Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2007, 55(2), 15-20 | DOI: 10.11118/actaun200755020015
Mikrobiologická detekce probiotických mikroorganismů ve fermentovaných mléčných výrobcích
- Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Probiotickým bakteriím je připisována řada příznivých účinků pro lidské zdraví. Díky těmto vlastnostem jsou probiotické bakterie přidávány do potravin. Probiotické druhy Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. a Lactobacillus rhamnosus patří mezi nejčastěji používaná probiotika v mléčných výrobcích. Pro dosažení příznivých účinků pro lidské zdraví je spotřebitelům doporučována denní konzumace alespoň 100 g mléčného výrobku s minimálním obsahem 10 miliónů (106) těchto probiotických bakterií v 1 g nebo 1 ml výrobku. Pro monitorování obsahu probiotických bakterií v mléčných výrobcích je nutné vyvinout metody pro selektivní stanovení probiotik.
Výsledkem této práce je výběr pěti kultivačních médií pro selektivní stanovení S. thermophilus (ST agar), L. rhamnosus (MRS s vankomycinem), L. acidophilus (MRS s upraveným pH = 5,2 ± 0,1) a Bifidobacterium spp. (BSM agar).
V práci bylo analyzováno sedm fermentovaných mléčných výrobků s probiotickou kulturou. Pro selektivní stanovení probiotických mikroorganismů byla použita výše popsaná selektivní média. Všechny analyzované mléčné výrobky obsahovaly deklarované probiotické mikroorganismy v požadovaném množství (106-107/g).
Streptococcus thermophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp., probiotické bakterie
Microbiological detection of probiotic microorganisms in fermented milk products
A number of health benefits have been claimed for probiotic bacteria such as Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. and Lactobacillus rhamnosus. Because of the potential health benefits, these organisms are increasingly incorporated into dairy foods. However, to reach health benefits, the concentration of probiotics have to be 106 CFU/g of a product. For assessing of required probiotic bacteria quantity, it is important to have a working method for selective enumeration of these probiotic bacteria.
Five bacteriological media were evaluated to assess their suitability to selectively enumerate Streptococcus thermophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium spp. Bacteriological media evaluated included Streptococcus thermophilus agar, pH modified MRS agar, MRS-vancomycine agar and BSM (Bifidus selective medium) agar under different culture conditions.
Seven selected fermented milk products with probiotic culture were analyzed for their bacterial populations using the described selective bacteriological media and culture conditions. All milk products contained probiotic microorganisms claimed to be present in declared quantity (106-107/g).
Keywords: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp., probiotic bacteria
Received: January 3, 2007; Published: November 27, 2014 Show citation
References
- BAILLON, M. A. MARSHALL-JONES, Z. V., BUTTERWICK, R. V.: Effects of probiotic Lactobacillus acidophilus strain DSM13241 in healthy adult dogs. Am J Vet Res. 2004, 65, 3: 338-343. DOI: 10.2460/ajvr.2004.65.338
Go to original source...
- DAVE, R. I., SHAH, N. P.: Evaluation of media for selective enumeration of Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii spp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus and Bifidobacteria. J Dairy Sci. 1996, 79: 1529-1536. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(96)76513-X
Go to original source...
- KNEIFEL, W., PACHER, B.: An X-Glu based agar medium for the selective enumeration of L. acidophilus in yoghurt related milk products. Int. Dairy J. 1993, 3: 277. DOI: 10.1016/0958-6946(93)90069-C
Go to original source...
- LAROIA, S., MARTIN, J. H.: Methods for enumerating and propagating bifidobacteria. Cult. Dairy Prod. J. 1991, 26, 2: 32.
- RADA, V., PETR, J.: A new selective medium for the isolation of glucose non-fermenting bifidobacteria from hen caeca. J Microbiol Methods. 2000, 43, 2: 127-32. DOI: 10.1016/S0167-7012(00)00205-0
Go to original source...
- ROBINSON, R. K.: Survival of Lactobacillus acidophilus in fermented products. S. Afr. Tydskr. Suiwelkd. 1987, 19: 25.
- SCARDOVI, V.: Genus Bifidobacterium. In: SNEATH, P. H. A., MAIR, N. S., SHARPE, M. E., HOLT, J. G.: Bergey's Manual Alphaprint of Systematic Bacteriology. Baltimore: Williams and Wilkins, Alton, Hants. 1986, 2: 1418-1434.
- SHAH, N. P.: Probiotic bacteria: Selective enumeration and survival in dairy foods. J. Dairy Sci. 2000, 83: 894-907. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(00)74953-8
Go to original source...
- SHANKAR, P. A., DAVIES, F. L.: A note on the suppression of Lactobacillus bulgaricus in media containing 0- glycerophosphate and application of the media to selective isolation of Streptococcus thermophilus from yoghurt. J. Soc. Dairy Technol. 1977, 30,1: 28. DOI: 10.1111/j.1471-0307.1977.tb01162.x
Go to original source...
- TAMINE, A. Y., MARSHALL, M. E., ROBINSON, R. K.: Microbiological and technological aspects of milks fermented by bifidobacteria. J. Dairy Res. 1995, 62: 151. DOI: 10.1017/S002202990003377X
Go to original source...
- TANNOCK, G. W.: Probiotics and Prebiotics: Scientific Aspects. Norwitch: Caister Academic Press. 2005, 230 p. ISBN 1-904455-01-8.
- TANNOCK, G. W.: Probiotics and Prebiotics: Where are We Going? Norwitch: Caister Academic Press. 2002, 333 p. ISBN-10: 0-9542464-1-1.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.