Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2007, 55(5), 71-82 | DOI: 10.11118/actaun200755050071

VALIDACE POUŽITELNOSTI ALGORITMU RELATIVNÍHO SYNTETICKÉHO UKAZATELE KVALITY SYROVÉHO MLÉKA (SQSM) PRO KONZISTENTNÍ MODIFIKACI FARMÁŘSKÉ CENY

Oto Hanuš, Libor Janů, Marcela Vyletělová, Antonín Macek
Výzkumný ústav pro chov skotu, s. r. o., Rapotín, Výzkumníků 267, 788 13 Vikýřovice, Česká republika

Tato práce je zaměřena na validaci nového syntetického ukazatele kvality syrového kravského mléka, který byl vypočten podle dříve vyvinutého algoritmu. Cílem bylo provést syntézu hodnot jednotlivých ukazatelů kvality mléka (KUSM) do jednoho standardizovaného relativního ukazatele kvality mléka (SQSM). Tento je použitelný pro modifikaci farmářské ceny mléka podle kvality mléka v závislosti na jakékoliv její změně. Je to možný základ pro důslednou platbu mléka podle jeho kvality. Tato práce je pátý krok v řadě prací. Je provedena ve smyslu další podpory bezpečnosti mléčného potravinového řetězce a pro zlepšení konkurenceschopnosti mlékařského odvětví. SQSM byl vypočten podle následujícího vzorce: DX = (IND - x)/sx, kde: IND je jednotlivá hodnota KUSM dodavatele, x je měsíční aritmetický průměr KUSM příslušných dodavatelů mléka včetně IND a sx jeho směrodatná odchylka; SQSM je součet logicky orientovaných (podle růstu kvality mléka) DX, který pochází z příslušných KUSM stejných dodávek syrového mléka; SQSM může být jako součet také dělen počtem KUSM. To znamená, že jsou možné dva způsoby vyjádření SQSM, součet (a) nebo průměr (p). Hodnoty KUSM byly použity v původních hodnotách (složkové a fyzikální ukazatele) nebo tranformovaném (log; hygienické KUSM) tvaru podle předchozích výsledků výzkumu. Do modelové validace byly zahrnuty tři, pět a sedm KUSM a jedno-, dvoj- a trojnásobné hodnoty jejich technologické váhy jako cenový vzorec. Rovněž bylo použito třináct variant cenového vzorce (p a a). Chování modelových variant p a a bylo podobné. Všechny průměry a mediány SQSM byly velmi blízké nulové hodnotě. Někdy byla dosažena normalita souborů SQSM (P > 0,05) u šikmosti (a3), což je v tomto případě důležitější. U špičatosti normalita dosažena nebyla (a4). Modelové soubory SQSM byly docela dobře vyvážené ve smyslu pozitivních a negativních hodnot. Všechny kombinace modelových rozdílů (p) mezi variantami byly nevýznamné (vypočtené F 1,76×10-18, kde P > 0,999; kritické F 1,75 pro P ≤ 0,05). Nevýznamnost rozdílů byla nezávislá jak na počtu KUSM tak také na jejich technologické preferenci. Výsledky validace SQSM ukázaly vhodnost použití ukazatele pro zamýšlený účel důsledné modifikace ceny podle každé změny kvality mléka.

mléko, bezpečnost mléka, platba, modifikace ceny, ukazatel kvality mléka, syntetický ukazatel kvality mléka, frekvenční distribuce, šikmost, špičatost, vyváženost

A validation of algorithm practicability of the relative synthetic raw milk quality indicator (SQSM) for consistent modification of farmer price

This paper is focused on validation of new synthetic raw cow milk quality indicator which was calculated according to previously developed algorithm. The aim was to carry out a synthesis of values of individual milk quality indicators (MQIs) into one standardized relative milk quality indicator (SQSM). This is useable for farmer milk price modification according to milk quality in dependence on its change in every case. It is a possible ground for consistent milk payment according to its quality. This work is fifth step in the row of works. It is carried out in terms of next promotion of the milk foodstuff chain safety and for the improvement of the ability of the dairy production branch for the competition. SQSM was calculated according to formula as follows: DX = (IND - x)/sx, where: IND is individual value of MQI of supplier, x is month arithmetical average of MQI of relevant milk suppliers including IND and sx its standard deviation; SQSM is the sum of logically oriented (according to milk quality growth) DXs, which come from relevant MQIs of identical raw milk delivery; SQSM as sum can be also divided by the number of MQIs. It means, there are possible two kinds of expressions of SQSM, sum (a) and/or average (p). The values of MQIs were used in original (compositional and physical MQIs) or transformed (log; hygienic MQIs) form according to previous research results. Three, five and seven MQIs and single, double and threefold values of their technological weight were included into model validation as price formula. Thirteen variants (p and a) of price formula were used, too. The behaviour of p and a model variants was similar. All SQSM averages and medians were very near zero value. The normality of SQSM files was reached (P > 0.05) sometimes in obliquenes (a3) which is more important in this case. The normality was not reached in acuteness (a4). The SQSM model files were quite well balanced in terms of positive and negative values. All model combination differences (p) between variants were insignificant (calculated F 1.76×10-18, where P > 0.999; critical F 1.75 for P ≤ 0.05). The difference insignificance was independent both on number of MQIs and on their technological preference as well. The results of SQSM validation showed the suitability of indicator usage for intended purpose of consistent milk price modification according to every milk quality change.

Keywords: milk, milk safety, payment, farmer price modification, milk quality indicator, synthetic milk quality indicator, frequency distribution, obliqueness, acuteness, balance
Grants and funding:

Tato práce byla podporována prostředky pro řešení projektu NAZV, MZe ČR, QF 4003 a provedena rovněž v rámci aktivit Národní referenční laboratoře pro syrové mléko v Rapotíně.

Received: April 5, 2007; Published: November 26, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Hanuš, O., Janů, L., Vyletělová, M., & Macek, A. (2007). A validation of algorithm practicability of the relative synthetic raw milk quality indicator (SQSM) for consistent modification of farmer price. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis55(5), 71-82. doi: 10.11118/actaun200755050071
Download citation

References

  1. ALI, A. K. A., SHOOK, G. E.: An optimum transformation for somatic cells concentration in milk. Journal of Dairy Science, 63, 1980, 487-490. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(80)82959-6 Go to original source...
  2. BAUMGARTNER, CH. und Expertengruppe für Qualitätssicherung und Qualitätsmanagement: Qualitäts 2000. Leitfaden für den Betrieb von Routine - Untersuchungsgeräten in Rohmilch - Prüfungslaboratorien, 1. Ausgabe, Oktober 2000: 32.
  3. BAUMGARTNER, CH., SCHUSTER, J.: Circular of AFEMA No. 13, November 2005, 5.
  4. BOSSUYT, R.: Bezahlung des Milchpreises nach Qualität deren Gründe und Methoden in Belgien. AFEMA Tagung, Mosonmagyaróvár, Mai 2003.
  5. ČSN 57 0529: Syrové kravské mléko pro mlékárenské ošetření a zpracování. Raw cow milk for dairy factory treatment and processing. Praha, ČNI, 1993.
  6. DENEKE, J., FEHLINGS, K., RABOLD, K., AKSEN, T., BAUMGARTNER, CH.: Milk hygiene and udder health problems: Results of a survey of 5000 dairy farms. Copyright 2000-2004 MilkProduction.com
  7. DAIRY CREST: Dairy Crest Limited; Milk Supply Agreement Flat Payment. July 2002, UK.
  8. EEC 92/46, Council Directive: Milk and milk product quality. Official Journal, L 268, 14/9/1992: 1-32.
  9. HAMANN, J.: Milk quality and milk payment in Europe - Interactions with aspects of food safety. Summary of papers presented during the Milchhygienesymposium der Landwirtschaftskammer Hannover, 9th-12th September 2002, Training-Research Station Echem.
  10. HANUŠ, O., BJELKA, M., GENČUROVÁ, V., JEDELSKÁ, R., KOPECKÝ, J.: The relationships of the average sizes of the dairy cow herds and some qualitative-hygienical milk parameters. (In Czech) Výzkum v chovu skotu, XLV, 163, 3, ISSN 0139-7265, 2003: 1-12.
  11. HANUŠ, O., BJELKA, M., TICHÁČEK, A., JEDELSKÁ, R., KOPECKÝ, J.: Substantiation and usefulness of transformations in data sets of analyzed milk parameters. (In Czech) Chov a šlechtění skotu pro konkurenceschopnou výrobu. Sborník příspěvků VÚCHS Rapotín, září 2001: 122-137.
  12. HANUŠ, O.: Scheme of an algorithm for software objective determination of milk quality and its permanent relation to moneyness - SyntQLact - a specific approach to improvement of qualitative parameters and realization of consumers'safety prevention principles. (In Czech) Šlechtitelské, výživářské a technologické aspekty produkce a kvality mléka, Sborník příspěvků VÚCHS Rapotín, listopad 2000: 136-142.
  13. HANUŠ, O., HLÁSNÝ, J., GENČUROVÁ, V., BJELKA, M.: Mléko, všestranně významná potravina. Fyziologie vzniku, péče o produkci a hodnota pro člověka. Milk, versatile important foodstuff. Physiology of rise, taking care of production and value for human. (In Czech) Příloha, Osteologický bulletin, 9, 4, ISSN 1211-3778, 2004, a: 3-15.
  14. HANUŠ, O., FRELICH, J., VYLETĚLOVÁ, M., ROUBAL, P., VORLÍČEK, Z., JEDELSKÁ, R.: Technologically difficult, pathogenic and food risky bacterial contamination of raw milk and other materials from dairy cow herds. Czech Journal of Animal Science, 49, 11, 2004, b: 489-499. DOI: 10.17221/4336-CJAS Go to original source...
  15. HANUŠ, O., JANŮ, L., MACEK, A., GENČUROVÁ, V., JEDELSKÁ, R.: Zvýšení konzistentní vazby ceny mléka na jeho jakost prostřednictvím výzkumu a vývoje algoritmu pro tvorbu syntetického ukazatele kvality. The increase of link consistency among raw milk price and its quality due to the research and development of an algorithm for the creation of the synthetic milk quality parameter. (In Czech) Den mléka, (ISBN 80-213-1498-2) 2006, a: 59-64.
  16. HANUŠ, O., JANŮ, L., VYLETĚLOVÁ, M., MACEK, A.: Validation of new synthetic raw milk quality indicator for consistent modification of farmer price and support of milk food chain quality. Agroregion 2006, (ISBN 80-7040-869-3) 2006, b: 122-127.
  17. HANUŠ, O., JANŮ, L., MACEK, A., GENČUROVÁ, V., JEDELSKÁ, R., KOPECKÝ, J.: Konstrukce algoritmu k syntéze hodnot různých kvalitativních ukazatelů syrového kravského mléka do individuální relativní standardizované hodnoty pro možnost konzistentního oceňování jakosti. The algorithm construction for synthese of values of different raw cow milk quality indicators into individual relative standardized value for the possibility of consistent quality assessment. (In Czech) Výzkum v chovu skotu, XLIX, 177, ISSN 0139-7265, 1, 2007, a: 1-16.
  18. HANUŠ, O., JANŮ, L., JEDELSKÁ, R.: Research and development of a synthetic quality indicator for raw milk assessment as support of the milk food chain quality and safety. Výzkum a vývoj syntetického ukazatele kvality pro ocenění syrového mléka jako podpora kvality a bezpečnosti mléčného potravinového řetězce. (In Czech) Výzkum v chovu skotu, ISSN 0139-7265, 2007, b: v tisku.
  19. JANŮ, L., HANUŠ, O., MACEK, A., GENČUROVÁ, V.: Význam, systémy a příští možnosti konsistentního oceňování syrového mléka podle kvality. The importance, systems and next possibilities of consistent raw milk payment according to quality. (In Czech) Výzkum v chovu skotu, XLVII, 171, 3, ISSN 0139-7265, 2005: 22-31.
  20. JANŮ, L., HANUŠ, O., BAUMGARTNER, CH., MACEK, A., JEDELSKÁ, R.: The analysis of state, dynamics and properties of raw cow milk quality indicators in the Czech Republic. Acta Fytotech. Zootech., 2007: in opponent procedure.
  21. KUPKA, K.: Statistical quality management. Statistické řízení jakosti. 1997.
  22. KOPEČEK, P.: Ekonomika výroby mléka v České republice a v EU. Sborník z konference Den mléka, ČZU Praha, ISBN 80-213-1327-7, 2005: 1-4.
  23. KOPEČEK, P.: Ekonomické aspekty chovu dojených krav. Sborník ze semináře, Welfare a kvalita chovu dojených krav v ČR, Zemědělský svaz ČR, 2006: 9-19.
  24. KVAPILÍK, J.: Nákupní ceny mléka a obsah bílkovin a tuku. Zpravodaj Svazu chovatelů a plemenné knihy Českého strakatého skotu, 2, 2005: 16-18.
  25. KVAPILÍK, J.: Mléko a kupní smlouvy. Náš Chov, 1,1997, 12-14.
  26. KVAPILÍK, J.: Nákupní ceny mléka v evropských mlékárenských společnostech. Sborník VÚCHS Rapotín, Aktuální problémy řízení v chovu skotu, 2004: 119-131.
  27. KVAPILÍK, J.: Výroba mléka a reforma společné zemědělské politiky. Sborník z konference Den mléka, ČZU Praha, ISBN 80-213-1327-7, 2005: 10-15.
  28. KVAPILÍK, J.: Vybrané aspekty výroby mléka v podmínkách Evropské unie. Sborník ze semináře, Welfare a kvalita chovu dojených krav v ČR, Zemědělský svaz ČR, 2006, 1-8.
  29. KVAPILÍK, J., STŘELEČEK, F.: Cattle and sheep quotas negotiated between the Czech Republic and the EU. Czech Journal of Animal Science, 48, 11, 2003: 487-498.
  30. MELOUN, M., MILITKÝ, J.: Statistical evaluation of experimental data. Statistické zpracování experimentálních dat. 1994.
  31. PLEMENÁŘI a. s. Brno: Jak je ve světě oceňováno mléko. Holstein International, 8, 1998.
  32. RAUBERTAS, J. K., SHOOK, G. E.: Relationship between lactation measures of SCC and milk yield. Journal of Dairy Science, 65, 1982: 419-425. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(82)82207-8 Go to original source...
  33. REGULATION (EC) No. 853/2004.
  34. RENEAU, J. K., APPLEMAN, R. D., STEUERNAGEL, G. R., MUDGE, J. W.: Somatic cell count. An effective tool in controlling mastitis. Agricultural Extension Service, University of Minnesota, AG-FO-0447, 1983: 1988.
  35. RENEAU, J. K.: Effective use of dairy herd improvement somatic cell counts in mastitis control. Journal of Dairy Science, 69, 1986: 1708-1720. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(86)80590-2 Go to original source...
  36. ROUBAL, P., KOPUNECZ, P., PEŠINOVÁ, H. et al.: The evaluation of the raw milk quality in the central laboratories in the Czech Republic in 2003 and 2004. (In Czech) SCL pro hodnocení jakosti mléka, Praha, duben a červen, 2004 a 2005: 19.
  37. SHOOK, G. E.: Approaches to summarizing somatic cell count which improve interpretability. Nat. Mast. Council, Louisville, Kentucky: 1-17.
  38. SONNTAG, S.: Milk prices comparison 2004. Srovnání cen mléka 2004. In: Pracovní materiál-Zemědělský svaz ČR, 2004.
  39. THE MILK GROUP: Price schedule - April 2001, Tattenhall, Chester, UK.
  40. TITCHENER, A.: The building of national policy of quality - National Quality Programme (NQP). Budování národní politiky jakosti - Národní program jakosti (NQP), RESOURCE London, Praha, 26. a 27. března 1998: 66.
  41. UNGER, A., CSÁSZÁR, G.: Qualität der Milch in Ungarn im Vergleich zur Europäischen. AFEMA Tagung, Mosonmagyaróvár, Mai 2003.
  42. WET DE, H.: Milk payment systems in the member countries of International Dairy Federation IDF. Platební systémy na mléko ve členských státech mezinárodní mlékařské federace IDF. IDF Bulletin, 331, 1998.
  43. WIGGANS, G. R., SHOOK, G. E.: A lactation measure of somatic cell count. Journal of Dairy Science, 70, 1987: 2666-2672. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(87)80337-5 Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.