Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2009, 57(4), 19-24 | DOI: 10.11118/actaun200957040019

VLIV KOMBINACE BOBU A HRACHU NA PARAMETRY UŽITKOVOSTI BROJLEROVÝCH KUŘAT

Pavla Kratochvílová1, Š. Křížová, L. Zeman
1 Ústav výživy zvířat a pícninářství, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Kondenzované taniny jsou u bobu obecného považovány za nejzávažnější z přítomných antinutričních látek. Třísloviny mají příznivé i nepříznivé účinky na krmnou hodnotu. Cílem pokusného sledování bylo zjistit vliv různé hladiny hrachu (odrůda GOTIK a ZEKON) a bobu (odrůda MERKUR a MISTRAL) ve výživě brojlerových kuřat na jejich růst, konverzi krmiva a zdravotní stav. V pokusu bylo použito 900 kuřat hybridní kombinace Cobb 500, která byla rozdělena do devíti skupin po 100 kusech. V pokusných směsích BR2 byla nahrazena 4 % sójového extrahovaného šrotu (z 28,5 % použitého v kontrolní skupině) bobem a hrachem dvou různých odrůd nebo jejich kombinací a zbytek doplněn sójovým extrahovaným šrotem Byly použity dvě předem vytipované odrůdy hrachu, a to ZEKON (5,47 mg / kg taninu) a GOTIK (14,38 mg taninu/kg) a dvě odrůdy bobu, a to bíle kvetoucí odrůdu MISTRAL s nízkým obsahem taninů (40,92 mg / kg) a barevně kvetoucí MERKUR s vysokým obsahem (62,78 mg / kg) těchto látek.
Vážení kuřat bylo uskutečněno 1. a potom 12., 26. a 40. den pokusu pomocí digitálních vah s přesností na 0,1 g. Při použití kombinací dvou luskovin, kde celkový podíl luskovin v krmné směsi přesáhne 23 %, bylo pozorováno snížení konečné hmotnosti u skupin, kde byly zařazeny odrůdy bobu a hrachu barevně kvetoucí, tzn. s vysokým obsahem antinutričních látek. Kombinace odrůd bělokvětých se sníženým obsahem antinutričních látek vykazují naopak zvýšení konečné hmotnosti kuřat, a to u bobu MISTRAL (2454,7 ± 268,5 g) na hladině P < 0,05, u hrachu odrůdy ZEKON toto zvýšení nebylo statisticky průkazné (2410,7 ± 297,8 g) v porovnání s kontrolní skupinou (2370,1 ± 249,2 g).
Závěrem lze tedy konstatovat, že zařazení luskovin do krmných směsí pro brojlery lze doporučit za předpokladu, že nepřekročí 13 % v krmné směsi. Za předpokladu použití pouze bělokvětých odrůd lze s úspěchem zařadit i více než 20 % luskovin bez negativních důsledků na užitkovost.

broiler, performance, faba bean, peas, poultry nutrition

Influence of faba bean and peas combination on performance parameters of broilers

Influence of two varieties of peas and faba bean on performance was observed in grow experiment. Varieties of legumes were different in antinutritive factors levels. ZEKON (peas) and MISTRAL (faba bean) are low tannin varieties, GOTIK (peas) and MERKUR (faba bean) are traditional varieties with high level of antinutritive substances. Experiment was finished in 40 days of age. There were used 900 broilers allotted to 9 groups (100 animals in group). Peas and faba bean was dose to feed mixture on level adequate to 30 g of crude protein per kilogram of feed mixture, the rest of crude protein needed in feed mixture was covered by soya bean meal. The best results in final weight achieved group with GOTIK (2476.7 ± 270.8 g), the second was group ZEKON (2456.7 ± 247.2 g), than MISTRAL in combination with peas (2454.7 ± 268.5 g), MERKUR (2416.9 ± 266.1 g), ZEKON in combination with faba bean (2410,7 ± 297.8 g) and MISTRAL group achieved 2405.6 ± 336.4 g of final weight. The rest of groups was belong 2400 g of body weight: control group 2370.1 ± 249.2 g, GOTIK in combination with peas 2302.9 ± 253.1 g and the worst result had group MERKUR in combination with peas (2258.8 ± 259.4 g). The differences were significant.

Grants and funding:

Tato studie vznikla za podpory Projektu QF 3070.

Received: March 10, 2009; Published: October 11, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kratochvílová, P., Křížová, Š., & Zeman, L. (2009). Influence of faba bean and peas combination on performance parameters of broilers. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis57(4), 19-24. doi: 10.11118/actaun200957040019
Download citation

References

  1. Gatel, F., 1994: Protein quality of legume seeds for non ruminant animals: a literature review. Animal Feed Science and Technology, 45: 317-348. DOI: 10.1016/0377-8401(94)90036-1 Go to original source...
  2. Kalač P., Míka V., 1997: Přirozené škodlivé látky v rostlinných krmivech. 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 317 s. ISBN 80-85120-96-8.
  3. Ologhobo, A. D., Mosenthin, R. and Alaka, O. O., 2003.: Histological alterations in the internal organs of growing chicks from feeding raw jackbean or limabean seeds. Vet. Hum. Toxicol., 45: 10-13.
  4. ORTIZ, L. T., ALZUETA, C., TREVINO, J., CASTANO, M., 1994: Effect of faba bean tanninns on the growth and histological structure of the intestina tract and liver of chicks and rats. British Poultry Science, 35(5): 743-54 DOI: 10.1080/00071669408417739 Go to original source...
  5. Perez-Maldonado, R. A., Mannion, P. F. and Farrell, D. J., 1999: Optimum inclusion of field peas, faba beans, chick peas and sweet lupins in poultry diets. II. Broiler experiments. British Poultry Science, 40: 674-680. DOI: 10.1080/00071669987061 Go to original source...
  6. PONÍŽIL, A. et al., 2005: Studium využití semen hrachu a bobu v krmných směsích pro hospodářská zvířata. Roční zpráva projektu GF3070.
  7. SAVAGE, G. P., DEO, S., 1989: The nutritional value of peas (Pisum sativum): a literature review. Nutr. Abst. Rev., 59 (Series A), 66-83.
  8. SNEDECOR, G. W., COCHRAN, W. G., 1967: Statistical Methods, 6th ed., Iowa State University Press, 579 s.
  9. Udedibie, A. B. I. and C. R. Carlini., 2000: Relative effect of dry and moist heat treatments on haemagglutinin and anti-tryptic activities of selected legume grains. Nig. J. Poult. Sci., 1: 81-87.
  10. VELÍŠEK, J., 1999: Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 368 s. ISBN 80-902391-5-3.
  11. VÝMOLA, J. et al., 1994: Drůbež na farmách a v drobném chovu. Praha: APROS. 192 s. ISBN 80-901100-4-5.
  12. Xavergen a. s. [online]. [cit. 2009-05-28]. Dostupný z WWW:
  13. Zelenka, J., Zeman l., 2006: Výživa a krmení drůbeže, 1. vyd. Praha: ČZT, 117 s.
  14. Zeman, L., et al., 1995: Katalog krmiv. VÚVZ Pohořelice, 465 s. ISBN 80-901598-3-4.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.