Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2004, 52(4), 7-16 | DOI: 10.11118/actaun200452040007

Vliv hnojení dusíkem a sírou na podíl bílkovinných frakcí pšenice ozimé

Luděk Hřivna1, Lenka Hurtová2, Jitka Gálová3
1 Ústav technologie potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
2 Bendlova 2, 613 00 Brno, Česká republika
3 Těmice 57, 696 84 Těmice, Česká republika

V rámci maloparcelních polních pokusů byl ověřován v letech 2000-2001 vliv účinku hnojení sírou v kombinaci s dusíkem na obsah N-látek v zrnu a podíl jednotlivých bílkovinných frakcí pšenice odrůdy Samanta. Prokázalo se, že aplikace dusíku společně se sírou příznivě ovlivnila sumu extrahovaných N-látek. Zvýšení v obou ročnících představovalo v průměru variant v relativním srovnání 3,83-3,8 %. Zatímco v prvním roce pozorování se účinek síry výrazněji projevil při vyšší dávce dusíku (přírůstek 6,7 %), v roce následujícím byl trend opačný a přírůstek obsahu N-látek byl vyšší při nižší dávce N a S (5,77 %). Zvýšení dávky N ve druhém roce sledování přispělo k nárůstu sumy vyextrahovaných N-látek o 0,86 %. S tím pak souvisel i vyšší průměrný obsah albuminů (18,47 %) a prolaminů (37,24 %), naopak nižší podíl globulinů (13,84 %) a glutelinů (20,16 %). Zatímco v roce 2000 byl podíl albuminů v zrnu rozkolísaný, v roce 2001 se průkazně s rostoucí dávkou dusíku snižoval. Na obsahu globulinů, prolaminů a glutelinů v zrnu pšenice se nejvíce projevil vliv ročníku. Aplikace síry neměla na obsah prolaminů výraznější vliv. Vliv hnojení dusíkem a sírou se výrazněji neprojevil ani u glutelinové frakce.

dusík, síra, bílkoviny, bílkovinné frakce

The impact of nitrogen and sulphur fertiliying on the share of proteinous fractions in winter wheat

The impact of fertilizing containing combination of nitrogen and sulphur on the N-substances contain in grain and the share of particular proteinous fractions of wheat of Samanta species was researched within the small-allotment trials in years 2000-2001. It has been proved that application of nitrogen together with sulphur positively influenced the sum of extracted N-substances. In both trial years the increase reached the average variant in relative comparison 3,83-3,8%. While in the first trial year the impact of sulphur was stronger when the share of nitrogen was bigger (increase 6,7%) the next year there was opposite trend and the increase of N-substances contain was higher with lower share of N and S (5,77%). While in 2000 the share of albumin in grain varied, in 2001 it had decreasing trend as the share of nitrogen increased. Trial year had the strongest impact on the content of globulin, prolamin and glutein in wheat grain.

Keywords: nitrogen, sulphur, proteins, proteinous fractions
Grants and funding:

Příspěvek byl řešen za podpory výzkumného záměru MSM 432100001.

Received: April 2, 2004; Published: June 7, 2015  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Hřivna, L., Hurtová, L., & Gálová, J. (2004). The impact of nitrogen and sulphur fertiliying on the share of proteinous fractions in winter wheat. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis52(4), 7-16. doi: 10.11118/actaun200452040007
Download citation

References

  1. BUSHUK, W. (1989): Glutenin-Struktur und Einfluss des Glutenins auf die Backqualität. Getreide, Mehl und Brot, 43, (9), 259-263.
  2. EARGLE, D. R., EATON, F. M. (1951): Sulphur nutrition of cotton. Plant Physiology, 26 (4): 639-654. DOI: 10.1104/pp.26.4.639 Go to original source...
  3. HŘIVNA, L., RICHTER, R., RYANT, P.: The effect of sulphur on nitrogen utilisation and food quality of winter wheat. Fith congress 28 june-2 july 1998, Nitra, Slovak rep. Short communications Volume I, p.235-236
  4. HŘIVNA, L., RICHTER, R., LOŠÁK, T. (2001): The effect of the content of water-soluble sulphur in the soil on the utilisation of nitrogen, on the yields and quality of winter rape. Rostl. Výr., 47, 2001 (1): 18-22
  5. KÖHLER, P., WEISER, H., GUTSER, R., TUCHER, S.: Einfluss der Schwefeldüngung auf die quantitative Zusammensetzung der Kleberproteine des Weizens. Getreide Mehl und Brot 57, 2003 (4). 204-207
  6. LEKEŠ, L.: Vědeckými metodami k naplňování cílů ve výrobě obilovin v 7. pětiletce. In.: Úroda, 1982, 30, 195-196.
  7. LUND, A. P., SANDSTRÖM, W. H.: The proteins of various tree seeds. J. agric. Res., 1943, 66, p. 350-355
  8. MC GRATH, S. P., ZHAO, F. J., WINTERS, P. J. A., EVANS, E. J., MONAGHAN, J. M., SALMON, S. E., SHEWRY, P. R.: Yield and bread making quality responses of winter wheat to sulphur fertiliser. HGCA Project Report, 1999, No. 197, 85 p.
  9. MENGEL, K.: Ernährung und Stoffwechsel der Pflanze. Jena, Gustav Fischer Verlag, 1991, 466 p.
  10. OSBORNE, T. B.: The vegetable proteins. London, Longmans, Gree and Co.,1924.
  11. PRUGAR, J., HRAŠKA, Š.: Kvalita pšenice. Príroda, Bratislava, 1986, 221 s.
  12. RICHTER, R., HŘIVNA, L., RYANT, P., ŠOTTNÍKOVÁ, V. (2001): Vliv síry na výnos a kvalitu zemědělských plodin. In: Sborník z konference "Racionální použití hnojiv", ČZU v Praze, 62-69.
  13. RYANT, P. (2002): Vybrané aspekty výživy pšenice dusíkem a sírou. Doktorská disertační práce. MZLU v Brně. 176 s.
  14. SCHNUG, E., HANEKLAUS, S. (1994): The ecological importance of sulphur. Norwegian Journal of Agricultural Sciences. Supplement No. 15: 149-156.
  15. SCHNUG, E., HANEKLAUS, S. MURPHY, D. (1993): Impact of sulphur fertilisation on fertiliser nitrogen efficiency. Sulphur in Agriculture, 17: 8-12.
  16. ŠAŠEK, A., PRUGAR, J.: Dělení pšeničných bílkovin u odrůdového a šlechtitelského materiálu podle rozdílné rozpustnosti. Gen. a šlechtění, 1969, 5, 2, 147-156.
  17. TANDON, H. L. S. (1992): Sulphur in Indian Agriculture, Update 1992. Sulphur in Agriculture, 16: 20-23.
  18. ZBÍRAL, J.: Estimation of water soluble sulphur in soil. Analýza půd II. 5/24
  19. ZHAO, F. J., MC GRATH, S. P., SALMON, S. E., SHEWRY, P. R., QUAYLE, R., WINTHERS, P. J. A., EVANS, E. J.: Optimising sulphur inputs for breadmaking quality of wheat. Aspects of Applied Biology, 1997, 50, 199-205.
  20. ZHAO, F. J., SALMON, S. E., WINTHERS, P. J. A., MONAGHAN, J. M., EVANS, E. J., SHEWRY, P. R., Mc GRATH, S. P.: Responses of breadmaking quality to sulphur in tree wheat variets. Journal of the science of Food and Agriculture, 1999,79 (13), 1865-1874. DOI: 10.1002/(SICI)1097-0010(199910)79:133.0.CO;2-R Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.