Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2004, 52(2), 15-22 | DOI: 10.11118/actaun200452020015

Vliv přídavku kyseliny benzoové na kvalitu fermentačního procesu v porovnání s neošetřenými silážemi

Petr Doležal
Ústav výživy a krmení hospodářských zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Potvrdilo se, že i při silážování sacharidových krmiv, jako např. silážní kukuřice, lze použít chemické konzervační prostředky, které způsobí nejen přímou redukci pH, zvýší titrační kyselost siláže a současně potlačí nežádoucí skupiny bakterií a tím i tvorbu těkavých mastných kyselin. Předností aplikace těchto prostředků při konzervaci krmiv je také snížení rozkladu dusíkatých látek, snížení ztrát sušiny a celková redukce fermentace. Významnou předností je také větší uchování zbytkových sacharidů v silážích. Technologickou výhodou aromatických kyselin je vedle baktericidních účinků také vysoký protiplísňový efekt. Ukázalo se, že kyselina mravenčí v dávce 1 l/t nebo dávka kyseliny benzoové 1 kg/t silážní kukuřice není zcela dostačující ve prospěch všech kvalitativních ukazatelů fermentace kukuřičné siláže.
Také z druhého pokusu, ve kterém byl ověřován vliv kyseliny mravenčí a benzoové při silážování lisovaných cukrovarských řízků s obsahem sušiny 122,7 g/kg, vyplynul poznatek, že přídavek kyseliny mravenčí nebo benzoové způsobuje významnou (P

kukuřičná siláž, siláž z cukrovarských řízků, kyselina benzoová, kvalita siláží, fermentační proces

Comparison of the effect of benzoic acid addition on the fermentation process quality with untreated silages

The influence of benzoic acid and formic acid (positive control) of ensilaged maize and pressed sugar beet pulp on quality fermentation processes was studied in a laboratory experiment. The effect of additive on the quality of fermentation process during maize ensiling was studied in a first model experiment. Preservatives such as formic acid and benzoic acid were added to ensiled maize at the concentration of 1L/t and 1 kg/t, respectively. When benzoic acid was used as a preservative, the pH and the N-NH3/ N total ratio decreased statistically (P

Keywords: maize silage, sugar beet pulp silage, benzoic acid, silage quality, fermentation process
Grants and funding:

This study was supported by project MSM No. 432100001.

Received: November 10, 2003; Published: July 3, 2015  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Doležal, P. (2004). Comparison of the effect of benzoic acid addition on the fermentation process quality with untreated silages. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis52(2), 15-22. doi: 10.11118/actaun200452020015
Download citation

References

  1. COURTIN, M. G., SPOELSTRA, S. F.: Counteracting structure loss in pressed sugar beet pulp silage. Animal Science and Technology, 1989, 24: 97-109. DOI: 10.1016/0377-8401(89)90023-0 Go to original source...
  2. DOLEŽAL, P.: Vliv chemické konzervace na fermentační proces a kvalitu silážovaných cukrovarských řízků. Acta univ.agric. et silvic. Mendel Brun., 2003, LI, No. 1, s. 119-126.
  3. FLÁM, F.: Konzervace vyslazených cukrovarských řízků silážováním. Náš chov, 1986, č. 6:239-242.
  4. JEPIFAKOV, G. V., PETROVA, M. V., DIMITRIJEV, A. D.: Vlijanie benzojnoj kisloty na kačestvo silosa. Životnovodstvo, 1983, 8:36-37.
  5. KALAČ, P.: Konzervační látky a přísady při silážování. Studijní informace SI ÚVTI, živočišná výroba, 1975, č. 4, 60 s.
  6. KALAČ, P.: Posouzení výskytu nižších alkoholů v silážích a senážích. Živočišná výroba, 1987, 32, (LX), č. 7: 641-645.
  7. KOPŘIVA, A., DOLEŽAL, P., BABÁK, A.: Vliv konzervačních přípravků na kvalitu a stabilitu siláží cukrovarských řízků. In 5th International Symposium Forage preservation, Nitra 10-11 September 1991, s. 62-68.
  8. KUBADINOV, N., HOLLAUS, F., BRAUNSTEINER, W.: Beiträge zur Aufklärung mikrobiologischer und chemischer Zusammenhänge bei der Pressschnitzelsilierung. 3. Mitteilung. Veränderung der chemischen Zusammensetzung von Pressschnitzeln während des Silierprozesses. Zuckerindustrie, 1984, 109: 38-45.
  9. KYZLINK, V.: Teoretické základy konzervace potravin. Praha: SNTL, 1988. 511 s.
  10. LÄTTEMÄE, R. J., SARAND, R. J., KIISK, T.: The effect of sodium benzoate additives on quality and storage stability of whole crop silage. In: The XII. International Silage Conference, 1999, Uppsala: 274-275.
  11. LINGVALL, P., RAINER, N., CHRI, R.: Silage addditives in big round-bale silage production. In: The XII. International Silage Conference, 1999, Uppsala: 290-291.
  12. LOUČKA, R., MACHAČOVÁ, E., TYROLOVÁ, Y., KUNTEOVÁ, L.: Silážování cukrovarských řízků. Metodiky pro zemědělskou praxi, č.15, ÚZPI Praha, 1999, 27 s.
  13. Mc DONALD, P., HENDERSON, A. R., HERON, S. J. E.: The Biochemistry of silages. Second Eddition, Marlow: Chalcombe Publications, 1991. UK.
  14. NONN, H.: Untersuchungen zur Verbesserung der Pressschnitzel silierung in der DDR. Jena, 1987, 14 s.
  15. NOVÁK, J., KALAČ, P.: Srovnání některých konzervačních látek a přísad při silážování jetele lučního o nízké sušině. In Sborník PEF VŠZ Č. Budějovice, 12, biologická řada, 1974, 2.
  16. PODKOWKA, W., RYDZIK, W.: Lucernesilierung mit Zusatz von Natriumbenzoat und Silosäure. Das Wirtschaftseigene Futter, 1971, 17, 1:68-77.
  17. PODKOWKA, W.: Silierhilfsmittel in Silier-und Verdaungsversuchen. Wirtschaftseigene Futter, 1972, 18, č. 1: 42-47.
  18. PODKOWKA, W., PAULI, H.: Silierversuche mit Wiesengras und verschiedenen Konservierungsmitteln. Wirtschaftseigene Futter, 1973, 19, č. 1: 31-37.
  19. POTKANSKI, A., KOSTULAK-ZIELINSKA, M., SELWET, M.: The nutritive value and aerobic stability round silages from grass- alfalfa mixed crop ensiled with additives containing formic acid. In: The XII. International Silage Conference, 1999, Uppsala: 292-293.
  20. RAMMER, CH., LINGVALL, P., THYLIN, I.: Combinations of biological and chemical silage additives. In: The XII. International Silage Conference, 1999, Uppsala: 327-328.
  21. SLAVÍK, L., STIBIC, J., KRÁTKÝ, F.: Změny při uchování rozmělněné cukrovky konzervované benzoanem sodným. Biol. chem. výživy zvířat, 1970, 6, č. 1: 91-95.
  22. STIBIC, J., SYŘÍNEK, F., TURYNEK, V.: Příspěvek k poznání chemických vlastností cukrovkových siláží. Živočišná výroba, 1966, 11, č. 11:873-880.
  23. THYLIN, I., RAMMER, CH., LINGVALL, P., LINDGREN, S.: Influence of biological additives and sodium benzoate on silage quality, depending on crop, harvest time and harvest methods. Acta universitatis agriculturae Sueciae, 2000, V, p.1-12.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.