Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2006, 54(2), 139-146 | DOI: 10.11118/actaun200654020139

VLIV OBSAHU HRACHU V DIETÁCH NA STRAVITELNOST DUSÍKATÝCH LÁTEK U PRASAT

Jan Vavrečka, Miroslav Sikora, Petr Mareš, Ladislav Zeman
Ústav výživy zvířat a pícninářství, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Cílem bilančních pokusů bylo zjistit, do jaké míry ovlivňuje zařazení hrachu odrůdy Gotik a Zekon stravitelnost dusíkatých látek u rostoucích prasat. Odrůda Zekon má ve srovnání s odrůdou Gotik nízký obsah antinutričních faktorů. V pokusných směsích (pokus A) byl zařazen hrách v množství: 0,1 %, 9 % a 18 %, celkem bylo sledováno šest diet. Stravitelnost dusíkatých látek byla u diet obsahující Zekon 81,1±4 u skupiny SZ0,1, 81,78±2,47 u SZ9 a 78,94±4,14 u SZ18. U diet s Gotikem byla v porovnání se Zekonem nižší, a to 79,9±4,12 u SG0,1, 76,02±5,77 u SG9 a 78,18±2,28 u SG18. Jediný statistický rozdíl byl mezi skupinou SZ9 a SG9 (P

bilanční pokus, prase, krmný hrách, stravitelnost dusíkatých látek

Influence of content pea in the diets on the digestibility in pigs

The aim of these balance experiments was to analyse the level of feeding pea varieties GOTIK and ZEKON on the digestibility of protein in growing pigs. Variety ZEKON has low content of antinutritional factors in comparison with variety GOTIK. The tentative mixtures contained following amounts of pea (Experiment A): 0.1%, 9%, 18% and on the whole were observed six diets. The apparent digestibility of protein with the diet containing ZEKON was 81.1±4 in group SZ0.1, 81.78±2.47 in group SZ9 a 78.94±4.14 in SZ18 and with the diet containing GOTIK in comparison with ZEKON lower, namely 79.9±4.12 in group SG0.1, 76.02±5.77 in SG9 a 78.18±2.28 in SG18. We observed only one statistical significant value between group SZ9 and SG9 (P

Keywords: balance experiment, pig, feeding pea, total tract digestibility of protein
Grants and funding:

Práce byla podpořena z projektu 2102-IG 250151 a QF 3070.

Received: January 10, 2006; Published: December 12, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Vavrečka, J., Sikora, M., Mareš, P., & Zeman, L. (2006). Influence of content pea in the diets on the digestibility in pigs. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis54(2), 139-146. doi: 10.11118/actaun200654020139
Download citation

References

  1. ANONYM: Situační a výhledová zpráva - Luskoviny 2003. MZ ČR, 28 s.
  2. CANIBE, N., EGGUM B. O.: Digestibility of dried and toasted peas in pigs. 2. Ileal and total tract digestibilities of amino acids, protein and other nutrients. Anim. Feed Sci. Technol. 1997, 64: 311-325. DOI: 10.1016/S0377-8401(96)01038-3 Go to original source...
  3. DOURMAD, J.Y, GUINGAND, N., LATIMIER, P., SEVE, B.: Nitrogen and phosphorus consumption, utilisation and losses in pig produktion: France. Livestock Production Science, 58, 1999, s. 199-211. DOI: 10.1016/S0301-6226(99)00009-3 Go to original source...
  4. FAN, M. Z., SAUER, W. C., JAIKARAN, S.: Amino acid and energy digestibility in peas (Pisum satiuum) from white-flowered spring cultivars for growing pigs. J. Sci. Food Agric., 1994, 64: 249-256. DOI: 10.1002/jsfa.2740640215 Go to original source...
  5. GÁLIK, J., GARLÍK, J., MILLY, P.: Aplikácia zmesí s roznym obsahom N-látok při jednofázovom výkrme ošípaných. V. Kábrtovy dietetické dny, 2003, s. 21-28.
  6. HÁP, I., ŠIŠKE, V.: Vliv některých zchutňujících látek na užitkovost selat. Sborník věd. prací VÚVZ Pohořelice, 24, 1991, s. 17-24.
  7. JONDREVILLE, C., GROSJEAN, F., BURON, G., PEYRONNET, C., BENEYTOUT, J. L.: Comparison of four pea varieties in pig feeding through digestibility and growth performance results. Anim. Physiol. (a) Anim.Nutr., 1992, 68: 113-122. DOI: 10.1111/j.1439-0396.1992.tb00651.x Go to original source...
  8. KACEROVSKÝ, O. a kol.: Zkoušení a posuzování krmiv. 1.vyd. Praha: SZN, 1990. 216 s. ISBN 80-209-0098-5 Go to original source...
  9. KIRCHGESSNER, M., WINDISCH, W.: Zum Einfluss von mikrobieller Phytase auf zootechnische Leistungen und die Verdauungsquotienten von Phosphor, Calcium, Trockenmasse und Stickstoff bei abgestufter Ca- Versorgung in der Ferkelaufzucht. Agribiol. Res., 48, 1995, č. 3-4, s. 309-318.
  10. KODEŠ, A. a kol.,: Základy moderní výživy prasat. ČZU Praha, 2001, 116 s.
  11. KRALIK, G. et al.: Correlation of feed intake and production characteristics of boars in a performance test. Živočišná výroba, 41, 1996, č. 5, s. 209-212.
  12. PAVLOVCOVÁ, H.: Studium faktorů ovlivňujících bilanční stravitelnost fosforu u prasat. [Disertační práce.] Brno 1998. 112 s. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Fakulta agronomická.
  13. PFEFFER, E.: The course of phosphorus excretion in growing pigs fed continuously increasing phosphorus concentrations after a phosphorus depletion. Archives of animal nutrition. 52 (4), 1999, s. 323-334. Go to original source...
  14. PONÍŽIL, A. a kol.: Studium využití semen hrachu a bobu v krmných směsích pro hospodářská zvířata. Roční zpráva projektu QF3070. 2004.
  15. POULSEN, H. D.: Reduced dietary phosphorus for growing and finishing pigs. Effects on performance, retention and excretion. Forskningsrapport, 1994, č. 28, 29 s.
  16. PROKOP, V.: Nitrogen balance in growing pigs at various protein and amino acids levels. Živ. výroba, 40, 1995, č. 7, s. 307-311.
  17. PROKOP, V.: Nitrogen balance in growing pigs at various energy, threonine and methionine levels. Živ. výroba, 41, 1996, č. 4, s. 157-161.
  18. PUTSCHÖGLOVÁ, J.: Vliv různých zdrojů fosforu na jeho stravitelnost u prasat. [Disertační práce.] Brno 1997. 70 s. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Fakulta agronomická.
  19. SNEDECOR, G. W., COCHRAN, W. G.: Statistical Methods, 1969, 6th ed., Iowa. Iowa State University Press, 579 pp.
  20. SPIEKERS, H.: Reduction of N-excretion of piglets and fattening pigs by feeding synhetic amino-acids. Agribiological research 44 (2-3), 1991, s. 235-246.
  21. ŠIMEČEK, K., ZEMAN, L., HEGER, L.: Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro prasata. 2. vyd. Pohořelice, VÚVZ 1993. 103 s.
  22. ŠIŠKE, V., ZEMAN, L., HÁP, I: Vliv termicky upraveného řepkového semene ve výživě prasat. Sborník věd. prací VÚVZ Pohořelice, 24, 1991, s. 7-16.
  23. ŠIŠKE, V., ZEMAN, L., PETROV, P. V.: Ověření vlivu Proteazymu na stravitelnost a využití dusíku u selat a rostoucích kanečků. Sborník věd. prací VÚVZ Pohořelice, 19, 1986, s. 37-44.
  24. WALZ, O. P., PALLAUF, J.: Apparent digestibility of feed phosphates and the use of chromic oxide as an indicator for determination of P digestibility. Agribiological Research 1993, 46, č. 3, s. 208-217.
  25. ZELENKA, J., a kol.: Výživa a krmení hospodářských zvířat - 1. VŠZ Brno, 1987, 184 s.
  26. ZEMAN, L., a kol.: Katalog krmiv. VÚVZ Pohořelice,1995, 465 s.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.