Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2005, 53(2), 83-88 | DOI: 10.11118/actaun200553020083

POROVNÁNÍ STRAVITELNOSTI ORGANICKÝCH ŽIVIN V KRMNÝCH DÁVKÁCH S OBSAHEM LUPINY A HRACHU U KONÍ

Pavel Šajdler, Ladislav Zeman
Ústav výživy zvířat a pícninářství, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Na stravitelnost organických živin krmných dávek koní působí množství různých faktorů. Vedle pracovní zátěže koně, jeho zdravotního stavu a s tím spojené zoohygienické úrovně celého chovu, individuality každého jednotlivého koně atd. je to však na prvním místě vliv samotné krmné dávky, resp. její živinové skladby, obsahu antinutričních látek. Čím vyšší je stravitelnost jednotlivých živin krmné dávky, tzn. čím větší množství živin je schopen kůň ze své krmné dávky využít, tím méně krmiv potřebuje kůň pro uhrazení své potřeby živin a energie přijmout. Jinak řečeno, při vysoké stravitelnosti živin lze redukovat celkový objem krmné dávky. Tím se snižuje naplnění trávicího traktu a také riziko pro nadměrnou mikrobiální aktivitu ve střevě.
V krmných dávkách obsahujících lupinu jsme dosáhli následující průměrné hodnoty zdánlivé stravitelnosti: 56,70 % - sušina, 57,59 % - organická hmota, 63,01 % - dusíkaté látky, 36,14 % - tuk, 40,29 % - vláknina, 63,62 % - BNLV. Průměrná stravitelnost krmných dávek obsahujících hrách byla výrazně vyšší. Bylo to 77,79 % u sušiny, 78,43 % u organické hmoty, 79,89 % u dusíkatých látek, 66,57 % u tuku, 68,97 % u vlákniny a 83,30 % u BNLV.
Na základě výše popsaných skutečností a uvedených hodnot lze konstatovat, že hrách je ve srovnání s lupinou mnohem vhodnější komponentou jako zdroj dusíkatých látek pro krmné dávky koní. Nižší stravitelnost krmných dávek obsahujících lupinu lze přisoudit obsahu antinutričních látek (např. inhibitory trypsinu, flatulentní oligosacharidy, různé alkaloidy atd.), které využití lupiny omezují a brání jejímu většímu uplatnění ve výživě zvířat.

koně, stravitelnost, lupina, hrách, organické živiny

Comparing of organic nutrients digestibility in the feed rations containing lupin and peas in horses

The aim of this study was to find out and compare organic nutrients digestibility in feed rations containing different forage legumes in balance trials on horses. The trials were always performed on a group of six sports horses (weight of 495 to 742 kg). Six feed rations were tested, which contained different proportion of certain forage legume in empirical feed mixtures. Three feed mixtures contained white lupine seeds (WLS) - Lu 0 (0.01% WLS), Lu 7 (7% WLS), Lu 14 (14% WLS) and surplus three feed mixtures contained field pea seeds (FPS) - Hr 0 (0.01% FPS), Hr 10 (10% FPS), Hr 20 (20% FPS). Amount of WLS in feed mixtures Lu 0 and Lu 7 was completed with starch to value 14% and amount of FPS in feed mixtures Hr 0 and Hr 10 was completed with starch to value 20%. Indicator method was used to predict dietary nutrients digestibility. Apparent digestibility values of all organic nutrients were higher at the feed rations with the content of FPS. Average values of apparent digestibility coefficient of those feed rations were: dry matter (77.79%; SD = 2.91), organic matter (78.43%; SD = 2.78), crude protein (79.89%; SD = 3.43), fat (66.57%; SD = 2.40), crude fiber (68.97%; SD = 3.21) and nitrogen-free extract (83.30%; SD = 2.71).

Keywords: horses, digestibility, lupine, peas, organic nutrients
Grants and funding:

Příspěvek vznikl za podpory IGA MZLU v Brně a grantu NAZV QD 0211.

Received: December 6, 2004; Published: December 28, 2014  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Šajdler, P., & Zeman, L. (2005). Comparing of organic nutrients digestibility in the feed rations containing lupin and peas in horses. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis53(2), 83-88. doi: 10.11118/actaun200553020083
Download citation

References

  1. CUDDERFORD, D., WOODHEAD, A., MUIRHEAD, R: A comparison between the nutritive value of short-cutting cycle, high temperature-dried alfalfa and timothy hay for horses. Equine Veterinary Journal, 1992, Vol. 24, No. 2, p. 84-89. DOI: 10.1111/j.2042-3306.1992.tb02788.x Go to original source...
  2. GEH, 1994: Empfehlungen für Energie- und Nährstoffversorgung des Pferdes. DLG-Verlag, Frankfurt/Main, 1994.
  3. HOMOLKA, P., KUDRNA, V., PLUHAŘOVÁ, H.: Stravitelnost živin a energie krmných dávek u českého teplokrevníka. Živočišná výroba, 1995, 2, s. 75 - 80.
  4. KACEROVSKÝ, O. et al.: Zkoušení a posuzování krmiv. Státní zemědělské nakladatelství Praha, 1990, 216 s.
  5. MEYER, H., COENEN, M.: Krmení koní. Euromedia Group, k. s. - Ikar, Praha, 2003, 256 s. ISBN 80-249-0264-8
  6. OLIVEIRA, G. J. C., FURTADO, C.E.: Apparent digestibility of diets with different levels of canola meal to equines. Revista Brasileira de Zootecnia, 2001, Vol. 30, No. 1, p. 181-186. DOI: 10.1590/S1516-35982001000100026 Go to original source...
  7. OTT, E. A.: Dietary nutrient allowances for horses. In: Feedstuffs Reference Issue, 1993, Vol. 65, No. 30, p. 80-83.
  8. PAGAN, J. D.: Digestibility trials provide evalution of feedstuffs. Reprinted from Feedstuffs, Reference Issue 1994, No. 15, 2 p.
  9. PAGAN, J. D.: Advances in Equine Nutrition. Kentucky Equine Research, Versailles, Kentucky, USA, 1998, 564 p. ISBN 1-897676-83-2
  10. REY, F., HALLEBEEK, J. M., BEYNEN, A. C.: Apparent digestibility of crude fibre in ponies fed either a low or high-protein diet. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 2001, Vol. 85, No. 7-8, p. 251-254. DOI: 10.1046/j.1439-0396.2001.00323.x Go to original source...
  11. SUDARYONO, A.: Influence of Different Legume Meals Inclusion on Diet Digestibility in Juvenile Penaeus monodon (Fabricius) [online]. [cit. 2004-11-25]. Dostupné z WWW: < http://www.undip.ac.id/journal/June1999/455_462.htm>.
  12. TOMCZYNSKI, R. et al.: Digestibility and nutritive value of diets in feeding cold-blooded horses. Acta Academiae Agriculturae ac Technicae Olstenensis, Zootechnica, 1991, No. 34, p. 123-132.
  13. TOMCZYNSKI, R., MINAKOWSKI, D.: Digestibility and nutritive value of the diets with fat concentrate used for fattening the horses. Acta Academiae Agriculturae ac Technicae Olstenensis, Zootechnica, 1991, No. 34, p. 115-121.
  14. Vyhláška 222/2000 Sb., kterou se stanoví metody odběru vzorků, metody laboratorního zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů a způsob uchovávání vzorků podléhajících zkáze. Praha, MZe 1997.
  15. ZEMAN, L. et al.: Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro koně. MZLU v Brně, 2002, 106 s.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.