protein (B; g.100g-1), lactose (L; lactose monohydrate; g.100g-1) and somatic cell count (SCC; 103.ml-1). The average values in the whole milk output were as follows: T = 3.69 g.100g-1, B = 3.39 g.100g-1, L = 4.92 g.100g-1, PSB = 345.103 ml-1 and log SCC = 1.9695, at a whole milk output of 29.88 kg.day1 of milk. The correlation coefficients between the milk indicators (T, B, L, PSB and log PSB) of partial milk yields and whole milk output ranged from the minimum r = 0.786 (between the content of T in the whole and 3rd milk yield) to the maximum r = 0.979 (between the content of B in the whole milk output and identically in the 1st, 3rd and 4th milk yields) and in all cases they were statistically highly significant (P ≤ 0.001). Next we calculated the regression equations for the estimation of milk indicators of the whole milk output from milk indicators of the 1st to 4th partial milk yields.

Keywords: cow, milk, automatic milking system, fat, protein, somatic cell count, prediction equation
Grants and funding:

Příspěvek byl zpracován s podporou výzkumných záměrů č. MSM6215648905 a č. MSM2678846201 a aktivitami NRL-SM.

Received: June 3, 2009; Published: October 10, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Chládek, G., Falta, D., Komzáková, I., Hanuš, O., Jedelská, R., Hering, P., & Králíček, T. (2009). Correlation between whole and partial milk yields of dairy cows milked using the automatic milking system. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis57(5), 149-158. doi: 10.11118/actaun200957050149
Download citation

References

  1. Ali, A. K. A., Shook, G. E., 1980: An optimum transformation for somatic cells concentration in milk. Journal of Dairy Science, 63: 487-490. ISSN 0022-0302 DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(80)82959-6 Go to original source...
  2. Amodeo, P., Tondo, A., 2006: Official milk recording with automatic milking systems: the italian situation. ICAR session, Proceedings of 34nd ICAR session, Sousse, Tunisie, 165-174. ISSN 0071-2477
  3. Bouloc, N., Dervishi, V., Delacroix, J., 2002: Milking recording and automatic milking systems: simplification by reducing the daily time test from 24 to 12 hours. Proceedings of 33rd ICAR session, Interlaken, Switzerland, 1-8. ISSN 0071-2477
  4. Buenger, A., Pasman, T., Bohlsen, E., Reinhardt, F., 2002: Transformation of AMS records to 24 hour equivalents. Proceedings of 33rd ICAR session, Interlaken, Switzerland. ISSN 0071-2477
  5. Galesloot, P. J. B., Peeters, R., 2000: Estimation of 24-hour yields for milk, fat and protein based on data collected with an automatic milking system. Proceedings of 32nd ICAR session, Bled, Slovenia, 147-153. ISSN 0071-2477 Go to original source...
  6. Hanuš, O., Genčurová, V., Hering, P., Klimeš, M., 2006: Quality assurance of protein analyses in the Czech milk recording system. In Focus, 30, 1: 16-18. ISSN 1534-8334
  7. Hanuš, O., Genčurová, V., Janů, L., Jedelská, R., 2007: Rámcové představení hlavních prvků systému QA u chemických a fyzikálních metod v referenčních a rutinních laboratořích pro analýzy kvality syrového mléka v ČR. Sborník přednášek, 2 THETA Analytical standards and equipment, Zajištění kvality analytických výsledků, Komorní Lhotka, 33-50. ISBN 978-80-86380-37-7
  8. Hanuš, O., Bjelka, M., Ticháček, A., Jedelská, R., Kopecký, J., 2001: Analýza nezbytnosti a účelnosti transformací dat u souborů výsledků některých mléčných parametrů. Substantiation and usefulness of transformations in data sets of analyzed milk parameters. (In Czech) In: Chov a šlechtění skotu pro konkurenceschopnou výrobu: sborník referátů VÚCHS Rapotín, In Rearing and breeding of cattle for competitionable production: proceedings of the seminar VÚCHS Rapotín, 122-135.
  9. Hering, P., Hanuš, O., Jedelská, R., Zlatníček, J., 2003: Studie věrohodnosti alternativ a výsledků kontroly užitkovosti pro trojí denní dojení. The study of the reliability of the alternatives and results of the milk recording for the three times milking per day in the Czech Republic. (In Czech) Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, 2: 1-18. ISSN 0139-7265
  10. Hering, P., Hanuš, O., Jedelská, R., Rejlek, V., Kopecký, J., 2007: Validace spolehlivosti vybraných metod odběru vzorků mléka pro zajištění věrohodnosti výsledků analýz mléka v kontrole užitkovosti dojnic v České republice. The validation of authenticity of chosen sampling methods for provision of analytic result reliability in milk recording of dairy cows in the Czech Republic. (In Czech) Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, XLIX, 179, 3: 40- 49. ISSN 0139-7265
  11. ICAR, 2008: International agreement of recording practices: 2.1.8. Milking recording from automatic milking systems (AMS). ICAR, 51-54. ISSN 0071-2477
  12. Komzáková, I., Falta, D., Skýpala, M., Chládek, G., 2008: Vztah jednotlivých výdojků k celkovému dennímu nádoji robotizovaně dojených dojnic. The relation of individual milk yields to whole daily milk yield by the robotic milking cows. (In Czech) Sborník 11. mezinárodní konference Den mléka 2008, 71-72. ISBN 978-80-213-1822-9
  13. Lazenby, D., Bohlsen, E., Hand, K. J., Kelton, D. F., Miglior, F., Lissemore, K. D., 2002: Methods to estimate 24-hour yields for milk, fat and protein in robotic milking herds. Proceedings of 33rd ICAR session, Interlaken, Switzerland. ISSN 0071-2477
  14. Litzllachner, C., Hartl, J., Wolkersdorfer, F., Schweifer, R., Schütz, R., Pfaffenlehner, E., Lenz, V., Hunger, F., Schallerl, F.: Automatische Melksysteme AMS (Melkroboter). ŐAG, Landwirt, Sonderbeilage, Der fortschrittliche Landwirt, INFO, 2/2009: 1-19.
  15. Reneau, J. K., Appleman, R. D., Steuernagel, G. R., Mudge, J. W., 1983 a 1988: Somatic cell count. An effective tool in controlling mastitis. Agricultural Extension Service, University of Minnesota, AG-FO-0447.
  16. Reneau, J. K., 1986: Effective use of dairy herd improvement somatic cell counts in mastitis control. Journal of Dairy Science, 69: 1708-1720. ISSN 0022-0302 DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(86)80590-2 Go to original source...
  17. Říha, J., Hanuš, O., Ledvina, D., Genčurová, V., Sojková, K., Jedelská, R., Kopecký, J., 2008: Autorizovaný software AS 1 - MSM 2678846201, SomaRing, www.vuchs.cz/software/somaring; informace ve Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, L, 183: 3-70. ISSN 0139-7265
  18. Shook, G. E., 1982: Approaches to summarizing somatic cell count which improve interpretability. Nat. Mast. Council, Louisville, Kentucky, 1-17.
  19. Skýpala, M., Falta, D., Chládek, G., 2008: Změny obsahových složek mléka vlivem denní doby dojení. The changes of the milk components owing to daily milking time. (In Czech) Sborník 11. mezinárodní konference Den mléka 2008, 73-74. ISBN 978-80-213-1822-9
  20. Skýpala, M., Chládek, G.: Složení a technologické vlastnosti mléka získaného z ranního a večerního dojení. The chemical composition and technological properties of milk obtained from the morning and evening milking. (In Czech) Acta univ. agric. et silvic. Mendel. Brun., LVI, 5, 2008, 187-198. ISSN 1211-8516 DOI: 10.11118/actaun200856050187 Go to original source...
  21. Wermink, G. J. D., Falta, D., Chládek, G., 2008: Factors influencing test day milk fat percentage in automatic milking system. Sborník 11. mezinárodní konference Den mléka 2008, 52-54. ISBN 978-80-213-1822-9

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.