Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2006, 54(6), 77-84 | DOI: 10.11118/actaun200654060077

VYPOVÍDACÍ SCHOPNOST UKAZATELE EVA VE VZTAHU K INFORMAČNÍMU OBSAHU TRADIČNÍCH VÝKONNOSTNÍCH UKAZATELŮ U PODNIKŮ ČESKÉHO POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU

Gabriela Chmelíková
Ústav podnikové ekonomiky, Mendelova lesnická a zemědělská univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Volba tématu předkládaného příspěvku je motivována rostoucí popularitou ukazatele EVA a potřebou zefektivnit řídící proces firem českého potravinářského průmyslu. Podle stoupenců ukazatele přijetí principu ekonomické přidané hodnoty na všech úrovních podniku povede ke zvýšení efektivnosti řízení, alokace kapitálu a tím zvýšení hodnoty firmy. Ačkoli panuje poměrně široká shoda, že z teoretického hlediska EVA překonává tradiční výkonnostní ukazatele, závěry většiny empirických studií doposud neprokázaly exkluzivní postavení ukazatele EVA. Jeden ze standardně používaných empirických argumentů proti nadřazenosti EVA vychází ze statistického prozkoumání vzájemného vztahu mezi tradičními výkonnostními ukazateli na straně jedné a ukazatelem EVA na straně druhé. Navzdory většině výsledků realizovaných studií je (vzhledem ke specifikám českého potravinářského průmyslu) v tomto příspěvku testována hypotéza, že mezi ukazatelem EVA a tradičními výkonnostními ukazateli českých potravinářských podniků neexistuje těsná lineární závislost, která by poukazovala na shodné vypovídací schopnosti zkoumaných ukazatelů pro vlastníky firmy. Použitý regresní model podporuje uvedenou hypotézu a ukazuje, že nelze ukazatel EVA jednoduše zavrhnout a nahradit tradičními ukazateli.

ekonomická přidaná hodnota, tradiční výkonnostní ukazatele, informační obsah

The information content of Economic Value Added of food-processing firms in the Czech Republic in the comparison with the information content of traditional performance metrics

The topic of this paper is motivated by the increasing popularity of Economic Value Added (EVA) and by the need to make the managing process of Czech agribusiness firms more efficient. Through adoption of EVA principle, the proponents of EVA argue, that EVA will lead to increased efficiency in the management and allocation of all assets and hence increased shareholder value. Though from the theoretical point of view EVA is seen as a superior performance metric, the results of the most empirical studies do not support this claim. One of the standard argument against EVA superiority results from the statistical survey of the relationship between EVA and traditional performance measures. Despite of the results of the most empirical studies this paper assumes (with regard to the specifics of Czech food processing sector) a difference in information content of EVA and traditional performance metrics. The intent of this article is to provide a simple regression test of the hypothesis that between EVA and traditional performance metrics is not tight linear dependency, which would point out that EVA has the same information content as traditional performance measures. The regression results indicate in all cases a positive correspondence between EVA and financial performance metrics with very low dependency of EVA on the financial metrics, which supports the examined hypothesis.

Keywords: Economic Value Added, traditional performance metrics, information content
Grants and funding:

Tento příspěvek vznikl v rámci řešení grantového projektu GAČR č. 402/06/P206 "Výzkum možností a mezí využití ukazatele EVA ve finančním řízení potravinářských podniků ČR".

Received: June 26, 2006; Published: December 1, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Chmelíková, G. (2006). The information content of Economic Value Added of food-processing firms in the Czech Republic in the comparison with the information content of traditional performance metrics. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis54(6), 77-84. doi: 10.11118/actaun200654060077
Download citation

References

  1. BREALEY, R. A., MYERS, S. C.: Teorie a praxe firemních financí. East Publishing Praha, 1999. ISBN 80-85605-24-4
  2. BACIDORE, J. M., BOQUIST, J. A., MILBOURN, T. T., THAKOR, A. V.: The search for the best financial performance measure. Financial Analysis Journal 53(3): 11-20. 1997. DOI: 10.2469/faj.v53.n3.2081 Go to original source...
  3. BIDDLE, G., BOWEN, R. M., WALLACE, J. W.: Does EVA beat earnings: Evidence on associations with stock returns and firm values. Journal of Accounting and Economics, 24, 1996. Go to original source...
  4. BIDDLE, G., SEOW, G., SIEGEL,A.: Relative versus incremental information content. Contemporary accounting research 12, 1995. Go to original source...
  5. FELTHAM, G. D.,ISAAC, G. E., MBAGWU, C. AND G. VAIDYANATHAN: Perhaps EVA Does Beat Earnings - Revisiting Previous Evidence. Journal of Applied Corporate Finance 16(1): 83-88, 2004. DOI: 10.1111/j.1745-6622.2004.tb00598.x Go to original source...
  6. KAEN, F. R.: Corporate Finance, Concepts and Policies. Cambridge, 1995. ISBN 1557865124
  7. KRAMER, J. K., PUSHNER, G.: An empirical analysis of economic value added as a proxy for market value added. Financial Practice and Education, Spring/Summer, 41-49, 1997.
  8. MAŘÍKOVÁ, P., MAŘÍK, M.: Moderní metody hodnocení výkonnosti a oceňování podniku, Ekopress, 2001. ISBN 80-86119-36-X.
  9. MAŘÍKOVÁ, P., MAŘÍK, M.: Moderní metody hodnocení výkonnosti a oceňování podniku, Ekopress, 2005. ISBN 80-86119-61-0.
  10. STEWART, S.: EVA Roundtabel. Journal of Applied Corporate Finance 7, 1994. Go to original source...
  11. WALBERT, L.: The Stern Steward performance 1000: Using EVA to build market value. Journal of Applied Corporate Finance 6, 1994. Go to original source...
  12. TURVEY, C. G., LAKE, L., DUREN, E., SPARLING, D.: The Relationship between Economic Value Added and the Stock Market Performance of Agribusiness Firms. Agribusiness, Vol. 16, No. 4., 2000. Go to original source...
  13. Obchodní věstník
  14. www.justice.cz
  15. Česká kapitálová informační agentura, a. s. (ČEKIA)

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.