Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2007, 55(4), 103-110 | DOI: 10.11118/actaun200755040103
STANOVENÍ OBSAHOVÝCH SLOŽEK KOZÍHO MLÉKA POMOCÍ FT NIR SPEKTROMETRIE
- 1 Ústav technologie potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
- 2 Ústav chovu a šlechtění zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Práce se zabývá možností stanovení základních složek kozího mléka (čistých bílkovin, kaseinu, tuku, laktózy a somatických buněk) FT NIR spektrometrem. Vzorky mléka byly před vlastním měřením zahřáty na teplotu 40 °C, protřepány a ochlazeny na 20 °C. Poté byly umístěny na Petriho misku a proměřeny kovovým zrcátkem na integrační sféře. Výsledky kalibračních korelačních koeficientů: tuk 0,907, bílkoviny 0,989, kasein 0,890, laktóza 0,981. Hotové kalibrační modely byly ověřeny křížovou validací. Z-testem nebyly zjištěny rozdíly mezi referenčními hodnotami a hodnotami naměřenými NIR spektrometrem (p = 0,05). Z uvedených výsledků vyplývá, že NIR spektrometr je možno použít k rychlé analýze základních složek kozího mléka. U kalibračního modelu pro stanovení obsahu somatických buněk byly naměřeny jen nízké hodnoty korelačních koeficientů (pro kalibraci R = 0,885; pro validaci R = 0,566). Kalibrační model se tedy nehodí pro přesné stanovení obsahu somatických buněk v kozím mléce.
blízká infračervená spektroskopie, kozí mléko, tuk, čisté bílkoviny, kasein, laktóza, chemické složení, somatické buňky
Analysis of goat's milk by FT Near Infrared spectroscopy
Our work deals with a possibility of determining basic composition (fat, true protein, casein, lactose and somatic cells) of goat's milk Fourier transform near-infrared spectroscopy (FT NIR). Samples of milk were warmed to 40 °C, agitated, cooled to 20 °C, transferred to Petri dishes and analysed by reference methods and by FT NIR in reflectance mode. The measured area was spaced by a metallic mirror. Statistically significant differences between the reference values and the calculated values of NIR were not found (p = 0.05). Very high correlation coefficients were determined for goat's milk: fat 0.907, protein 0.989, casein 0.890 and lactose 0.981. The study showed that NIRS method, when samples of milk are measured on Petri dishes, is a useful technique for the prediction of fat, true protein, casein and lactose in goat's milk. Results of calibration for somatic cells are not accurate (correlation coefficients of calibration 0,885 and correlation coefficients of validation 0.566).
Keywords: near-infrared spectroscopy, goat's milk, fat, true protein, casein, lactose, chemical composition, somatic cells
Grants and funding:
Příspěvek byl zpracován s podporou Výzkumného záměru č. MSM6215648905 "Biologické a technologické aspekty udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu" uděleného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
Received: April 3, 2007; Published: November 26, 2014 Show citation
References
- ALBANELL, E., CAJA, G., SUCH, X., ROVAI, M., SALAMA, A., CASALS, R.: Determination of Fat, Protein, Casein, Total Solids and Somatic Cell count in goat's Milk by Near-Infrared Reflectance Spectroscopy. Journal of AOAC International, 2003, 86, 4, 746-752.
Go to original source...
- DIAZ - CARRILLO, E., MUNOZ - SERRANO, A., ALONSO - MORAGA, A., SERRADILLA - MANRIQUE, J. M.: Near Infrared calibrations for goat's milk components: protein, total casein, αS-, βS- and κ- caseins, fat and lactose, J. Near Infrared Spectrosc., 1993, 1, 141-146. DOI: 10.1255/jnirs.17
Go to original source...
- GIANGIACOMO, R., CATTANEO, T. M. P.: Near-Infrared Spectroscopy in Agriculture. ASA, CSSA, SSSA USA, 2004, 822 p. ISBN: 0-89118-155-5
- HANUŠ, O., BENDA, P., GENČUROVÁ, V.: Tests of Milkofix a new preservative substance for milk samples used for the purposes of an infrarad analysis of basic milk composition. Part I. Checks of bacteriostatic and bactericidal abilities and interferential effect. (In Czech) Veterinární medicína, 1992a, 37, 1, 21-31.
- HANUŠ, O., GENČUROVÁ, V., GABRIEL, B.: The effect of sample aging on the accuracy of an infrared analysis of basic milk composition. (In Czech) Veterinární medicína, 1992b, 37, 3, 149-160.
- HANUŠ, O., GENČUROVÁ, V., ŽVÁČKOVÁ, I.: Tests of Milkofix a new preservative substance for milk samples used for the purposes of an infrarad analysis of basic milk composition. Part II.Checks of preservative effects in relation to the infrared analysis. (In Czech) Veterinární medicína, 1992, 37, 1, 33-43.
- ISO 488: 1983 Mléko. Stanovení obsahu tuku. Gerberův butyrometr.
- ISO/DIS 5765: 1998 Mléko, mléčné výrobky a potraviny obsahující mléčné výrobky. Stanovení laktózy za přítomnosti ostatních redukujících složek.
- ISO 13366-2: 1997 Mléko. Stanovení somatických buněk. Část 2: Metoda elektronického počítání částic.
- ISO 5542: 1984 Mléko. Stanovení obsahu proteinů. Běžná metoda pomocí vazby na amidickou čerň.
- JANKOVSKÁ, R., ŠUSTOVÁ, K.: Analysis of cow milk by near-infrared spectroscopy. Czech J. Food Sci., 2003, 21, 4, 123-128. DOI: 10.17221/3488-CJFS
Go to original source...
- KUKAČKOVÁ, O., ČURDA, L. & JINDŘICH, J.: Multivariate calibration of raw cow milk using NIR spectroscopy. Czech J. Food Sci., 2000, 18, 1, 1-4.
- OFFICIAL JOURNAL, L., 206. Eighth Commission Directive 78/633/EEC of June 15, 1978 Establishing Community Methods of Analysis for the Official Control of Feeding Stuffs, July 29, 1978, pp. 0043-0055.
- O'SULLIVAN, A., O'CONNOR, B., KELLY, A. M., MCGRATH, M.: The use of chemical and infrared methods for analysis of milk and dairy products. International Journal of Dairy Technology, 1999, 52, 4, 139-148. DOI: 10.1111/j.1471-0307.1999.tb02856.x
Go to original source...
- RU, Y. J., GLATZ, P. C.: Application of Near Infrared Spectroscopy (NIR) for Monitoring the Quality of Milk. Cheese. Meat and Fish. Asian-Aus. J. Anim. Sci., 2000, 13, 7, 1017-1025. DOI: 10.5713/ajas.2000.1017
Go to original source...
- THERMONICOLET. Spektroskopický software TQ Analyst, Firemní literatura, kurz 14.-15. června 2004, Praha, 51 s.
Go to original source...
- TSENKOVA, R., ATANASSOVA, S., ITOH, K., OZAKI, Y., TOYODA, K.: Near infrared spectroscopy for bio monitoring: Cow milk composition measurement in a spectral region from 1.100 to 2.400 nanometers. American Sci. of Animal., 2000, 78, 515-522.
Go to original source...
- TSENKOVA, R., ATANASSOVA, S., TOYODA, K.: Near Infrared Spectroscopy for Diagnosis: Influence of Mammary Gland Inflammation on Cow's Milk Composition Measurement. Near Infrared Analysis, 2001, 2, 1, 59-66.
- TURZA, S., CHEN, J. Y., TERAZAWA, Y., TAKUSARI, N., AMARI, M., KAWANO, S.: On-line monitoring of Rumen Fluid in Milking Cow's by Fibre Optics in Transmittance Mode Using the Longer NIR Region. J. Near Infrared Spectrosc., 2002, 10, 111-120. DOI: 10.1255/jnirs.328
Go to original source...
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.