Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2007, 55(1), 59-64 | DOI: 10.11118/actaun200755010059

Vliv teploty a chemického složení na viskozitu moravských vín

Miroslav Havlíček, Libor Severa, Ivo Křivánek
Ústav techniky a automobilové dopravy, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Cílem práce bylo vyhodnocení vlivu teploty a chemických vlastností na viskozitu šesti druhů jihomoravských vín. Byla provedena standardní chemická analýza šesti vzorků vín z regionu Čejkovice, ročník 2004. Zpracování výsledků přesného měření hustoty vedlo ke stanovení koeficientů rozpínavosti a jejich teplotních závislostí. Bylo zjištěno, že viskozita vína nelineárně klesá s rostoucí teplotou. Popis závislosti viskozity vína na teplotě byl proveden pomocí vložení experimentálních výsledků do několika teoretických modelů. Jako nejvhodnější byl vyhodnocen popis pomocí modifikované Andrade rovnice. Aktivační energie pro viskózní proudění vína, vypočtená podle Arheniova vztahu, se pohybovala od 18.50 kJ.mol-1 do 20.15 kJ.mol-1. Byly také stanoveny korelace mezi aktivační energií pro viskózní proudění a koncentracemi rozpuštěných látek.

víno, viskozita, hustota, teplota

On the influence of temperature and chemical properties on viscosity of Moravian wines

Standard chemical analysis was performed to characterise six samples of bottled wines from South Moravia. Temperature influence (range from 20 °C to 50 °C). Density data processing led to determination of the expansibility coefficients at 25 °C and their temperature dependence. It was found that, viscosity of wine decreases non-linearly with increasing temperature. Fitting of the experimental data in some theoretical models was performed in order to describe the temperature dependence of the viscosity of wine. A modified Andrade equation was found to best describe this dependence. The activation energy for viscous flow of wine, calculated by Arhenius relation, varied from 18.50 kJ.mol-1 to 20.15 kJ.mol-1. Correlations between the activation energy for viscous flow and the concentrations of solutes other than ethanol were estimated.

Keywords: wine, viscosity, density, temperature

Received: November 16, 2006; Published: November 30, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Havlíček, M., Severa, L., & Křivánek, I. (2007). On the influence of temperature and chemical properties on viscosity of Moravian wines. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis55(1), 59-64. doi: 10.11118/actaun200755010059
Download citation

References

  1. ALVARDO, J. D.: Nota. Viscosidad y energia de activacion de jugos filtrados. Rev. Esp. Cienc. Tecnol. Aliment., 33, 87-93, 1993
  2. BAYINDRILI, L.: Density and viscosity of grape juice as a function of concentration and temperature. Journal of Food Processing and Preservation, 17, 147-151, 1993 DOI: 10.1111/j.1745-4549.1993.tb00231.x Go to original source...
  3. Becchetti, R.: Metodi di analisi dei vini, Gibetini Electronica S.R.L, Milano, Italy, 1988
  4. CANNON, M. R., MANNING, R. E. and BELL, J. D.: Viscosity measurement the kinetic energy correction and a new viscometer, Analytical Chemistry, 32, 355-358, 1960 DOI: 10.1021/ac60159a015 Go to original source...
  5. JACKSON, R.: Wine Science, ISBN-13: 978-0-12-379062-0, University of Nebraska, Lincoln, U.S.A., 2003
  6. LOPEZ, A., IBARZ, A., PAGAN, J. and VILAVELLA, M.: Rheology of wine musts during fermentation. Journal of Food Engineering, 10, 155-61
  7. OUGH, C. S. and AMERINE, M. A.: Methods for analysis of musts and wines (2nd ed.), New York, USA, pp.377, 1988
  8. PREYS, S., MAZEROLLES, G., COURCOUX, P., SAMSON, A., FISCHER, U., HANAFI, M., BERTRAND, D. and CHEYNIER, V.: Relationship between polyphenolic composition and some sensory properties in red wines using multiway analyses. Analytica Chimica Acta, Vol 563, 126-36, 2005 DOI: 10.1016/j.aca.2005.10.082 Go to original source...
  9. RAO, M. A., KENNY, J. F. and NELSON, R. R.: Einflus der Temperatur auf die Werte der Viskositat bei amerikanischen Weinen. Mitt. Klostenburg, 27, 223-226, 1977
  10. RIDDICK, J. A. and BUNGER, W. B.: Techniques of Chemistry, vol. 2., pp. 66, 1970
  11. WEAST, R. C.: Handbook of Chemistry and Physics. Cleveland: CRC Press D-202
  12. ZOECKLEIN, B.W., FUGELSANG, K. C., GUMP, B. H. and NURY, F. S.:Wine analysis and production, New York, USA, pp. 333-335, 447-449, 1995 Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.