Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2005, 53(6), 145-154 | DOI: 10.11118/actaun200553060145

Teorie odběrných míst ve výrobkových vertikálách

Radmila Presová, Oldřich Tvrdoň
Ústav marketingu a obchodu, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Příspěvek pojednává o vymezení potravinových vertikál a zřizování odběrných míst v zemědělských podnicích, jako jednoznačných předpokladech přesného vymezení předávání zemědělských produktů k dalšímu zpracování nebo k přímé spotřebě. Komplexní přístup ukazuje na význam hlediska prostorového, technického, technologického, ekonomického, právního, bezpečnosti práce a dodržování hygienických zásad při získávání a přeměně produktů. Uvedená kritéria zásadním způsobem ovlivňují všechny činnosti a ekonomické výsledky, které se v odběrném místě realizují. Odběrná místa vytvářejí předpoklady pro přechod vlastnických práv z jednoho subjektu na subjekt druhý. Všechna hlediska jsou aplikovatelná u skupin směňovaných produktů rostlinné a živočišné výroby.

vertikála, potraviny, místa, výrobky, produkty, systém, prvky, hledisko, ekonomika, právo, technika, technologie, bezpečnost, práce, hygiena, smlouva

Theory of purchasing centres in commodity verticales

The paper deals with the delimitation of food processing verticales and the establishment of purchasiong centres in agricultural enterprises. These centres are a necessary precondition of an exact supply of agricultural products to further processing and/or direct consumption. The importance of a strict observation of technical, technological, spatial, economical, labour-safety, legal and hygienic principles when processing alimentary products is discussed from the viewpoint of systems theory. The aforementioned factors show a fundamental effect on all activities performed in thees purchasing centres. These centres also enable to transfer the proprietary rights from one subject to the other. All these principles are applied to individual groups of plant and animal products.

Keywords: verticale, food products, place, products, system, factors, viewpoints, economics, legislavite, technique, technology, labour safety, hygiene, contracts

Received: June 30, 2005; Published: December 20, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Presová, R., & Tvrdoň, O. (2005). Theory of purchasing centres in commodity verticales. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis53(6), 145-154. doi: 10.11118/actaun200553060145
Download citation

References

  1. BEČVÁŘOVÁ, V.: Finalizace výrobků a konkurenceschopnost podniků, Sborník z Mezinárodní vědecké konference FEM SPU, Nitra, Liptovký Ján, 2001, ISBN 80-7137-972-7
  2. BORTEL, L.: Ekonomická analýza práva, Národohospodářský obzor, Masarykova univerzita č. 2, ročník 5, 2005, ISSN 1213-2446
  3. KLIMEŠ, F.: Strategie podpory realizace zemědělské produkce jihočeského kraje s ohledem na komparativní výhody kraje, http://www.kraj-jihočeský.cz/, citováno 16. června 2005
  4. KOTLER, P.: Marketing management, Grada Publishing, Praha 1998, ISBN 80-7169-600-5
  5. KUČEROVÁ, L.: Vliv kombinace zemědělské výroby a služeb na ekonomické výsledky zemědělského podniku, diplomová práce, PEF, MZLU v Brně, 2005
  6. PORTER, M. E.: Konkurenční výhoda, Victoria Publishing, Praha l994, ISBN 80-85605-12-0
  7. PORTER, M. E.: Konkurenční strategie, Victoria Publishing, Praha 1994, ISBN 80-85605-112-2
  8. SYNEK, M. a kol.: Ekonomika a řízení podniku, VŠE, Praha 1995, ISBN 80-7579-496-8
  9. TVRDOŇ, O.: Obchodní operace, přednášky pro studenty PEF MZLU v Brně
  10. ZÁBOJ, M.: Obchodní operace, B.I.B.S. a. s., Brno 2003, ISBN 80-86575-93-4
  11. Koncepce potravinářství ČR pro období po vstupu ČR do EU, Ministerstvo zemědělství, Praha, http://www.mze.cz/attachments/koncepcePotrPrum.rtf, citováno 12. června 2005
  12. Zákon číslo 513/91 Sb., obchodní zákoník v platném znění.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.