Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2006, 54(6), 69-76 | DOI: 10.11118/actaun200654060069
KOMPARACE VYBRANÝCH UKAZATELŮ ČESKÉHO A NĚMECKÉHO PEKÁRENSKÉHO TRHU
- Ústav managementu, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Pekárenství patří k nejvýznamnějším oborům potravinářského sektoru. Ze všech výrobních oborů je právě pekárenský obor ve svých cenách nejvíce vzdálen cenám obdobné produkce v zemích EU. Pro zvýšení konkurenceschopnosti tohoto oboru byla přijata koncepce potravinářství ČR. V příspěvku jsou trendy komparovány s hlavním evropským producentem a zároveň zemí s největší spotřebou pečiva v Evropě, Německem. Sledování jsou zaměřena na analýzu základních faktorů nabídky a poptávky na pekárenském trhu v obou zemích.
Výzkumem potravinářského sektoru se zabývá na PEF MZLU v Brně řada autorů, kteří se zaměřují právě na odvětvové prostředí. Mezi tyto autory patří např. Bečvářová (2005), Černíková a Žufan (2004); Chládková a Kudová (2004) Tomšík a Chládková (2005), Syrovátka (2000), Veselská (2005). Výzkumem obchodování s potravinami se zabývá především Presová a Tvrdoň (2005).
pekárenský trh, nabídka, poptávka, distribuce
Comparison of the selected indicators of the Czech and German bakery market
The baking industry is one of the most important parts of the Czech food processing industry.
The Czech baking industry has a bigger price differential compared to other Europe Union bakers than occurs with any other industry. Therefore the Czech government has integrated plans to improve this competitive advantage.
The up-to-date trends are compared with the main European bakery producers and consumers-Germany in this paper. The research is focused on the analysis of the basic factors of supply and demand in the bakery markets of both these countries.
During the recent period of time there have been many researchers from the FBE MUAF in Brno, who focused on the environment in the branch, e.g. Bečvářová (2005), Černíková and Žufan (2004); Chládková and Kudová (2004), Tomšík and Chládková (2005), Syrovátka (2000), Veselská (2005). The research on trade in food is solved firstly by Presová and Tvrdoň (2005).
Keywords: bakery market, supply, demand, distribution
Grants and funding:
Tento příspěvek je součástí Výzkumného záměru MSM 6215648904, řešeného na PEF MZLU v Brně.
Received: June 26, 2006; Published: December 1, 2014 Show citation
References
- BEČVÁŘOVÁ, V.: Vývoj ekonomické diferenciace oborů v potravinářském průmyslu ČR. In: Aktuálne problémy a perspektívy agrárneho sektoru po vstupe do Europskej Únie. Nitra: FEM SPU Nitra, 2005, s. 307-312. ISBN 80-8069-637-3.
- ČERNÍKOVÁ, R., ŽUFAN, P.: Analýza odvětví vinařství v České republice a Německu. In: Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, LII, 6. Brno: MZLU v Brně, 2004, s. 19-25. ISSN 1211-8516. DOI: 10.11118/actaun200452060019
Go to original source...
- CHLÁDKOVÁ, H., KUDOVÁ, D.: Úvodní studie k charakteristice odvětví pekárenství v ČR. In: Trvale udržitelný rozvoj agrárního sektoru-výzvy a rizika. Agrární perspektivy XIII. Praha: ČZU v Praze, 2004, s. 298-302. ISBN 80-213-1190-8.
- CHLÁDKOVÁ, H., KUDOVÁ, D.: Analýza trhu pekárenských výrobků. In: Medzinárodné vedecké dni 2004. Nitra: SPU Nitra, 2004, s. 462-466. ISBN 80-8069-356-0 (CD).
- PRESOVÁ, R., TVRDOŇ, O.: Význam integrovaného nákupu pro podnikatelské subjekty na úseku potravin. In: Agricultural Economics. 2005. sv. 51, č. 11, s. 521-529. ISSN 0139-570X.
Go to original source...
- SYROVÁTKA, P.: Analýza spotřebitelské poptávky po pečivu. In: Medzinárodné vedecké dni 2000. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2000, s. 323. ISBN 80-7137-715-5.
- TOMŠÍK, P., CHLÁDKOVÁ, H.: Comparison of analyses of Winegrowing and Wine-production in the Czech Republic, EU, and South Africa. In: Agricultural Economics. 2005. sv. 51, č. 7, s. 322-328. ISSN 0139-570X.
Go to original source...
- VESELSKÁ, E.: Současné trendy na evropském potravinářském trhu. In: Znalostní ekonomika. Agrární perspektivy XIV. Praha: ČZU v Praze, 2005, s. 316-320. ISBN 80-213-1372-2.
- URL < http://www.iamo.de /> [cit. 2006]
- URL < http://www.czso.cz /> [cit. 2006]
- URL < http://www.delta-pekarny.cz/> [cit. 2006]
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.