Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2007, 55(2), 59-64 | DOI: 10.11118/actaun200755020059
Vliv počtu somatických buněk na SLOŽENÍ A VLASTNOSTI ovčího mléka A NA JAKOST SÝŘENINY
- 1 Ústav chovu a šlechtění zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
- 2 Ústav technologie potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Zhodnocení vlivu různého počtu somatických buněk (PSB) na složení a vlastnosti ovčího mléka a na jakost sýřeniny bylo uskutečněno s použitím vzorků mléka, získaných celkem od 10 kusů bahnic kříženek F112 plemen Lacaune (L), Východofríská ovce (VF) a Zušlechtěná valaška (ZV), chovaných na ekologické farmě ve Valašské Bystřici. Všechny bahnice byly na první laktaci, v dobrém výživném a zdravotním stavu. Vzorky byly odebírány v pěti intervalech v průběhu celé laktace a to v průměrném 47, 81, 123, 152, 189 dni. Celkově bylo vyhodnoceno 50 vzorků, které byly dle PSB rozděleny do pěti skupin: 1. skupina (≤ 10 000 buněk/ml), 2. skupina (11 000-50 0000 buněk/ml), 3. skupina (51 000-100 000 buněk/ml), 4. skupina (101 000-200 000 buněk/ml), 5. skupina (≥ 201 000 buněk/ml). Jednotlivé analýzy mléka byly prováděny standardními metodami. Hodnocení jakosti sýřeniny (třídy) bylo prováděno dle následující stupnice. 1. třída - velmi dobrá sýřenina, 2 třída - dobrá sýřenina, 3. třída - špatná sýřenina, 4. třída - velmi špatná sýřenina, 5. třída - nezřetelné nebo žádné vyvločkování kaseinu. Zjištěné údaje byly statisticky analyzovány pomocí metody nejmenších čtverců (SAS; PROC GLM variant ss4). PSB měl průkazný vliv na obsahy všech sledovaných složek mléka, přičemž nejnižší obsahy sušiny, tuku, TPS, bílkovin a kaseinu byly zjištěny ve všech případech u páté skupiny, tedy u skupiny s nejvyšším PSB. Naproti tomu nejvyšší obsahy výše uvedených složek byly zjištěny u skupiny s nejnižším PSB. Průkazně nejnižší obsah laktózy (4,42 %) byl zjištěn u skupiny s nejnižším PSB. Změny PSB měly taktéž průkazný vliv na pH a titrační kyselost mléka, nicméně na druhou stranu PSB neměl průkazný vliv na syřitelnost a jakost sýřeniny. Nejvyšší pH mléka bylo zjištěno v mléce s nejvyšším PSB. Titrační kyselost mléka se snižovala z 10,10 °SH na 8,66 °SH v závislosti se zvyšujícím se PSB. Nejdelší doba syřitelnosti mléka (257 s) byla zjištěna u skupiny s nejvyšším PSB. Nejlepší jakost sýřeniny (třída 1,90) byla zjištěna u mléka, jež obsahovalo od 51 000 do 100 000 SB v 1 ml mléka. Naproti tomu nejhorší jakost sýřeniny byla paradoxně zjištěna u skupiny, jejíž mléko obsahovalo nejnižší PSB.
počet somatických buněk, složení ovčího mléka, vlastnosti mléka, kvalita sýřeniny, vzájemné vztahy
Effect of somatic cell count on ewe's milk composition, its properties and the quality of rennet curd
The evaluation of the effect of somatic cells count on ewe's milk composition, its properties and on the quality of rennet curd was carried using milk samples obtained from a total 10 ewes F112 crossbreeds of Lacaune (L), East Friesian (EF) and Improved Wallachian (IW), reared on a ecological sheep farm in Valašská Bystřice. All ewes were on the 1st lactation, in good nutritive condition and clinically healthy. The sampling was carried on 47th, 81st, 123rd, 152nd and 189th day of lactation. The analysis involved a total of 50 milk samples, which were categorized into 5 different SCC groups: 1st group (≤ 10 000 SC/ml), 2nd group (11 000-50 000 SC/ml), 3rd group (51 000-100 000 SC/ml), 4th group (101 000-200 000 SC/ml), 5th group (≥ 201 000 SC/ml). Milk composition and milk properties were determined by standard methods. For the evaluation of the quality of rennet curd (class quality) was used following scale: 1st class - very good and hard curd, 2nd class - good curd, 3rd class - bad curd, 4th class - very bad curd, 5th class - no or invisible flocculation of casein. Recorded data were statistically analyzed using the classical least squares method (SAS; PROC GLM variant ss4). The SCC had a significant effect on all components of milk under study. The lowest contents of total solids (TS), fat (F), solids non-fat (SNF), protein (P) and casein (CN) were found in the group with the highest SCC (5th group). On the other hand, the highest contents of all above-mentioned milk components were found in the group with the lowest SCC. The significantly lowest content of lactose (4.42 %) was found in the group with the lowest SCC. The SCC had also significant effect on pH and titrable acidity. However on the other hand SCC had not a significant effect on rennetability and rennet curd quality (RCQ). The highest value of pH was found in the 5th group (the highest SCC). Titrable acidity has decreased from 10.10 °SH to 8.66 °SH depending on growth of SCC. The longest rennetability (257 s) was found in the group with the highest SCC. The best RCQ (class: 1.90) was found in the group where SCC per1 ml of milk ranged from 51 000 to 100 000. On the other hand the worst RCQ (class: 2.28) was found in the group with the lowest SCC.
Keywords: somatic cell count, ewe's milk composition, milk properties, quality of rennet curd, relationships
Grants and funding:
Příspěvek byl zpracován s podporou interního grantového projektu č. 13/2007.
Received: November 27, 2006; Published: November 27, 2014 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- ALBENZIO, M., CAROPRESE, M., SANTILLO, A., MARINO, R., TAIBI, L., SEVI, A.: Effect of Somatic Cell Count and stage of Lactation on Plasmin Activity and Cheese-Making Properties of Ewe Milk. Journal of Dairy Science, 2004, vol. 87: 533-542. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(04)73194-X
Go to original source...
- BENCINI, R.: Factors Affecting the Quality of Ewe's Milk. In THOMAS, D. L. and PORTER, S.: (ed.) Proceedings of the 7th Great Lakes Dairy Sheep Symposium. Eau Claire, Wisconsin: [s.n.], 2001: 52-84.
- BOYAZOGLU, J., MORAND-FEHR, P.: Mediterranean dairy sheep and goat products and their quality. A critical review. Small Ruminant Research, 2001, vol. 40: 1-11 DOI: 10.1016/S0921-4488(00)00203-0
Go to original source...
- ČSN 57 0530. Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků. Vydavatelství ÚNM (Úřad pro normalizaci a měření), Praha, 1995. 108 s.
- ČSN ISO 2446. Mléko - Stanovení obsahu tuku (Rutinní metoda). Český normalizační institut, Praha, 2001. 16 s.
- ČSN ISO 6731. Mléko, smetana a zahuštěné neslazené mléko - Stanovení obsahu celkové sušiny. Český normalizační institut, Praha, 1998. 5 s.
- ČSN EN ISO 13366-3. Mléko - Stanovení počtu somatických buněk - Část 3: Fluoro-opto-elektronická metoda. Český normalizační institut, Praha, 1998. 5 s.
- GAJDŮŠEK, S.: Mlékařství II. - cvičení. 1. vyd. Brno: MZLU, 1997. 92 s.
- GAJDŮŠEK, S.: Laktologie. 1. vyd. Brno: MZLU, 2003. 84 s.
- HARMON, R. J.: Physiology of Mastitis and Factors Affecting Somatic Cell Counts. Journal of Dairy Science, 1994, vol. 77: 2103-2112. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(94)77153-8
Go to original source...
- JAEGGI, J. J., GOVINDASAMY-LUCEY, S., BERGER, Y. M., JOHNSON, M. E., McKUSICK, B. C., THOMAS, D. L., WENDORFF, W. L.: Hard Ewe's Milk Cheese Manufactured from Milk of Three Different Groups of Somatic Cells Counts. Journal of Dairy Science, 2003, 86: 3082-3089. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(03)73908-3
Go to original source...
- NOVOTNÁ, L., KUCHTÍK, J., ŠUSTOVÁ, K.: Vliv počtu somatických buněk na vybrané ukazatele ovčího mléka a na jakost sýřeniny. In Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků III. Brno, MZLU: [s.n.], 2006: 44-45.
- PIRISI, A., PIREDDA, G., CORONA, M., PES, M., PINTUS, S., LEDDA, A.: Influence of Somatic Cell Count on Ewe's Milk Composition, Cheese Yield and Cheese Quality. In THOMAS, D. L. and PORTER, S. (ed.) Proceedings of the 6th Great Lakes Dairy Sheep Symposium. Guelph, Ontario, Canada: [s.n.], 2000: 47-59.
- RANUCCI, S. and MORGANTE, M.: Sanitary control of the sheep udder: total and differential cell counts in milk. In RUBINO, R.: (ed.) Somatic Cells and Milk of Small Ruminants. Wageningen: 1996, 77: 5-13.
- VIVAR-QUINTANA, A. M., BENEITEZ DE LA MANO, E., REVILLA, I.: Relationship between somatic cell counts and the properties of yoghurt made from ewes' milk. International Dairy Journal, 2006, vol. 16: 262-267. DOI: 10.1016/j.idairyj.2005.03.006
Go to original source...
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.