Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2004, 52(2), 97-104 | DOI: 10.11118/actaun200452020097

Změny vzájemného vztahu krevní glukózy a mléčné užitkovosti dojnic českého strakatého plemene během roku

Gustav Chládek, Ladislav Máchal
Ústav chovu hospodářských zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

České strakaté plemeno se stále podílí největší měrou na populaci dojeného skotu chovaného v České republice. V současné době jeho chovu dominuje výrazné zvyšování mléčné užitkovosti. Dosažený nárůst užitkovosti však klade vyšší požadavky také na odpovídající zajištění dojnic živinami. Za jeden z důležitých ukazatelů jejich úrovně je považována hladina glukózy v jejich krevní plazmě.
V měsíčních intervalech po dobu jednoho kalendářního roku byly sledovány skupiny 20 až 23 kusů dojnic českého strakatého plemene, vybraných tak, aby se nacházely v prvních fázích laktace. Dojnice pocházely ze stáda s průměrnou užitkovostí 6 000 kg za laktaci a byly do sledované skupiny vždy vybrány tak, aby se nacházely mezi 20. až 100. dnem po otelení. Celé stádo bylo vazně ustájeno v jedné stáji. Krmná dávka sestávala z krmiv obvyklých v oblasti (kukuřičná a travní siláž, šroty obilovin, extrahované šroty, minerální látky a vitaminy), přičemž jejich množství bylo optimalizováno podle doporučení Somera et al. (1994). Krmiva nebyla krmena formou TMR, produkční směsi byly krmeny v závislosti na užitkovosti. Každý měsíc byla vybrána skupina dojnic, které se nacházely na začátku laktace (20 až 100 dnů po otelení). Dojnicím byla odebrána krev z vena subcutanea abdominis vždy v dopoledních hodinách. V týž den byla po separaci krevní plazmy centrifugací stanovena hladina glukózy fotometricky pomocí Bio-La-testů. Potřebné hodnoty parametrů mléčné užitkovosti byly převzaty z plemenářské dokumentace v rámci prováděné kontroly užitkovosti (A4), v níž byly vzorky mléka analyzovány na obsah tuku, bílkovin a laktózy na přístroji Milkoscan 255 AB. Dynamika vztahu hladiny glukózy v krevní plazmě dojnic k jejich mléčné užitkovosti byla hodnocena jednak na základě koeficientů korelace, jednak na základě grafického průběhu jejich hodnot.
Základní statistické charakteristiky a vypočtené koeficienty korelace sledovaných skupin dojnic v jednotlivých měsících jsou uvedeny v Tab. I. Z tabulky vyplývá, že průměrné pořadí laktace sledovaných dojnic bylo 2,8, počet dnů od otelení 54,8 a hladina glukózy v krevní plazmě 3,93 mmol/l. Dojnice dosáhly během prvních 100 dnů laktace užitkovost 2581 kg mléka, s obsahem tuku 3,91 %, bílkovin 3,48 % a laktózy 4,85 %. Koeficienty korelace v jednotlivých dnech sledování spočtené pro hladinou glukózy v krevním séru kolísaly od -0.597 po 0.130 pro pořadí laktace, od -0.389 po 0.585 pro dny po otelení, od -0.462 po 0.361 produkci mléka, od -0.201 po 0.526 pro obsah tuku, od -0.385 po 0.632 pro obsah bílkovin a od -0.600 po 0.469 pro obsah laktózy. Z kolísání tabulkových hodnot koeficientů korelace spočtených pro jednotlivé dny sledování vyplývá, že nejsou příliš vhodné pro vyjádření sledovaných vztahů. Jako vhodnější se ukázalo grafické znázornění, které ukázalo, že hladina glukózy v krevní plazmě dojnic měla pozitivní vztah ke dnům po otelení a převážně pozitivní vztah k obsahu bílkovin v mléce, negativní byl její vztah k produkci mléka a pořadí laktace, převážně negativní byl pak její vztah k obsahu tuku a obsahu laktózy.

Czech Pied, cattle, cows, milk, protein, fat, lactose, blood plasma, glucose

Changes in the relationship between blood plasma glucose concentration and milk production in Czech Pied cows in the course of the year

Groups of 20 to 23 dairy Czech Pied cows were observed monthly for the period of 12 months (12 test days). The cows in experimental groups were in their early lactation. The mean number of lactation was 2,8, the cows were on average 54.8 days after calving and the mean glucose concentration in blood plasma was 3.93 mmol/l. During the first 100 days of lactation milk yield amounted to 2581 kg with 3.91% fat, 3.48% protein and 4.85% lactose.
The coefficients of the correlation between blood plasma glucose and the observed milk production parameters calculated independently for each test day ranged as follows: -0.597 to 0.130 for number of lactation, -0.389 to 0.585 for days after calving, -0.462 to 0.361 for milk yield, -0.201 to 0.526 for milk fat content, -0.385 to 0.632 for milk protein content and -0.600 to 0.469 for milk lactose content. The calculated coefficients of the correlation between blood plasma glucose and milk production parameters did not reveal a clear tendency in the relationships. However, the graphic polynomial expression showed that glucose level had a positive relationship with days after calving and mainly positive relationship with milk protein content; glucose content had a negative relationship with milk yield and number of lactation and a mainly negative relationship with fat content and lactose content.

Grants and funding:

The study was supported by MSM 432100001.

Received: January 26, 2004; Published: July 3, 2015  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Chládek, G., & Máchal, L. (2004). Changes in the relationship between blood plasma glucose concentration and milk production in Czech Pied cows in the course of the year. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis52(2), 97-104. doi: 10.11118/actaun200452020097
Download citation

References

  1. DHIMAN, T. R., KLEINMANS, J., TESSMANN, N. J., RADLOFF, H. D., VAN EEVERT, P. and SATTER, L. D.: Effect of dietary forage - grain ratio on blood constituents in. Dairy cows. J. Dairy Sci., 1991, 74, 8:2691-2695. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78447-6 Go to original source...
  2. CHLÁDEK, G. and MÁCHAL, L.: The dynamic of influence of blood glucose on milk production in Holstein cows. Acta univ. Agric. et silvic. Mendel. Brun., 2002, 50, 4:117-124.
  3. JAGOŠ, P., et al.: The diagnostic, therapy and prevention of cattle disease. (in Czech) 1st ed. Praha: SZN, 1985. 472 p.
  4. LEAN, I. J., FARVER, T. B., TROUTT, H. F., BRUSS, M. L., GALLAND, J. C., BALDWIN, R. L., HOLMBERG, C. A. and WEAVER, L. D.: Time series cross-correlation analysis of post parturient relationships among serum metabolites and yield variables in Holstein cows. J.Dairy Sci., 1992, 75, 7:1891-1900. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(92)77949-1 Go to original source...
  5. LEONARD, M. and BLOCK, E.: Effects on nutrient and hormonal profile of long - term infusions of glucose or insulin plus glucose in cows treated with recombinant bovine somatotropin before peak milk yield. J. Dairy Sci., 1997, 80, 1:127-143. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(97)75920-4 Go to original source...
  6. LYKOS, T., VARGA, G. A. and CASPER, D.: Varying degradation rates of total non- structural carbohydrates: Effects on ruminal fermentation, blood metabolites, and milk production and composition in high producing Holstein cows. J. Dairy Sci., 1997, 80, 12:3341-3355. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(97)76310-0 Go to original source...
  7. SNIJDERS, S. E. M., DILLON, P. G., O'FARRELL, K. J., DISKIN, M., WYLIE, A. R. G., O'CALLAGHAN, D., RATH, M. and BOLAND, M. P.: Genetic merit for milk production and reproductive success in dairy cows. Anim. Reprod. Sci., 2001, 65, 1-2:17-31. DOI: 10.1016/S0378-4320(00)00217-7 Go to original source...
  8. SOMMER, A., et al.: Nutrient requirements and tables of nutrient value of ruminant feed (in Czech). 1st ed. Pohořelice: ČZS VÚVZ, 1994. 198 p.
  9. ZIMMERLY, C. A. and WEISS, W. P.: Effects of supplemental dietary biotin on performance of Holstein cows during early lactation. J. Dairy Sci., 2001, 84, 2: 498-506. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(01)74500-6 Go to original source...

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.