Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2006, 54(3), 101-114 | DOI: 10.11118/actaun200654030101

Atraktivita odvětví vinohradnictví a vinařství v České republice ve fázi adaptace na jednotný trh Evropské unie

Pavel Tomšík1, Pavel Žufan1, Jiří Sedlo2
1 Ústav managementu, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
2 Svaz vinařů České republiky, Žižkovská 1275, 691 02 Velké Bílovice, Česká republika

Příspěvek se zabývá hodnocením vývoje odvětví vinohradnictví a vinařství v ČR ve fázi jeho adaptace na společný trh EU. Období před vstupem do Evropské unie lze v ČR charakterizovat snahou o maximálně možný rozvoj zdrojů potřebných pro jeho kvantitativní a kvalitativní růst. Došlo ke změně legislativy zkoumaného odvětví ve vazbě na legislativu EU a k rozšíření plochy vinic o 7 tisíc hektarů. Změnila se rovněž velikostní struktura vinohradnicko-vinařských subjektů. Produkční potenciál v současnosti činí 19,3 tisíc ha vinic, je evidováno více než 18 tisíc pěstitelů vinné révy a téměř 600 producentů vína. Je vytvořen prostor pro 20 tisíc pracovních míst v odvětví a postupně roste zájem spotřebitele o konzumaci vína. Zjišťované ceny hroznů jsou za sledované období relativně stabilní s rozdílem mezi bílými a modrými odrůdami ve prospěch modrých. Dovoz vína trvale převažuje nad vývozem z Česka v množství i hodnotě. Na základě aplikace matice hodnocení atraktivity odvětví - z hlediska vybraných hodnocených ukazatelů - je analyzované odvětví hodnoceno jako podprůměrně atraktivní.

vinohradnictví, vinařství, atraktivita odvětví, prostředí, adaptace

Attractiveness of Czech winegrowing and wine-production in the stage of adaptation to the united market of the European Union

The paper focuses on the viniculture sector in the Czech Republic in the stage of its adaptation to the united EU-market. The period before the entrance of the Czech Republic to the EU can be characterized by an effort to develop the necessary resources for its quantitative and qualitative growth at the maximum possible level. Evaluation of this period comes from analysis of: legislature and governmental and EU laws, directives and measures, development of the area of vineyards, human resources and businesses, wine market in the Czech Republic and the European Union, financial support of winegrowing and wine-production, structure of wine production, and price of grapes. Legislature for this sector had been changed in relation to the legislature of the EU - the main impacts being in registration of vineyards, the ban on new planting. Area of vineyards was enlarged by about 7 thousand hectares, and the main focus in the near future will be directed to their renewal - because of the age of the vineyards and bad heritage from the past in terms of low investments. The size structure of business subjects changed as well. Production potential is 19.3 thousand hectares of vineyard, there is filed more than 18 thousand wine-growers and nearly 600 wine producers. There is a potential for 20 thousand jobs in this sector, and considering the limited production area of vineyards, this projects into a high influence on the character, and development level of these areas. Consumption of wine is gradually increasing (16.5 litres per habitant per year, as yet). Prices, which were found, are relatively stable in the period of focus, with differences between white and blue varieties. Whereas the financial support of winegrowing was focused on enlarging the area of vineyards, in the pre-accession period, it is redirected to the restructuring of vineyards, integrated production of grapes, and reproduction of vines, in the current period. Wine imports constantly outweigh the exports in volume and value. Prices of grapes have been stable, in the past three years, but the price in 2005 was negatively influenced by wine imports. The analysis is summarized using the industry attractiveness evaluation matrix. It evaluates the selected influences with regard to the wine-production industry, which is evaluated as not very attractive, especially due to the low profitability of winegrowers, excessive regulation, and differences in financial support in different EU-member states.

Keywords: winegrowing, wine-production, industry attractiveness, environment, adaptation
Grants and funding:

Tento příspěvek vzniká v rámci řešení projektu NAZV č. QF 3276 navázaného na výzkumný záměr PEF MZLU v Brně (GAMSM 6215648904).

Received: December 15, 2005; Published: December 10, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Tomšík, P., Žufan, P., & Sedlo, J. (2006). Attractiveness of Czech winegrowing and wine-production in the stage of adaptation to the united market of the European Union. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis54(3), 101-114. doi: 10.11118/actaun200654030101
Download citation

References

  1. ČERNÍKOVÁ, R.: Analýza trhu vína v ČR a Rakousku. In: Medzinárodné vedecké dni 2004, Nitra: FEM SPU v Nitre, s. 190-195. ISBN 80-8096-356-0
  2. ČERNÍKOVÁ, R.: Influence of price level of imported wine on competition in the wine production sector in the Czech Republic. Agricultural economics, 2004, Vol. 50, No. 9, p. 190-195. ISSN 0139-570X Go to original source...
  3. Ministerstvo zemědělství České republiky. Situační a výhledová zpráva Réva vinná a víno 2004. Praha: Ministry of Agriculture of the Czech Republic, 73 s. ISBN 80-7084-331-4, ISSN 1211-7692
  4. HIGGINS, J. M., VINCZE, J. W.: Strategic management: Text and cases. New York: The Dryden Press, 1989, 1180 s. ISBN 0-03-021613-3
  5. MICHLOVSKÝ, L., ČEPIČKA, J., RAČICKÝ, M.: Konečný stav registrace vinic v ČR. Vinařský obzor. (2): 69-70.
  6. SEDLO, J., PALIČKA, B.: Projekt Adaptace vinohradnictví a vinařství ČR na podmínky EU. (EP 0960986100), Mutěnice: NAZV MZe ČR, 1998
  7. SEDLO, J., JABOREK, CH: Návrh obsahu nového vinařského zákona. Část projektu č. GV/CC/AS/5020/412/352 MZe ČR, Brusel, Vídeň, Velké Bílovice.
  8. ŠKORPÍKOVÁ, A.: Analýza struktury výroby vína v ČR podle jakostních tříd. In Firma konkurenční prostředí 2004 - Sekce 3. Brno: PEF MZLU v Brně v Konvoj s. r. o., s. 420-428. ISBN 80-7302-075-0
  9. TOMŠÍK, P., ŽUFAN, P.: Analýza atraktivity odvětví vinařství v České republice. Acta univ. agric. et silvic. Mendel. Brun., 2004, LII, No. 3, pp. 135-142. ISSN 1211-8516 DOI: 10.11118/actaun200452030135 Go to original source...
  10. TVRDOŇ, O., POVOLNÝ, P., PRESOVÁ, R.: Wine-trade in the Czech Republic in 2000-2003. Agricultural economics, 2004, Vol. 50, No. 9, s. 405-413. ISSN 0139-570X Go to original source...
  11. Wine of Czech Republic [on-line]. [2005-7-26] http://www.wineofczechrepublic.cz
  12. ŽUFAN, P.: Czech wine - production industry and recent movement forces. Agricultural economics, 2004, Vol. 50, No. 9, s. 400-404. ISSN 0139-570X Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.