Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2004, 52(2), 139-142 | DOI: 10.11118/actaun200452020139
České osobnosti výzkumu a šlechtění ovocných dřevin
- Ústav šlechtění a množení zahradnických rostlin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Valtická 337, 691 44 Lednice, Česká republika
Příspěvek stručně seznamuje s historií pěstování a šlechtění ovocných dřevin v českých zemích. Nejstarší písemné doklady o ovocných plodinách známe v Čechách především z různých zápisů o vrchnostenských zahradách, klášterních zahradách a často i z různých dobových obrazů. Písemné doklady počínají dobou římskou. Ovocnářství má v Čechách dlouhodobou tradici a bylo vždy na vysoké úrovni. O to se zasloužili mnozí zahradníci, šlechtitelé a výzkumníci, z nichž alespoň ti nejvýznamnější jsou v příspěvku vzpomenuti. Mnohé původní české odrůdy ovoce se rozšířily po celé Evropě, často pod jiným názvem. Podklady pro sestavení příspěvku byly autory vyhledávány systematicky několik let v archívech, knihovnách, knihách i periodikách.
ovocnářství, historie, šlechtění, významné osobnosti
Important personalities of Czech fruit plant research and breeding
Fruits, as it has been proved by many archaeological discoveries, accompanied and still accompanies Man from the beginning of its existence. At first Man gathered fruits only occasionally in the nature. It's only after some time that he learned how to grow these plants and later how to breed them by some kind of empirical selection. However fruits have not only been used as alimentation, they also became a source of pleasure and beauty as well as an instrument making the environment healthier. Most of the fruit species cultivated in our country come from the European and Asian temperate zone. Residues of apples, pears, sweet and sour cherries, prunes, hazel nuts and later on of walnuts and grapevines were found in our country at a period ascending to the Stone (or Neolithic) age in middle European archaeological localities. From the first century AC residues of peaches have also been discovered. It seems that it's only from the Laten period (Celtic culture 4th-1st century BC) and under the influence of grown up antique cultures that a more intensive development of the cultivation of fruits and an increase of their qualities took place.
Keywords: fruit growing, history, breeding, known persons
Received: January 26, 2004; Published: July 3, 2015 Show citation
References
- BURKET, L.: Jabloň, díl I., díl II., Praha, 1882, s. 180.
- HOOG, R.: The Fruit. Manual, London, 1884, s. 380.
- LUCAS, E.: Einleitung in das Studium der Pomologie. Stuttgart, 1877, s. 186.
- LUŽNÝ, J.: Činnost šlechtitelských pracovišť v Čechách a na Moravě od minulosti po současnost. Sborník referátů: Problematika zachování a ochrany starých či krajových odrůd ovocných dřevin. MZLU, Brno 1997, s. 2- 8.
- ŘEZNÍČEK, V., LUŽNÝ, J.: Importance and use of old and local fruit varieties. Sborník z International Conference "Ethno - Ecological Interactions in Biosphere Reserves". Část "Lectures", Luhačovice, 3. - 7. 5. 1999.
- SCHUBERT, E.: Stručné dějiny ovocnictví moravského. Brno, 1900, Moravská akciová knihtiskárna, 89 s.
- SUCHÝ, F.: Moravské ovoce, pojednání o ovocných odrůdách, Vydáno: Český odbor zemědělské rady moravské, Brno, 1939, s. 613
- VLK, L.: Pomologický klíč. Akciová moravská knihtiskárna, Zlín, 1947, s. 189
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.