Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2006, 54(2), 147-158 | DOI: 10.11118/actaun200654020147

Vliv kvality sadby na parametry konzumních částí vybraných druhů košťálové zeleniny

Marie Vytisková1, Radim Cerkal2, Ivan Malý1
1 Ústav šlechtění a množení zahradnických rostlin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
2 Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Cílem práce bylo zhodnotit vztahy mezi znaky sadbového materiálu a kvantitativními parametry sklizňových částí rostlin u vybraných druhů a odrůd košťálové zeleniny: zelí hlávkového (Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC.) - Aros, Avak, Midor; květáku (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L.) - Beta, Delta, Rober a kapusty hlávkové (Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. Sabauda L.) - Vega, Versus. Polyfaktoriální pokusy byly zakládány v letech 2000 až 2002, polní část pokusů probíhala na pozemcích Školního zemědělského podniku Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Žabčicích (kukuřičná výrobní oblast, podoblast K2, průměrná nadmořská výška 184 m n. m.). K výsadbě byly použity rostliny ve stadiu vývoje 3-4 a 5-6 pravých listů předpěstované třemi způsoby - technologií minisadby s počtem buněk na platě 160 a velikostí buňky 20 ml, minisadby s počtem buněk na platě 96 a velikostí buňky 40 ml a sadby trhané (záhonové). U sazenic byly před výsadbou hodnoceny následující znaky: šířka kořenového krčku [mm], délka listů a kořenů [cm] a hmotnost listů a kořenů [g]. Při sklizni byla sledována: délka vegetace - ranost [ve dnech], průměr [cm] a hmotnost konzumních částí rostlin [g]. Výsledky tříleté série pokusů prokázaly, že z hlediska utváření parametrů sadby sehrály u všech sledovaných druhů významnou roli především způsob a délka předpěstování sadby. V procesu tvorby ukazatelů finální produkce se jako nejvýznamnější faktor projevila u zelí hlávkového a kapusty hlávkové odrůda. Rozhodujícím faktorem variability hodnot průměru růžic květáku byla délka a technologie předpěstování sadby, která výrazně ovlivnila i variabilitu hmotnosti růžic. Relativně nejlepších výnosových výsledků bylo dosaženo v letech 2000 a 2002. Porovnání technologií výroby sadby ukázalo, že rostliny z minisadbovačů mezi sebou vykazovaly menší rozdíly v hodnotách znaků, než jaké byly zjištěny při srovnání minisadby se sadbou záhonovou. Mechanické "poškození" kořenové fytomasy bylo hlavní příčinou jevu označovaného jako "přesazovací šok". V porovnání s rostlinami předpěstovanými v minisadbovačích došlo u rostlin ze záhonové sadby k poklesu průměrného výnosu konzumních částí. Bylo zjištěno, že relativně nejmenší množství nestandardních sklizňových částí rostlin bylo v průměru získáno po výsadbě rostlin z větších minisadbovačů (objem buněk 40 ml, počet buněk na platě 96). Delší doba předpěstování (rostliny ve stadiu 5-6 pravých listů) znamenala i vyšší naměřené hodnoty sledovaných znaků sadbových rostlin a pozitivně ovlivnila výnos hlávek u zelí a kapusty. U květáku bylo v průměru průkazně lepších výnosů růžic a ranějších sklizní dosaženo po výsadbě mladších rostlin (3-4 pravé listy).

zelí, květák, kapusta, sazenice, sadba, technologie předpěstování sadby, zelenina

Influence of seedlings quality on consumer parts of selected species of cabbages

The aim of this work was to evaluate the influence of seedling preparation technology (seedling flats with cell size of 20 ml, 40 ml and seedlings pulled from patches) and of seedling age at the time of planting (development stages of 3-4 true leaves and 5-6 true leaves) to the qualitative characteristics of seedling of selected cabbage species: white cabbage (Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC.) - Aros, Avak, Midor; cauliflower (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L.) - Beta, Delta, Rober and savoy cabbage (Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. sabauda L.) - Vega, Versus. The diameter and weight of rosaces, resp. heads, was evaluated in the harvested production. After splitting the harvested crop into several groups, the percentage of non-standard portion of the yield was determined. The use of older seedlings (5-6 true leaves) for the white and savoy cabbage planting had a positive influence to both average yield and the harvest earliness. On the other hand, for the cauliflower conclusively better average crop of rosaces and earlier harvests were achieved with younger seedling transplanting (3-4 true leaves). Seedling flats proved to be the most suitable way of seedling preplantation; no differences were found between the characteristics of products cultivated from the seedling flats with 20 ml and 40 ml cell volumes. In average, smaller amount of non-standard harvest plant parts was, gained with the transplanting from larger seedling flats (40 ml cell volume).

Keywords: cabbage, cauliflower, savoy cabbage, seedlings, seedlings technology, cell size, vegetables
Grants and funding:

Příspěvek vznikl jako výstup při řešení výzkumného záměru č. MSM 435100002 s názvem "Studium biodiverzity zahradních rostlin ve vztahu ke kvalitě, rezistenci a optimalizaci posklizňových technologií".

Received: March 20, 2006; Published: December 12, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Vytisková, M., Cerkal, R., & Malý, I. (2006). Influence of seedlings quality on consumer parts of selected species of cabbages. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis54(2), 147-158. doi: 10.11118/actaun200654020147
Download citation

References

  1. Act No 219/2003, which governs bringing seeds and seedlings of cultivated plants to the market and amends some acts (seeds and seedlings circulation law). Czech Republic Code.
  2. BODNAR, J., GARTON, R.: Growing vegetable transplants in plug trays [database online]. Ontario, Factsheet, 1996 [cit. 2005-03-12]. Available from WWW:
  3. CSIZINSZKY, A. A., SCHUSTER, D. J.: Impact of insecticide schedule, N and K rates, and transplant container size on cauliflower yield. Applied Agr. Res., 1988, 3:12-16.
  4. Czech technical standard 46 3112, 2000: Cauliflower. Prague, Czech Normalization Institute.
  5. Czech technical standard 46 3113, 2000: White cabbage and savoy cabbage. Prague, Czech Normalization Institute.
  6. DUFAULT, J. R., WATERS, L.: Container size influences broccoli and cauliflower transplant growth but not yield. HortScience, 1985, 20: 682-684. ISSN 0018-5345. Go to original source...
  7. JONES, T., WESTON, L. A., HARMON, R.: Effect of root cell size and transplant age on cole crop yields. HortScience, 1991, 26, 6: 688.
  8. LEWANDOWSKA, A. M.: Influence of transplant age on the yield of tree cauliflower cultivars in summer cultivation. Biulentyn-Warzywniczy, 1992, 39: 37-49.
  9. LORENZ, O. A., MAYNARD, D. N.: Knott's Handbook for Vegetable Growers. 3rd ed. New York: John Wiley & Sons, 1988. ISBN 0-471-85240-6.
  10. MARSH, D. B., PAUL, K. B.: Influence of container type and cell-size on cabbage transplant development and field performance. Hortscience, 1988, 23, 2: 310-311. ISSN 0018-5345. Go to original source...
  11. MCKEE, J. M.: Physiological aspects of transplanting vegetables and other crops. I. Factors which influence re-establishment. Horticultural Abstracts, 1981, 51, 5: 265-272.
  12. NĚMEČEK, J. et al.: Taxonomic classification system for soils of the Czech Republic. Prague: ČZU Prague - VÚMOP Prague, 2001. 78 pp. ISBN 80-238-8061-6.
  13. POKORNÝ, E., STŘALKOVÁ, R., PODEŠVOVÁ, J.: The evaluation of physical and agrochemical characteristics of topsoils and sowing procedures in Kroměříž and Žabčice. In Křen, J. (ed.) Systems of integrated plant production connected to EU output network. Final report of the grant NAZV PE 096006179. Kroměříž, 1997, 22 pp.
  14. Regulation No. 175/2004, specifying the details for bringing seeds and seedlings of cultivated plants to the market.
  15. ROD, J., VONDRÁČEK, J.: Field experimentation - experimental technology with basic biometrics. 1. ed. Brno: VŠZ, 1975. 232 pp.
  16. SVOBODA, J.: Selected agroclimatical characteristics of the Žabčice region during 1991-2000. Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis, 2003, LI, 5: 167-178. ISSN 1211-8516.
  17. VAVRINA, C. S.: Transplant age in vegetable crops. HortTechnology, 1998, 8, 4: 550-555. ISSN 1063-0198. DOI: 10.21273/HORTTECH.8.4.550 Go to original source...
  18. VOGEL, G., HARTMANN, H. D., KRAHNSTÖVER, K.: Handbuch des speziellen Gemüsebaues. Stuttgart: Ulmer, 1996. 1127 pp. ISBN 3-8001-5285-1.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.