Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2006, 54(4), 13-20 | DOI: 10.11118/actaun200654040013

Masná užitkovost holštýnských telat poražených v živé hmotnosti 300 kg

Gustav Chládek, Daniel Falta
Ústav chovu a šlechtění zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Holštýnské plemeno je v současné době nejrozšířenějším plemenem skotu v ČR. I když se jedná o čistě mléčné plemeno, holštýnští býci jsou celosvětově využíváni pro produkci masa. Vlivem nedostatku telecího masa na našem trhu se nabízí možnost vykrmovat holštýnské byčky do nižších porážkových hmotností, například v systému baby-beef.
Cílem této práce bylo kvantifikovat základní ukazatele výkrmnosti a jatečné hodnoty holštýnských býčků poražených v kategorii mladého skotu v živé hmotnosti 300 kg. Sledování proběhlo u skupiny 12 kusů holštýnských telat - býčků, kteří byli vykrmováni ve shodných podmínkách a krmná dávka byla založena na adlibitním příjmu mačkaných obilovin (ječmen a pšenice) a limitovaném množství bílkovinného koncentrátu. Zjištěné výsledky jsou uvedeny v Tab. I. až V., kde v tabulce Tab. I jsou uvedeny sledované ukazatele výkrmnosti holštýnských býčků, v tabulce Tab. II. sledované ukazatele jatečné hodnoty. Hodnocení bourárenské výtěžnosti předních čtvrtí uvádí Tab. III., výtěžnost zadních čtvrtí Tab. IV. a koeficienty korelace mezi ukazateli výkrmnosti a jatečné hodnoty jsou uvedeny v Tab. V.
U celého souboru byly zjištěny následující průměrné hodnoty: věk před porážkou a živá hmotnost 275,9 dní a 299,3 kg, denní přírůstek a netto přírůstek od narození 0,962 kg a 0,527 kg při jatečné výtěžnosti 48,3 %, hmotnost vychladlé pravé poloviny byla 71,0 kg při hmotnosti kostí 17,5 kg, hmotnosti masa 53,0 a oddělitelného loje 0,54 kg. Hmotnost kůže byla v průměru 21,6 kg. Téměř všechna telata byla klasifikátorem zařazena do třídy O2, v jednom případě do třídy R2. Poměr hmotností předních a zadních čtvrtí byl 1,4 při průměrné hmotnosti 29,1 kg a 41,9 kg. Průměrná hmotnost byla u krku 3,9 kg, vysokého roštěnce 3,6 kg, plece 5,9 kg kližky přední 3,4 kg, nízkého roštěnce 4,1 kg, svíčkové 1,5 kg, kýty 18,2 kg a kližky zadní 1,3 kg.
Ukazatele jatečné hodnoty byly nejvíce ovlivněny živou hmotností před porážkou (r=0,963) a průměrným denním přírůstkem živé hmotnosti (r=0,782). Dále byl nalezen vysoce průkazný vliv průměrného denního přírůstku a věku před porážkou na netto přírůstek.
Závěrem je možné konstatovat, že přes průměrné či mírně podprůměrné parametry výkrmnosti vykázal námi sledovaný soubor holštýnských býčků literárně deklarovaný podíl masa při vysokém podíl kostí a velmi nízkém podílu loje. Díky nízkým hodnotám ořezu masa byly hmotnosti hlavních bourárenských části přední i zadní čtvrtě srovnatelné s těmi, které jsou v literatuře obvykle uváděny pro mladé býky holštýnského plemene skotu.

telata, holštýn, jatečně upravené tělo, bourárenská výtěžnost, maso

Beef performance of Holstein calves slaughtered at 300 kg of live weight

The aim of this work was to quantify basic feedlot performance and carcass value characteristics of Holstein bulls slaughtered as "young cattle" at 300 kg of live weight. The observation was carried out in a group of 12 Holstein bulls fattened in identical conditions and fed on a diet consisting of ad libitum amount of crushed grain (barley and wheat) and a limited amount of protein concentrate.
The mean overall values were as follows: age and live weight at slaughter 275.9 days and 299.3 kg, daily weight gain and net weight gain since birth 0.962 kg and 0.527 kg, dressing percentage 48.3%, weight of cold right carcass half 71.0 kg, weight of bones 17.5 kg, weight of muscle 53.0 kg and separable fat 0.54 kg. The mean weight of hide was 21.6 kg. The great majority of calves were classified as O2, one calf graded R2. The forequarter to hindquarter ratio was 1.4 with mean weights 29.1 kg and 41.9 kg. The mean weight of neck was 3.9 kg, chuck 3.6 kg, shoulder 5.9 kg, fore shank 3.4 kg, loin 4.1 kg, filet 1.5 kg, round 18.2 kg and hind shank 1.3 kg. We found highly significant (P

Keywords: calves, Holstein, carcass, disection parameters, meat
Grants and funding:

The study was supported by NAZV QF 4005.

Received: March 31, 2006; Published: December 4, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Chládek, G., & Falta, D. (2006). Beef performance of Holstein calves slaughtered at 300 kg of live weight. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis54(4), 13-20. doi: 10.11118/actaun200654040013
Download citation

References

  1. ANDRIGHETTO, I., GOTTARDO, F, ANDREOLI, D., COZZI, G.: Effect of type of housing on veal calf growth performance, behaviour and meat quality. Livestock Production Science, 1999, 57: 137-145. DOI: 10.1016/S0301-6226(98)00170-5 Go to original source...
  2. BARTOŇ, L., TESLÍK, V., ZAHRÁDKOVÁ, R., BUREŠ, D.: Growth, feed efficiency and carcass characteristics of Czech Pied and Holstein bulls. Czech J. Anim. Sci., 2003, 48, (11): 459-465.
  3. CHLÁDEK, G., SOUTOR, J., INGR I., KRÁSA, A.: Meat efficiency of bullocks of the black pied breed finished to a lower slaughter weight. Czech Journal of Animal Science, 1998, 43 (11), 537-540.
  4. CHLÁDEK, G., INGR, I.: Meat quality and beef production parameters in Holstein bulls fattened to 305-400 kg of live weight. Acta univ. agric. et silvic. Mendel. Brun., 2001(a), 5: 129-134.
  5. CHLÁDEK, G., INGR, I.: Meat production and quality of Holstein bulls fattened to 405-480 kg of live weight. Czech Journal of Animal Science, 2001(b), 46 (8): 370-374.
  6. INGR, I.: Jakou perspektivu má hovězí maso v naší výživě? Maso (4), 2004, p. 36.
  7. KRÁSA, A. et al.: Výkrm skotu do nižších porážkových hmotností. Živočišná výroba 4/95, Ústav zemědělských a potravinářškých informací, Praha, 1995.
  8. KVAPILÍK, J., PYTLOUN, J., BUCEK, P.: Ročenka 2005. Chov skotu v České republice, Praha, 2005.
  9. LENGYEL, Z., HUSVÉTH, F., POLGÁR, P., SZABÓ, F..MAGYAR, L.: Fatty acid composition of intramuscular lipids in various muscles of Holstein-Friesian bulls slaughtered at different ages. Meat Science, 2003, 65: 593-598. DOI: 10.1016/S0309-1740(02)00252-8 Go to original source...
  10. NOSÁĽ, V., ČUBOŇ, J.: Produkce mladého hovädzieho mäsa při využití úžitkového kríženia s mäsovými plemenami. Živočišná výroba, 1994, 39 (5): 467-474.
  11. NOSÁĽ, V., PAVLIČ, M.: Jatočná hodnota býčkov s vysokým dedičným podielom čiernostrakatého nížinného plemena vykrmovaných do nižšej porážkovej hmotnosti. Živočišná výroba, 1988, 33: 809-820.
  12. PINĎÁK, J., VRCHLABSKÝ, J.: Vyhodnocení výkrmu a jatečné hodnoty mladého skoutu baby beef. Výzkum v chovu skotu, 2000, 149, 1: 1-14.
  13. PTÁČEK, J., SUCHÁNEK, B.: Masná užitkovost býků pěti genotypů při výkrmu do rozdílných hmotností. Živočišná výroba, 1985, 30: 689-698.
  14. SOMMER, A. et al.: Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro přežvýkavce. ČAZV, Komise výživy hospodářských zvířat, ČZS VÚVZ, Pohořelice, 1994.
  15. TESLÍK, V., BARTOŇ, L., URBAN, F.: Jatečný a technologický rozbor jatečných půlek býků českého strakatého a černostrakatého skotu při ukončení výkrmu v živé hmotnosti 575 kg. Živočišná výroba, 1996, 41, 4: 175-181.
  16. URBAN, F. et al.: Chov dojeného skotu. 1.vyd. Praha: Apros, 1997, 42 p.
  17. WALDMAN, R. C., TYLER, W. J., BRUNGARDT, V. H.: Changes in the carcass composition of Holstein steers associated with ration energy levels and growth. J. Anim. Sci., 1972, 32, 4: 611-619. DOI: 10.2527/jas1971.324611x Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.