Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2015, 63(4), 1387-1393 | DOI: 10.11118/actaun201563041387
Changes in the Cost Structure of Hogs Feeding in the Czech Republic
- 1 Department of Regional and Business Economy, Faculty od Regional Development and International Studies, Mendel University in Brno, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Czech Republic
- 2 Institute of Agricultural Economics and Information, Kotlářská 902/53, 613 00 Brno, Czech Republic
Modern hog breeding has a long tradition in the Czech Republic it is the stable branch of livestock production. Its main task is to produce high quality pork meat, which must meet all requirements of the processors and the final consumer. Pork meat occupies for decades in Czech Republic first place in consumption per one inhabitant (per year) and it forms more than 50% of the total annual meat consumption. This branch also plays an important role for producers of cereals, which largely contributes to the overall size and stability of the agricultural sector. The increasing imports were the main reason why many Czech hog breeding farms has been reduced or completely eliminated. Reducing numbers of pigs in the last decade is a reflection of supply and demand for pigs. The objecvive of this paper is to evaluate the changes in the cost structure for fattening of hogs and indicate how these changes are reflected in the competitiveness of Czech agriculture enterprises. Choice of optimal strategy of breeding and hog feeding already affects not only the requirements of food security, requirements of quality and affordability. Currently are also very important requirements for animal welfare and environmental protection with an emphasis on the sustainability of production and high hygiene standards. These measures require high investmens and operational costs are reflected in the worsening economy of pork meat production.
Keywords: agribusiness, agriculture, efficiency, feeds, costs, hogs, prices
Grants and funding:
The paper was developed within the Research Project of Mendelu in Brno, MSM 6215648904, as a part of the solution to thematic direction No. 4 "The development tendency of agribusiness, forming of segmented markets within commodity chains and food networks in the process of integration, globalization and changes of agrarian policy".
Prepublished online: September 2, 2015; Published: September 1, 2015 Show citation
References
- ABRAHAMOVÁ, M. 2009. Produkce vepřového masa v ČR a jeho ekonomika. In: Čítek et al. Aktuální problémy chovu prasat: Cesty vedoucí k dosažení rentabilního chovu prasat. Praha: PowerPrint, 7-17.
- BEČVÁŘOVÁ, V. 2005. Podstata a ekonomické souvislosti formování agrobyznysu. 1. vyd. Brno: MZLU v Brně.
- BOUDNÝ, J., JANOTOVÁ, B. 2013. Ekonomika výroby vepřového masa - postavení ČR v evropské konkurenci. Náš Chov, 2013(5): 6-10.
- ČECHOVÁ, M., MIKULE, V. and TVRDOŇ, Z. 2003. Chov prasat. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
- ČSÚ (CSO). 2014. Zemědělství - časové řady. [online]. Available at: [Accessed: 2014-02-04].
- DIETZE, K., DIVISION. 2011. Pigs for prosperity. Rome: FAO.
- FIBÍROVÁ, J., ŠOLJKOVÁ, L., WAGNER, J. 2007. Nákladové a manažerské účetnictví. Praha: ASPI, a. s.
- HADAŠ, Z. 2011. Užitkové vlastnosti prasat. In: MÁCHAL, L. (ed.), Chov zvířat I - Chov hospodářských zvířat. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 153-157.
- JANOTOVÁ, J., BOUDNÝ, J., POLÁČKOVÁ, J. 2014. Porovnání nákladů a výnosů vybraných zemědělských komodit se srovnatelnými údaji sousedních zemí - vývozců a předních světových vývozců. 1. výstup tematického úkolu Mze ČR č. 36 (4232). Sledování a analýzy nákladů a rentability zemědělských výrobků. Praha: ÚZEI.
- KVAPILÍK, J. 2012. Ekonomika v chovu prasat. In: Aktuální problémy chovu prasat. Kostelec nad Orlicí: Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
- KVAPILÍK. J. 2005. Ekonomika a management produkce selat a jatečných prasat. In: PULKRÁBEK, J. (ed), Chov prasat. Praha: Profi Press, 147-151.
- PERMENTIER, L. 2013. Growth, body composition, feed and energy efficiency of pigs in relation to sire line, diet composition and health statuts. Heverlee, Belgie: Katholieke Universiteit Leuven, Groep Wetenschap and Technologie, Arenberg Doctoraatsschool.
- MZE (MA). 2014. Situační a výhledová zpráva vepřové maso. [online]. Available at: [Accessed: 2014-02-04].
- MZE (MA). 2014. Situační a výhledová zpráva krmiva. [online]. Available at: [Accessed: 2014-02-05].
- POLÁČKOVÁ, J. et al. 2010. Metodika kalkulací nákladů a výnosů v zemědělství. Praha: Ústav zemědělské ekonomiky a informací.
- POLÁČKOVÁ, J. et al. 2008. Analýza nákladů a rentability vybraných zemědělských výrobků 2002-2006. Praha: Ústav zemědělské ekonomiky a informací.
- POLÁČKOVÁ, J., BOUDNÝ, J., JANOTOVÁ, B. 2012. Analýza úrovně nákladů hlavních výrobků rostlinné a živočišné výroby a jejich vývoje v období 2007-2011. 5. výstup tematického úkolu Mze ČR č. 21 (4232). Sledování a analýzy nákladů a rentability zemědělských výrobků. Praha: ÚZEI.
- POLÁČKOVÁ, J., BOUDNÝ, J., JANOTOVÁ, B. 2013. Analýza úrovně nákladů hlavních výrobků rostlinné a živočišné výroby a jejich vývoje v období 2008-2012. 5. Výstup tematického úkolu Mze ČR č. 21. Sledování a analýzy nákladů a rentability zemědělských výrobků. Praha. ÚZEI.
- PULKRÁBEK, J. et al. 2005. Chov prasat. Praha: Profi Press.
- STUPKA, R., ŠPRYSL, M., ČÍTEK, J. 2009. Základy chovu prasat. Praha: PowerPrint.
- TAMÁŠ, V. 2010. Změny v hlavních světových produkčních centrech vepřového masa. In: Agrobyznys v době hospodářské krize, Brno: Mendelova univerzita v Brně, 24-31.
- TAMÁŠ, V., BEČVÁŘOVÁ, V. 2013. Trh jatečných prasat a vepřového masa v současném agrobyznysu. 1. vyd. Brno: Mendelova univerzita v Brně.
- ÚZEI (IAEI). 2014. Nákladovost zemědělských výrobků. [online]. Available at: [Accessed: 2014-02-15].
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.