Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2006, 54(1), 15-22 | DOI: 10.11118/actaun200654010015

VLIV PŘÍDAVKU SORBENTŮ NA KVALITU SILÁŽÍ Z PIVOVARSKÉHO MLÁTA

Petr Doležal1, Ladislav Zeman1, Jan Doležal1, Václav Pyrochta1, Petr Mareš1, František Lád2
1 Ústav výživy zvířat a pícninářství, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
2 Katedra genetiky, šlechtění a výživy zvířat, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Studentská 13, 370 05 České Budějovice, Česká republika

Cílem práce bylo posoudit vliv přídavku sladového květu a ječného šrotu jako absorbentů na kvalitu fermentačního procesu modelových siláží z mokrého nelisovaného pivovarského mláta v porovnání s neošetřenou kontrolní siláží. Obě suché přísady byly aplikovány k mlátu homogenně za účelem zvýšení obsahu sušiny a zlepšení podmínek fermentace. Přídavek obou absorbentů vedl ke statisticky významnému (P

příprava siláží, pivovarské mláto, absorbenty, sladový květ, ječný šrot, kvalita siláží, nutriční hodnota

Effects of absorbens supplementation on the fermentation quality of brewers' grains silage

In the experiment was the effect of absorbens supplementation on the fermentation quality of brewers' grains silage by comparing with the untreated control. As effective substance of experimental groups were barleygroats and malt sprouts. The addition of malt sprouts "B" and barleygroats "C" in our experiment conditions increased statistically significantly (P

Keywords: silage making, brewers' grains, fermentation process, absorbens, barleygroats, malt sprouts, silage quality, nutritive value
Grants and funding:

Příspěvek vznikl za podpory řešení Projektu NAZV QF 4027 Využití odpadů sladařského a pivovarnického průmyslu jako zdroje bílkovin pro výživu zvířat s ohledem na životní prostředí.

Received: September 21, 2005; Published: December 13, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Doležal, P., Zeman, L., Doležal, J., Pyrochta, V., Mareš, P., & Lád, F. (2006). Effects of absorbens supplementation on the fermentation quality of brewers' grains silage. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis54(1), 15-22. doi: 10.11118/actaun200654010015
Download citation

References

  1. AMARI, M., PURNOMOADI, A.: Chemical and digestive characteristics of brewers'grain for feed of cattle. Bulletin of National Institute of Animal Industry, 1996, No. 57: 39-46.
  2. De BRABANDER, D., L., De BOEVER, J. L., De SMET, A. M. et al.: Evaluation of the physical structure of fodder beets, potatoes, pressed beet pulp, brewers grains, and corn cob silage. Journal of Dairy Science, 1999, 82: 1, 110-121. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(99)75215-X Go to original source...
  3. BUCHGRABER, K., RESCH, R.: Conservation of pressed brewers'grains and their utilization in cattle feeding. 1. The conservation of pressed brewers'grains with and without additives. Bodenkultur, 1997, 48: 1, 33-41.
  4. COSTA, J. M. B., MATTOS, W. R. S., BIONDI, P. et al.:Chemical composition of wet brewers' grains. Boletim de Industria Animal, 1994, 51: 1, 21-26.
  5. COSTA, J. M. B., MATTOS, W. R. S., BIONDI, P. et al.: Ruminal degradability of wet brewers' grains. Boletim de Industria Animal, 1995, 52: 1, 87-94.
  6. DACCORD, R., ARRIGO, Y., AMRHYN, P.: Nutritive value of brewers'grains for ruminants. Revue Swisse d'Agriculture, 1997, 29: 3, 111-113.
  7. DOLEŽAL, P.: Vliv přídavku Lactobacillus plantarum DSM 12771 na kvalitu siláží silně zavadlé vojtěšky a trávy (Effect of supplements of Lactobacillus plantarum DSM 12771 on the quality of ensiled alfalfa and grass with a high content of dry matter). Acta univ. agric. et silvic Mend. Bruno, 2002, 5, s. 37-44
  8. DRIEHUIS, F., VAN WIKSELAAR, P. G.: The prevention of alcoholic fermentation in high dry matter grass silage. In Conference Proceedings, The XIIth International Silage Conference, Uppsala Sweden, July 5-7, 1999, 133-134.
  9. GRUBER, L., STOGERER, R., STEINWIDDER, A. et al.: Konservierung von Prestrebern sowie deren Einsatz in der Rinderfutterung. 2. Mitteilung: Einsatz von gepressten silierten oder getrockneten Biertebern in der Milchviehfutterung. Bodenkultur, 1997, 48: 3, 173-188.
  10. HARTMAN, M.: Stanovení neutrálních těkavých látek v silážích a senážích plynovou chromatografií. Živočišná výroba, č. 4, 1974, s. 209-216.
  11. CHRI, R., LINGVALL, P., THYLIN, I.: Combinations of biological and chemical silage additives. In Conference Proceedings, The XIIth International Silage Conference, Uppsala Sweden, July 5-7, 1999, 327-328.
  12. LOHNERT, H. J., RICHTER, G. H., OCHRIMENKO, W. I. et al.: Investigations on the storage and feeding value of fresh and preserved brewers'grains. Braunschweig-Volkenrode (FAL), 10-11th April 1996, Landbauforschung-Volkenrode, Sonderheft, 1996, No. 169: 275-279.
  13. MAERTENS, L., SALIFOU, E.: Feeding value of brewers'grains for fatteing rabbiits. World Rabbit Science, 1997, 5: 4, 161-165. Go to original source...
  14. MUNGER, A., JANS, F.: Silierte Biertreber, eine Protein-komponente fűr Milchkűhe, Agrarforschung, 1997, 4: 3, 117-119.
  15. PEREIRA, J. C., CARRO, M. D., GONZALES, J. et al.: Rumen degradability and intestinal digestibility of brewers'grains as affected by origin and heat treatment and of barley rootlets. Animal Feed Science and Technology, 1998, 74: 2, 107-121. DOI: 10.1016/S0377-8401(98)00168-0 Go to original source...
  16. RIDLA, M., UCHIDA, S.: Effects of cellulase and brewers'grains addition on the fermentation quality and nutritive value of barley straw silage. Asian Australian Journal of Animal Science, 1997, 10: 6, 575-580. DOI: 10.5713/ajas.1997.575 Go to original source...
  17. SEIJA, J., TOIVONEN, V., HUHTANEN, P.: Effects of nitrogen fertilisation of grass on fermentation in untreated and formic acid treated silage. In Conference Proceedings, The XIIth International Silage Conference, Uppsala Sweden, July 5-7, 1999, 164-165.
  18. SNEDECOR, G. W., COCHRAN, W. G.: Statistical Methods, 1967, 6th ed., Iowa. Iowa State University Pres, 579 pp.
  19. SPANN, B.: Fűtterungsberater Rind, Verlagsunion Agrar, BLV Verlagsgesellschaft Műnchen GmbH, 1993, 183 s.
  20. TANAKA, O., AKIYAMA, F., YAMADA, A. et al.: Effect of gramma irradiation on microflora and fermentation quality of silages containing tofu cake or brewerś grain. Grassland Science, 2001, 47: 3, 274-282.
  21. WYSS, U.: Ensiling of brewers'grains: high effluent production and good fermentation quality. Agrarforschung, 1997, 4: 3, 105-108.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.