Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2005, 53(3), 7-16 | DOI: 10.11118/actaun200553030007

Návrh struktury systému podpory udržitelnosti cestovního ruchu a metodika hodnocení některých služeb v cestovním ruchu

Michal Burian
Železné 112, 666 01 Tišnov, Česká republika

Ačkoliv se v Evropě i ve světě bouřlivě rozvíjejí inovativní postupy v cestovním ruchu, jež marketingově využívají odpovědného přístupu k environmentálním, socio-kulturním i ekonomickým otázkám udržitelnosti cestovního ruchu (sustainability), Česká republika se dosud k tomuto trendu nepřipojila a výrazně ztrácí. V Evropě existuje několik desítek systémů a známek (státních, polostátních i soukromých, regionálních, národních i mezinárodních), jež hodnotí služby cestovního ruchu z pohledu environmentální příznivosti, resp. udržitelnosti.
Podniky cestovního ruchu v ČR mohou využít pro budování svého profilu mezinárodních systémů environmentálního managementu, jako je EMAS, ISO 14001 nebo EU Flower, do konce října 2004 se však k žádnému ze systémů nepřipojil ani jediný podnik. Důvodem je kromě poměrně vysoké složitosti a ceny procedur také neexistence viditelných benefitů pro takto certifikované podniky. ECEAT CZ nabízí a certifikuje podniky venkovského cestovního ruchu, které i marketingově podporuje. Jde o systém zcela soukromý, jenž proto také není napojen na žádná systémová státní podpůrná a motivační opatření pro zvýšení udržitelnosti v cestovním ruchu. Principy udržitelnosti nejsou v oblasti cestovního ruchu veřejným sektorem (stát, samospráva) nijak podporovány, ačkoliv ČR má v tomto ohledu jak národní (programové prohlášení vlády), tak mezinárodní (smlouva o přistoupení k EU, OECD, OSN atd.) závazky. Cílem této práce je navrhnout strukturu systému podpory udržitelnosti cestovního ruchu pro Českou republiku (dále jen Systém) a vytvořit modelovou hodnotící metodu vybraných služeb cestovního ruchu. Práce stanovuje nezbytná opatření vedoucí ke správným proporcím Systému a jeho funkčnosti v praxi. Systém počítá s jednou společnou národní značkou pro všechny služby cestovního ruchu.
Modelová hodnotící metoda se soustřeďuje na ubytovací služby, kde stanovuje čtyři kritéria, tj. HOSTÉ, PŘÍRODNÍ ZDROJE A PŘÍRODNÍ PROSTŘEDÍ (voda, energie, zelené stavění, redukce odpadů, šetrná doprava, biodiverzita), MÍSTNÍ KOMUNITY (kultura, ekonomika) a BUDOUCNOST.
Indikátory v dotazníku jsou sestaveny tak, aby jejich dosažení bylo realistické, opakovatelně vyhodnotitelné a verifikace jednoznačná. Dotazník bude od roku 2005 pilotován v praxi.

udržitelný cestovní ruch, certifikace, sebehodnocení, Česká republika

Proposal for structure of the national system for support of sustainable tourism and a methodology of rating of selected tourist services

This thesis is focused on preparation of basic elements of the National System for Support of Sustainable Tourism in the Czech Republic and on development of a methodology for ranking of selected tourist services from the sustainable point of view. Its result is planned to be used as a basis for real decisions potentially taken by the Czech government in near future.
The first part analyses and summarises existing approaches worldwide to sustainable tourism, potential benefits and different impacts of tourism in order to specify possible measures avoiding unwanted impacts later on. The need to change towards sutainability in tourism is based on analysis of different policies and documents and a summary of duties of the Czech government (national ones and international ones). There is also a list of the best experiences available how to promote, support and encourage development of sustainable tourism based on analysis of the World Tourism Organisation studies and recommendations, existing EMS systems like ISO, EU ecolabel or methods, approaches, criteria and indicators used by different labels.
Next part defines neccessary elements for successful system functioning in the Czech Republic, based on existing and working governmental and non-governmental structures not forgetting such important activities like information, education, marketing and motivation and sets expected responsibilities and roles of different potential partners participating on the system implementation.
Unfortunately, there is no one certified tourist business in Czechia according to ISO, EMAS or EU flower before end of October 2004. Main reasons are price, missing benefits and motivations for businesses. Therefore an self-assesment questionnaire for a small-scale accommodation is developed. This fits with the "easy to understand, easy to answer". This option is missing in the country and it is understood as a prestep to more sophisticated methods of measurment. The main sustainable criteria are set as "GUESTS", "NATURE RESOURCES AND ENVIRONMENT" (water, energy, green building, reduction of waste, soft mobility, biodiversity), "LOCAL COMMUNITIES" (culture, economy) and "FUTURE".
The Czech Republic needs to start to implement sustainable tourism policies in practice. It should be organised in wide cross-sector partnership co-operation of profession associations, consumer associations and under the official responsibility of Ministry of Environment and Ministry for Regional Development (responsible for tourism). This thesis has been published in a shorten form during the WTO conference for Europe "Public Private Partnerships for Sustainability Certification of Tourism Activities", taken place in October 2004 in Mariánské Lázně. Based on this presentation, conclusions and results of this thesis will be included in the project "National programme for Sustainability in Tourism". This project will be submitted in the Czech government by both above mentioned ministries before end of 2004.

Keywords: sustainable tourism, certification, self-assesment, Czech Republic

Received: December 21, 2004; Published: December 27, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Burian, M. (2005). Proposal for structure of the national system for support of sustainable tourism and a methodology of rating of selected tourist services. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis53(3), 7-16. doi: 10.11118/actaun200553030007
Download citation

References

  1. ALEXOVÁ, M.: Závazky České republiky k udržitelnému rozvoji. Praha: Ministerstvo životního prostředí, 2004, 4.
  2. BURIAN, M.: Úspěšné turistické produkty a cesta k nim. Jablonné nad Orlicí: sborník konference Orlice 2001, 2001, 123-127, ISBN není
  3. BURIAN, M.: První průvodce venkovskou turistikou aneb jedou k nám hosté. Brno: ECEAT CZ, 1999. 52 str. ISBN 80-902640-0X
  4. http://europa.eu.int/comm/enterprise/services/tourism/tourismeu.htm#working_together; stránky EU, dokument "Working together for the future of European tourism"
  5. http://europa.eu.int/eur-lex/en/com/cnc/2002/com2002_0347en01.pdf; stránky EU, dokument "Corporate Social Responsibility: A business Contribution to Sustainable Development"
  6. http://europa.eu.int/eur-lex/en/com/cnc/2003/com2003_0716en01.pdf; stránky EU, dokument" Basic orientations for the Sustainability of European Tourism"
  7. http://wtd.vlada.cz/vlada/vlada_progrprohl.htm; stránky Vlády ČR, programové prohlášení vlády
  8. http://www.biodiv.org/programmes/socio-eco/tourism/guidelines.asp?page=5; stránky Biodiversity impact assesment
  9. http://www.biodiv.org/programmes/socio-eco/tourism/guidelines.asp?page=6; stránky Biodiversity impact management and mitigation
  10. http://www.ceu.cz/EMAS; stránky Českého ekologického ústavu, popis programu EMAS
  11. http://www.cpc.cz/projekty/financovani/sfzp.php; stránky Centra pro čistší produkci, program nejlepších dostupných technik (BAT) Státního fondu životního prostředí
  12. http://www.czechtourism.cz/?show=003012; stránky České centrály cestovního ruchu-Czechtourism, dokument "Kompendium statistik cestovního ruchu 2003"
  13. http://www.eceat.cz; hlavní stránka ECEAT CZ
  14. http://www.eceat.cz/public/docs/seznamclenu svazu.htm; stránky ECEAT CZ, seznam certifikovaných subjektů ECEAT CZ
  15. http://www.eceat.org; hlavní stránka ECEAT -International
  16. http://www.eco-label-tourism.com; hlavní stránka EU ecolabel pro cestovní ruch
  17. http://www.env.cz/www/zamest.nsf/defc72941c223d62c12564b30064fdcc/a8f06937a460e95dc1256a03002ffe16?OpenDocument; stránky Ministerstva životního prostředí, dokument Státní politika životního prostředí
  18. http://www.green-business.co.uk; stránky Green Business Scheme
  19. http://www.iso.cz/iso14000.html; popis normy ISO 14001
  20. http://www.mmr.cz/upload/1090851191koncepce.pdf; stránky MMR, koncepce cest. ruchu
  21. http://www.mmr.cz/index.php?show=001027000006; stránky MMR, výstup z konference WTO / MMR
  22. http://www.prazdninynavenkove.cz, stránky ECEAT CZ, projekt Prázdniny na venkově
  23. http://www.uneptie.org/pc/tourism/sust-tourism/economic.htm; stránky UNEP, sekce "ekonomické dopady"
  24. http://www.uneptie.org/pc/tourism/sust-tourism/env-3main.htm#physical; stránky UNEP, sekce "fyzické dopady"
  25. http://www.uneptie.org/pc/tourism/sust-tourism/social.htm; stránky UNEP, sekce "socio-kulturní dopady"
  26. http://www.world-tourism.org/code_ethics/eng.html; stránky WTO, Globální etický kód
  27. http://www.world-tourism.org/sustainable/top/concepts.html; stránky WTO, definice udržitelného cestovního ruchu
  28. http://www.world-tourism.org/sustainable/doc/certification-gov-recomm.pdf; stránky WTO, doporučení vládám
  29. http://www.wttc.org/2004tsa/PDF/Executive%20Summary.pdf; stránky World Travel and Tourism Council, Executive Summary TRAVEL & TOURISM FORGING AHEAD, The 2004 Travel & Tourism Economic Research
  30. http://www.yourvisit.info; stránky iniciativy VISIT
  31. CHRIST, C., HILLEL, O., MATUS, S., SWEETING, J.: Tourism and Biodiversity. Washington: 2003, Conservation International, www.conservation.org, ISBN 1-881173-71-2, 53 str
  32. SEA, The Swedish Ecotourism Association and Swedish Travel and Tourism Council: Natureęs Best, A quality labelling system for Swedish Ecotourism. Järpen: 2002, www.ekoturism.org, 29 str
  33. WTO: Voluntary Initiatives for Sustainable Tourism, Worldwide Inventory and Comparative Analysis of 104 Eco-labels, Awards And Self-commitments. Madrid: 2002, World Tourism Organisation, ISBN 92-844-0509-2, 158 str.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.