Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2012, 60(7), 55-60 | DOI: 10.11118/actaun201260070055

Barriers to organic milk production

Jiří Duda, Markéta Tlačbabová
Ústav managementu, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

This paper describes barriers to production of the organic milk. There was conducted a survey among conventional producers of cow's milk. Based on the identified barriers to organic milk production and farmers' opinions on them there were identified the most important barriers. The most important barrier to the production of organic milk in Vysočina region is considered to be the lack of price premiums for organic milk produced. The price premium is currently around 0.40 CZK per litre of organic milk. Farmers require a minimum price premium 1 CZK per litre, respectively 30 % increase of the price of milk. The higher price premium may serve as a motivation, which could eliminate the second major barrier - satisfaction with the current production. Problematic contact with suppliers has been identified as the third most important barrier by surveyed firms. Buyers do not respect the agreed purchase price (premium price). Partial barrier to organic milk production, according to surveyed farmers is the lack of the necessary amount of concentrated feed in the quality of organic milk.

Keywords: organic milk, barriers to production, organic farming, region Vysočina
Grants and funding:

The paper was prepared thanks to the support from MSM 6215648904 "Czech economy is in the process of integration and globalization and the development of agrarian sector services in the new conditions of European integrated market".

Received: June 10, 2012; Published: July 2, 2013  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Duda, J., & Tlačbabová, M. (2012). Barriers to organic milk production. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis60(7), 55-60. doi: 10.11118/actaun201260070055
Download citation

References

  1. DARMOVZALOVÁ, I. a kol., 2010: Statistická šetření ekologického zemědělství provedená v roce 2009. Brno: ÚZEI. [online]. [quot. 2012-05-03]. Cited from:
  2. EAGRI, 2001: Co přinesla novela zákona o ekologickém zemědělství? [online]. MZe, 2011. [quot.2011-12-29]. Cited from:
  3. EU, 2007: Nařízení Komise (ES), kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů, pokud jde o ekologickou produkci, označování a kontrolu. In: Úřední věstník. 2008, 889/2008. [online]. [quot. 2012-03-03]. Cited from:
  4. EU, 2007: Nařízení Rady (ES) o ekologické produkci a označování ekologických produktů a o zrušení nařízení (EHS) č. 2092/91. In: Úřední věstník. 2007, 834/2007. [online]. [quot. 2012-03-03]. Cited from:
  5. MOUDRÝ, J., 1997: Přechod na ekologický způsob hospodaření. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství ČR. 48 s. ISBN 80-7105-134-9.
  6. MOUDRÝ, J., 2007: Základní principy ekologického zemědělství. České Budějovice: Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta. 39 s. ISBN 978-80-7394-041-6.
  7. MZe ČR, 2009: Ročenka ekologického zemědělství v České republice. Praha: MZe. 39 s. ISBN 978-80-7084-927-9.
  8. MZe ČR, 2010:Seznam ekologických zemědělců 2009. Praha: MZe.[online]. [quot. 2012-01-03]. Cited from:
  9. NESRSTOVÁ, K., 2011: Vývoj v sektoru biomléka z hlediska poptávky a nabídky se výrazně liší, vize jsou zatím bohužel nejasné. [online]. [quot.2012-05-25]. Cited from

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.