Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2005, 53(5), 63-70 | DOI: 10.11118/actaun200553050063

Vztah bodu mrznutí k ostatním složkám mléka a jeho změny vlivem laktace u dojnic českého strakatého a holštýnského plemene skotu

Gustav Chládek, Vladimír Čejna
Ústav chovu a šlechtění zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

S cílem kvantifikovat vztah bodu mrznutí mléka (BMM) k dalším složkám mléka a jeho ovlivnění plemenem, pořadím a stadiem laktace jsme vyhodnotili celkem 328 individuálních mléka od dojnic českého strakatého plemene (137) a holštýnského plemene (191). Nejvyšší korelační koeficienty k BMM u celého souboru byly zjištěny u obsahu laktózy (r = 0,600) a tps (r = 0,523). Nižší korelační koeficienty byly zaznamenány u obsahu tuku (r = 0,235), obsahu bílkovin (r = 0,260) a u obsahu močoviny (r = 0,256). U holštýnského plemene byly hodnoty těchto koeficientů výrazně nižší než u českého strakatého plemene. Pořadí laktace, stadium laktace a počet SB vykazovaly zanedbatelné korelační koeficienty k BMM. Průměrná hodnota BMM celého souboru byla - 0,534 °C. Plemeno mělo vysoce statisticky průkazný vliv (P

bod mrznutí mléka, český strakatý skot, holštýnský skot, pořadí laktace, stadium laktace

The relationship between freezing point of milk and milk components and its changes during lactation in Czech Pied and Holstein cows

The freezing point of milk (FPM) is an instant indicator of violated technological quality of raw milk, especially of dilution. FPM can also vary due to numerous effects associated with changes in milk composition and milk characteristics. Beside the effect of season, phase of lactation, breed, milk yield, sub-clinical mastitis etc. the impacts of nutrition and dietary or metabolic disorders are the most significant and the most frequent (GAJDŮŠEK, 2003). FPM is a relatively stable physical characteristic and due to osmotically active elements it ranges from -0.510 to -0.535 °C (HANUŠ et al., 2003b). Recently ŠUSTOVÁ (2001) studied the freezing point of milk in pool samples; she observed seasonal changes in FPM of mixed milk and the effect of different diets on FPM values. KOLOŠTA (2003) looked into the effect of grazing season on FPM. HANUŠ et al. (2003a) analysed possible effects of handling of milk components on FPM.
The aim of this work was to describe the relationship between FPM and milk components and the impact of breed, number and phase of lactation on FPM. We analysed 328 milk samples in total, out of which 137 samples were of Czech Pied cows and 191 samples of Holstein cows. The effect of number and phase of lactation was evaluated for both breeds together.
The greatest coefficients of correlation in total were found between FPM and lactose content (r = 0.600) and solids non fat (r = 0.523). Lower coefficients of correlation were found between FPM and milk fat content (r = 0.235), milk protein content (r = 0.260) and urea concentration (r = 0.256). These coefficients were considerably lower in Holstein cows than in Czech Pied cows. The coefficients of correlation between FPM and number and phase of lactation and somatic cells count were insignificant.
The total mean value of FPM was -0.534 °C. Breed statistically significantly (P

Keywords: freezing point, Czech Pied Cattle, Holstein cattle, number of lactation, phase of lactation
Grants and funding:

Příspěvek vznikl za podpory výzkumného záměru MSM 43210001.

Received: June 17, 2005; Published: December 22, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Chládek, G., & Čejna, V. (2005). The relationship between freezing point of milk and milk components and its changes during lactation in Czech Pied and Holstein cows. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis53(5), 63-70. doi: 10.11118/actaun200553050063
Download citation

References

  1. Anonym: Hodnocení jakosti syrového mléka v centrálních laboratoří České republiky v roce 2004. SCL PRAHA, 2004, 23 s.
  2. Boor, K. J., Brown, D. P., Murphy, S. C., Kozlowski, S. M., Bandler, D. K.: Microbiological and chemical quality of raw milk in New York State. J. Dairy Sci. 1998, 81: 1743-1748 DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(98)75742-X Go to original source...
  3. ČSN 57 0530: Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků, 1974
  4. Gajdůšek, S.: Laktologie. Brno: MZLU, 2003, 84 s.
  5. Hanuš, O., Bjelka, M., Hering, P., Klimeš, M., Kozáková, A., Podmolíková, M., Genčurová, V.: Šlechtitelské a technologické aspekty bodu mrznutí mléka a prevence případných problémů. Sborník: Šlechtitelské a technologické aspekty chovu dojených krav a kvality mléka. Rapotín, 2003(a), s. 81-96
  6. Hanuš, O., Klimeš, M., Mihula, P., Kozáková, A., Jedelská, R.: Vliv odběru vzorku a základního ošetření mléka na bod mrznutí mléka a další ukazatele jeho složení. Výzkum v chovu skotu, č. 4, roč. 45, 2003(b), s. 10-17
  7. Hanuš, O: Význam laboratorního testování syrového kravského mléka pro chovatele dojnic. Mliekarstvo, 2004, 35, 2: 31-38
  8. Kadlec, I.: Syrové kravské mléko a jeho bod mrznutí. Náš chov, 2000, 60, 8: 9-11 Go to original source...
  9. Kirchnerová, K., Foltys, V.: Biochemické ukazatele kvality mlieka vo vzťahu k teplote tuhnutia. Sborník: XXXII. seminář o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno MZLU, 2005, s. 17
  10. Kološta, M.: Vplyv úrovne výživy dojníc na pastve na teplotu tuhnutia mlieka. Mliekarstvo, 2003, 34, 3: 25-27
  11. Kovářová, K., Ledvinka, Z., Samek, M., Vojáček, P.: Trendové funkce a korelačně regresní vztahy kvalitativních znaků jakosti mléka. Sborník: XXXII. seminář o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno MZLU, 2005, s. 20
  12. Kratochvíl, L.: Nové poznatky o obsahu močoviny v mléce. Náš chov. 1987, 47, 1: 3-4
  13. Kuczaj, M.: Interrelations between year season and raw milk hygienic quality indices, Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, Volume 4, Issue 1, (http://www.ejpau.media.pl/series/volume4/issue1/animal/art-01.html)
  14. PUR, I., Musil, R.: Přísnější bod mrznutí nedávno v tichosti prošel. Zemědělec, 2005, 13, 2: 7
  15. Roginski, H., Fuquay, J. W., Fox, P. F.: Encyklopedia of dairy science. Academic Press, 2002, 2798 s.
  16. Suchánek, B., Brauner, J., Dočkalová, E.: Složení a vlastnosti mléka ve vztahu k některým činitelům. Živočišná výroba, 1986, 31, 1: 47-56
  17. Šustová, K.: Bod mrznutí mléka. Doktorská práce, MZLU 2001, 121 s.
  18. WALSTRA, P., JENNESS, R.: Dairy chemistry and physics. John Wiley and Sons. New York, 1984, 467 s.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.