Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2006, 54(4), 99-110 | DOI: 10.11118/actaun200654040099

ADAPTABILITA VÝNOSU A MLYNÁŘSKÉ KVALITY ZRNA VYBRANÝCH ODRŮD PŠENICE OZIMÉ

Viera Šottníková, Luděk Hřivna
Ústav technologie potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Deset odrůd pšenice ozimé bylo pěstováno v rámci maloparcelních polních pokusů na pěti lokalitách pokusných stanic ÚKZÚZ v průběhu dvou let (2001-2002). Vyhodnocen byl výnos a u vzorků zrna byly stanoveny znaky mlynářské jakosti. Nejvyšší výnos byl zaznamenán u odrůdy pšenice Contra (10,226 t.ha-1). Jako nejméně výnosná se jevila odrůda pšenice Niagara (8,516 t.ha-1), která vykázala průkazně nižší výnos (LSD, 95 %) oproti odrůdám skupiny C. Nejstabilnější výnos poskytly odrůdy Apache a Ebi, nejméně plastická byla odrůda Banquet. Vysoká variabilita byla zaznamenána u objemové hmotnosti (682-840 g.l-1). V průměru nejvyšší objemovou hmotnost zrna poskytla odrůda Niagara (802 g.l-1) a nejnižší odrůda Windsor (736,9 g.l-1). Odrůdy ze skupiny elitních pšenic (E) a z kvalitních (Niagara, Samanta) se vyznačovaly průkazně vyšší objemovou hmotností oproti skupině odrůd pšenic C. Průkazně nejvyšší HTZ ve srovnání s většinou ostatních odrůd byla zaznamenána u odrůdy Niagara a průkazně nejnižší hodnotu vykázala Contra. Vysoký podíl předního zrna korespondoval s HTZ. V průměru nejvyšší podíl plných zrn byl stanoven u odrůdy Niagara (95,21 %), nejnižší u odrůdy Contra. Vyšší hodnota HTZ stanovená v roce 2001 ve srovnání s rokem 2002 příznivě ovlivnila také výtěžnost předních mouk. Nejvyšší výtěžnost poskytly v roce 2001 odrůdy třídy A, v následujícím roce to byly pšenice elitní (E).
Nejvyšší obsah popela v mouce T-550 vykázala odrůda Windsor (0,61 %), naopak nejpříznivěji z tohoto pohledu byla hodnocena Samanta (0,55 %).

pšenice, odrůda, výnos zrna, mlynářská kvalita

Stability of yield and miller's quality of winter wheat selected varieties' grain

Within the project of small-plot field trials we cultivated 10 varieties of winter wheat in 5 different trial stations of the Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture in years 2001-2002. The yields achieved were assessed and the miller's quality of the grain was defined. Wheat variety Contra reached the highest yields (10.226 t.ha-1) and Niagara wheat variety reached the lowest yields (8.516 t.ha-1) where the yields were conclusively lower (LSD, 95%) compared with the group C varieties. Apache and Ebi varieties achieved the most stable yields; the least plastic variety was Banquet. We marked high variability of volume capacity (682-840 g.1-1). The highest average volume capacity was proved by Niagara variety (802 g.1-1) while the lowest was provided by Windsor (736.9 g.1-1). The elite group wheat varieties (E) and the quality varieties (Niagara, Samanta) proved conclusively higher volume capacity than the group C varieties. The highest TGW, in comparison with the rest of varieties, was achieved by Niagara variety and the lowest TGW proved by Contra. The high proportion of grains on 2,5 mm sieve corresponded with TGW. In average, the highest proportion of grains on 2,5 mm sieve was achieved by Niagara variety (95.21%), the lowest by Contra. Higher TGW value achieved in 2001, in comparison with 2002, positively influenced the yield of flour. The highest yield were reached by the A class flour in 2001 and the elite wheat (E) in the following year. The highest content of ashes in flour T550 was found at Windsor variety (0.61%) contrary to the most positively evaluated Samanta (0.55%).

Keywords: wheat, variety, grain yield, miller's quality

Received: July 24, 2006; Published: December 4, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Šottníková, V., & Hřivna, L. (2006). Stability of yield and miller's quality of winter wheat selected varieties' grain. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis54(4), 99-110. doi: 10.11118/actaun200654040099
Download citation

References

  1. DONNER, D. A.: Bread making quality of wheat: a century of breeding in Europe. 2000, XVII p 416
  2. HUBÍK. K., TICHÝ, F.: Potravinářská jakost pšenice - II. Zemědělec, 1998, (10), s. 11.
  3. JOHANSSON, E., PRIETO-LINDE, M. L., JONSON, J. O.: Effect of wheat cultivar and nitrogen application on storage protein composition and bread-making quality. Cereal Chemistry, 2001, 78: 19-25 DOI: 10.1094/CCHEM.2001.78.1.19 Go to original source...
  4. JUREČKA, D., BENEŠ, F.: Přehled odrůd obilnin 2001. Brno: ÚKZÚZ, 158 s.
  5. KRYŠTOF, Z., MILOTOVÁ, J.: Kritéria výběru odrůd ozimé pšenice a jarního ječmene. Úroda, 1998, č. 11, s. 15-17.
  6. KUČEROVÁ, J.: The effect of sites and years on the technological quality of winter wheat grain. Plant Soil and Environ., 2005, 51, (3): 101-109 DOI: 10.17221/3562-PSE Go to original source...
  7. MELOUN, M., MILITKÝ, J.: Statistické zpracování experimentálních dat v chemometrii, biometrii, ekonometrii a v dalších oblastech přírodních, technických a společenských věd. East publishing, Praha, 1998, 839 s.
  8. MUCHOVÁ, Z.: Faktory ovplyvňujúce technologickú kvalitu pšenice a jej potravinárske využitie. SPU Nitra. 2001, 112 s.
  9. NOVOTNÝ, F., PAŘÍZEK, P.: Registrace odrůd a požadavky na kvalitu produkce. Úroda, 1999, (10), s. 20-21.
  10. PETR, J. a kol.: Počasí a výnosy. Praha SZN. 1987, 368 s.
  11. PETR, J., ŠKEŘÍK, J.: Výnosová odezva odrůd ozimé pšenice na nízké vstupy. Rostlinná Výroba, 1999, 45, (12): 525-532
  12. PRUGAR, J., HRAŠKA, Š.: Kvalita pšenice. Bratislava, Príroda. 1986, 224 s.
  13. VRKOČ, F., VACH, M., SKÁLA, J.: The effect of growing methods, sites and years on the nutrient content and baking quality of winter wheat grain. Rostlinná Výroba, 1995, 41: 315- 319
  14. WANG, Z., LI, S., VERA, C. L., MALHI, S. S.: Effects of water deficit and supplemental irrigation on winter wheat growth, grain yield and quality, nutrient uptake, and residual mineral nitrogen in soil Communications in Soil Science and Plant Analysis 36 (11-12), 2004, 1405-1419 DOI: 10.1081/CSS-200058480 Go to original source...
  15. WERTEKER, M.: Beziehungen zwischen Qualitätsparametern des Weizens an Hand von Ergebnissen aus der ősterreichischen Sorten wertprűfung. Getreide, Mehl und Brot, 2003, 57: 140-145
  16. ZIMOLKA, J. a kol.: Pšenice, pěstování, hodnocení a užití zrna. Nakladatelství Profi Press, s.r.o. Praha. 2005, 180 s.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.