Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2007, 55(4), 95-102 | DOI: 10.11118/actaun200755040095
POSOUZENÍ VLIVU TEPLOT MĚŘENÍ SLOŽENÍ KRAVSKÉHO MLÉKA POMOCÍ FT NIR SPEKTROSKOPIE
- Ústav technologie potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Práce se zabývala vlivem rozdílných teplot vzorků mléka na výsledky měření složení mléka pomocí FT NIR spektrometru. Ke zjištění možného rozdílu bylo použito 90 vzorků syrového kravského mléka temperovaného ve vodní lázni na teploty 20 °C, 21 °C, 23 °C a 25 °C. Obsahy sušiny, bílkovin, tuku a laktózy byly stanoveny referenčními analýzami. Vzorky mléka byly proměřeny na přístroji FT NIR Antaris a byly snímány v režimu reflektance na integrační sféře pomocí transflektanční kyvety. Výsledky měření mléka temperovaného na teploty 21 °C a 23 °C vykazují mezi sebou vysoce průkazný rozdíl. Největší rozdíl byl zaznamenán mezi teplotou 20 °C a 25 °C. Menších variací rozdílu bylo zjištěno mezi sousedními teplotami 20 °C a 21 °C a taktéž 23 °C a 25°C. Z výsledků je zřejmé, že je nutné důsledně dodržovat teplotu vzorku shodnou s teplotou, na níž je kalibrován model FT NIR spektrometru pro danou složku.
blízká infračervená spektroskopie, kravské mléko, chemické složení, sušina, tuk, bílkoviny, laktóza
Appraisal of the influence of the temperature at the composition of cow's milk by FT NIR spectroscopy
NIR spectroscopy making use of a near infrared spectrum offers wide using in a food quality control. This quick method allows the measuring of numerous samples with minimal usage of chemicals. Due this fact it is also used in quantitative analyses of milk composition. In this study we observed an impact of different temperatures of cow's milk samples on measuring exactness. The milk samples were taken from separate dairy cows and immediately refrigerated to 6-8 °C. Until the analysis the samples were deposited in the refrigerator. Just before the analysis on FT NIR spectrometer they were warmed to 40 °C and then cooled down in water bath to the temperatures 20 °C, 21 °C, 23 °C and 25 °C. Afterwards the samples were measured on Petri dish in reflectance mode with resolution 8 and number of scans 100. The spectres of samples were evaluated using calibration models for determination of solids and contents of proteins, fat and lactose. Observed measures were statistically compared within separate temperatures in relation to standard temperature 20 °C.
Keywords: near-infrared spectroscopy, cow's milk, chemical composition, dry matter, fat, lactose, protein
Received: February 13, 2007; Published: November 26, 2014 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- ALBANELL, E., CAJA, G., SUCH, X., ROVAL, M., SALAMA, A. A. K., CASALS, R.: Determination of Fat, Protein, Casein, Total Solids, and Somatic Cell Count in Goat's Milk by Near-Infrared Reflectance Spectroscopy. Journal of AOAC International, 2003, 86, 4: 746-752.
Go to original source...
- ČURDA L., KUKAČKOVÁ O., NOVOTNÁ M.: NIR spektroskopie a její využití při analýze mléka a mléčných výrobků. Chemické listy, 2002, 96, 5: 305-310.
- GIARDINA, C., CATTANEO, T. M. P., BARZAGHI, S.: Study of modifications in delactosated milk during shelf-life by NIR and FT-IR spectroscopy. Milchwissenschaft, 2003, 58: 363-366.
- ISO 488: 1983 Mléko. Stanovení obsahu tuku. Gerberův butyrometr.
- ISO 6731: 1989 Mléko, smetana, kondenzované mléko. Stanovení sušiny. Referenční metoda.
- ISO/DIS 5765: 1998 Mléko, mléčné výrobky a potraviny obsahující mléčné výrobky. Stanovení laktózy za přítomnosti ostatních redukujících složek.
- JANKOVSKÁ, R.: Využití blízké infračervené spektroskopie (NIR) při hodnocení vybraných mléčných produktů. Doktorská disertační práce, MZLU v Brně, 2004, 176 s.
- JANKOVSKÁ, R., ŠUSTOVÁ K.: Analysis of cow milk by near-infrared spectroscopy. Czech J. Food Sci., 2003, 21, 4: 123-128. DOI: 10.17221/3488-CJFS
Go to original source...
- KUKAČKOVÁ, O., ČURDA, L., JINDŘICH, J.: Multivariate calibration of raw cow milk using NIR spectroscopy, Czech J. Food Sci., 2000, 18: 1-4.
- KUKAČKOVÁ, O.: Aplikační možnosti NIR spektroskopie při kontrole mléka a mlékárenských výrobků. Disertační práce, VŠCHT v Praze, 2001, 198 s.
- GIARDINA, C., CATTANEO, T. M. P., BARZAGHI, S.: Study of modifications in delactosated milk during shelf-life by NIR and FT-IR spectroscopy. Milchwissenschaft, 2003, 58: 363-366.
- McCLURE, F.W.: Review: 204 years of near infrared technology: 1800-2003. J. Near Infrared Spectrosc., 2003, 11: 487-518. DOI: 10.1255/jnirs.399
Go to original source...
- MELOUN M., MILITKÝ J.: Statistické zpracování experimentálních dat. 1. vyd. Praha: Ars magna, 1998, 839 s.
- OFFICIAL JOURNAL, L., 206: Eighth Commission Directive 78/633/EEC of June 15, 1978 Establishing Community Methods of Analysis for the Official Control of Feeding Stuffs, July 29, 1978, 0043-0055.
- RU, Y. J., GLATZ, P. C.: Application of Near Infrared Spectroscopy (NIR) for Monitoring the Quality of Milk, Cheese, Meat and Fish. J. Anim. Sci., 2000, 13, 7: 1017-1025.
Go to original source...
- SASIC S., OZAKI Y.: Short-wave hear-infrared spectroscopy of biological fluids. 1. Quantitative analysis of fat, protein, and lactose in raw milk by partial least squares regression and band assignment. Analytical Chemistry, 2001, 73, 1: 64-71. DOI: 10.1021/ac000469c
Go to original source...
- TURZA, S., CHEN, J. Y., TERAZAWA, Y., TAKUSARI, N., AMARI, M., KAWANO, S.: On-line monitoring of Rumen Fluid in Milking Cow's by Fibre Optics in Transmittance Mode Using the Longer NIR Region. J. Near Infrared Spectroscopy, 2002, 10: 111-120. DOI: 10.1255/jnirs.328
Go to original source...
- TSENKOVA, R., ATANASSOVA, S., ITOH, K., OZAKI, Y., TOYODA, K.: Near Infrared Spectroscopy for biomonitoring: Cow milk composition measurement in a spectral region from 1,100 to 2,400 nanometers. J. Anim. Sci., 2000, 78: 515-522. DOI: 10.2527/2000.783515x
Go to original source...
- TSENKOVA, R., ATANASSOVA, S., TOYODA, K., OZAKI, Y., ITOH, K., FEARN, T.: Near-Infrared Spectroscopy for Dairy Management: Measurement of Unhomogenized Milk Composition. J. Dairy Sci., 1999, 82: 2344-2351. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(99)75484-6
Go to original source...
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.