Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2007, 55(1), 165-172 | DOI: 10.11118/actaun200755010165

MYKOFLÓRA ZRN JEČMENE JARNÍHO SE ZAMĚŘENÍM NA DRUHY R. FUSARIUM

Ivana Šafránková1, Jaroslava Marková1, Karel Vejražka1, Jana Hübschová1, Jaroslava Ehrenbergerová1, Kateřina Vaculová2
1 Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
2 Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s. r. o., Havlíčkova 2787, 767 41 Kroměříž, Česká republika

Cílem práce bylo stanovení mykoflóry zrn ječmene jarního a zastoupení jednotlivých druhů fusarií u sedmi pluchatých sladovnických odrůd, bezpluché odrůdy Merlin a čtyř bezpluchých linií pěstovaných ve dvou lokalitách v r. 2005. Z celkového počtu izolátů, tj. 5573 patogenů, byla 1/3 (40,64 %) izolována z povrchově dezinfikovaných zrn, 2/3 (59,36 %) z povrchově nedezinfikovaných. Většinu patogenů tvořily druhy ř. Fungi. Kontaminace vzorků zrna ječmene bakteriemi a kvasinkami byla velmi nízká (0,47-3,41 %). K vyhodnocení byla použita metoda rolád a pěstování na živné půdě. Při mikroskopické analýze bylo z 35 různých patogenů 23 druhů hub z 15 rodů. Nejvíce byly zastoupeny druhy r. Alternaria, Cladosporium a Fusarium. Bylo hodnoceno napadení zrn fusarii a zastoupení jednotlivých druhů. Nejčastěji izolovaným druhem je F. culmorum. Přirozená infekce ječmene houbami r. Fusarium byla nízká. Ke statistickému hodnocení byl použit program UNISTAT (jednofaktorová a dvoufaktorová analýza variance).

mykoflora zrn ječmene, Fusarium spp.

Mycoflora of the spring barley grains especially Fusarium spp.

Infestation of the barley grains by pathogens (fungi of the genus Fusarium) was studied on malting barley from Kroměříž and Žabčice in the Czech Republic. Most frequent species in year 2005 was: Alternaria, Cladosporium and Fusarium. Most frequent species of Fusarium were F. culmorum, F. graminearum and F. avenaceum. A statistically significant difference was discovered when we compared the number of fusarium-attacked ears of the untreated variants of both localities (higher attack in Žabčice).

Keywords: mycopathogen, barley, Fusarium spp.
Grants and funding:

Výzkum byl proveden jako součást řešení projektu 1M0570 Výzkumného centra pro studium obsahových látek ječmene a chmele.

Received: November 27, 2006; Published: November 30, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Šafránková, I., Marková, J., Vejražka, K., Hübschová, J., Ehrenbergerová, J., & Vaculová, K. (2007). Mycoflora of the spring barley grains especially Fusarium spp. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis55(1), 165-172. doi: 10.11118/actaun200755010165
Download citation

References

  1. ACKERMANN, A.: Mycoflora of South African barley and malt. J. Am. Soc. Brew. Chem. 1998, 56: 169-176. Go to original source...
  2. AKTAS, H.: Determination of the fungal flora of barley seeds and their sensitivities against Drechslera sorokiniana 'Sacc.' Subram. and Jain. 705-710. In: Proceeding of symposium on 'the problems and solutions of cereals cultivation in Central Anatolia, ed. H. Ekiz, 8-11 June 1999, Konya, Turkey, Gurcan Ofset Printhouse.
  3. BOOTH, C.: The Genus Fusarium. Commonwealth Mycological Institute, Kew, Surrey (UK) 1971: 237 s.
  4. DUBE, D. C.: An introduction to fungi. Vikas publishing house Pvt ltd., 1990: 608 s.
  5. ELEN, O., LANGSETH, W., LIU, W., HAUG, G., SKINNES, H., GULLORD, M., SUNDHEIM, L.: The content of deoxynivalenol and occurence of Fusarium spp. in cereal from field trials in Norway. In: Mesterházy A. (Ed.): Proceedings of the 5th European Seminar, Szeged, Hungary, 26 August-5 September, Cereal Research Communications, 1997, 25(3/2): 585-586. Go to original source...
  6. FLANNIGAN, H.: The microflora of barley and malt. In: Brewing Microbiology. 2nd ed., F. G. Priest and I. Campell, Eds. Chapman and Hall, London. 1996: 83-125. Go to original source...
  7. GERLACH, W., NIERENBERG, H.: The Genus Fusarium - a Pictorial Atlas. Mitteilungen aus der Biologischen Bundesanstalt für Land- und Forstwirtschaft, Berlin-Dahlem. 1982, Heft 209.
  8. GILCHRIST L., VIVAR, H., FRANCO, J., CROSSA, J.: Comparing Fusarium graminearum infection period in wheat and barley. In: Mesterházy, A. (Ed.) Proceedings of the 5th European Seminar, Szeged, Hungary, 26 August-5 September, Cereal Research Communications, 1997, 25(3/2): 739-740. Go to original source...
  9. GRAVESEN, S., FRISVALD, J. C., SAMSON R. A.: Microfungi. Munksgaard. Copenhagen.1994: 168 s.
  10. GYLLANG, H., KJELLEN, K., HAIKARA, A. SIGSGAARD, P.: Evaluation of fungal contaminations on barley and malt. J. Inst. Brew. 1981, 87: 248-25. DOI: 10.1002/j.2050-0416.1981.tb04026.x Go to original source...
  11. HÝSEK, J., VÁŇOVÁ, M., HAJŠLOVÁ J., RADOVÁ Z., KOUTECKÁ J., TVARŮŽEK L.: Fusarioses of barley with Emphasis on the Content of Trichothecenes. Plant. Protection Science, 1999, 36(5): 96-102. DOI: 10.17221/9706-PPS Go to original source...
  12. JURKOVIĆ, D., KOSIĆ, J.: Influence of Fusarium species on wheat seed Germination. In: Mesterházy A. (Ed.): Proceedings of the 5th European Seminar, Szeged, Hungary, 26 August-5 September, 1997; Cereal Research Communications, 25(3/2): 761- 762. Go to original source...
  13. KOSIAK, B., TORP, M., THRANE, U.: The occurence of Fusarium spp. in Norwegian grain - A survey. In: Mesterházy A. (Ed.): Proceedings of the 5th European Seminar, Szeged, Hungary, 26 August-5 September, 1997: 595-596. Go to original source...
  14. LACEY, J. HILL, S. T., EDWARDS, M. A.: Microorganisms in stored grains - Their enumeration and significance. Trop. Stored. prod. Inf. 1980, 39: 19-33.
  15. PARAMJIT, S. B., KUMAR, V., AUJLA, S. S.: Current status of research on Fusarium head scab of wheat in India. In: Mesterházy A. (Ed.): Proceedings of the 5th European Seminar, Szeged, Hungary, 26 August -5 September, 1997; Cereal Research Communications, 25(3/2): 795-796. Go to original source...
  16. RABIE, C. J., LUBBEN, A.: The mycoflora of South African barley and barley malt. Proc. Conv. Inst. Brew. Central South African Sect. 1993, 4: 55-73.
  17. RICHARDSON, M. J.: An annoted list of seed-borne diseases. CAB, 1979: 320 s.
  18. ROHÁČIK, T., HUDEC, K.: Vplyv vybraných faktorov na napadnutie zrn jačmeňa jarného mikroskopickými hubami. Sborník abstraktů XVII. česká a slovenská konference o ochraně rostlin. 12.-14. září 2006, Praha: 267-8.
  19. SAMSON, R. A., HOEKSTRA, E. S, FRISVAD, J. C, FILTENBORG, O.: Introduction to food-borne fungi. 5th ed. Baarn, The Netherlands: Centraalbureau voor Schimmelcultures. 1996: 322 s.
  20. SALAS, B., STEFFENSON, B. J., CASPER, H. H., TACKE, B., PROM, L. K., FETCH, JR. T. G., SCHWARZ, P. B.: Fusarium species pathogenic to barley and their associated mycotoxins. In: Mesterházy, A. (Ed.): Proceedings of the 5th European Seminar, Szeged, Hungary, 26 August-5 September Cereal Research Communications, 1997, 25(3/1): 483-487. Go to original source...
  21. SAUER, D. B., MERONUCK, R. A., CHRISTENSEN, C. M.: Microflora. In: Storage of grains and their products, Sauer, D. B. ed., American Association of Cereal Chemists, 1992: 313-340.
  22. SCHIPILOVA, N. P., GAGKAEVA, T. Y.: The forms of manifestation of Fusarium head blight on the seeds and heads of cereal crops. In: Mesterházy, A. (Ed.): Proceedings of the 5th European Seminar, Szeged, Hungary, 26 August-5 September, Cereal Research Communications, 1997, 25(3/2): 815-816. Go to original source...
  23. TUITE, J. F., CHRISTIENSEN, C. M.: Grain storage studies, XVI: Influence of temperature conditions upon the fungus flora of barley seed. Cereal Chem., 1955, 32: 1-11.
  24. VAN NIEROP, S. N. E., RAUTENBACH, M., AXCELL, B. C., CANTRELL, I. C.: The Impact of Microorganisms on Barley and Malt Quality. The Journal of the American Society of Brewing Chemists, 2006, 62(2): 69-78. DOI: 10.1094/ASBCJ-64-0069 Go to original source...
  25. WATANABE, T.: Pictorial atlas of Soil and Seed Fungi. 2nd ed., CRC Press, Boca Raton, London, New York, Washington, 2001: 686 s. Go to original source...
  26. WISNIEWSKA, H., ADAMSKI, T., CHELKOWSKI, J., SURMA, M.: Susceptibility of two and six rowed barley DH lines to Fusarium head blight. In: Mesterházy A. (Ed.): Proceedings of the 5th European Seminar, Szeged, Hungary, 26 August-5 September, 1997; Cereal Research Communications 25(3/2): 833. Go to original source...
  27. YOUNG, K., LOUGHMAN, R.: Fungal associations with weather stained barley in Western Australia. In: Proceedings of the 10th Australia Barley Technical Symposium, 16-20 September 2001. Canberra, ACT, Australia.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.