Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2009, 57(5), 103-110 | DOI: 10.11118/actaun200957050103

Analýza vztahů mezi bodem mrznutí a vybranými ukazateli zdravotního stavu vemene mezi kravským, kozím a ovčím mlékem

Oto Hanuš1, Václava Genčurová2, Josef Kučera3,4, Marcela Vyletělová2, Jiří Třináctý2
1 Výzkumný ústav pro chov skotu Rapotín, Výzkumníků 267, 788 13 Vikýřovice, Česká republika
2 Agrovýzkum Rapotín, Výzkumníků 267, 788 13 Vikýřovice, Česká republika
3 Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
4 Svaz chovatelů českého strakatého skotu, U Topíren 2, 170 41 Praha 7, Česká republika

Chov ovcí a koz se vrací do České republiky (ČR) kvůli možným pozitivním vlivům spotřeby alternativních mlék na lidské zdraví. To je důvod, proč je důležitá kontrola kvality tohoto mléka. Bod mrznutí mléka (MFP) je významný fyzikální ukazatel a je používán pro konrolu kvality mléčného potravinového řetězce. Cílem této práce bylo analyzovat vztahy MFP k vybraným ukazatelům kvality mléka (MIs; s vazbou na zdraví vemene) prostřednictvím srovnání mezi kravami (reference), kozami a ovcemi. Bazénové vzorky mléka pocházely od tří mléčných stád krav plemene České strakaté (B, n = 93) a jednoho kozího a ovčího stáda (Bílá krátkosrstá, W, n = 60; Cigája, C, n = 60). Kozí a ovčí stádo bylo chováno v méně využitelné oblasti (LFA). Výživa zvířat všech druhů byla provedena za podmínek typických v ČR. Byly vyšetřeny následující MIs: DM, celková sušina; SNF, sušina tukuprostá; L, laktóza (vše v %); SCC, počet somatických buněk (103 ml-1); EC, elektrická vodivost (mS cm-1); MFP, bod mrznutí mléka (°C); Na, sodík a K, draslík jako makroprvky (v mg kg-1). Kozí MFP byl -0,5544 ± 0,0293 °C a lišil se (P < 0,001) od B MFP -0,5221 ± 0,0043 a C MFP -0,6048 ± 0,0691 °C. MIs u druhů přežvýkavců byly relativně normální s výjimkou vyšších SCC u koz a ovcí. Kravský MFP byl vztažen k L (-0,36; P < 0,01). Kozí MFP nebyl korelován k obsahu L (-0,07; P > 0,05) a ovčí MFP byl vztažen k L (0,40; P < 0,01). Zatímco kravské mléko bylo v souladu s deklarovanou účastí L na depresi MFP (54 %), překvapivě nestejné výsledky byly pozorovány u koz a ovcí. Tato skutečnost by mohla být vysvětlitelná zhoršenými geometrickými průměry SCC (horší zdravotní stav vemene) pro použitý kozí (3 646 103 ml-1) a ovčí (560 103 ml-1) soubor ve srovnání ke kravskému (159 103 ml-1). MFP byl u malých přežvýkavců těsněji spojen s DM a SNF (C -0,70 a -0,67; P < 0,001) než u krav (-0,07 a -0,32; P > 0,05 a P < 0,05) v důsledku vyšší DM a SNF. Pouze 0,5 a 10,5 % variací v MFP u krav bylo vysvětlitelných prostřednictvím variací v DM a SNF, ale již 32,7 a 12,8 % u koz a dokonce 49,4 a 45,0 % u ovcí. Vyšší hodnoty u ovcí byly zapříčiněny prostřednictvím vysoké variability MFP, 11,8 % (C) oproti 5,3 % (W) a 0,8 % (B). Podle získaných výsledků by bylo možné odvodit věrohodnější kvalitativní diskriminační limity MFP pro normy a účinnější pravidla pro monitoring a prevenci problémů kvality mléka u krav, koz a ovcí.

přežvýkavec, syrové mléko, bod mrznutí mléka, zdravotní stav vemene, laktóza, počet somatických buněk, elektrická vodivost, sodík

Analyse of relationships between freezing point and selected indicators of udder health state among cow, goat and sheep milk

Milk freezing point (MFP) is important quality indicator. Aim was to analyse the relationships of MFP to selected udder health milk indicators (MIs) by comparison between cows (reference), goats and sheep. Bulk milk samples came from 3 herds of Czech Fleckvieh (B, n 93) and 1 goat herd and sheep flock (White short-haired, W, n 60; Tsigai, C, n 60). Animal nutrition was performed under the typical country conditions. MIs which were investigated: DM, dry matter; SNF, solid non fat; L, lactose (all in %); SCC, somatic cell count (103 ml-1); EC, electrical conductivity (mS cm-1); MFP (°C); Na and K (in mg kg-1). W MFP was -0.5544 ± 0.0293, B -0.5221 ± 0.0043 and C -0.6048 ± 0.0691 °C. The B MFP was related to L (-0.36; P < 0.01), W was not related to L (-0.07; P > 0.05) and C was related to L (0.40; P < 0.01). These facts could be explainable by worse SCC geometric averages for used W (3,646 103 ml-1) and C (560 103 ml-1) milk as compared to B (159 103 ml-1). Only 0.5 and 10.5% of variations in MFP were explainable by variations in DM and SNF in B, 32.7 and 12.8% in W but already 49.4 and 45.0% in C. Higher C values were caused by high MFP variability, 11.8% (C) versus 0.8% (B). There is possible to derive the more reliable MFP qualitative limits for more efficient monitoring rules of milk quality problems in B, W and C.

Keywords: ruminant, raw milk, milk freezing point, udder health state, lactose, somatic cell count, electrical conductivity, natrium
Grants and funding:

This paper was supported by projects MSM 2678846201 and LA 331 (INGO).

Received: June 23, 2009; Published: October 10, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Hanuš, O., Genčurová, V., Kučera, J., Vyletělová, M., & Třináctý, J. (2009). Analyse of relationships between freezing point and selected indicators of udder health state among cow, goat and sheep milk. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis57(5), 103-110. doi: 10.11118/actaun200957050103
Download citation

References

  1. Ali, A. K. A., Shook, G. E., 1980: An optimum transformation for somatic cells concentration in milk. J. Dairy Sci., 63, 487-490. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(80)82959-6 Go to original source...
  2. Antunac, N., Samaržija, D., Havranek, J. L., Pavič, V., Mioč, B., 2001: Effects of stage and number of lactation on the chemical composition of goat milk. Czech J. Anim. Sci., 46, 12, 548-553.
  3. Bauch, W., Huber, B., Buchberger, J., 1993: Zum Einfluss einiger Parameter auf die Bestimmung des Gefrierpunktes von Milk mit den Cryostar II-LC. Dtsch. Milchwirtsch. Zeit., Lebensmittel und Milchwirtschaft, 114, 5, 112-114.
  4. Brouwer, T., 1981: Calculations concerning the determination of the freezing-point depression of milk. Nether. Milk Dairy J., 35.
  5. Buchberger, J., Klostermeyer, H., 1995: Determination of freezing point in milk with the "System 4000 Milko-Scan" from Foss Electric A/S. Dtsch. Milchwirtsch. Zeit., 23/24, 1-14.
  6. Buchberger, J., 1990 a: Einfluss von Rasse, Laktationsstadium und Untersuchungsfehler auf den Gefrierpunkt der Milch. Schule und Beratung, 11/90, IV-9-11.
  7. Buchberger, J., 1991: Probleme auch ohne Fremdwasser? Top Agrar, 2, R24-R26.
  8. Buchberger, J., 1990 b: Ursachen von Überschreitungen des Grenzwertes von -0,515°C beim Gefrierpunkt der Milch. Schule und Beratung, 9-10, IV-8-10.
  9. Buchberger, J., 1994: Zum Gefrierpunkt der Milch: Bewertung und Interpretation. Dtsch. Milchwirtsch. Zeit., 115, 8, 376-383.
  10. Buchberger, J., 1997: Erfahrungen mit der Gefrierpunktuntersuchung der Milch. In Proceedigs VUCHS Rapotín "Management chovu dojnic", 7-15.
  11. Cempírková, R., 2002: Psychrotrophic vs. total bacterial counts in bulk milk samples. Vet. Med.-Czech, 47, 8, 227-233. DOI: 10.17221/5829-VETMED Go to original source...
  12. Cempírková, R., 2007: Contamination of cow's raw milk by psychrotrophic and mesophilic microflora in relation to selected factors. Czech J. Anim. Sci., 52, 11, 387-393. DOI: 10.17221/2325-CJAS Go to original source...
  13. Cempírková, R., 2001: The technology of dairy cows breeding in relation to the hygienic quality of milk. (In Czech) Collection of Scientific Papers Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Animal Sciences, 18, 1, 33-46.
  14. Cempírková, R., Thér, R., 2000: The effect of living conditions on selected indexes of raw cow's milk. (In Czech) Collection of Scientific Papers Faculty of Agriculture in České Budějovice, Series for Animal Sciences, 17, 1, 55-71.
  15. Demott, B. J., 1969: Relationship of freezing point of milk to its specific gravity and concentration of lactose and choride. J. Dairy Sci., 52, 6, 882. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(69)86812-8 Go to original source...
  16. Eisses, J., Zee, B., 1980: The freezing point of autentic cow's milk and farm tank milk in the Netherlands. Nether. Milk Dairy J., 34, 162-180.
  17. Freeman, T. R., Bucy, J. L., 1967: Distribution of milk freezing points in authentic herd samples. J. Dairy Sci., 50, 6, 951.
  18. Genčurová, V., Hanuš, O., Hulová, I., Vyletělová, M., Jedelská, R., 2008 a: The differences of selected indicators of raw milk composition and properties between small ruminants and cows in the Czech Republic. Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, L, 183, 3, ISSN 0139-7265, 10-19.
  19. Genčurová, V., Hanuš, O., Vyletělová, M., Landová, H., Jedelská, R., 2008 b: The relationships between goat and cow milk freezing point, milk composition and properties. Scientia Agriculturae Bohemica, 39, 4, ISSN 1211-3174, 324-328.
  20. Hanuš, O., Bjelka, M., Ticháček, A., Jedelská, R., Kopecký, J., 2001: Substantiation and usefulness of transformations in data sets of analyzed milk parameters. In: (In Czech) Proceedings: Chov a šlechtění skotu pro konkurenceschopnou výrobu, VÚCHS Rapotín, 122-137.
  21. Hanuš, O., Foltys, V., 1991: Some characteristics and mineral components of milk of cattle breeds kept in Czechoslovakia. (In Czech) Živoč. Výr. / Czech J. Anim. Sci., 36, 6, 497-505.
  22. Hanuš, O., Frelich, J., Vyletělová, M., Roubal, P., Vorlíček, Z., Jedelská, R., 2004 a: Technologically difficult, pathogenic and food risky bacterial contamination of raw milk and other materials from dairy cow herds. Czech J. Anim. Sci., 49, 11, 489-499. DOI: 10.17221/4336-CJAS Go to original source...
  23. Hanuš, O., Frelich, J., Roubal, P., Vorlíček, Z., Říha, J., Pozdíšek, J., Bjelka, M., 2003 a: Dairy cow breed impacts on some chemical-compositional, physical, health and technological milk parameters. Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, 4, ISSN 0139-7265, 1-10.
  24. Hanuš, O., Genčurová, V., Vyletělová, M., Landová, H., Jedelská, R., Kopecký, J., 2008 a: The comparison of relationships between milk indicators in different species of ruminants in the Czech Republic. Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, L, 183, 3, ISSN 0139-7265, 35-44.
  25. Hanuš, O., Janů, L., Macek, A., Kopecký, J., Jedelská, R., 2005: The relationships between milk components and properties and some farm factors in small ruminants. In: Proceedings from Int. Sci. Conf. October, ISBN 80-969312-1-0, 48-59.
  26. Hanuš, O., Klimeš, M., Mihula, P., Kozáková, A., Jedelská, R., 2003 b: Impacts of the sampling of milk and the basic milk treatment on its freezing point and other compositional parameters. (In Czech) Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, XLV, 4, ISSN 0139-7265, 10-17.
  27. Hanuš, O., Říha, J., Genčurová, V., Jedelská, R., Kopecký, J., 2004 b: Composition and quality of goat's milk, relationships of specific parameters and effects of some management factors in less favourable areas. (In Czech) Výzkum v chovu skotu / Cattle Research, XLVI, 1, ISSN 0139-7265, 6-19.
  28. Hanuš, O., Vyletělová, M., Genčurová, V., Hulová, I., Landová, H., 2008 b: Differences of some indicators of raw milk properties and especially mineral composition between small ruminants as compared to cows in the Czech Republic. Acta univ. agric. et silvic. Mendel. Brun., ISSN 1211-8516, LVI, 5, 51-56. DOI: 10.11118/actaun200856050051 Go to original source...
  29. Hejtmánková, A., Kučerová, J., Miholová, D., Kolihová, D., Orsák, M., 2002: Levels of selected macro- and microelements in goat milk from farms in the Czech Republic. Czech J. Anim. Sci., 47, 6, 253-260.
  30. Janštová, B., Dračková, M., Navrátilová, P., Hadra, L., Vorlová, L., 2007: Freezing point of raw and heat-treated goat milk. Czech J. Anim. Sci., 52, 11, 394-398. DOI: 10.17221/2324-CJAS Go to original source...
  31. Kološta, M., 2003: Effect of pasture dairy cow nourishment level on the milk freezing point. (In Slovak) Mliekarstvo, 34, 3, 25-27.
  32. Koops, J., Kerkhof Mogot, M. F., van Hemert, H., 1989: Routine testing of farm tank milk by infra-red analysis. IV Prediction of the freezing-point depression from infra-red measurements and conductivity. Nether. Milk Dairy J., 43, 3-16.
  33. Kuchtík, J., Sedláčková, H., 2003: Composition and properties of milk in white short-haired goats on the third lactation. Czech J. Anim. Sci., 48, 12, 540-550.
  34. Macek, A., Hanuš, O., Genčurová, V., Vyletělová, M., Kopecký, J., 2008: The relations of sheep's and cow's freezing point of milk to its composition and properties. Scientia Agriculturae Bohemica, 39, 4, ISSN 1211-3174, 329-334.
  35. Meloun, M., Militký, J., 1994: Statistical evaluation of experimental data.
  36. Paape, M. J., Wiggans, G. R., Bannerman, D. D., Thomas, D. L., Sanders, A. H., Contreras, H., Moroni, P., Miller, R. H., 2007: Monitoring goat and sheep milk somatic cell counts. Small Rumin. Res., 68, 114-125. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2006.09.014 Go to original source...
  37. Rasmussen, M. D., Bjerring, M., 2005: Development of bulk milk quality from herds with automatic milking system. April, ICAR In: Technical Series - No 10, Physiological and Technical Aspects of Machine Milking, Nitra, ISBN 92-95014-07-3, 71-86.
  38. Raubertas, J. K., Shook, G. E., 1982: Relationship between lactation measures of SCC and milk yield. J. Dairy Sci., 65, 419-425. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(82)82207-8 Go to original source...
  39. Raynal-Ljutovac, K., Pirisi, A., Crémoux, R., Gonzalo, C., 2007: Somatic cells of goat and sheep milk: Analytical, sanitary, productive and technological aspects. Small Rumin. Res., 68, 126-144. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2006.09.012 Go to original source...
  40. Reneau, J. K., Appleman, R. D., Steuernagel, G. R., Mudge, J. W., 1988: Somatic cell count. An effective tool in controlling mastitis. Agricultural Extension Service, University of Minnesota, AG-FO-0447, 8.
  41. Reneau, J. K., 1986: Effective use of dairy herd improvement somatic cell counts in mastitis control. J. Dairy Sci., 69, 1708-1720. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(86)80590-2 Go to original source...
  42. Rohm, H., Pleschberger, C., Foissy, F., 1991: Der Gefrierpunkt pasteurisierter Milch in Österreich. Ernahrung/Nutrition, 15, 11/12, 667-671. Go to original source...
  43. Roubal, P., Snášelová, J., Buchvaldková, T., 2004: The freezing point of the raw and heat treated cow milk. (In Czech) Proceeding of seminar contributions of VUCHS Rapotín, The actual problems of management in the cattle keeping, 71-76.
  44. Shook, G. E., 1982: Approaches to summarizing somatic cell count which improve interpretability. In: Nat. Mast. Council, Louisville, Kentucky, 1-17.
  45. Vyletělová, M., Benda, P., Hanuš, O., Kopunecz, P., 1999: Determination of total psychrotrophic microorganisms in bulk milk samples and their relationship to total count of mikroorganisms. (In Czech) Czech J. Food Sci., 17, 6, 216-222.
  46. Vyletělová, M., Ficnar, J., Hanuš, O., 2000: Effects of lipolytic enzymes Pseudomonas fluorescens on liberation of fatty acids from milk fat. (In Czech) Czech J. Food Sci., 18, 5, 175-182. DOI: 10.17221/8339-CJFS Go to original source...
  47. Vyletělová, M., Hanuš, O., Páčová, Z., Roubal, P., Kopunecz, P., 2001: Frequency of Bacillus bacteria in raw's milk and its relation to other hygienic parameters. (In Czech) Czech J. Anim. Sci., 46, 3, 260-267.
  48. Walstra, P., Jenness, R., 1984: Dairy Chemistry and Physics, New York - Chichester - Brisbane - Toronto - Singapore.
  49. Wiedemann, M., Buchberger, J., Klostermeyer, H., 1993: Ursachen für anomale Gefrierpunkte der Rohmilch. Dtsch. Milchwirtsch. Zeit., 1. und 2. Mitteilung, 114, 22, 634-644, 114, 23, 656-663.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.