Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2004, 52(4), 119-124 | DOI: 10.11118/actaun200452040119

Dynamika změn vybraných složek ovčího mléka v průběhu laktace

Pavlína Zajícová, Jan Kuchtík
Ústav chovu hospodářských zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00, Brno, Česká republika

Hodnocení dynamiky změn vybraných složek ovčího mléka bylo realizováno na základě analýz vzorků mléka odebraných od 20 kusů bahnic (kříženky plemen VF x ZV) na 1. laktaci, jež byly chovány na ekologické farmě ve Valašské Bystřici. Odběry vzorků byly realizovány v průměrném 46., 74., 102., 132., 162. a 190. dni laktace z ranního dojení, prováděného strojně. Všechny sledované bahnice byly v průběhu celého sledovaného období chovány v identických podmínkách a po celou tuto dobu byly všechny zdravé a v dobrém výživném stavu. Analýzy ovčího mléka byly prováděny standardními metodami v laboratoři na MZLU v Brně.
Z hodnocení průběhu dynamiky změn vybraných složek ovčího mléka především vyplývá, že průměrné obsahy sušiny, tuku, bílkovin, kaseinu a syrovátkových bílkovin měly v průběhu laktace vzestupnou tendenci. Oproti tomu obsahy laktózy měly od počátku až do 132. dne laktace kolísavou tendenci, avšak od 132. dne (5,13 %) až do konce laktace (4,78 %) byl zaznamenán rovnoměrný pokles obsahů této složky.
Průměrné obsahy sušiny, tuku, čistých bílkovin, kaseinu, syrovátkových bílkovin a laktózy se pohybovaly v závislosti na dni laktace v rozmezí: 16,66-19,98 %; 5,45-7,70 %; 5,24-6,64 %; 3,95-5,08 %; 1,21-1,57 % a 4,78-5,13 %, přičemž za celou laktaci činily průměrné obsahy těchto mléčných složek: 18,5 %; 6,44 %; 5,93 %; 4,53 %; 1,40 % a 4,99 %.
Ze statistického vyhodnocení analýzy rozptylu vyplývá, že hodnoty F-testu (tabulka I) byly v případě všech sledovaných složek ovčího mléka hodnoceny jako statisticky vysoce průkazné (P ≤ 0,01). Co se týká korelačních závislostí mezi vybranými složkami ovčího mléka, v tomto případě byly kromě jiného zjištěny velmi vysoce statisticky průkazné (P ≤ 0,001) pozitivní korelační závislosti mezi sušinou a tukem, sušinou a čistými bílkovinami a tukem a čistými bílkovinami. Dále byly zjištěny i statisticky vysoce průkazné (P ≤ 0,01) negativní korelační závislosti mezi sušinou a laktózou a statisticky průkazné (P ≤ 0,05) negativní korelační závislosti mezi laktózou a čistými bílkovinami a laktózou a kaseinem.

ovčí mléko, stadium laktace, složení mléka

Dynamics of changes in some selected components of sheep milk in the course of lactation

The objective of our study was to evaluate dynamics of changes in contents of some components of sheep milk, viz. dry matter (DM), fat (F), true protein (TP), casein (C), whey protein (WP) and lactose (L). Estimations were carried out using milk samples originating from 20 ewes (crosses of Eastfriesian and Improved Valachian breeds). All ewes under study were on the first lactation. Altogether six milk samplings were carried out, viz. on Days 46, 74, 102, 132, 162 and 190 of lactation. The average contents of DM, F, P, C, WP and L ranged, in dependence on the day of lactation, from 16.66 to 19.98%; 5.45 to 7.70%; 5.24 to 6.64%; 3.95 to 5.08%; 1.21 to 1.57% and 4.78 to 5.13%, respectively. Average contents of milk components mentioned above per lactation were as follows: 18.5%; 6.44%; 5.93%; 4.53%; 1.40% and 4.99%, respectively. Statistically significant differences between individual subsequent samplings were found in case of DM and F (between Days 132 and 162) as well as of TP (between Days 74 and 102; 102. and 132 and 132 and 162, resp.). The analysis of correlations existing between some components of sheep milk revealed that statistically highly significant (P ≤ 0.001) positive correlations existed between contents of DM and F, DM and TP and F and TP.

Keywords: sheep milk, stage of lactation, milk composition
Grants and funding:

Sledování probíhalo s podporou MSM 432100001.

Received: March 29, 2004; Published: June 7, 2015  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Zajícová, P., & Kuchtík, J. (2004). Dynamics of changes in some selected components of sheep milk in the course of lactation. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis52(4), 119-124. doi: 10.11118/actaun200452040119
Download citation

References

  1. ANTUNAC, N., HAVRANEK, L. J.: Production, composition and properties of sheep milk. Mljekarstvo, 1999, 49, 241 - 254
  2. BENCINI, R., PULINA, G.: The quality of sheep milk: a review. August J. Exp. Agric., 1997, 37: 485 - 504 DOI: 10.1071/EA96014 Go to original source...
  3. BOROŠ, V., KRČÁL, Z., ŠTEVONKOVÁ, E.: Zmeny v zložení kozieho a ovčieho mlieka v priebehu laktácie. Živočišná výroba, 1985, 30: 549-554
  4. BUFANO, G., DARIO, C., LAUDADIO, V.: The characteristics of Leccese sheep: variations of chemical composition and lactodynamographic parameters in milk as related to somatic cell count. In: Somatic cells and milk of small ruminants. Proceedings of an International Symposium, EAAP Publication, 1996, No. 77, 301 - 304
  5. ČSN 57 0530: Metody pro testování mléka a mléčných produktů. ÚNM Praha, 1972, 100 s.
  6. FOX, P. F. (Ed.): Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology. Vol. 1, 2. Ed. by P. F. Fox, 2nd ed., Chapman et Hall, 1993, 577 s. Go to original source...
  7. GAJDŮŠEK, S.: Mlékařství II. MZLU v Brně, 2000, 135 s.
  8. GAJDŮŠEK, S.: Mlékařství II. - cvičení. MZLU v Brně, 1999, 59 - 60
  9. GUT, A., WOJTOWSKI, J., DANKOW, R., WOJCIECHOWSKI, J., MALINOWSKI, E.: Somatic cells and physico - chemical traits of milk of some polish sheep breeds and lines. In: Somatic cells and milk of small ruminants. Proceedings of an International Symposium, EAAP Publication, 1996, No. 77, 221 - 226
  10. HORÁK, F. et al.: Chov ovcí. Nakladatelství Brázda, s. r. o, Praha, 2001, 27 -30
  11. JANDAL, J. M.: Comparative aspects of goat and sheep milk. Small Ruminant Research, 1996, 22: 177 - 185 DOI: 10.1016/S0921-4488(96)00880-2 Go to original source...
  12. MANFREDINI, M., STIPA, S., NANNI, N., BOATTINI, B.: Variazioni annuali del principali caratteri qualitativi del latte ovino di massa in alcuni allevamenti dell'Emilia Romagna. Sci. Tecn. Latt. - Casear., 1993, 44: 407 - 422
  13. PAVIC, V., ANTUNAC, N., MIOĆ, B., IVANKOVIĆ, A., HAVRANEK, J. L.: Influence of stage of lactation on the chemical composition and physical properties of sheep milk. Czech Journal of Animal Science, 2002, 47: 80 - 84
  14. ZADRAŽIL, K.: Mlékařství. ČZU v Praze a nakladatelství ISV. Praha, 2002, 127.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.