Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2009, 57(2), 87-94 | DOI: 10.11118/actaun200957020087

DOJIVOST, SLOŽENÍ A KVALITA EKOLOGICKÉHO MLÉKA KŘÍŽENEK OVCÍ PLEMEN LACAUNE, VÝCHODOFRÍSKÁ OVCE A ZUŠLECHTĚNÁ VALAŠKA V PRŮBĚHU LAKTACE

Michaela Pokorná1, Jan Kuchtík1, Květoslava Šustová2, Táňa Lužová2, Radek Filipčík1
1 Ústav chovu a šlechtění zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
2 Ústav technologie potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Hodnocení dojivosti, složení a kvality ekologického mléka u ovcí kříženek plemen lacaune (L), východofríská ovce (VF) a zušlechtěná valaška (ZV), (n = 10, L 50 VF 43,75 ZV 6,25) v průběhu laktace bylo realizováno na ekologické farmě ovcí ve Valašské Bystřici v roce 2007. Všechny sledované bahnice byly na třetí laktaci. Bahnění ovcí probíhalo v první polovině měsíce února v ovčíně. Do odstavu jehňat, který byl v poslední dekádě měsíce dubna, byly bahnice spolu s jehňaty chovány v ovčíně. Po odstavu byly bahnice chovány na pastvě až do konce našeho sledování. Ihned po odstavu bylo také započato s dojením, které probíhalo strojně, dvakrát denně. Denní krmná dávka bahnic v průběhu laktace, na pastvě, sestávala z trvalého pastevního porostu (ad libitum), přídavku organického ovsa (0,1 kg/kus, přídavek byl realizován při dojení) a organického minerálního lizu (ad libitum). Zjišťování dojivosti a odběry vzorků mléka byly realizovány v pěti po sobě jdoucích intervalech. Analýzy mléka byly prováděny standardními metodami. Z hodnocení vlivu fáze laktace na dojivost, složení a kvalitu ekologického mléka u kříženek L 50 VF 43,75 ZV 6,25 především vyplývá, že tento faktor měl statisticky vysoce průkazný vliv na dojivost a na obsahy sušiny (S), tuku (T), bílkovin (B), kaseinu (K), laktózy (L) a močoviny (M). Dále byl zjištěn statisticky vysoce průkazný vliv fáze laktace na pH a titrační kyselost (TK), přičemž fáze laktace měla i statisticky průkazný vliv na syřitelnost (SYŘ). Nebyl zjištěn průkazný vliv fáze laktace na počet somatických buněk (PSB). Nedílnou součástí naší studie bylo i zhodnocení vlivu fáze laktace na jakost sýřeniny (JS), přičemž v tomto případě nebyl zjištěn žádný vliv tohoto faktoru na tento ukazatel. Nejvyšší obsahy S, T, B a K byly zjištěny na konci laktace; jejich nejnižší hodnoty byly zjištěny 120. den laktace. Obsah laktózy vzrůstal mezi prvním a druhým odběrem, avšak v následujícím období, a to až do konce sledování, byl zaznamenán postupný pokles obsahů laktózy. Obsahy močoviny a doba syřitelnosti byly nejvíce variabilní ze všech sledovaných ukazatelů. PSB byly po celou dobu laktace vysoce vyrovnané a na poměrně nízké úrovni. Mezi pH mléka a PSB byla zjištěna pozitivní korelace. TK měla pozvolně zvyšující se trend, přičemž doba syřitelnosti se se zvyšujícím se dnem laktace postupně prodlužovala a JS se zhoršovala.

ekologické ovčí mléko, dojivost, složení a kvalita mléka, fáze laktace, kříženci, lacaune, východofríská ovce, zušlechtěná valaška

Milk yield, composition and quality of organic milk of ewes crossbreeds of Lacaune, East Friesian and Improved Wallachian during lactation

Evaluation of milk yield, composition and quality of organic milk of crossbreeds of Lacaune (L), East Friesian (EF) and Improved Wallachian (IW), (n = 10, L 50 EF 43.75 IW 6.25) during lactation was carried out on organic farm in Valašská Bystřice in 2007. All sheep were on the third lactation and during study they were reared on permanent pasture. The stage of lactation (SL) had a highly significant effect on milk yield (MY) and contents of total solids (TS), fat (F), protein (P), casein (C), lactose (L) and urea (U). The SL had also a highly significant effect on pH and titrable acidity (TA), whereas on rennet clotting time (RCT) the SL had a significant effect. On the other hand the SL had not a significant effect on somatic cell counts (SCC) and rennet curd quality (RCQ). The highest contents of TS, F and C were found at the end of the lactation, whereas their lowest contents were found on the 120th day. Between the second and the last sampling the lactose content decreased. The content of U and RCT were the most variable indicators whithin the frame of our study. On the other hand SCCs were, during the whole lactation, very well-balanced and relatively low. Between pH and SCC was found positive correlation. TA gradually increased and RCT gradually prolonged with advanced lactation.

Keywords: organic sheep milk, milk yield, composition and quality of milk, stage of lactation, crossbreeds, Lacaune, East Friesian, Improved Wallachian
Grants and funding:

Sledování bylo realizováno s podporou MŠMT 2B08069.

Received: January 23, 2009; Published: October 14, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Pokorná, M., Kuchtík, J., Šustová, K., Lužová, T., & Filipčík, R. (2009). Milk yield, composition and quality of organic milk of ewes crossbreeds of Lacaune, East Friesian and Improved Wallachian during lactation. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis57(2), 87-94. doi: 10.11118/actaun200957020087
Download citation

References

  1. AGANGA, A. A., AMARTEIFIO, J. O., NKILE, N., 2002: Effect of Stage of Lactation on Nutrient Composition of Tswana Sheep and Goat's Milk. Journal of Food Composition and Analysis, 15, 533-543. DOI: 10.1016/S0889-1575(02)91061-6 Go to original source...
  2. BARO, J. A., CARRIEDO, J. A., SAN PRIMITIVO, F., 1994: Genetic Parameters of Test Day Measures for Somatic Cell Count, Milk Yield, and Protein Percentage of Milking Ewes. J. Dairy Sci., 77, 2658-2662. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(94)77207-6 Go to original source...
  3. BENCINI, R., PULINA, G., 1997: The Quality of Sheep Milk: a Review. Wool Technology and Sheep Breeding. 45(3), 182-220. Go to original source...
  4. BIANCHI, L., BOLLA, A., BUDELLI, E., CAROVI, A., FAZOLI, C., PAUSELLI, M., DURANTI, E., 2004: Effect of Udder Health Status and Lactation Phase on the Characteristics of Sardinian Ewe Milk. Journal of Dairy Science, 87, 2401-2408. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(04)73362-7 Go to original source...
  5. BUCEK P. et al., 2007: Ročenka chovu ovcí a koz v České republice za rok 2006. Českomoravská společnost chovatelů, a.s., SCHOK v ČR: 8-11.
  6. ČAPISTRÁK, A., MARGETÍN, M., KALIŠ, M., VAŠKOVSKÝ, P., FOLTYS, V., 1995: Milk Production and Composition in Ewes of the Improved Wallachian breed during lactation. Živočišná Výroba, 40, 187-190.
  7. ČSN 57 0530, 1974: Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků. Vydavatelství ÚNM (Úřad pro normalizaci a měření), Praha: 108 s.
  8. ČSN EN ISO 13366-2, 2006: Mléko - Stanovení počtu somatických buněk - Část 2: Návod pro ovládání fluoro-opto-elektronického přístroje. Český normalizační institut, Praha.
  9. ČSN ISO 2446, 2001: Mléko - Stanovení obsahu tuku (Rutinní metoda). Český normalizační institut: 16 s.
  10. ČSN ISO 6731, 1998: Mléko, smetana a zahuštěné neslazené mléko - Stanovení obsahu celkové sušiny. Český normalizační institut, Praha: 5 s.
  11. FUERTES, J. A., GONZALO, C., CARRIEDO, J. A., SAN PRIMITIVO, F., 1998: Parameters of Test Day Milk Yield and Milk Components for Dairy Ewes. Journal of Dairy Science, 81, 1300-1307. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(98)75692-9 Go to original source...
  12. GONZALO, C., CARRIEDO, J. A., BARO, J. A., SAN PRIMITIVO, F., 1994: Factors Influencing Variation of Test Day Milk Yield, Somatic Cell Count, Fat and Protein in Dairy Sheep. Journal of Dairy Science, 77, 1537-1542. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(94)77094-6 Go to original source...
  13. HAMANN, H., HORSTICK, A., WESSELS, A., DISTL, O., 2004: Estimation of Genetic Parameters for Test Day Milk Production, Somatic Cell Score and Litter Size at Birth in East Friesian Ewes. Livestock Production Science, 87, 153-160. DOI: 10.1016/j.livprodsci.2003.09.015 Go to original source...
  14. HASSAN, H. A., 1995: Effects of Crossing and Environmental Factors on Production and Some Constituents of Milk in Ossimi and Saidi Sheep and Their Crosses with Chios. Small Rruminant Research, 18, 165-172. DOI: 10.1016/0921-4488(95)00684-D Go to original source...
  15. HORÁK, F. et al., 2004: Ovce a jejich chov. Praha, Nakladatelství Brázda, 66s.
  16. JANDAL, J. M., 1996: Comparative Aspects of Goat and Sheep Milk. Small Ruminant Research. 22, 177-185. DOI: 10.1016/S0921-4488(96)00880-2 Go to original source...
  17. KUCHTÍK, J., ŠUSTOVÁ, K., URBAN, T., ZAPLETAL, D., 2008: Effect of the Stage of Lactation on Milk Composition, its Properties and the Quality of Rennet Curdling in East Friesian Ewes. Czech Journal of Animal Science, 53, 55-63. DOI: 10.17221/333-CJAS Go to original source...
  18. NEHASILOVÁ, D., 2003: Mastitida u bahnic [online]. Dostupný z WWW:
  19. ORAVCOVÁ, M., GROENEVELD, E., KOVAČ, M., PEŠKOVIČOVÁ, D., MARGETÍN, M., 2005: Estimation of Genetic and Environmental Parameters of Milk Production Traits in Slovak Purebred Sheep Using Test-Day Model. Small Ruminant Research, 56, 113-120. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2004.03.002 Go to original source...
  20. ORAVCOVÁ, M., MARGETÍN, M., PEŠKOVIČOVÁ, D., DAŇO, J., MILERSKI, M., HETÉNYI, L., POLÁK, P., 2007: Factors Affecting Ewe's Milk Fat and Protein Content and Relationships Between Milk Yield and Milk Components. Czech Journal of Animal Science 52, 189-198. DOI: 10.17221/2274-CJAS Go to original source...
  21. ORAVCOVÁ, M., MARGETÍN, M., PEŠKOVIČOVÁ, D., DAŇO, J., MILERSKI, M., HETÉNYI, L., POLÁK, P., 2006: Factors Affecting Milk Yield and Ewe's Lactation Curves Estimated with Test-Day Models. Czech Journal of Animal Science, 51, 483-490. DOI: 10.17221/3968-CJAS Go to original source...
  22. PAAPE, M. J., POUTREL, B., CONTRERAS, A., MARCO, J. C., CAPUCOL, A. V., 2001: Milk Somatic Cells and Lactation in Small Ruminants. Journal of Dairy Science, 84, 236-244. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(01)70223-8 Go to original source...
  23. PARK, Y. W., JUÁREZ, M., RAMOS, M., HAENLEIN, G. F. W., 2007: Physico-Chemical Characteristics of Goat and Sheep Milk. Small Ruminant Research, 68, 88-113. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2006.09.013 Go to original source...
  24. PAVIČ, V., ANTUNAC, N., MIOČ, B., IVANKOVIČ, A., HAVRANEK, J. I., 2002: Influence of Stage of Lactation on the Chemical Composition and Physical Properties of Sheep Milk. Czech Journal of Animal Science, 47, 80-84.
  25. PIRISI, A., PIREDDA, G., DODONA, M., PES, M., PINTUS, S., LEDDA, A., 2000: Influence of Somatic Cell Count on Ewe's Milk Composition, Cheese Yield and Cheese Quality [online]. Dostupný z WWW: www.ansci.wisc.edu/Extension-New%20copy/sheep/Publications_and_Proceedings/Pdf/Dairy/Influence%20of%20somatic%20cell%20count%20on%20ewe's%20milk%20composition.pdf.
  26. PLOUMI, K., BELIBASAKI, S., TRIANTAPHYLLIDIS, G., 1998: Some Factors Affecting Daily Milk Yield and Composition in a Flock of Chios Ewes. Small Ruminant Research, 28, 89-92. DOI: 10.1016/S0921-4488(97)00077-1 Go to original source...
  27. PUGLIESE, C., ACCIAIOLI, A., RAPACCINI, S., PARISI, G., FRANCI, O., 2000: Evolution of Chemical Composition, Somatic Cell Count and Renneting Properties of the Milk of Massese Ewes. Small Ruminant Research, 35, 71-80. DOI: 10.1016/S0921-4488(99)00070-X Go to original source...
  28. SAHAN, N., SAY, D., KACAR, A., 2005: Changes in Chemical and Mineral Contents of Awassi Ewes' Milk During Lactation. Turkish Journal of Animal Science, 29, 589-593.
  29. SEVI, A., TAIBI, L., ALBENZIO, M., MUSCIO, A., ANNICCHIARICO, G., 2000: Effect of Parity on Milk Yield, Composition, Somatic Cell Count, Renneting Parameters and Bacteria Counts of Comisana Ewes. Small Ruminant Research, 37, 99-107. DOI: 10.1016/S0921-4488(99)00133-9 Go to original source...
  30. SCHNEIDEROVÁ, P., 2006: Počet somatických buněk a kvalita jogurtu [online]. Dostupný z www:

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.