Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2004, 52(1), 91-96 | DOI: 10.11118/actaun200452010091
Vliv kyselých siláží v krmné dávce dojnic na obsah parametrů bachorové fermentace
- Ústav výživy a krmení hospodářských zvířat, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
V pokusu s dojnicemi byl hodnocen dopad zkrmování siláží s rozdílnou kyselostí na ukazatele bachorové fermentace. Dojnicím byla zkrmována denní dávka na bázi 26 kg kukuřičné siláže, 13 kg vojtěškové siláže, 1 kg lučního sena a 8,5 kg produkční směsi. Dojnice byly rozděleny do dvou skupin (kontrolní a pokusná), přičemž rozdíl v krmné dietě pokusné skupiny spočíval pouze v tom, že dojnice této skupiny dostávaly inokulovanou kukuřičnou siláž, zatímco v krmné dávce kontrolní skupiny byla použita kukuřičná siláž bez aditiv. Vojtěšková siláž byla v obou případech ošetřena stejným způsobem. Inokulací silážní kukuřice došlo k vyšší produkci zejména kyseliny mléčné, která byla příčinou překročení molární koncentrace na 1 kg živé hmotnosti (1,7 g/1 kg ŽH), zatímco u dojnic kontrolní skupiny bylo toto zatížení nižší (1,17 g/1 kg ŽH).
Kyselina mléčná tvořila v pokusné dietě z obou siláží více než 85,5% podíl, u kontrolní 79,4 %. Zkrmování pokusné diety s inokulovanou kukuřičnou siláží vedlo v podmínkách našeho sledování ke statisticky významnému (P
dojnice, bachorová tekutina, fermentační proces, kyselina mléčná, těkavé mastné kyseliny, siláže s vyšší kyselostí
The influence of the silage with high acidity on the rumen fermentation of cows
Twenty dairy cows were used in an experiment at which the influence of silages with different content of acids on the rumen fermentation was studied. Animals were divided into experimental and control group, each of them about 10 individuals. Feeding ratio consisted of maize silage (26 kg), alfalfa silage (13 kg), meadow hay (1 kg) and corn mixture (8.5 kg). The experimental group was fed an inoculated maize silage, with higher contents of fermentation acids. Intake of total acids per 1 kg live weigh was higher in the experimental group than control group (1.98 g/kg; 1.48 g/kg live weight, respectively). The rumen fluid was taken per orally 2-3 hours after feeding. Mean value of pH of rumen fluid was significantly (P
Keywords: dairy cows, rumen fluid, fermentation process, acidosis, silage, lactic acid
Grants and funding:
This paper was supported by Project of MSM No. 432100001.
Received: September 30, 2003; Published: July 18, 2015 Show citation
References
- BÍREŠ, J., VAJDA, V., JENČÍK, F. et. al. (2000): Stratégia a taktika riešenia produkčných a zdravotných porúch v chovoch dojníc. In IV. Dni výživy a veterinárnej dietetiky, Košice: 21-25.
- BOLSEN, K. K., ASHBELL, G. and WILKINSON, J. M. (1995): Silage additives. In: R. J. WALLACE and A. CHESSON Biotechnology in Animal Feeds and Animal Feeding, p. 33-54, Weinheim, Germany.
Go to original source...
- CLARKSON, M. J., DOWNHAM, D. Y., FAULL, W. B. et al. (1993): An epidemiological study determine the risk factors of lameness in dairy cows. In The Liverpool Report of the UK Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, 20 s.
- CUSNAHAN, A., MAYNE, C. S., GOODALL, E. A. et al. (1996): Effects of stage of maturity and period on ensilage on the production and utilization of grass silage by dairy cows. In JONES, D. I., DEWHURST, R., and MERRY, R. J.: Proceedings IX International Silage Conference, Aberystwyth, UK: 78-79
- DE BOVER, J. L., RIES, J. L., De BRABENDER, D. L. et al. (1990): Chewing activity of ruminants as a measure of physical structure - a review of factors affecting it. Anim. Feed Science, 27: 281-291. DOI: 10.1016/0377-8401(90)90143-V
Go to original source...
- HARTMAN, M. (1980): Chemické složení některých typů siláží při různém způsobu kvašení. Živočišná výroba, 25:451-459.
- ILLEK, J.: (1997): Vztah výživy a zdraví u dojnic. Krmivářství, 11: 25-26.
Go to original source...
- ILLEK, J.: (1998): Vztah výživy a poruch metabolizmu na onemocnění končetin u vysokoprodukčních dojnic. Veterinářství, 9: 371-372.
- KALAČ, P. (1983): Hygienická a zdravotní hlediska při silážování pícnin. In Studijní informace ÚVTIZ, Praha, řada Živočišná výroba, 8: 48 s.
- KALAČ, P., WOOLFORD, M. K. (1980): A review of some aspects of possible associations between the feeding of silage and animal health. British Veterinary Journal, 138: 305-320.
Go to original source...
- LINDGREEN, S. (1991): Hygienic problems in conserved forage. In G. PAHLOW and H.
- HONIG: Forage Conservation towards 2000. Landbauforshung Volkenrode, Sonderheft 1123, pp. 177-190.
- Mc DONALD, P., HENDERSON, A. R., HERON, S. J. E. (1991): The biochemistry of silage. Marlow Bottom: Chalombe, 340 pp.
- PODKOWKA, Z., PODKOWKA, I., ČERMÁK, B. 2000: Zrno kukuřice ve výživě dojnic. Náš chov, 3:38-39.
- SLANINA, L., BARTKO, P., DVOŘÁK, R. et al. (1993): Veterinárná klinická diagnostika vnútorných chorob. Príroda, Bratislava: 389 s.
- SOMMER, A. (1987): Výživa dojníc a kvalita mlieka. Príroda, Bratislava: 51 s.
- SOMMER, A. (2000): Energetická výživa dojníc vo vzťahu k intenzite a kvalite produkcie. In IV. Dni výživy a veterinárnej dietetiky, Košice: 17-20.
- THOMAS, C. and THOMAS, P. C. (1985): Factors affecting the nutritive value of grass silages. In HARESIGN, W. and COLE, D. J. (eds): Recent Advances in Animal Nutrition, 1995. Butterworths, London, UK: 223-256.
Go to original source...
- VOJTÍŠEK, B. (1988): Kvalita siláží, senáží a jeich vliv na zdraví krav. Farmář, 6: 31-32.
- VRZGULA, L., ALIJEV, A., BARTKO, P. et al. (1990): Poruchy látkového metabolizmu hospodárských zvierat a ich prevencia. Príroda, Bratislava: 487 s.
- WILKINSON, J. M. (1988): Silage and Health. In Silage and Health, Chalcombe Publications, Marlow, UK: 1-6.
- WILKINSON, J. M., WADEPHUL, F. and HILL, J. (1996): Silage in Europe. A survey of 33 Countries. Chalcombe Publications, Lincoln, UK.
- WILKINSON, M. 1999: Silage and health. In Proceedings of the XIIth International Silage Conference. Uppsala Sweden: 667- 683.
- WOOLFORD, K. M. (1984): The Silage Fermentation. New York: Marcel Dekker, 350 p.
- ŽITŇAN, R., SOMMER, A. (2000): Morphological and functional changes in the rumen of grazing heifers. In IV. Dni výživy a veterinárnej dietetiky, Košice: 313-3116.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.