Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2007, 55(1), 25-38 | DOI: 10.11118/actaun200755010025
VLIV ÚROVNĚ DUSÍKATÉ VÝŽIVY A FUNGICIDNÍHO OŠETŘENÍ NA VÝNOS A VYBRANÉ UKAZATELE KVALITY ZRNA OZIMÉ PŠENICE
- 1 Třešňová 9, 772 00 Olomouc-Topolany, Česká republika
- 2 Ústav technologie potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
V průběhu let 2001-2004 byl sledován v rámci maloparcelních polních pokusů u odrůdy pšenice Ebi vliv stupňovaných dávek dusíku (100-130-160 kg N.ha-1) v kombinaci s modifikovanou fungicidní ochranou na výnos a vybrané kvalitativní parametry zrna. Dusíkatá hnojiva byla podle výše dávky N aplikována ve 2-4 termínech během vegetace v regenerační (55kg N.ha-1), 1. produkční (45kg N.ha-1), 2. produkční (30kg N.ha-1) a kvalitativní dávce (30kg N.ha-1). Základem fungicidní ochrany bylo shodné ošetření ve fázi BBCH 37 a podle variant diferencované ošetření ve fázi BBCH 55. Byla prokázána závislost všech sledovaných parametrů na ročníku. Vyšší intenzita hnojení dusíkem neměla na výnos průkazný vliv. Z hlediska přírůstku výnosu mělo největší vliv druhé produkční hnojení dusíkem, které zvyšovalo výnos zrna o 0,084-0,461 t.ha-1. Vyšší intenzita hnojení dusíkem příznivě ovlivnila pekařskou jakost zrna. Ve všech pokusných letech stupňování dávek dusíku průkazně zvyšovalo obsah dusíkatých látek. Zvyšování dávky dusíku v 2. produkčním a kvalitativním hnojení naznačilo výraznou tendenci příznivého vlivu na obsah bílkovin. Druhé produkční hnojení dusíkem v dávce 30kg N.ha-1 zvyšovalo obsah N-látek v rozpětí od 0,1 do 0,81 %. Ještě výrazněji se projevilo kvalitativní přihnojení (0,26-1,38 % dusíkatých látek). Stupňování dávek dusíku ve většině případů zvyšovalo hodnotu sedimentace. Pádové číslo výrazněji dusíkatou výživou ovlivněno nebylo. Mechanické vlastnosti zrna (objemová hmotnost, podíl plných zrn a HTZ) byly dusíkatou výživou ovlivněny podstatně méně než znaky pekařské jakosti.
Aplikace fungicidů ovlivnila příznivě výnos ale také mechanické vlastnosti zrna, tj. objemovou hmotnost, hmotnost tisíce zrn i podíl plných zrn. Naopak pekařská jakost výrazněji ovlivněna nebyla. Potvrdilo se, že rozhodujícím fungicidním zásahem je ošetření v období metání (BBCH 55). Provedení pouze jednoho fungicidního ošetření v období objevení se praporcového listu (BBCH 37) zvyšovalo výnos pouze o 6 % a kvalita zrna průkazně ovlivněna nebyla. Dvojí ošetření pak zvyšovalo v průměru výnos o 18,15 %. Nejvyšší přírůstky výnosu byly zaznamenány u fungicidních variant hnojených střední dávkou dusíku (19,55 %), nejnižší po aplikaci dávky N na úrovni 100kg.ha-1. I zde byl ale výnos zrna v průměru o 16,77 % vyšší než u neošetřené kontroly. Nejvyšší přírůstek výnosu zrna po aplikaci fungicidu byl zaznamenán v roce 2003 (26,16 %) nejnižší v roce 2001 (14,16 %). Rozdíly mezi výnosy u variant s plnou fungicidní ochranou odlišujících se spektrem použitých fungicidů nebyly v průběhu trvání pokusu statisticky průkazné. Přírůstek výnosu oproti neošetřené kontrole a variantě s omezenou fungicidní ochranou (aplikace fungicidů pouze v BBCH 37) byl ale ve většině případů statisticky průkazný. Nejméně efektivní bylo použití přípravku Caramba v dávce 1 l.ha-1. Naopak u variant s fungicidy obsahujícími účinnou látku ze skupiny strobilurinů, včetně přípravku Charisma s účinnou látkou famoxát byly výsledky velmi příznivé. Nejvíce byla fungicidní ochranou ovlivněna HTZ. Relativní zvýšení HTZ se pohybovalo v rozmezí 7,53-11,48 %. Nejpříznivěji se projevilo ošetření přípravkem Juwel, dále pak následovaly varianty s fungicidem Amistar v plné a redukované dávce v kombinaci s azolem obsaženým v přípravku Caramba. Vzhledem k tomu, že tyto trendy byly zaznamenány ve všech ročnících, můžeme konstatovat příznivý vliv strobilurinů na hodnotu tohoto parametru. V průměru pokusu i v jednotlivých letech byl zaznamenán příznivý vliv dvojího fungicidního ošetření na podíl plných zrn (zvýšení o 2,76-3,37 %). Zaměříme-li se na vyhodnocení pokusu jako celku, pak v průměru všech variant bylo zjištěno po dvojím ošetření fungicidem nižší pádové číslo než u neošetřené kontroly (o 1,52-10,23 %),
pšenice ozimá, dusíkatá výživa, fungicidy, výnos, kvalita zrna
The effect of nitrogen fertilizing and fungicide application on the yield and selected parameters of grain quality of winter wheat
In 2001-2004 an influence of gradually increased portions of nitrogen (100-130-160 kg/N.ha-1) applied on the wheat variety Ebi in combination with the modified fungicidal protection in the yield and the selected quality grain parameters were observed within the small-plot field trials. Nitrogenous fertilizers according to the amount of nitrogen contained were applied in 2-4 terms during vegetation in regeneration (55kg/N.ha-1), 1st production (45kg/N.ha-1), 2nd production (30kg/N.ha-1) and qualitative portion (30kg/N.ha-1). The fungicidal protection was based on the equal treatment in the phase of BBCH 37 and with regard to the varieties different treatment in the phase of BBCH 55. The dependence on the year was proved at all observed parameters. Higher intensity of nitrogenous fertilization had no decisive impact on the yields. From the point of view of increased yields, the second production nitrogenous fertilization had the strongest impact; it increased the grain yields by 0.084-0.461 t./ha-1. Higher intensity of nitrogenous fertilization positively influenced the baker's grain quality. The increased portions of nitrogen decisively increased the volume of N-substances in all trial years. The second production nitrogenous fertilization increased the N-substances volume from 0.1 to 0.8%. Qualitative additional fertilization increased their volume from 0.26 to 1.38%. Higher N portions increased sedimentation in most cases. The falling number was not considerably influenced. The mechanical grain qualities (volume weight, number full grains, and GTW) were relatively less influenced than the baker's quality by the nitrogenous fertilization.
The application of fungicides positively influenced not only the yields but also mechanical qualities of the grain, i.e. volume weight, thousand grains weight and portion of Full grains. On the contrary the baker's quality was not decisively influenced. It was proved that the decisive fungicidal treatment is the one applied in the period of coming to ear (BBCH 55). Single fungicidal treatment in the early period of the flag leaves (BBCH 37) increased the yields only by 6% and the grain quality was not decisively influenced. Double treatment then increased the yields by 18.15% in average. The highest increases were reached at fungicidal varieties fertilized with the nitrogen portion (19.55%), the lowest after application of the N portion on the level of 100kg/ha-1. Here the grain yields were also in average 16.77% higher than the yields of the untreated varieties. The highest grain yields after the application of fungicide was reached in 2003 (26.16%) and the lowest in 2001 (14.16%). The differences in the yields at the varieties with the full fungicidal protection and different spectrum of fungicides used were not statistically evident in the trial duration. The increase in the yields contrary to untreated variety and the variety with the limited fungicidal protection (application of fungicides only in BBCH 37) was statistically evident in most cases.
The least effective was the impact of the fungicide Caramba in the portion of 1 l/ha-1. On the contrary, the varieties containing the fungicides with the agent from the group of strobilurins including Charisma containing the agent of famoxate proved very good results. GTW was most influenced by the fungicidal protection. The relative increase of GTW was between 7.53-11.48%. This value was positively influenced by the application of Juwel followed by Amistar in full as well as reduced portion combined with azol contained in Caramba. With regard to the fact that these trends were reached in all years of the trial, we can say that strobilurins have the positive impact on the value of this parameter.
In average of the trial duration as well as in particular years the positive impact of the double fungicidal treatment on the number of full grains (2.76-3.37% increase) was proved. On the contrary, the fungicidal protection decreased the value of the falling number by 1.52-10.23%.
Keywords: winter wheat, nitrogenous nutrition, fungicides, yield, grain quality
Received: October 2, 2006; Published: November 30, 2014 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- ALI-DOUST, M., ANZALONE, S. L., IMPIOMBATO, M.: Chemical control of pathological diseases of durum wheat. Technica Molotaria, 1993, 44: 577-582.
- BRANLARD, G., ROUSSET, M., LOISEL, W., AUTRAN, J. C.: Comparison of 46 technological parameters used in breeding for bread wheat quality evaluation. J. Genet. Breed., 1991, 45: 263-279
- CLARE, R. W., HAYWARD, C. F.. JORDÁN, V. W. L.: Interactions between fungicides and nitrogen applications on yield and quality of winter wheat. Asp. Appl. Biol., 1990, 25: 363-374.
- CLARE, R. W., SPINK, J. H., LAVERICK, R. M., BAILEY, J.: Factors affecting the quality of milling wheats produced in a high yield situation. Aspects of Applied Biology, 1993, 26: 241-250.
- CLARK, W. S.: Interaction of winter wheat varieties with fungicide programmes and effects on grain quality. Asp. Appl. Biol., 1993, 36: 397-406.
- DAVIES, W. P., BURGIS, P. R. H., SANKEY, L. D.: Grain yield and quality response in winter wheat to fungicide treatments. Annals of Applied Biology, 1982, 10: 84-85.
- DUCSAY, L., LOŽEK, O.: Effect of topdressing with nitrogen on the yield and quality of winter wheat grain. Plant Soil Environ., 2004, 50: 309-314. DOI: 10.17221/4037-PSE
Go to original source...
- HUBÍK, K.: The effect of fertilization and year on the bread wheat quality. Rostlinná Výroba, 1995, 41: 521-527. (In Czech)
- KUBINEC, S.: Effects of nitrogen fertilization and pesticides on spring barley yield. Plant. Prod. 1998, 44, (1): 19-24
- KUČEROVÁ, J.: The effect of sites and years on the technological quality of winter wheat grain. Plant Soil Environ., 2005, 51: 101-109 DOI: 10.17221/3562-PSE
Go to original source...
- MCGUIRE, C. F., BLACKWOOD, L. G.: End-use quality of montana grown hard red spring compared to hard red winter wheat. Can. J. Pl. Sci., 1990, 70: 629-637. DOI: 10.4141/cjps90-079
Go to original source...
- MELOUN, M., MILITKÝ, J.: Statistické zpracování experimentálních dat v chemometrii, biometrii, ekonometrii a v dalších oborech přírodních, technických a společenských věd. 2.vyd., East Publishing. Praha. 1998, 839 s
- MUCHOVÁ, Z.: Changes in technological quality of food wheat in four crop rotation. Plant Soil Environ., 2003, 49: 146-150 DOI: 10.17221/4105-PSE
Go to original source...
- ORTIZ-MONASTERIO, J. I., PENA, R. J., SAYRE, K. D., RAJARAM, S.: CIMMYT's genetic progress in wheat quality inder four nitrogen rates. Crop Sci., 1997, 37: 892-898. DOI: 10.2135/cropsci1997.0011183X003700030032x
Go to original source...
- PENA, R. J.: Combining high yield potential and grain quality in wheat. In: Reynolds, M. P., Rajaram S., McNab A. (eds):Increaing yield potential in wheat: Breaking the barriers. Proc. Wkshp Mexico, 1996, Ciudad Obregón: 215-217.
- PETERSON, C. J., GRAYBOSH, R. A., BAENZIGER, P. S., GROMBACHER, A. W.: Genotype and environment effects on quality characteristics of hard red winter wheat. Crop Sci., 1992, 32: 98-103. DOI: 10.2135/cropsci1992.0011183X003200010022x
Go to original source...
- PUPALLA, V., HERMAN, T. J., BOCKUS, W. W., LOUGHIN, T. M.: Quality response of twelve hard red winter wheat cultivars to foliar disease across four locations in central Kansas. Cereal Chem., 1998, 37: 94-98. DOI: 10.1094/CCHEM.1998.75.1.94
Go to original source...
- ŠÍP, V., ŠKORPÍK, M., CHRPOVÁ J., ŠOTTNÍKOVÁ, V., BÁRTOVÁ, Š.: Effect of cultivar and cultural practices on grain yield and bread-making quality of winter wheat. Plant Production, 2000, 46: 159-167.(In Czech)
- TVARŮŽEK, L., VÁŇOVÁ, M., CHROMÝ, Z.: Sensibility of winter wheat varieties to infection of ears by fungal diseases (Stagonospora nodorum Berk. and Fusarium culmorum W.G SM.). Plant. Prod., 1996, 42, (11): 489-494
- VRKOČ F., VACH M., SKALA J.: The effect of growing methods, sites and years on the nutrient content and baking quality of winter wheat grain. Plant Production, 1995, 41: 315-319. (In Czech)
- ZIMOLKA, J., EDLER, S., HŘIVNA, L., JÁNSKÝ, J., KRAUS, P., MAREČEK, J., NOVOTNÝ, F., RICHTER, R., ŘÍHA, K., TICHÝ, F.: Pšenice pěstování, hodnocení a užití zrna. Profi Press, s. r. o., Praha. 2005, 180 s. (In Czech)
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.