Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2004, 52(6), 19-26 | DOI: 10.11118/actaun200452060019
Analýza odvětví vinařství v České republice a Německu
- Ústav managementu, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Příspěvek analyzuje současnou situaci a vývoj na trhu vína v Německu a srovnává ji se situací na trhu vína v České republice. Cílem je nalézt shodné rysy a odlišnosti v produkci, spotřebě vína a zahraničním obchodu s vínem v obou zkoumaných zemích a na základě této analýzy charakterizovat hlavní příležitosti a hrozby, které existují pro německé výrobce vína na českém trhu a české vinařské firmy na německém trhu.
V obou analyzovaných zemích není domácí produkce vína schopna pokrýt domácí spotřebu a víno je proto třeba dovážet. V Německu kryla domácí produkce vína domácí spotřebu za sledované období v průměru z 52 %, v České republice z 41 %. Mezi shodné rysy odvětví vinařství v Německu i České republice dále patří poměr produkce červeného a bílého vína (v Německu v roce 2002 víno bílé 65 %, víno červené 35 %; v ČR bílé víno 72 %, červené víno 28 %). Pro obě země je také charakteristický značný převis dovozu nad vývozem a nevyrovnaná bilance zahraničního obchodu s vínem.
Hlavní odlišnost německého a českého trhu vína spočívá ve velikosti obou trhů. Německý trh vína je dle celkového objemu spotřeby až 12x větší. Průměrná roční spotřeba vína na osobu se v Německu pohybuje okolo 24 litrů. V České republice dochází v posledních 10 letech k růstu spotřeby, v roce 2002 dosahovala průměrná spotřeba vína na osobu však jen asi 14 litrů. Německo také na rozdíl od České republiky disponuje velmi vysokými zásobami vína (v marketingovém roce 2001/2002 dosáhla zásoba vína hodnoty 14765 tis. hl, představovala 74 % domácí spotřeby) a vysokým podílem (94 % v roce 2002) zatříděného vína na celkové produkci.
produkce, spotřeba, příležitost, hrozba, odvětví vinařství, Česká republika, Německo
Analysis of the wine production sector in the Czech Republic and Germany
The paper analyzes the current situation and the development in the wine production sector in the Germany and compares it with the situation in the wine production sector in the Czech Republic. The aim is to find identical trends and differences in the production and consumption of wine and foreign trade with wine in the both countries. The aim also is to define the main opportunities and threats for German wine producers in the Czech market and for Czech wineries in the German market.
The domestic production is not able to cover the domestic consumption of wine in the both analyzed countries that is why wine is necessary to import. The domestic production covered only 52% of the domestic consumption in the Germany and only 41% of the domestic consumption in the Czech Republic in the analyzed years on average. The proportion in the production of red and white wine is identical in the Germany and in the Czech Republic as well (in the Germany in 2002 white wine 65%, red wine 35%; in the CR white wine 72%, red wine 28%). There is also the unbalanced foreign trade with wine in the both countries.
The main difference of the Germany and the Czech wine market is possible to find in the size of the both markets. The German wine market is twelve times bigger according to the total consumption volume; the average annual consumption of wine varied about 24 litres per inhabitant. In the Czech Republic the wine consumption was increasing in the last 10 years, though the average year consumption of wine was only 14 litres per inhabitant in 2002.
In contrast to the Czech Republic the Germany has very high stocks of wine (in 2001/2002 the wine stock was 14765 thousand hectolitres; 74% of domestic consumption), and very high share (94% in 2002) of the merging wine on the total production as well.
The paper is a part of solution of the grant awarded by the Ministry of agriculture (NAZV) No. QF 3276 and it focuses on environmental analysis of the wine-production industry in the Czech Republic.
Keywords: production, consumption, opportunity, threat, wine production sector, Czech Republic, Germany
Grants and funding:
Příspěvek je součástí projektu řešeného ústavem managementu PEF MZLU v Brně pro NAZV č. 1025/3MZ3276.
Received: June 30, 2004; Published: February 22, 2015 Show citation
References
- Situační a výhledová zpráva - Réva vinná, víno 2003. Praha: Ministerstvo zemědělství ČR, 2003, 64 s. ISBN 80-7084-276-8
- Vinařský obzor - odborný časopis pro vinohradnictví, sklepní hospodářství a obchod s vínem. Velké Bílovice: Českomoravská vinohradnická a vinařská unie, roč. 96/2003. ISSN 1212-7884.
- http://www.cs.mfcr.cz
- http://www.czso.cz
- http://www.deutscheweine.de
- http://www.mze.cz
- http://www.szpi.cz
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.