Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2006, 54(1), 23-30 | DOI: 10.11118/actaun200654010023
Některé korelace mezi kritérii technologické jakosti pšenice
- Ústav technologie potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
U šesti odrůd ozimé pšenice v průběhu tří let (1999 až 2001) byl sledován výnos zrna a kritéria technologické jakosti. Pšenice byla pěstována na čtyřech rozdílných stanovištích. Nejpříznivější povětrnostní podmínky z hlediska jakosti, hodně srážek a vysoké teploty při dozrávání byly zaznamenány v roce 2000. Nejvyšší výnosy dosáhly odrůdy v roce 2001, průměr stanovišť byl 8,84 t/ha. Za celé sledované období měla nejvyšší výnos odrůda Semper s nejnižší pekařskou jakostí (průměr 9,17 t/ha) a nejnižší výnos odrůda Sulamit s nejlepší pekařskou jakostí (průměr 7,94 t/ha).
Mezi jednotlivými sledovanými znaky byly stanoveny vzájemné korelace, které ukázaly na významné závislosti mezi jednotlivými parametry technologické jakosti. V souhrnu tří let byl zjištěn negativní korelační vztah mezi výnosem zrna a objemovou hmotností (P < 0,05), Zeleny testem i obsahem bílkovin (P < 0,01).
Korelační vztah mezi měrným objemem pečiva, stěžejním ukazatelem pekařské jakosti a Zeleny testem (r = 0,6016**), obsahem bílkovin (r = 0,5932**), stabilitou těsta (r = 0,2898**) a vazností mouky (r = 0,3632**) byl pozitivní (P < 0,01).
pšenice, technologická jakost, korelace
Some correlations between parameters of winter wheat technological quality
The results of three-year trials (1999 to 2001) conducted with six winter wheat varieties in which was studied the grain yield and parameters of technological quality. Varieties of wheat come from four different localities of the Czech Republic. The most favourable weather conditions, a lot of precipitation and high temperature in the course of ripening from three years were proved in the year 2000. The best grain yield were in 2001 (average of sites 8.84 t/ha) and variety Semper, worst quality, had the highest grain yield of 9.17 t/ha, the least grain yield had Sulamit, best quality (7.94 t/ha). The laboratory analysis revealed negative correlation between grain yield and baking quality. The number of statistically highly significant correlations among bread-making quality parameters too.
The negative correlation was of grain yield and grain volume mass (P < 0.05), Zeleny test and protein content taken as a whole for three years (P < 0.01).
The correlation of loaf volume, which is the traits of baking quality and Zeleny test (r = 0.6016**), protein content (r = 0.5932**), dough stability (r = 0.2898**) and flour water absorption (r = 0.3632**) was positive (P < 0.01).
Keywords: wheat, technological quality, correlation
Grants and funding:
This work was partly supported by Project No. MSM 432100001.
Received: September 20, 2005; Published: December 13, 2014 Show citation
References
- BRANLARD, G. et al.: Comparison of 46 technological parameters used in breeding for bread quality evaluation. J. of Genet. and Breed., 1991, 45: 263-279.
- JANDÁSEK, J., PELIKÁN, M.: Vzájemný vztah kritérií pro rychlou specifikaci pekařské jakosti pšenice. Acta univ. agric. et silvic. Mendel. Brun., 2002, L. No.1, pp. 173-178.
- KOŽNAROVÁ, V., KLABZUBA, J.: Recommendation of World Meteorological Organization to describing meteorological or climatological conditions. Rostl. Výr., 2002, 48, 190-192.
Go to original source...
- MARTINI, A., KUHN, M.: Eifluss der Stickstoffdüngung auf die Zusammensetzung und die Eigenschaften von Dinkelproteinen. Getreide, Mehl und Brot, 1999, 3, 282-290.
- MEYER, D.: Verarbeitungsqualität neuer Weitzensorten 1998. Getreide, Mehl und Brot, 1999, 1, 3-7.
- MUCHOVÁ, Z.: Faktory ovplyvňujúce technologickú kvalitu pšenice a jej potravinárske využitie. Nitra, SPU, 2001, 112. ISBN 80-7137-923-9.
- MUCHOVÁ, Z.: Changes in technological quality of food wheat in a four crop rotation. Plant, Soil and Environment, 2003, 49, 146-150. DOI: 10.17221/4105-PSE
Go to original source...
- PELIKÁN, M.: Odběr živin ve vztahu k jakosti ozimé pšenice. Rostl.Výr., 1989, 35, 647-654.
- SCHOBERT, T., KUHN, M.: Einsatz von Kapillarelektrophorese und Fundamental rheologischen Methoden in der Sortendifferenzierung bei Dinkel. Getreide, Mehl und Brot, 1999, 3: 169-176.
- ŠÍP, V. et al.: Effect of cultivar and cultural practices on grain yield and bread-making quality of winter wheat. Rostl. Výr., 2000, 46: 159-167.
- WERTEKER, M.: Beziehungen zwischen Qualitätsparametern des Weizens an Hand von Ergebnissen aus der österreichischen Sorten wertprüfung. Getreide, Mehl und Brot, 2003, 57, 140-145.
- ZIMOLKA, J. et al.: Pšenice pěstování, hodnocení a užití zrna, 1. vyd. Praha: Profi Press, 2005, 180 s. ISBN 80-86726-09-6
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.